מה את זוכרים

yossi_gu

New member
מה את זוכרים

בהקשר לשירשור על הלימוד והרמה אבל לא ממש קשור לנושא הדיון לכן פותח שרשור חדש מרבים לדבר על רמת הבגרות, בדרך כלל מדברים על הרמה שיורדת עם השנים. השאלה החשובה, בגילנו המופלג, היא מה מטרת הבגרות? מה אתם זוכרים מדברים שלמדתם לבגרות בתיכון? האם התוכן הוא החשוב? האם אנחנו מרגישים כי הקנו לנו מספיק ידע "לחיים"? אני לא מדבר עכשיו על נושאי לימוד שנראה לנו שהיה חשוב להוסיף, אני מדבר על תכנים רלוונטיים ולא רלוונטיים באותם נושאים שנלמדים. ולא פחות חשוב (בעיני). האם בית הספר הקנה לנו מספיק מיומנויות למידה. האם המינון בין תוכן למיומנויות נראה לכם מספק?

שאלת המון שאלות, ואני מפריד

בין מטרת הבגרות לבין מטרת הלמידה. מתקופת הבגרות אני זוכר בעיקר את עצם הלמידה ולא את הנלמד (לכל בחינה הוקדש חודש של קריאה וסיכום של מחברות מכתה א'). תוצאות הבחינות הפתיעו אפילו אותי (לטובה) ומה שלא הפתיע לטובה אילץ אותי 'להראות' להם (מתט' 3 יח' ציון 7 ל-5 יח' ציון 9). משהו בקודקוד נשאר כי אני זוכר מי היה הנדיב, והרמב"ם והרצל והמהפיכה הצרפתית ועוד מס' דברים. המון מקצועות נמוגו כמו אמנות, מוסיקה, ספורט, ערבית, צרפתית, תושב"ע. מבחינת 'ידע לחיים' הבגרות שלי לא נתנה לי כל ידע לחיים, כשהגעתי לצבא אפשר להגיד שהייתי בהלם קרב מהיום הראשון (עד שהתעשטתי) כשהגעתי לאונ' לא ידעתי איך לומדים והרבה זיעה ודמעות ירדו באיפוס ואיסוף הידע. מבחינת מה חשוב בבגרות: ידע בסיסי: כללי וציוני, הומני וריאלי, וגם אזרחי כמובן. כישורי חיים: מיומנויות למידה, ערכים, הפרט בחברה ומקומו בה, ערכים שונים (כל אחד ייצק כאן את מה שבא לו), הגשמה עצמית, הגעה לסיפוק בחיים. טוב, מסתבר שעדיין לא עשיתי בגרות לפי הרשימה המאוד חלקית שנתתי.....

ציפי ג

New member
יש הרבה דברים שאני ממש זוכרת

יש דברים שנמצאים אצלי במגירה של - להזכר אם אני קוראת על זה 2 דקות. ויש דברים ששכחתי ממש. אני לא זוכרת את כל הנוסחאות בפיזיקה, אבל אני זוכרת את הרעיון מאחורי. אני לא זוכרת את כל התאריכים בהיסטוריה אבל את המאות ואת הארועים בהחלט כן. אני לא זוכרת פירש"י על כל פסוק, אבל אם מדברים על נושא כלשהו ברש"י אני נזכרת די מהר מה היה הקושי והתירוץ. בבית ספרי לא הקנו שום מיומנויות למידה. והדבר ניכר אצלי בודאות. האם היה מינון ראוי? בודאי שלא לאור התשובה שלי.

לורליי43

New member
רקע חשוב ללימודי המשך

מאוד רלוונטי. כשממשיכים ללימודים גבוהים, מתחילים מנקודה מתקדמת מבחינת חומר הלימוד ולכן הרקע שנלמד בתיכון חשוב. לגבי מה זוכרים, חומר לימודי שלא משתמשים בו- שוכחים אותו יותר בקלות, אבל הוא נשאר כרקע. לגבי מיומנויות למידה- לדעתי היום נותנים הרבה יותר.

the new L

New member
בהרבה מקצועות

זה כלל לא נכון. בוודאי לא מבחינת ידע. אני אישית התחלתי את התואר שלי במדעי המחשב אי שם בכיתה ט', ולא היה חסר לי בכלל ידע שנלמד בתיכון בשביל ללמוד את התואר. לדעתי זה נכון לגבי לא מעט מקצועות. אני גם לא חושב שהתיכון מקנה יותר מידי מיומנויות למידה.

yossi_gu

New member
אכן שאלתי הרבה שאלות

גם אני נתקל במצבים שונים בדברים שאני זוכר בדרך כלל זה לא ידע מובנה אלה יותר "איים של ידע" שלא ממש נותנים תמונה כללית. לגבי מיומנויות למידה, מהכרותי עם המערכת זה שונה מאוד מבית ספר לבית ספר (וממורה למורה) אבל אני ממש לא בטוח שהמצב היום טוב משהיה בעבר. ריבוי המבחנים המשווים מלחיץ את המערכת וגורם לכך שלמידה תהיה ממוקדת מבחן (ידע ומיומנויות מאוד ספצפיות) ללא דגש אמיתי על (תהליך) הלמידה. לגבי ידע כבסיס ללימודים גבוהים, לא ממש נראה לי בעיקר בגלל הפער בשנים בין הבגרות (גיל 18) לבין הלימודים הגבוהים (לעיתים קרובות 21-22 ואף הרבה יותר מזה). אי אפשר לבסס למידה על ידע מלפני חמש שנים. בחלק מהמקרים, בעיקר בתחומי מדעי הטבע, הידע שנצבר בזמן הזה מוביל לשינויים משמעותיים בתחומי הלימוד ובנושאים שעומדים בחזית המחקר. בנוסף, לכל המקצועות באוניברסיטה ניתן להתקבל גם ללא בגרות באותו מקצוע. לעיתים זה כרוך בקורס קצר שאמור לאפשר לסגור את הפער.

פלגיה

New member
בשנה ראשונה בתואר ראשון

אתה לא נתקל ב"חזית המחקר". אתה צריך לדעת ולהכיר את המושגים הראשוניים, לפחות בשביל ההתחלה. אחר כך זה גם נכון - כדי להבין מה כבר לא נכון, ומה החידוש.

yossi_gu

New member
נכון מאוד

לכן השנה הראשונה מוקדשת למבואות בצורה שמאפשרת גם למי שלא זוכר מה למד לפני חמש שנים (אם למד) להכיר את המושגים הללו. אמנם לא תמיד זה קל אבל זה בהחלט אפשרי.

למעלה