מה זה "לקות"?

ענתנוי

New member
מה זה "לקות"?

איך נכנסה המילה הזו בכלל למילון הפסיכולוגי? הייתם אומרים, לדוגמה: "לחתולה שלי נולדו שלושה גורים. אחד מהם לקוי"? כמובן שלא. גור יכול להיות שמן, רזה, צולע, בלי עין וכ"ו אבל המושג "לקוי" לא חל בדרך כלל על יצורים חיים. המושג הזה נכנס למילון כדרך לתיאור בני האדם בעקבות הנחת יסוד שגויה שעליה מבוסס רוב "מדע" הפסיכולוגיה: אדם הוא גוף, גוף הוא כמו מכונה ולכן ניתן למיין, על סמך התנהגות, בני אדם לתקינים (נורמליים) ולקויים. ההנחה הזו שגויה, כי ביצורים חיים, בניגוד למכונות, יש מרכיב סובייקטיבי שמקשר בין התנהגות לגוף. למרכיב הזה קראו פעם "נפש" והוא נעלם מהשפה ה"מדעית" כי המדע אובייקטיבי ואין לו את היכולת להתמודד עם גורמים סובייקטיביים... הנחת יסוד שגויה היא כמו אבן פינה סדוקה: במוקדם או במאוחר היא תישבר וכל הבניין שנשען עליה יקרוס כמו מגדל קלפים. וזה בדיוק מה שקורה עכשיו לכל התיאוריות הפסיכולוגיות, בעקבות ההתקדמות בחקר המוח. אבל ב"בניין" הזה גרים המון אנשים, וכשהוא יקרוס את יאבדו את מקורות פרנסתם ואת מעמדם בחברה ואת כל מה שמגדיר אותם ולכן הם נלחמים על חייהם, ונלחמים על "שאריות הגבינה" שעוד עומדות לרשותם (למי שמכיר את "מי הזיז את הגבינה שלי"). יש מעט מאד "צדיקים בסדום" שיוותרו מרצונם החופשי על טובתם למען טובת הכלל, או שיהיו חכמים מספיק לקפוץ מהמגדל לפני שהוא קורס. זה לא מחייב את ההורים ואת שאר האנשים שלא מתפרנסים מהתיאוריות האלו להשתתף בחגיגה....

galitkm

New member
לי מאוד קשה עם המילה "לקות"

כשזה נוגע לבני אדם או ליצורים חיים בכלל. זה נשמע לי כאילו אומרים "פגום" או "פגם". אני מעדיפה "שונות" או "קשיים". בעיניי, למילים יש המון כוח ומשמעות. כמו: "חיים ומוות ביד הלשון", למילים יש השפעה מאוד גדולה על גורלו וחייו של אדם. לניסוח של הגדרות הנוגעות לבני אדם ולטיפול בבני אדם יש השפעה מאוד גדולה על הטיפול עצמו והיחס שהם מקבלים. אני לא חושבת שזה טוב להגדיר אנשים כלקויים או בעלי לקויות. ההגדרה הזאת צורמת לי, גם כשמדובר בהגדרת תפקוד של איברים כמו ראיה או שמיעה. לדעתי שינוי ההגדרה יגרור שינוי יחס מצד החברה ושיפור באיכות חייהם של כל מי שמוגדרים כבעלי לקות. זה לא משהו שאמור למנוע הגשת סיוע ועזרה אבל כמובן שבחברה ובחוקים של היום זה עדיין לא אפשרי ודורש שינוי רציני. אנשים תמיד יוכלו להתפרנס מטיפול ועזרה לאחרים, גם אם ישנו את ההגדרות והתיאוריות שלהם או יחליפו אותן באחרות. גם אני חושבת שעליי כהורה האחריות שלא לשתף פעולה עם תאוריות שלא נראות לי מוסריות ולא לקבל אותן אוטומטית רק כי "מומחה" קבע אותן. אבל צריך גם לקחת בחשבון שלמומחים יש השפעה מאוד מכרעת על היחס של החברה כלפי האנשים שהם מתיימרים להגדיר אותם, וכתוצאה מזה גם על איכות חייהם. הכוח של ההורים קטן בהרבה מהכוח של המומחים, כי בעצם אנחנו נעזרים במומחים ויש להם השפעה עלינו. בחברה שלנו, מקובל לחשוב שאיש מקצוע יודע יותר טוב מההורים מה טוב בשביל הילד. הוא בעצם תמיד יודע יותר טוב מהמטופל מה טוב בשבילו, גם כשהמטופל הוא מבוגר. התפישה הזאת מקובלת גם במערכת החינוך, הבריאות, החוק והמשפט.

abashel13

New member
אני חולק עלייך במשקל שאת מייחסת

לעצמך במערכת הזאת... אמנם את זאת רק את אבל הבנתך את השימוש המשפיל במילה ובכל היחס הנגזר ממנה היא מהותית וידיעתך שאין שום ערך טיפולי ליצירת הררכיית מטפל מטופל מובילה למסקנה בעלת משמעות שמשקלה עבורך ברורה - הטיפול הטוב ביותר שיכול להינתן למאן דהוא הוא הטיפול שיתן לעצמו ומכאן גם נגזר תפקידו של המטפל: ליווי ויצירת מרחב טיפולי יחד עם מי שבוחר לטפל בעצמו. זה יותר פשוט, זה יותר קל ומטבע הדברים זה גם לא מצריך ידע מיוחד מצד המטפל. לא לכולם תהיה בחירה כזאת אבל כל אלה שבוחרים בכיוון הזה משתתפים בשינוי שיטות הטיפול הקיימות ויוצרים מצבים חינוכיים/טיפוליים מתרחבים לעצמם ולכל אלה שכרגע אינם מעיזים לבחור לטפל בעצמם...

kagome10

New member

arana1

New member
המונח "לקות" מבזה ומרדד את חיוניות הקיום

המונח הזה מבטל ומנתק באחת את האדם מהקשריו היותר עמוקים וחיוניים ליקום ולקיום ולכן בהקשר האוטיסטי הוא מתועב ומזיק במיוחד במונח הזה יש חוסר כבוד להתמודדות האדם עם משמעות קיומו ולכן הגישות המבוססות עליו מונעות מאדם את הגישה לכוחות הנחוצים להתפתחותו אוטיסטים יכולים להקדיש מחשבה מאוד רצינית ורגשות מאוד עמוקים לדברים שנראים לאנשים אחרים זניחים ולא חשובים אבל בעצם מאוד יכול להיות שאלה בדיוק הדברים הכי מהותיים לא רק בשבילם אלא גם בכלל ובשביל אחרים כשמממסגרים את כל המאבק הקשה הזה כלקות גוזלים מאדם את נשמתו ואת סיבת קיומו

abashel13

New member
אינני בקיא בהיסטוריה של חקר המוח

יתר על המידה אבל ידוע לי שחלק גדול מהידע על המוח נצבר כתוצאה מפגיעות מוחיות שמופו זאת אומרת אדם נפגע במוחו באיזור א' ורגליו הפסיקו לתפקד... אז איזור א' אחראי על תפקוד הרגליים וכך מופו חלקים שונים של המוח.... וכאשר מישהו לא נפגע איזושהי פגיעה אך רגליו לא מתפקדות מיד גורסים שאיזור א' במוח סובל מפגיעה אורגנית כנראה... וזה מקור המושג לקות אורגאנית או נוירולוגית... נו טוב... יש עוד מונח שבא מתחום הפסיכיאטריה הנקרא הפרעה מנטלית שגם לו מחפשים אסמכתאות באיזורים השונים של המוח... והוא מתקרא הפי הפסיכאטרים disorder וחלק מהאסמכתאות נובעות מתרופה קיימת ש"עבדה" המוכיחה כי ההפרעה מתאימה לתרופה. זה קיים גם בנוירולוגיה. הקיצור הנחת ה"לקות" היא סוג של גישוש באפלה ואמנם היא עוזרת במקרים מסויימים לרפא לשפר וכיו"ב אך תופעות הלוואי שלה במקרים אחרים משפילות ומדכאות.

בעמותת נגישות ישראל תומכים בהגדרה

אדם עם לקות,קודם כל האדם הוא אדם ולאחר מכן מתווספת העובדה שיש לו לקות ולי אישית לא אכפת,אני מגדירה את עצמי נכה ולא קלה,כי הנכות שלי מורכבת מכמה סוגים של מוגבלויות ולקויות

arana1

New member
אלא שזה לא שייך למה שענת ואני מנסים להסביר

ושוב ושוב נטפלים כאן בדיוק למה שאנחנו איננו אומרים ואיננו מייצגים(אני מרשה לעצמי לדבר גם בשמה של ענת בעניין זה כי נדמה לי שאנחנו מסכימים ומבינים דברים דומים בקטע הזה) לא מדובר על הצורך לכבד גם אנשים עם נכות ולקות,הצורך והחובה והזכות הזאת קיימת ללא קשר לעניין שאנחנו מנסים לקדם כאן גם אני סובל מנכות שלא קשורה לאוטיזם שלי(נפצעתי במלחמה) ובקטע הזה אין לי שום בעייה שיקראו לי נכה ויכירו במוגבלותי ויעזרו לי כמה שרק אפשר ותודה רבה נורא וזה בכלל לא נתפש כמשפיל בשבילי לעומת זאת בהקשר של מה שמאובחן ומסומן כסימפטומים של אוטיזם אצלי זה פשוט מוציא אותי מהדעת שמתייחסים לזה כלקות או כמגבלה או כנכות כי ברור לי לחלוטין שיש כאן התנגשות שהיא מטבעה הרבה יותר תרבותית ונפשית ומבוססת זהות אין לי בעייה שיסמנו את פציעתי כנכות ולקות ואני לא יודע מה אני לא מסכים שיסמנו את עצם זהותי כנכות ולקות מי שעושה כך מסכן את קיומי וגורם נזק נורא לחברה כולה

אולי תקראי חומר מקצועי במקום להתנגד למה שאף

אחד לא אומר. המדע לא מגדיר לקות באופן שבו את מגדירה אותו והפסיכולוגיה היא בכלל לא ענף המדע שמגדיר את המושג לקות. את מפגינה בורות מדהימה.

arana1

New member
ברור,PDD זה ר"ת של אדם מפותח נורא

והכוונה בdisorder זה בעצם לorder ורק האוטיזם והבורות שלנו מונעת מאתנו להבין דברים את זה

arana1

New member
אוטיזם מתאפיין גם כנטייה לאסוסיאציה חופשית

מה שאתה בעצם אומר,ומה שאומרים כאן כולם,זה שבפורום אוטיזם צריך ומותר לדבר על אוטיזם רק מבחוץ ומלמעלה לדבר אוטיסטית אסור כלל וכלל והעמדה הזאת היא שיקוף של כל מה שמסריח ומעוות בחיי האוטיסט ובכלל

אתה מתאפיין באסוציאציות חופשיות. לא האוטיזם.

שלושת הילדים האוטיסטים שלי, השכנים האוטיסטים שלי והמוני המכרים האוטיסטים שלי, לא מדברים באסוציאציות חופשיות. אולי אנשים אימפולסיביים מדברים באסוציאציות חופשיות, אולי. אלא שאימפולסיביות אינה סימפטום של אוטיזם.

arana1

New member
מוזר

שמזה שנים אני שומע ממטפלות בתקשורת ומהורים ומפסיכולוגים ,וגם אפילו בפורום הזה זה מופיע לעיתים בסיפורי הורים,על דיבור ותפישה יותר מדי אסוציאטיבית שלכן קשה לעקוב אחריה ולהבינה אני אפילו זוכר וויכוח שהיה לי לפני לא מעט שנים עם מטפלת תקשורתית שמחשיבה ונחשבת למתמחה מהשורה הראשונה בהפרעות תקשורת אוטיסטיות(אפילו בפורום הזה היא מוכרת ככזאת) סביב מה שהיא תיארה כצורך לארגן את האסוציאטיביות המוגזמת האופיינית לאוטיזם לדיבור סדור ומובן לסביבה ועדיין אתה טוען שאינך מכיר ולו אוטיסט אחד שנוהג להתבטא כך ושלנסיונך ולדעתך זה אינו מאפיין אוטיסטי בעיני זה פשוט מאוד לא אמין וגם לא תואם לשום עובדה מוכרת וידועה

לא תואם שום עובדה מוכרת וידועה? אתה מתעקש

להכיר רק את עצמך. לא מעניינות אותך הבעיות של אחרים ולא הספרות. מה שתואם בדיוק אותך הוא לדעתך אוטיזם ומה שלא תואם בדיוק אותך, נפסל בעינך. אתה גם גאה בבערותך ובחוסר הנכונות שלך להכיר כל דבר אחר. יכול מאוד להיות שיש לך תת אבחון, אבל זו לא הנקודה. הנקודה היא חוסר התועלת שבגישה שלך. עוד לא קראתי תגובה אחת שלך בפורום שעזרה למישהו במשהו.

arana1

New member
אין בספרות נטייה לאסוציאטיביות אצל א"ס ?

אין לאוטיסטים אחרים בעייה של חוסר תקשורת עם הסביבה שנובעת גם מצורות תחביר שונות ואופייניות ? אני,לעומתך,לא פוסל את קיומם של אוטיסטים שמדברים רק בצורה הכי ישרה וסדורה,אני מכיר גם כאלה וגם לי יש תקופות כאלה וזה גם מאוד תלוי הקשר ומקום בעוד שאתה פוסל באחת ספקטרום שלם של מופעים אוטיסטים רק בגלל שמשום מה אינך מכיר בסביבתך אוטיסטים שנוטים לאסוציאטיביות ועוד מוסיף על זה האשמה שלי בדיוק בנפסדות סוג טיעונך(הכי אופייני לנ"ט ) גם כשאתה כותב שעוד לא קראת בפורום הזה שום תגובה שעזרה למישהו אתה מדגים התרכזות מוחלטת רק בך ובעצמך והתעלמות מוחלטת מקיומם של אחרים מלבדך כי אפילו בעמוד הזה ובסמוך לו מופיעות תגובות שמעידות שלפחות לחלק מהאנשים כאן התגובות שלי נתפשות מאוד מועילות שוב,טפלת עלי את כל הכשלים בתפישתך,אופייני,זה יפה שאתה נורא מרוצה מעצמך אבל אולי הגיע הזמן לשקול גם מעט את ההשלכות של התנהגות כזאת על סביבתך ?

arana1

New member
תחפש ברשת,יודע מה? תחפש אפילו רק בפורום הזה

אתה יכול לחפש ברשת ויכול גם לנסות לפתוח ספרים בנושא אוטיזם למעשה מספיק רק לחפש בפורום הזה בשביל למצוא אין סוף של איזכורים של שפה אסוציאטיבית וPDD אף פעם לא מאוחר ללמוד אבל אולי כבר הגיע הזמן שתתחיל

nofaritrit

New member
הבן שלי וחבריו האוטיסטים

אלופי האסוציאציות החופשיות, דבר מזכיר לו דבר , שמזכיר לו צליל, שמסכיר לו ריח, שמזכירים לו מקום, שמזכירים לו אירוע, שמזכירים לו פנים ואנשים ושמות ומה לא. זה אחד הדברים הכי בולטים אצלו, גם ביצירה ואומנות. אראנה עוזר להמון אנשים, גם כאלו שלא כותבים שהוא עוזר להם אבל אני מכירה אישית מהחיים הלא וירטואלים ושקוראים את הודעותיו אבל לא מגיבים.

למעלה