מה זה free relative בתחביר?

פסקל4

New member
מה זה free relative בתחביר?

שלום

נתקלתי בהרצאה במונח free relative בהקשר של הצירוף "מי ש..."

במשפט "מי שמאחר לשיעורים צריך לעשות בחינה" אז מי ש... הוא free relative

אבל במשפט "אריה דיסנצ'יק, מי שהיה עורך מעריב, הלך היום לעולמו" כאן "מי ש..." אינו free relative אלא זו תמורה במקביל לצירוף השמני שהוא שם פרטי.

מה פירוש free relative?

תודה

trilliane

Well-known member
מנהל
בעברית זו פסוקית נושא (במשפט פעיל) או פסוקית מושא

ואני לא מכירה מונח מקביל, אבל הרעיון די ברור. לא הכרתי את המונח באנגלית (כי למדתי תחביר בעברית...), אבל מגישוש בוויקיפדיה זה לא ממש מסובך:
https://en.wikipedia.org/wiki/Relative_clause#Bound_and_free
&nbsp
relative clause היא פסוקית זיקה, כלומר פסוקית לוואי, שמשלימה שם עצם (או צירוף שמני). זה המצב הסטנדטי, הפסוקית משלימה את שם העצם שלפניה, כבולה אליו.
&nbsp
בפסוקיות "מי ש" אין השלמה כי אין שם עצם... במקום נושא + פסוקית לוואי (שמגדירה/מתארת אותו) מתקבלת פסוקית חופשית (free relative, זיקה חופשית), שעומדת בפני עצמה (לא משועבדת לשם עצם שמופיע לפניה), ונותנת רק את ההגדרה, בעצם תנאי שמגדיר את הנושא/מושא:
&nbsp
מי שאכל בערב שבת, יאכל בשבת.
מי שעומד מאחוריי, מלפניי ומצדדיי הוא ה"עומד".
כל היודע פרטים על מקום הימצאו של החשוד, ייצור קשר עם המשטרה.
מה שרציתי כל הזמן הוא להיות זמר.
&nbsp
אני רואה את מה שנמצא לפניי.
המורה כתבה על הלוח את מה שצריך להביא לטיול.
קיבלתי מחמאות על מה שאמרתי בנאום.
הוא טס לחו"ל עם מי שהייתה אשתו באותה תקופה.
&nbsp
תמורה היא סוג של משלים שם (שאינו לוואי) שממיר צירוף שמני שנמצא לפניו (יכול להיות שם עצם אחד או שם פרטי, כמו בדוגמה שנתת). במשפט כזה יש בעצם כפילות, ולרוב (אני קצת מפשטת כדי לא להיכנס לסוגי תמורות) ניתן לוותר על אחד מהם (הצירוף השמני הראשון או התמורה שלו) או להחליף ביניהם (כי הם שקולים, בני המרה).
&nbsp
אריה דיסנצ'יק= מי שהיה עורך מעריב
&nbsp
לכן אם א"ד מופיע ראשון במשפט כנושא, הפסוקית שאחריו ממירה אותו (ולא נותנת הגדרה כללית שכל נושא יכול לעמוד בה); ויכול להיות גם הפוך:
&nbsp
מי שהיה עורך מעריב, אריה דיסנצ'יק, הלך היום לעולמו.
&nbsp
ועכשיו הפסוקית מופיעה ראשונה ולכן היא מקבלת את עמדת הנושא (פסוקית נושא) וא"ד הוא התמורה שלה.

trilliane

Well-known member
מנהל
* מי שאכל >> מי שטרח (כמובן).

ונזכרתי עכשיו בשיר "מי שחלם" של דידי מנוסי ז"ל.

למעלה