מה לא בסדר עם העץ ?

מה לא בסדר עם העץ ?

העץ תפוז הקטן שלי מנשיר את עליו ונראה כאילו הוא מאבד את כוחו,
איך לטפל בו ?

פרטים...

אנו גרים בכפר יחזקאל,
העץ מקבל כ3 שעות שמש ביום,
שתול באדמה ולא מקבל תוספת דשנים,
אני משקע פעמיים בשבוע, סה"כ 60 ליטר כאשר בחורף הורדתי את כמות ההשקיה לחצי ועכשיו הוא מקבל רק 30

ראשית חפו סביב העץ בחומר אורגני

שלב ב. רססו העץ בתמיסת 2% דשן 20:20:20 הכולל גם מיקרו אלמנטים ויסוס להרטבה מלאה של הנוף הדשן הוא ייעודי לריסוס עלוותי.
השקו בכמות ע"פ הטבלה הטובה שהכין ידידי יצחק הלאור http://www.eco-garden.co.il/index.php?m=ar&artd=2691
וראו אם ישנה הטבה מה טוב המשיכו לדשן קצת את העץ בקומפוסט או באותו דשן להשקות אחת לחודש בשני דלאי מים של 10 ליטר בהם מומס כף מהדשן לכל דלי.

בהצלחה

באמת מה לא בסדר ?

כמה עקרונות עבורך :
1. נשירה היא דבר טבעי אם היא נעשית בצורה המתאימה לגידול המדובר
הרי אף אחד לא יתהה כששזיף ישיר עליו בנובמבר....
2. אתה צריך להתבונן ( לפני שתקבל עצות שלדעתי יטעו אותך ותיכף נגיע לזה..)
מאיפה הנשירה ?? אם הנשירה אינה מתבצעת מהעלווה החדשה
ולפי התמונה היא לא.... אז נראה שאין בעייה מהותית.
3. פרמטר נוסף לבדיקה הוא גודל וצבע העלים, ולפי הגודל והצבע אצלך נראה
שהרוב תקין ( תיכף אגיע להמלצות...). גם הצפיפות הנופית נראית לי בסדר
מכאן....

4. מה לא הייתי עושה:

4.1 בשום פנים ואופן לא הייתי מדשן כרגע בזרחן גבוה. ( כמו שהציעו לך
עם ה-20-20-20). זרחן גבוה יכול לגרום להמלחת קרקע ולהפרעה
בעליית חומרים הנוצים לעץ,
כמו ברזל ואבץ לעץ.
4.2 באדמות כבדות על אחת כמה וכמה צריך להיזהר עם כמויות זרחן גבוהות
ומפה נראה לי שהאדמה אצלך היא אדמה כבדה.
4.3 בהדרים צעירים בפרט, המלצות הגידול של אנשי המקצוע
העוסקים בתחום הן לדישון בדשן שהרכבו 23-7-23, אני מביא זאת
כדי שתבין שכמות הזרחן המומלצת לגידול זה בצעירותו היא שליש
מה-20-20-20.
( הזרחן הוא המיספר האמצעי).

5. מה לעשות ?

5.1 דבר ראשון תלבין את העץ עד לחלק העליון של השלד.
5.2 דבר שני תרים את כמות המים ל-45 ליטר בשבוע בפעמיים השקייה ותבדוק
איך העץ מגיב אחרי שבועיים. אני ממליץ לך לא לעבוד לפי טבלאות השקייה
שאינן יעודיות להדרים ואינן משקללות את האיזור בו העץ נמצא.
5.3 דבר שלישי אחרי השקייה של שבועיים תבדוק את כמות המים ואז אפשרי
לדשן בדשן בפירוק איטי ולא בדשן מסיס בגלל הכניסה לקיץ. הדשנים
המסיסים מגביריםהמלחה ויכולים לגרום לצריבות בחום שמגיע אלינו בימים
הקרובים.
5.4 הרכב הדשן המומלץ יכול להיות סביב 8-2-8| או משהו אחר באותו היחס.
לא מומלץ בכניסה לקיץ לדשן ברמות חנקן גבוהות זה יכול להאיץ צימוח
בלתי פרופורציונלי( פגיעה ביחס בין כמות העלווה-שורשים -גזע).
5.5 תשקול עוד שבועיים לדשן 10 גר ברזל ( סווקסטרין) שאתום תמהול
בכ4 ליטר מים בקירוב ותשפוך בשני מקומות כעשרים ס"מ מהגזע.
תקפיד שעומק ההרטבה לא יעלה על 20-25 ס"מ.

Limonium

New member
נוף האם כמות

השמש הגיונית?
לדעתי כדאי להכפיל גם את האור וגם את המים...

אל תשכח שהעץ שתול בחצר, צמוד לבית. מה שמתאים למטע לא תמיד מתאים לחצרות פרטיות קטנות בהן יש בעיות עם כמות האור ועם הרכבי הקרקע אשר לא פעם מכילים גם פסולת בניין.
כמו תמיד אני קודם כל בעד הגברת ההשקיה. עץ בגודל הזה אמור להיות בעונה זו עם לבלוב צעיר שופע ונמרץ. ( לדעתי, מניסיוני, ט.ל.ח ... )

שאלה לי אליך....

1. באמת נראה לך שאני "שוכח" שמדובר בגינה פרטית ? (אני מציע שלא
תיגרר לעניין המגוחך הזה....אני בד"כ גם לא מתייחס לאנשים שמביאים טענה כזו
במקום להתייחס לעניין עצמו). לדעתי קיימים עקרונות ורצוי לעבוד לפיהם, העקרונות
הללו עובדים טוב גם לעניין האור/פסולת/דישון/גיזום וכו גם בגינות ביתיות.
2. ובלי להעליב, אם אני ממשיך את הקו של סעיף אחד....על בסיס מה אתה מניח, שאני
חושב שמה שמתאים למטע יתאים גם לבית ? ואם כבר יש התאמה בין
עקרונות המטע לגינה הביתית...איך אתה יודע שאיני מבצע התאמות ?
(אם צריך כמובן...).
3. לעניין הלבלוב שציינת... אני מחזיק כמה מאות הדרים במספר אתרים.... רובם
גמרו את הלבלוב שלהם ( של "הנגלה" ה-1) לפני למעלה מחודש....

u r i el

New member
תשובה לי אליך ....

יתכן מאד שאינך שוכח שרובנו כאן מחזיקים בגינות פרטיות של כמה עשרות מ"ר אולם לא פעם אתה מתייחס אלינו כאל חקלאיים מקצועיים הממונים על עשרות דונמים.
מה אדם כמוני אמור להבין מהנוסחה : 23-7-23 או 8-2-8 ? מי כאן הזרחן, למשל ? היכן יכול גנן ביתי מצוי לרקוח לעצמו בכמות סבירה לגינת ביתו תמהיל של 23-7-23 או 8-2-8 ?
מאד הייתי רוצה ללמוד ממך וליישם את המלצותיך, אולם בפעמים רבות הדבר לא מתאפשר במסגרת החובבנית שלי.
חבל.

לצערי אינך קורא

בעיון את הכתוב....
1. כתבתי "הרכב הדשן המומלץ יכול להיות סביב 8-2-8 או משהו אחר באותו היחס."
עם הדגש על משהו אחר באותו היחס.....

2. כנס לכל חנות רצינית ( עם דגש על רצינית) ותבקש 8-2-8/23-7-23 או משהו אחר באותו היחס.

3. עוד אפשרויות : 17-9-27 הוא גם דשן טוב ( כללי לגינה), בעוד שההרכבים הראשונים או משהו קרוב אליהם
היו בהתייחסות לדישון הדרים ( 23-7-23 הוא בדגש על צעירים...).

4 המיספר השמאלי - חנקן
האמצעי- זרחן
הימני- אשלגן.

u r i el

New member
נוף רועים, אתה מתעלם מהעיקר.

כשאני נכנס למשתלה, או חנות לצורכי גינון ויש הרבה כאלה בסביבתי אינני יכול להשיג חומרים אלה או דומיהם. בקושי מבינים על מה אני מדבר.
לעומת זאת בכל מכולת כמעט ניתן להשיג 20-20-20.
כאשר אתה ממליץ לנו מנסיונך וידיעותיך ולנו אין אפשרות ליישם את המלצותיך אלה כי החומרים אינם זמינים לנו - מה הואילו חכמים בתקנתם ?

אתה חכם וצודק.

יש למעלה מ-360 סוגי הרכבים לדשנים, וכולם אצל
אני מכיר הרבה חקלאים המרכיבים את הדשן שלהם בעצמם, כולם מגיעים לאותה תוצאה..

לטובת הגינה הפרטית יש דשנים ארוזים בשקיות קטנות ובהן יש את ההרכבים השכיחים
יש כמובן את הדשנים המסיסים הבסיסיים כגון: אוריאה, דשן כל 20-20 , אמון גפרתי וחנקות שונות
חשוב לזכור כי המינונים באלו הינם קטנטנים ועודף בהם יגרום לצריבה.

ע"פ ידיעתי- בשום חנות לא יכינו לך דשן ע"פ הרכב שתבקש מן הטעם הפשוט..., זה לא חוקי.

האחריות להרכב המופיע בתווית תמיד הינה על היצרן/אורז, איש לא רוצה לקחת אחריות לנזק שינבע מטעות בהרכב.

u r i el

New member
אתן לך דוגמה.

בעקבות חלק מהממליצים החלטתי לנטוש את 20-20-20 לנסיון לפרק זמן והקרבתי לצורך זה את ערוגת תותי השדה שלי וכמה עציצי פרחים. קניתי ע"פ המלצת בעל המשתלה 5 ליטר של דשן למשאבות בכ - 55 ש"ח. על המיכל היה כתוב שההרכב הוא 7-3-6. ככל שזכור לי מהפורום איש לא הזכיר הרכב כזה. אבל חשבתי לעצמי שאם חברה גדולה משווקת דשן נוזלי למשאבות דישון, בטח הם יודעים משהו בצימוח. על המיכל היה כתוב "לכל סוגי הצמחים + מיקרואלמנטים". ביקשתי מהמוכר הסבר קצר, הוא בקושי זכר את סדר המרכיבים ( NPK ) וגימגם משהו לרעת ה 20-20-20 למרות שהוא מוכר אותו בכמויות. הוא הסביר שדשן 20-20-20 גורם להאצה מוגברת של הצימוח, ללא כל פרופורציות וללא כל מחשבה על אורך חייו וצרכיו של הצמח.
על המיכל היה כתוב שבהשקייה ידנית יש ליישם את הדשן הנוזלי אחת לשבועיים - וכך עשיתי. הפרחים לא ניראו יותר טוב מאשר בכל השנים הקודמות, כך גם העצים אבל התותים קיבלו עלים בגודל של עלי תאנה, מעט פריחה והפירות - פלסטיק. אלהים יודע אם כל זה קשור לדשן הזה ואלהים יודע אם היחס היה במקום 7-3-6 משהו כמו 23-7-23 אם המצב היה טוב יותר. עבור חובב כמוני זה נשמע לי בדיחה וגם קצת עבודה בעיניים. אין לי כמובן שום ביקורת מקצועית לא על נוף רועים ולא על שום בעל נסיון אחר, פשוט כי אין לי כל ידע מקצועי בנושא.

לעומת זאת אני יותר ויותר משתכנע שבגינה ביתית כל מה שצריך זה אדמה פוריה נטו, ללא שאריות של חומרי בניה, מים ושמש. זהו. אני חולף כל יום על פני גינות שאיש מבעליהן לא שמע ולא יודע כלום על גינון ועל דשנים ועל גיזום נכון עם דלתות וחלונות ומה לא ... ובוודאי שלא על פורומים של גינון ושם - מעשה שטן - עצי הלימון והתפוזים עמוסי פרי, פירות השסק מציפים את כל המדרכה עד לכביש, והוורדים מגיעים לגובה של 2 מ', נראה ע"פ מצב השטח שבקושי מושקים, מלאי חיוניות ופריחה ועלווה ירוקה ללא קימחון, מטפסים צבעוניים מכסים את הגדרות ... פשוט תענוג.

יש להם שמש, מים איכשהו ואדמה-אדמה ולא פסולת בניין.

הדשן שרכשת הינו של חב' flower שמו universal

ההרכב הינו כפי שציינת 7-3-6 + מיקרו אלמנטים
דשן זה מיועד לבניית שורשים וחסינות הצמח.

דשן משאבות נוזלי אחר (חברה אחרת) ההרכב בו הינו 6-3-8 והוא מיועד לפריחה או לפרי

טיפ!
במקום 20-20-20 השתמש בדשן 17-10-27 (קיים בחנויות המקצועיות כמסיס)מבטיח שתמוגג מהתוצאות

והכי הכי!
דשן נוזלי KF-30 אחד הדשנים הטובים בשוק אחרי אוסמוקוט

u r i el

New member
צילמתי עבורך היום ...

שים לב עד כמה הגינה הזו "מושקעת" ... היא הרי מוזנחת להחריד. אבל הורד - הלוואי עלי. אני מניח שגם אם משקים אותו מדי פעם, אין לו כל מושג מדישון או גיזום או חיסון מפני כנימות וכיוצ"ב.

אנסה למצוא את הדשנים שהמלצת עליהם. תודה.

לפניך עבודה רבה ומאוד קשוחה

גזום ועשב ללא רחם
אח"כ השקה בנדיבות , לאחר ביצוע החלק הזה כל העבודה תהפוך קלה ומהנה יותר

u r i el

New member
לא הבנת אותי.

זו לא הגינה שלי !!
הדגמתי לך מה שטענתי - שבמקרים רבים מספיקה אדמה פוריה ( ללא פסולת בניה ) מים ושמש כדי שצמח יקבל תנאי צימוח טובים. הוורד שצלמתי לך הוא לדעתי דוגמת מופת לכך. בעל אותה גינה, לדעתי איננו מטפל בה כלל ויתכן שמדי פעם משקה את הוורד הזה ואעפ"כ הוא בריא, חיוני ופורח.
תמונה מדגמית מקטע קטן מהגינה שלי מצ"ב.
חג שמח.

Limonium

New member
הדוגמה שלך לא כנונה כי

תמיד יהיה צמח אחד שיתאים לתנאים נתונים. הבעיה היא לגרום לצמחים רבים להתאים לאותם נתונים. לדוגמה, זה ממש לא פשוט להכין מצע שתילה שיתאים לכל צמחי הבית. תמיד יש כאלו שירצו תנאים שונים.

u r i el

New member
מה שאני התרשמתי הוא

שאדמה פוריה, מים ושמש - זה כל הסיפור. כל הצמחים אוהבים אדמה פוריה ולא שאריות בנייה. את ההשקיה מכוונים ע"פ הצרכים באמצעות גודל הטפטפת ו/או משך זמן קו ההשקייה, והשמש - מי שלא אוהב אותה - לא שותלים אותו במחיצתה, או מוצאים פינה מוצלת.
כל הדישונים והריסוסים והגיזומים מתאימים ראשית לחקלאי שעושה מגינתו כסף, או לצמחים חולים.
בנוסף, דיברתי בעיקר על עצי נוי ופרי, שיחים, ורדים ורב שנתיים. העונתיים - ממילא מסיימים את חייהם תוך זמן קצר ורבים מהם אפשר להשאיר בעציצים.

למעלה