מה הייתם רוצים מהרדיו בשנה הבאה?

מה הייתם רוצים מהרדיו בשנה הבאה?

בשנה החדשה, מה הייתם רוצים מהרדיו הישראלי? אני יכולה לבקש שמונה משאלות.. 1. שיואב קוטנר יחזור לעשות "ציפורי לילה" בגלי צה"ל. 2. ש-88 יתחילו להעביר את השידורים שלהם באינטרנט. 3. ש-106 יישמעו במשך היום כמו שהם נשמעים בלילה. 4. שאייל פרידמן ימשיך לעשות מעשי צדיקות ב"הקצה".. 5. וגם לירון תאני.. 6. וגם בועז כהן.. 7. ושרשת גימל תשכנע אותי למה כדאי בכל זאת "רק מוסיקה ישראלית". 8. שתמיד יישאר לנו ערן סבאג.

אני הייתי מבקש

שפעם אחת יישעה תיכנון מחדש לכל מפת הרדיו בארץ. לא שינוי פה שינוי שם. לא ועדה שתוציא נירות ואחר כך תשתמש בצד השני בתור ניר טיוטה. אלא ממש תיכנון ברמה פרטנית ודקדקנית, הן של הרדיו הציבורי והן של הרדיו המסחרי ואיך בדיוק עוברים מהמצב הנוכחי אל המצב הרצוי. אבל באמת תיכנון תיכנון ברמה של פרטי פרטים. והבקשה השניה זה שהתוצאה של זה יהיה משהו לטובת הרדיו ולא משהו לטובת ועד העובדים / הפוליטיקאים / הכיס הפרטי של כל מיני מקורבים / שדולות ובעלי אינטרסים צרים וכו' וכו'. והבקשה האחרונה (בדרך כלל זה שלוש משאלות, לא?) שהתיכנון הזה גם ייושם. שנה טובה לכולם!

אני הייתי רוצה...

אני הייתי רוצה שסופסוף יהיה במדינה שלנו רדיו דיגיטלי מסודר וטוב.
אני הייתי רוצה שיהיו ברדיו הישראלי תוכניות שישמיעו רק סינגלים לא-ידועים של זמרים לא-ידועים. למען התעשייה.
אני הייתי רוצה שיהיו ברדיו פחות תוכניות בסינדיקציה.
אני הייתי רוצה שלא יהיו הגבלות על חופש היצירה בגלי צה"ל.
אני הייתי רוצה שגלגל"צ יעשו את השינוי שהובטח לנו. "אני רוצָה, את מה שיש לה"

שגלגל"צ יעשו את השינוי שהובטח לנו?

כנראה שזה קרה בזמן שישנתי... איזה שינוי גלגלצ הבטיחו לעשות?

אני מדבר על...

אני מדבר על זה שאלדד קובלנץ הבטיח שלוח המשדרים של התחנה ישתנה עד ל- 31 באוקטובר אשתקד. אבל בפועל, נוספו שתי תוכניות, הפלייליסט הוסיף עוד כמה שירים ישראליים, וזהו!

ובכך...

הפחית עוד יותר את ההצדקה של גלגלצ כתחנה ציבורית. תחנה של מוזיקה ישראלית פופולארית כבר יש לנו במסגרת השידור הציבורי וקוראים לה רשת גימל. לא ברור למה צריך שתי תחנות כאלו. הגיע הזמן שיופרטו ושיורידו בחזרה את מינון המוזיקה ישראלית למינון ההולם תחנה שמתיימרת להיות ADULT CONTEMPORARY.

מוסיקת להיטים ישראלית

ממוקממת בסדר העדיפויות הציבורי לפני מוסיקת להיטים לועזית. כך שקובלנץ לא הפחית בכך את ההצדקה לקיומה של גלגלצ. אולי אפילו הגדיל אותה (את ההצדקה).

תפקיד השידור הציבורי

לא לשדר מה שפופולארי, או מה שכולם רוצים, כי את מה שפופולארי ומה שכולם רוצים משדר הרדיו המסחרי בלי להוציא על זה שקל אחד מתקציבי ציבור יקרי ערך. אי לכך למוזיקת "להיטים", מעצם שמה, אין מקום ברדיו הציבורי. כן, אני יודע שבאנגליה ה-BBC המהולל משדר מוזיקת להיטים. זה עדין לא מצדיק את זה. מהאנגלים השאלנו לקחנו לא מעט דברים. חלקם טובים, אחרים, כמו זה - לא. גלגלצ אגב, בתחילת דרכה, לא היתה תחנת להיטים במובן הרגיל. היא היתה תחנה של מוזיקה "שנעים איתה". היום היא עירוב מוזר של כמה סיגנונות שכל אחד מהם יכל לאכלס תחנה מסחרית בקלות מרובה.

אתה לא באמת רוצה

לפתוח את כל הויכוח ההוא מחדש... בסך הכל התייחסתי לטענה ספיציפית שהעלית (האם קובלנץ העלה / הפחית את ההצדקה בכך שהעלה את מינון השירים הישראליים?) ואתה ישר סוחב אותי לנושא המורכב והמייגע ההוא... על קצה המזלג, זה שאתה החלטת שרק תחנה שמשמיעה תוכן לא פופולארי + איכותי זכאית לתמיכה מהמדינה, לא אומר שאין עוד קריטריונים נוספים שמצדיקים תמיכה שכזאת. למשל: פופולארי + לא איכותי + אינטרס ציבורי אחר כמו האינטרס הציבורי שתהיינה קיימות תחנות רדיו חינוכיות-קהילתיות (אפילו אם הן משמיעות מוסיקה פופולארית + לא איכותית). או כמו האינטרס הציבורי לקיומה של גלגלצ, אותו פירטתי בפורום הקודם. שנה טובה!

אתה לא מפרש נכון את דברי

הקריטריון שלי לא היה איכותי/לא איכותי ולא היה פופולארי/לא פופולארי. הקריטריו שלי היה: יכול להצליח מסחרית או לא יכול להצליח מבחינה מסחרית. אז נכון שיש במידה רבה חפיפה בין משהו שהוא פופולארי לבין משהו שיכול להצליח מבחינה מסחרית, אבל החפיפה היא לא מושלמת כיוון שלא מכל דבר שהוא פופולארי ניתן גם להפיק רווח (שכן יתכן שהוצאות שלו בכל זאת יעלו על ההכנסות, למרות הפופולאריות). הדוגמא שהבאת היא בהחלט דוגמא טובה לכך: אני לא רואה את הגורם המסחרי שלוקח תחת חסותו את רשת התחנות החינוכיות, ולא משנה אם המוזיקה המנוגנת שם תהיה הכי פופולארית בעולם. אם כן, אגב - אז בבקשה. הייתי מאד שמח אם הפרוייקט הנפלא הזה היה זוכה למימון של גורם פרטי. אבל כיוון שזה לא נראה אפשרי אז זה בהחלט נותן לו את ההצדקה למימון הציבורית. לגבי איכותי - אני לא דיברתי על איכותי. מה שאמרתי זה שיש המון דברים שאין להם סיכוי הצלחה מסחרית אבל כיוון שהתקציב הוא מוגבל - אז צריך לדרג סדר עדיפויות, ומבחינה זו האינטרס הציבורי הוא זה שקובע. בהקשר הזה מעולם(!) לא הזכרתי את המילה איכות, ואם כן אז וז היתה פליטת קולמוס. אני דיברתי על אינטרס ציבורי, ואמרתי שתרבות, למשל, היא אינטרס ציבורי חשוב וזו ההצדקה לשידורים של קול המוזיקה ותחנות אחרות שמשדרות מוזיקה שיש לה ערך תרבותי. מעולם גם לא טענתי שזה האינטרס הציבורי היחיד שחשוב. גם חדשות עצמאיות משיקולים מסחריים זה אינטרס ציבורי חשוב - וזו ההצדקה לתחנת חדשות ציבורית. גם מלחמה בתאונות הדרכים, אגב, זה אינטרס ציבורי חשוב ואם היתה הוכחה שגלגלצ מפחיתה באופן משמעותי את מספר תאונות הדרכים - אז זה בהחלט היה מוסיף לה נקודות מבחינת האינטרס הציבורי שלה. הויכוח שלנו היה לגבי תתחנה ללא פרסומות, כשאתה טענת שיש אינטרס ציבורי לשדר מוזיקה ללא פרסומות. אז קודם אם זה לא היה ברור - אני מסכים איתך שכיוון שפרסומות זה דבר מאד מעצבן ויש אינטרס ציבורי שאנשים במדינה המשוגעת הזאת יהיה רגועים - אז כן, זה בהחלט אינטרס ציבורי לשדר מוזיקה ללא פרסומות. הטענה שלי בכלל לא היתה נגד האינטרס הציבורי ואם היתה לנו אי הבנה בעניין אז הנה אני כותב את זה שוב מפורשות ואפילו מוסיף שלדעתי שידור ציבורי חייב(!) להיות ללא פרסומות. הטענה היחידה שהיתה לי נגד פרסומות היא אך ורק באותם מקרים שתחנה ציבורית X ותחנה מסחרית Y משדרות את אותו התוכן, ואז נוצר מצב של תחרות לא הוגנת בין השתים מה שלא יאפשר לתחנה המסחרית להמשיך ולהתקיים. חשוב להדגיש שההפסד במקרה הזה הוא לא רק לתחנה המסחרית - אלא לרדיו בכללותו, ואני אסביר מדוע על ידי דוגמא. נניח שיש 4 סוגים של תחנות אפשריות: לשנים מהם יש סיכוי הצלחה מסחרי, ולשנים אחרים אין. הנחות הבסיס שלי הן: א. רדיו מסחרי לא ישדר סוג של תחנה שאין לה סיכוי הצלחה מסחרי (כלומר להכניס רווח). ב. יש מגבלה תקציבית על מספר התחנות הציבוריות שניתן לממן ותמיד יש צורך ביותר תחנות ממה שבאמת ניתן לממן. נניח בדוגמא הזאת שהתקציב הציבורי מאפשר מימון של שתי תחנות רדיו. ג. כל בנאדם שפוי מעדיף לשמוע את אותו סיגנון בלי פרסומות מאשר עם פרסומות. אם לא היתה חפיפה בין הסיגנונות, היה יוצא שהשידור הציבורי משדר שתי סיגנונות והשידור המסחרי את השנים הנותרים, והיו לנו 4 תחנות רדיו מסגנונות שונים. לעומת זאת אם היתה חפיפה והשידור הציבורי היה "מתחרה" עם השידור המסחרי על אותו סיגנון. על פי הנחה ג' יוצא שכל האנשים היו מעדיפים להאזין לתחנה הציבורית כי אין שם פרסומות. התחנה המסחרית המקבילה לא היתה יכולה להמשיך לשדר בתנאים כאלו והיתה נאלצת לוותר על הסיגנון הזה. על פי הנחה א' יוצא שנותר לשידור המסחרי רק סיגנון אחד לשדר בו כי בסיגנון המסחרי השני הוא לא יכול להרויח (בגלל התחרות הלא הוגנת עם התחנה הציבורית) ובגלל שבשנים הנוספים הוא לא יכול לשדר (על פי הנחה א'). מכאן יוצא שיש לנו בסך הכל שלושה סוגים של סיגנונות. יתירה מכך - יש לנו סיגנון אחד שכלל לא זוכה להשמעה. הוא בחוץ. וזה כבר תוצאה גרועה מאד. כך שהויכוח שלנו הוא במישור אחר לחלוטין. הויכוח הוא בסך הכל בשאלה האם למען המטרה של מוזיקה ללא פרסומות אנחנו מוכנים לשלם במחיר של רדיו שמציע פחות גיוון עד כדי כך שאפילו מקריב סיגנונות מסויימים למען המטרה הזאת. הבחירה שלי היא לסבול קצת פרסומות אבל לא להקריב סיגנונות רדיו שלמים בתמורה לנוחות הזאת של תחנה ללא פרסומות. אני מקווה שעכשיו נקודת המחלוקת ביננו יותר ברורה. שתהיה לך שנה טובה ומוצלחת!

וואו, זה נשמע שונה לגמרי!

אז ככה: המשוואה שהצגת נשמעת הגיונית לחלוטין. היא היתה גם נכונה לחלוטין אם "מדע הרדיו" היה מדע מדוייק. אבל מה לעשות, הוא לגמרי לא מדע מדוייק. מה שקורה במציאות הוא שקיימות כארבע תחנות מסחריות שנחשבות כמקבילות גלגלצ, אבל בפועל קיימים הבדלים משמעותיים בין קהלי היעד שאליהם פונות כל אחת מהתחנות, והסגנונות המוסיקליים שעליהם שמה כל תחנה את הדגש. כך שהתחרות (הלא הוגנת, אין ספק) עם גלגלצ דווקא מאד תורמת ומעשירה את הרדיו בכללותו ולא מזיקה לו. אני לא חושב שגלגלצ באה על חשבון תחנה ציבורית אחרת. אני די משוכנע שהרדיו הציבורי במדינה אולי לא מושלם, אבל עונה על משהו כמו 90% מהדרישות שהרדיו הציבורי אמור לספק. וגם אותם 10% הנותרים לא צריכים לבוא בתור תחנת רדיו נפרדת, אלא על ידי חלוקה יותר נבונה של התכנים בין התחנות השונות, קרי: להעביר את הג'אז לקול המוסיקה, לפתוח מחדש את רשת מורשת (הואיל וממילא האיחוד לא חסך אגורה מתקציב הרשות), לארגן מחדש את הרדיו החינוכי (שלא יתקעו את 'קול העתיד' באמצע היום), ועוד כהנה וכהנה. אם נתרגם את זה למשוואה שלך נוכל פשוט לשנות את נתון ב' ולומר שהתקציב מאפשר מימון של שלוש תחנות רדיו, ושלום על ישראל.

המציאות היא אכן מורכבת

קודם כל הצבעים שאתה צובע בהם את הרדיו הציבורי הם קצת ורודים מדי. שורת האיחודים, השליפות והאילתורים בתקופה האחרונה לא נעשית למטרות קוסמטיות. היא חושפת מצוקה אמיתית של השידור הציבורי שנאלץ לעשות שמיניות באויר עם תקציבים מדוללים למדי כאשר חלק מהם היו תחליף צולע לאלטרנטיבה גרועה בהרבה - וזה סגירה של תחנות או גרוע מזה - הפיכתן לתחנות עם פוטנציאל מסחרי כדי להציל את הקופה של השידור הציבורי. על רקע המצב הקשה הזה, לא ברורה לי הנינוחות והשלווה שאתה מפגין כלפיו. מדובר כאן במצב של סף פירוק. אני מאד בעד רה-אירגון של השידור הציבורי ואין ספק שבמסגרת הזאת אפשר לשלב סיגנונות מתאימים תחת קורת תדר אחת. לא יקרה אסון גדול אם מוזיקת עולם, ניו אייג' וג'אז יחלקו את השעות סביב אותו תדר. יחד עם זאת לא צריך להגזים עם המגמה הזאת ויש מינימום מסויים של שעות שמתחת למינימום הזה זה כבר לא נקרא שהצלחת להציל את הה"הקרבה" של סיגנון כלשהו שדיברתי עליה. אם נעשה רשימה יותר מפורטת, נקבל רשימה שהיא המינימום ההכרחי: א. תחנת חדשות ציבורית - וכאן מדובר בתחנה עתירת הוצאות. חדשות מאד קשה לעשות ב-LOFI. ב. מוזיקה קלאסית. ג. ג'אז, מוזיקת עולם וכו'. ד. תחנת של רוק ופופ איכותי, בדומה למה ש-88FM היתה אמורה אולי להיות בשילוב עם פרוגרסיב רוק וכו'. ה. תחנה של מוזיקה ישראלית עם דגש על מוזיקה ישראלית לא מוכרת (במקום רשת ג' של היום שמתמקדת דוקא בחומרים ישראלים יותר "לעוסים"). ו. תחנת אומר שהיא מעין רשת א' משופרת עם תוכניות תעודה, הקלטות של הצגות ומופעי תרבות וכו'. אם לא פרח לי משהו מהזיכרון - זה המינימום שצריך. אפשר לשלב בין ב וג' כמו שאתה מציע אבל אני לא רואה איך עושים מזה 3 תחנות. 5 כן. 4 - בקושי. אבל 3? המצב היום הוא שבקושי את ה-3 אנחנו מקבלים וגם את זה עושים טובה ובאדיבותם של כל מיני איחודים ושילובים שבסופו של דבר זה כבר יוצא ששום סיגנון לא מקבל אפילו את המינימום שנדרש מפאת ה"כבוד". אז אם כבר הולכים על המציאות - אי אפשר להתעלם מהצדדים הקשים שלה: השידור הציבורי מקריב כבר היום סיגנונות מסויימים בין אם על ידי ביטולם ובין אם על ידי "התבוללות" של סיגנונות בתחנה אחת. גרוע מכך - לא נראה שהגענו אל המנוחה והנחלה. חרב הקיצוצים עוד לא סיימה את עבודתה. כך שהבחירה שהעלתי היא לא כל כך מנותקת מהמציאות אלא היא בדיוק המציאות הקשה של השידור הציבורי ונשאלת שאלה נורא פשוטה: והיה והקיצוץ הבא מכריח אותנו לבחור את מה הקורבן הבא שאנחנו מקריבים? האם אתה מעדיף ליצור איחוד נוסף ולאחד את קול המוזיקה עם 88FM ואת רשת אלף/מורשת עם רשת בית? לאן בסוף נגיע? לתחנה אחת שמשדרת שעה וחצי מכל סיגנון? הערה נוספת לגבי שידורי "מורשת". עם כל הכבוד לשידורי דת, לאור ההצלחה האדירה שיש לתחנות הרדיו הפיראטי החרדי נראה לי שגם במקרה הזה האינטרס לרדיו ציבורי שמשדר שידורי דת הוא קלוש ביותר.

למעלה