מה זה "אורטוריה"?

osnat121

New member
אורטוריה

מוסיקה לטקסט דתי או כנסייתי. מורכבת מאריות, רצ'יטטיבים, קטעי מקהלה ותזמורת. אינה מיועדת לבימה אלא לאולם הקונצרטים או לכנסיה.

Petrus

New member
לא בהכרח טקסט דתי

קיימות גם אורטוריות חילוניות.

dombi7

New member
לא ממש נכון

האורטוריה היה בהתחלה מסדר, שהוקם ע"י הנזיר בשם Neri ושרצה להעצים את החוויה הדתית ע"י מפגשים שבהם ישחקו את הסיפורים התנ"כיים. שזה כמובן היה כדי להתחבר לסיפורים ולדמויות התנ"כיות דרך הסיפורים שלהם. המפגשים הללו היו נערכים בחדר צדדי של הכנסייה והיה נקרא "אורטוריו" ועל כן השם של היצירות הללו בעתיד. עם הזמן התחילו לשיר את התפקידים, והמלחין הראשון שכתב למסדר הזה היה Carissimi שכתב את Jephte עם הסוף המאוד מפורסם של קינת הבת שנקרא Plorate Filie Israel הנדל כמובן אחרי תקופת האופרה שלו והקטילות הרבות שספג מהציבור האנגלי פנה לעבר האורטוריה ושמה הצליח בצורה יוצאת דופן. מנדלסון גם ידוע בגלל האורטוריה המדהימה "אליהו", שזכתה גם לביצוע בגרמנית וגם לביצוע באנגלית. אז מה שאמרת לא ממש נכון, כי אורטוריה חייבת להיות על טקסט תנ"כי ודתי. אם זה לא על טקסט כזה זה לא יכול להיות אורטוריה.

Petrus

New member
האמנם?

לפעמים מונח מתנתק מהמשמעות המקורית שלו עם השנים. האם האורטוריה "בחירתו של הרקולס" של הנדל היא דתית? ומה לגבי "העונות" מאת היידן?

dombi7

New member
וגם בזה יש המון ויכוחים

בדיוק בגלל שהנדל קרא לזה "A Musical Drama" שמאוד מזכיר את המושג "Drama per Musica" שהתשמשו בהם המלחינים כמו פרי קצ'יני ומונטהוורדי בתחילת דרכה של האופרה בוונציה. אתה מוזמן לראות את זה בפתיחת הליברטו של היצירה הזאת: http://opera.stanford.edu/iu/libretti/hercules.htm ואם בכלל אתה מתייחס לבחירתו של הרקולס אז זה בכלל מוגדר כ"A musical Interlude" http://opera.stanford.edu/iu/libretti/choice.htm אז למרות שהן מוגדרות תחת האורטוריות, הן לא מהמובהקות ביותר שיש. בקשר להיידן אכן ממה שידוע לי היא מוגדרת כאורטוריה, אבל אני אחפש היום את הטקסט כדי לראות מה תוכנו, כי מן הסתם יש סיבה לכך שהוא קבע את זה כז'אנר זה, במיוחד אחרי שהוא הלחין את הבריאה שרק השם כבר אומר הרבה.

Petrus

New member
שמות יצירות

השמות והכינויים שמלחינים נתנו ליצירות הם המון פעמים שרירותיים, ולא באמת מצביעים על הז'אנר של היצירה כמו שהוא מוכר לנו כיום. באך למשל, מעולם לא קרא ליצירות הדתיות שלו "קנטטה", הוא לא ממש נתן להן שם, וכשהוא כן, הוא כינה אותן "קונצ'רטו". בפועל מדובר באורטוריות חילוניות, גם אם הנדל עצמו כינה אותן "דרמה מוזיקלית" או "אינטרלוד מוזיקלי". דוגמאות נוספות הן אסיס וגלטאה ומשתה אלכסנדר. הליברטו של "העונות" הוא מאת אחד גוטפריד פאן סוויטן, לפי שירה מאת ג'יימס תומסון.

holst

New member
הטקסט של העונות

הוא כלל לא דתי. יש בו תיאורים של כל מיני סצנות מחיי הכפר בהתאם לעונות השנה. זכורים לי שני קטעים שבהם יש אוריינטציה דתית: בחלק של הקיץ, שבו יש שיר הלל (Ewiger, Müchtiger gott או משהו כזה), ובסוף החלק של החורף, שבו כולם מתכנסים להם בבית החם ומהללים את אלוהים. וחוץ מזה אין קו עלילתי שקשור איכשהו לסיפורי התנ"ך או להתרחשות דתית כלשהי.

תודה על התשובה.

מה דעתך על האורטוריה "אליהו" מאת מנדלסון, שתוצג בימי רביעי וחמישי בתיאטרון ירושלים?

amitmis

New member
ידוע גם...

שהנדל היה גדול מחברי האורטוריות, אך אצטרך לשמוע משהו שלו בכדי לשפוט...

אני מאשר ללא היסוס...

בתור אחד שמכיר את רוב האורטוריות של הנדל - אין טוב ממנו בתחום הזה.

למעלה