מה ואיך נכון?

skipperrider

New member
מה ואיך נכון?

שלומות, העצה מבוקשת ממביני עניין במצברים,חשמל יאכטות ובעלי יאכטות. עד לאחרונה נהגתי להשאיר את היאכטה מחוברת רצוף לחשמל חוף לטעינה ומצברים לא מנותקים גם כשנעדרתי ממנה ל6-8 שבועות. עתה אני מנתק חשמל החוף ואת המצברים ע"י המפסקים ביאכטה לתקופות של 5-7 שבועות עד להגעתי הבאה אליה. לא מרגיש שינוי גדול במצב מתח המצברים (נמצאים תמיד מעל 12 וולט בהגיעי) והם נטענים חיש מהר למתח טוב גם כך עם חיבורם לטעינה . האם יש מצב עדיף לנהוג בו מבין השתיים מבחינת מניעת זליגה גלוונית מספינות שכנות,אורך חיי מצברים ,קיץ או חורף (טמפ' מתחת לקיפאון) וכו'? הסיבה העיקרית לשינוי מנוהגי הראשון הוא שלא אהבתי להשאיר חיבורי חשמל "חיים" לספינה בעת העדרות ממושכת... כ"כ,אין לי הגנה גלוונית ביאכטה. ובצמוד אלי עוגנת יאכטת ברזל ישנה מאד בחיבור חשמל חוף קבוע. תודות מראש ליודעי דבר.

Efraim

New member
../images/Emo45.gifאני נוהג בצורה זו כבר 18 שנה מאותן הסיבות

עליזה ברזלית וכמובן קורזיה גלוונית עלולה להיות בעיה אז לדעתי עדיף לנתק חיבורי חוף מתי שאפשר ולחבר רק כשצריך. לא ראיתי השפעה שלילית על המצברים ואני בניו יורק עם קיפאון עמוק בחורף.
סיבה נוספת שלי, היא שחיבור חשמלי של מטען שעובד קבוע עלול לגרום לשריפה (במקרה של תקלה רצינית וקצר של מכשיר חשמלי) לכן אני תמיד מנתק מכשירים כשאני לא בספינה.
אגב לעליזה יש שנאי מבודד כך שיש לה הגנה גלוונית, אבל אני מעדיף לנתק ולהיות שקט כיוון שגם שנאי עלול לגרום לבעיות תחת עומס כשאין צוות בספינה.

הזרם הגלווני משתמש בהארקה כך שגם אם יש שנאי מבודד (שבמקור הוא נגד התחשמלות) כל עוד הארקה מחוברת עלול לזרום זרם גלווני. הדרך לפתור את הנ"ל היא בעזרת מבודד גלווני על כבל החשמל לפני היציאה לכיוון הרציף. ואגב כנגד השריפה האפשרית ישנה אפשרות הפוכה של חדירת מים ואז משאבות השיפוליים ירוקנו את המצבר(ים)......

Efraim

New member
../images/Emo243.gif ראה המלצת ABYC בשרטוט המצורף

שנאי מבודד בחיבור נכון מנתק (מבודד) את הארקה של החוף מגוף הספינה (קרא את הכתוב באנגלית בצד ימין של השנאי) חיבור הארקה של החוף מגיע לקופסת השנאי ללא כל מגע עם גוף הספינה. לדעתי במצב זה בשימוש נכון בשנאי מבודד אין כל צורך
במבודד גלווני על כבל החשמל לפני היציאה לכיוון הרציף כיוון שלעולם לא יזרום בו זרם שמקורו בגוף הספינה
מסכים בעניין משאבות. חלק מהעבודה של הסקיפר היא להבין את ההסתברויות של הבעיות ולהחליט על כוון ופתרון. לאור תכונות עליזה, כמות המצברים, והמשאבות שלה. זו החלטתי והיא עמדה במבחן השנים. בספינות אחרות סקיפר אחר יגיע למסקנות שונות....

אמת. לרוב מוחלט של הספינות אין שנאי מבודד והוא נפוץ מאוד כהתקנה חיצונית בספינות שעברו לשוט מאירופה (220V) לארה"ב (110V) או ההיפך. בהתקנה פנימית הוא נפוץ בעיקר ביאכטות היותר יקרות.

GuyRom

New member
מסכים לגבי החשש מהצפה

אני נוהג להשאיר את הסירה עם טעינה קבועה 1. גוף היאכטה מפיבר 2. המטען הוא מטען יעודי (סטרלינג) לשימור מצברים גם לאורך זמן, תאורטית לפחות מאריך חיי מצבר עופרת-חומצה רגיל 3. הסיכון להצפה עולה בהרבה על סיכון משריפה, לדעתי, בעיקר שכל שאר הצרכנים מנותקים גיא

URIORI

New member
מצברים והצפה

שלום אני היתקנתי מערכת האזעקה שפועלת עים סים של פלפון הי יודעת לשלוח SMS עבור "הצפה" "עשן" "גז" (שולחת SMS עים הכיתוב, וגם מתקשרת) את ההודעות האלה הי שולחת גם שהאזעקה לא דרוחה ואת ההודעות "גלאי נפח" "גלאי דלת" " חשמל מחובר" "חשמל מנותק" הי שולחת בזמן שאזעקה דרחה יש אפשרות לדרך ולנטלל דרך הטלפון , אפשרות להאזין דרך מיקרופון ביאכטה , להפעיל זמבורה ולהפסיק זמבורה ,וגם אפשרות להפעיל רמקול, יש אפשרות להפעיל את המקרר מרחוק לפני שמגיעם , ההתקנה מאות פשוטה הגלאים אלחוטים וגם קויום, יש לי בקרה הכל מרחוק המחיר מאוד זול שווה השלב הבא התקנת מצלמות במעגן שמחוברת לDVR שאפשר לציפות מכל מקום גם דרך הטלפון או המחשב , במקרה של סערה וים גבוה, חיבור של תא שמש של 5W לשמירת המצברים והפעלת האזעקה מבלי לחבר מתח חוף אורי

GIARRI FABIO

New member
מחזור הטעינה/פריקה תלוי בסוג המצבר

http://itacanet.org/eng/elec/battery/battery.pdf למרות ששנים רבות אני עוסק בנושא תמיד יש משהו חדש ללמוד. לאחרונה נדרשתי לנושא, ממניעים של תחביב (בנית מערכת אל-פסק שמטעינה מצבר לשמוש אקראי), ומצאתי את האתר המצורף. אם הכל נכון, תבצע את ההתאמות המתבקשות. הממוצע שלי באחזקת מצברים בין 5 ל-7 שנים. שים לב במאמר יש הערת התייחסות לסוג מצברים המכונה MARINE BATTERIES .

galeynaama

New member
מהתגובות של מומחי הפורום נראה שהפתרון הטוב

ביותר זה לא לעזוב את הספינה להרבה זמן (אפשר לשלם כמה גרושים למישהו שיבדוק את היאכטה אם אתם לא מגיעים) ואז בעיית דליפה תתגלה בזמן לפני שהמצברים יגמרו, כך שניתן להשאיר את הספינה מנותקת בלי חשש.

Alex33

New member
אומנם רק חובב, אבל עם קצת נסיון..

ארשה לעצמי מספר הערות. Galvanic isolator הוא לדעתי מכשיר חובה כיום לסירה העוגנת במרינה, בין אם היא מחוברת לסירוגין ואם באופן קבוע לחשמל חוף. הוא כבר כול כך זול ופשוט להתקנה עצמית ומאידך הסירות בימינו מלאות בכול כך הרבה אביזרי חשמל, מתכות שונות וצורך בחיבור קבוע 220V ( ונעדרות מערכת grounding טובה וכוללת ) שפשוט חבל לא להשתמש בהתקן שכזה. השנאי הגלווני שהוזכר הוא התקן חיובי מאוד אבל יקר וגדול יותר משמעותי, אבל גם בזה חל שיפור ומזעור וכיום ראיתי דגמים חדישים של חברות מובילות שהמימד הגדול של היחידה הוא לא יותר מ 40 ס"מ. גם אני הייתי בוחר לא להשאיר זמן כה רב את הסירה ללא שימוש מחוברת לטעינה, אבל מאידך..יש אמצעים טכנים פשוטים- אם מטען חכם רב שלבי חדיש שיודע לבדוק את מצב המצבר לפני הפעלת טעינה ואם אפילו רק "שעון-טיימר" שיכול להפעל את מטען החוף לפרקי זמן קצובים פעם ב..שבוע לדןגמה או כדומה. אם זו שגרה קבועה של השארת ספינה ללא פעילות וללא איוש לפרקי זמן ארוכים, הייתי מציע לך לעבור-כאשר תצוץ ההזדמנות- למצברי AGM - בהם הריקון העצמי הוא קטן בצורה משמעותית מאלה של חומצה נוזלית ועל כן אין צורך להטעינם בצורה קובעה, אפילו למשך שבועות..ומאידך אין בהם סכנה לאובדן נוזלים . לעניין סכנת שריפה בעקבות התחממות מצברים עקב ריקון נוזלים, טעינת יתר -לרוב עקב קצר פנימי במצבר - או תקלה אחרת, למטענים חכמים יש אופציית חיבור חישן למצבר שיפסיק פעולת טעינה כאשר הטמפרטורה של המצבר עולה במידה חריגה. בהתחשב שמצברי חומצה נוזלית יסיימו לעתים קרובות את חייהם לאחר שנים רבות של שימוש בקצר פנימי שעלול לגרום לרצף מסוכן של טעינת יתר-אובדן נוזלים-התחממות יתר-שריפה, מטען עם חישן כזה הוא השקעה מצויינת, בעיקר כאשר משאירים ספינה לא מאויישת עם מצברים בטעינה. סטרלינג היא אכן חברה מצויינת- אחת מתוך- שמייצרת שנים רבות מטענים אמינים וחדישים ליאכטות, לי היה נסיון טוב איתם. ולמי שבכול זאת מעדיף מצברי חומצה נוזלית, אבל מהסוג האיכותי של מצברי deep cycle אמיתיים, חזקים, עמידים ובעלי שם טוב ומוכח ב"עולם הגדול" מזה שנים רבות , יש כיום יבוא מסודר לארץ של מצברי "Trojan", איתם היה גם לי אישית נסיון רב שנים מוצלח מאוד. ואם ימצא אולי מי שייבא לארץ גם את מצברי Rolls המוכרים והמוערכים, יהיה פתרון מגוון ואיכותי לשייטים המחפשים מצברי "צרכנים" איכותיים ועמידים לאורך שנים. כמובן שתמיד היהו מי שיעדיפו משיקול כלכלי נטו לרכוש מצברי רכב פשוטים וזולים שיחזיקו..3-4 שנים, באם יקפידו במשטר טעינה/צריכה שלהם ולא להשקיע במצברי איכות שיחזיקו כפליים מזה, אבל גם עולים כפול.. אבל זה כבר עניין של השקפה ..
יאכטת ברזל צמודה אליך בהחלט מעורר דאגה. הספרות מציינת שמרחק ההשפעה הגלוונית השלילית במים מסירות שכנות ש..מסיבה זו או אחרת "יאכלו" לך את הזינקים ( או ה s-drive ..) הוא כ 1-2 אורכי סירה.

למעלה