מה זה "דרן"?

rsharon

New member
מה זה "דרן"?

ראיתי שיר של חיים נחמן ביאליק: "והחופה תעמוד כאן: בין הבאר ובין הגן את תושיטי לי שם דרן אצבע קטנה עם צפורן" מה זה בכלל "דרן"?

גנגי

New member
זה דֹרֶן

שפירושו דורון, שי, מתנה. ביאליק היה ממחדשי הלשון החשובים ביותר, ופעמים רבות הוא השתמש בצורות שאינן מקובלות היום, אם משום שלא התקבלו, בסופו של דבר, ואם מפני שהתיישנו כבר.

מוגג

New member
הרהור נוסף

יכולהיות שבנוסף לדורון, יש כאן משחק מילים על המילה "דורן" בגרמנית שפירושה קוצים או חוחי השושן. היום משתמשים במונח "דורן" לכלי חילוץ מעין אזמל שמקישים עליו כדי לחלץ בורג תקוע.

זה אולי המקום להזכיר

ששושן/שושנה אינם ואין להם דבר וחצי דבר עם הורדים. הם ממשפחה אחרת. לשושנים למיניהם (כמו שושן צחור, צבעוני, עירית ועוד רבים ויפים) אין קוצים. לא שלכל הורדניים יש (שקד, תפוח, אפרסק ועוד הרבה עצי פרי) אבל בכל אופן, ממש אין בינהם קשר. שתדעו.

shellyland

New member
וההבדל העיקרי בינהם

הוא שלשושן יש 6 עלי כותרת, ולכן הוא נקרא "שושן".

גרי רשף

New member
יש הרבה קוצים בדרך לשושנים../images/Emo22.gif

לפי מילון אבן-שושן, שושנת העמקים משיר השירים היא הנרקיס המצוי, אם כי במקום אחר שמעתי שזה דווקא צבעוני ההרים. יתכן שאחד הנימוקים לכך הוא שלכל אחד מהם שישה עלי כותרת. אם אינני טועה- לשניהם יש בצל, וסמיכותה של שושנת העמקים לחבצלת השרון (כאשר ´חבצלת´ קשורה כנראה לבצל) מחזקת את הזיהוי. לעומת זאת, עד כמה שאני זוכר- לשושן הצחור הפורח בכרמל יש שלושה עלי כותרת ולא שישה, והוא נחשב לפרח קדוש לכרמליטים בגלל הצבע הלבן ומכיוון ששלוש הוא מספר קדוש בנצרות. בכל מקרה- השם הלועזי ´רוזה´ (אך אך אך רוזה רוזה רוזה רוזה את אהובה שלי..) הוא ורד בעברית, והשם ´לילי´ (לילי שלי מה שהיתה בשבילי..) הוא שושן או שושנה בעברית.

גרי, לכלכת אדון תושיה!

לשושן הצחור (הפורח דוקא בעיקר בגליל, אבל לא נהיה קטנוניים, יש ששה עלי כותרת - כמו לכל משפחת השושניים (ואין עלי גביע). עם זכרוני אינו מטעני (ויתכן שהוא כן, כך שלא הייתי נותן את ראשי בענין זה), כל הפרחים שהזכרת (נרקים, חבצלת) שייכים למשפ´ השושניים. ואם זכרוני אינו מטעני שוב, הפרחים תמיד "נכונים" (בעלי סימטריה ראדיאלית) ועלי הכותרת (השישיה) מסודרים בשני דורים (של שלושה).

גרי רשף

New member
../images/Emo140.gif../images/Emo22.gif

אם טעיתי- טוב שיש מי שתופס אותי ומעמידני על דיוקם של דברים.. אני כבר הולך לקטוף לי זר גדול של צבעונים, שושנים צחורים ושאר פרחי ארץ ישראל כדי לא להתבלבל להבא..

גרי רשף

New member
בדיוק: אסור לקטוף את פרחי הבר..../images/Emo22.gif

הלשון חצי בחוץ מראה על נסיון לעורר בהלת שווא בקרב אנשים חסרי הומור..

למעלה