מה זה מזוחל"ם?

buki111

New member
מה זה מזוחל"ם?

אהלן.. יש שיר של ברי סחרוף שנקרא "ריבונו של עולם"
בשיר ישנה שורה: "מדוע אינך מזוחל"ם"..
מה ראשי תיבות ??

תודה מראשש

sailor

New member
זחל"מ

רכב זחלי למחצה. לפני הגעת הזלדה לארץ היה הרקם העיקרי בצהל.

יאקים

New member
מלח, היי. הכתיב התקני המקובל - זחל"ם,

ולא זחל"מ, וכן מכ"ם, בג"ץ, תנ"ך, אש"ף, בז"ן (ולא בז"נ...) וכן הלאה וכן הלאה בכל אותם מקרים שקיצור של מילים אחדות נהגה כמילה שלמה
ובסוף אותו קיצור האותיות הסופיות (מנצפ"ך), אבל בהכירי את התנהלותך, הערה זו לא תהיה מקובלת עליך, ואני מכבד את העדפתך.
חג עמאות שמח.

sailor

New member
בימים שלפעמים חתמתי עליו

היה כתוב בשובר האפסנאות המודפס "זחל"מ".
אני מעדיף זחלם, ללא גרשים וכן מכם, בגץ, תנך ובמקרה זה אין אפילו התנגשות עם ההמלצות (העקרוניות לפחות) של האקדמיה שמצדדת בהשמטת הגרשים.

יאקים

New member
היי, מלח, ערב טוב לך.

נדמה לי שההמלצה להשמטת הגרשיים אינה גורפת ונוגעת רק לנוטריקונים שכבר קנו להם שביתה בלשון
כמילים עצמאיות, כגון: דוח, תפוז ועוד.

sailor

New member
ככל הזכור לי

ואני לא אטרח לבדוק, מדובר על מלים הנהגות כמלים ולא כראשי תיבות, וכל הנ"ל אכן נהגות כמלים.
איש לא הוגה בג["]ץ "בית גימל צדי" או בשם המלא.

יאקים

New member
לטעמי, מלח, נדמה לי שאתה טועה,

ובל אחטא בלשוני: אין החלטה גורפת של האקדמיה על השמטת הגרשיים בנוטריקונים הנהגים כמילים עצמאיות.
ואם תראה לי משהו מעין זה, אשמח להודות בטעותי. וכן רק מכ"ם, בג"ץ ועוד....

יאקים

New member
עמיתי המלח,

איני מתכוון להתעמת אתך. בסך הכול ביקשתי שתראה לי באותות ובמופתים שהאקדמיה העלתה החלטה גורפת כזאת,
ואת זה לצערי, טרם הראית לי. והעובדה שרבים מחבריך הבינו החלטה של האקדמיה, שאיני בטוח שהיא קיימת,
אינה מעידה על דבר וחצי דבר, עם כל הכבוד לדעתך, ואני בהחלט רוחש לה כבוד והערכה.
חג שמח

sailor

New member
ועל כך שבאתר רשמי נכתב בגץ ללא "

אין לך מה לומר?

יאקים

New member
עמיתי, המלח הממולח, חד-משמעית לא.

ייתכן שזו סתם טעות הדפסה, וכבר מצאתי לא אחת טעויות בכתיב או בפיסוק באתרי האקדמיה השונים.
ביקשתי ממך להראות לי החלטה מפורשת של האקדמיה שתומכת בטענתך, אך עד עתה אתה מתפתל ומתחמק, וסלח לי על לשוני הבוטה.
אני עדיין ממתין בסבלנות לתגובתך נוכח פני הפורום....

sailor

New member
כתבתי מראש שאין לי כונה לבדוק

העובדה שרבים הבינו כך ונוהגים כך מספיקה בשהילי.
אגב, בשאלה המקורית מצוטט "מזוחל"ם" ושם אין לי ספק שהגרשים מיותרים עקב הפיכת שם העצם לפעל.

יאקים

New member
בוקר טוב, מלח.

אם אין לך כוונה לבדוק - והרי כשאתה מאוד מעוניין לבדוק, אתה טורח ובודק - משמע שאתה נוטה לחשוב שאין תמיכה לטענתך.
אדרבה, יבדוק מאן דהו מלווייתני הפורום או שמא עובד האקדמיה ויפסוק לנו את פסוקו.
ולגבי הערתך בסיפא של דבריך, אני בהחלט מסכים עמך שמיותר ומגוחך להשאיר גרשיים בצורות כמזוחלם,
שהרי כאן נוצר שורש משני שכבר אינו ראשי תיבות.
דוגמה נוספת לכך הנוטריקון יח"צ, שממנו נוצרו השם יחצן, התואר יחצני והפעלים לייחצן מיוחצנת ועוד.
ומן הסתם, קיימות דוגמות רבות שחברינו יוכלו להביא בנוסף לשתיים אלה.
חג שמח

sailor

New member
תודה על הנתוח הפסיכולוגי המענין

(אבל לא רלבנטי).
אני בודק מתוך סקרנות ו/או רצון ללמוד. במקרה זה אין בי ולו מעט מאחד משניהם, לכן לא אטרח.
בענין זה עמדתי מגובשת ואני נוהג ואנהג כך גם אם כל האריות והלויתנים יזעקו חמס.

יאקים

New member
מכבד את בחירתך ואת העדפותיך, גם

אם הן אינן עולות בקנה אחד עם דעתי ועם הבנתי.
ובאשר להערתך הצינית על הניתןח הפסיכולוגי, לא היה זה ניתוח אלא התרשמות אישית שהוכחה בדיעבד כקולעת למטרה.

trilliane

Well-known member
מנהל
חידוד: רק לנוטריקונים שנגזר מהם שורש

אין צורך להידיין באוויר, החלטות האקדמיה מפורסמות באתרהּ, הגלישה חינם אין כסף מכל דפדפן:

דיני הקיצור סעיף ה:
מותר שלא לכתוב גרשיים בראשי תיבות הגוּיים שנגזר מהם שורש המשמש בצורות פועל וכדומה. למשל:
דּוּ"חַ או דּוּחַ (נגזר הפועל דִּוַּח ששורשו דו"ח);
מַכָּ"ם או מַכָּם (נגזר מוֹכֵם [=מפעיל מכ"ם] ששורשו מכ"ם).
http://hebrew-academy.huji.ac.il/hahlatot/Punctuation/Pages/P34.aspx

sailor

New member
רבים, כולל עתונים ומשרדי ממשלה הבינו אחרת

וכותבים צהל (וכמובן צהלי) ובגץ ללא גרשים.
לגבי דוֹח, האקדמיה יכולה להתעקש עד מחרתים על דּוּחַ, זו סגירת דלתות האורוה אחרי שהסוסים ברחו.

trilliane

Well-known member
מנהל
הם לא "הבינו אחרת" הם פשוט נוהגים אחרת

עיתונים מעולם לא אימצו את קביעות האקדמיה במלואן, וכל מערכת / מו"ל קובע כללים משלו (עורכי לשון ומגיהים יודעים שבכל מקום יש להם סט כללים מעט שונה). לגבי משרדי ממשלה, זו בדיחה? ל-99% מהעובדים במשרדי ממשלה אין שמץ של מושג מהם כללי האקדמיה (ואני בספק אם אכפת להם). אפילו בחוקים שנחקקים בכנסת (כולל כאלה שנכתבו אחרי שפורסמו כללי הכתיב חסר הניקוד) לא טורחים להישמע להם (אף שחוקית אמורים, הסנדלר הולך יחף
) מכיוון שאת החוקים מנסחים משפטנים ולא עורכי לשון.

אגב, לא זכור לי שנתקלתי בבג"ץ ללא גרשיים (אולי קרה פעמים ספורות אבל לא הרבה) ובצה"ל עוד פחות סביר לי; זה ממש מוזר לי לעין לראות צהל בלי גרשיים. אם זה נעשה בכותרת אני מעריכה שזה חלק מהשאיפה לחיסכון בתווים.

sailor

New member
אני צובר בהדרגה חומר למאמר

על מכשלות הכתיב חסר ההגיון.
כרגע תכנון נסיעה לחול קודם לזה, כשאחזור אני מקוה לכתוב כזה.
לגבי בגץ, קראתי גם "לבגץ החלטה" וצהלי היא מלה נפוצה שלא ראיתי עם גרשים.

למעלה