מה אמר המאמר?

יה-יה

New member
מה אמר המאמר?

שלום שלום... מזמן לא כתבתי, אבל קראתי הכל
. אני מבקשת את עזרתכן/ם במציאת מאמר מתאים לעניין הבא: אין צורך בשם בדוי או בשינוי פרטים משתי סיבות: * לא מדובר על מקרה מהגן. * השאלה היא לגבי מקרה ספציפי, שהצעתי לעזור בו (אם אוכל), אבל נכונה למקרים נוספים שנתקלתי בהם, על כן היא כללית. ולמקרה... ילדה בת 5, שמגלה חוסר בטחון עצמי בכל פעולה (פרט לציור, "שם" היא רגועה ומראה בגאווה לכל דורש את יצירותיה. למרות שגם הצורך להראות כל הזמן, מעיד על צורך בחיזוק, אבל לפחות היא לא חוששת מעצם העשייה). אמה מספרת שבמפגשים בגן, היא מצביעה לומר משהו, מקבלת רשות דיבור ואז מהססת, מסתכלת לצדדים ועונה: "שכחתי" / "אני לא זוכרת" (מדיווחי הגננת ומצילומי וידיאו מקריים). בין חברותיה (גם בגן וגם בבית) היא מלאת בטחון עצמי, בעלת שפה עשירה וכישורים רגשיים וחברתיים טובים. היא מבריקה, מצחיקה, יפה, חמה ו... נו, אתם יודעים (לדעתי, כל הילדים כאלה, אבל רק שתדעו...). שאלתי אותה כיצד מתנהלת בבית מערכת חיזוקים/ציפיות/עידוד/תמיכה כלפי הילדה. מסתבר שהאב, לדעת האם, הוא הגורם לחוסר הבטחון שלה (ואני נוטה להסכים, לאחר ששמעתי הכל). הוא מעמיד אותה בפני משימות קשות (משחקים של "גדולים", כגון: שחמט, דמקה. הילדה ´משתפת פעולה´, אך לא תמיד זוכרת את החוקים, מן הסתם), מגיב אליה בכעס, כשהיא עושה ´טעות´ כלשהי, אומר לה בכל הזדמנות כזו משפטים "מייבשים" (את לא יכולה לזכור? את לא מבינה? כמה פעמים צריך להסביר לך? מתי תנצחי גם את פעם? וכד´). האם לא רוצה להתעמת איתו מול הילדה (על אף שלפעמים היא ´לא יכולה יותר´ וזה קורה) ומנסה להסביר לו את משמעות הדיכוי שהוא גורם לה. האב טוען שהאם ´מדברת שטויות´. היות והוא אדם שכלתני מאד, חשבה האם שאולי מאמר בנושא יכול להאיר את עיניו בצורה אובייקטיבית ולא מתוך ה´שטויות´ שמדברת האם. היא ממש חסרת אונים ומודעת לנזק העצום שנגרם לילדתם, אך לא מוצאת דרך לגרום לו להבין את משמעות הדרך בה הוא נוהג. אשמח לעזרה בכל צורה שהיא. תודה, יה-יה.

אביטל +

New member
אין לי מאמר אך הנזק אכן עצום

יש לי קרובי משפחה שגידלו את ילדיהם בצורה דומה. אחד הילדים גדל עם יותר מדי ביטחון עצמי והפך לאדם נפוח מחשיבות ואני בטוחה שבפנים הוא סובל מהמון חוסר ביטחון עצמי והערכה עצמית נמוכה. ילד נוסף יצא בסופו של דבר נורמלי אבל אחרי תקופת ילדות והתבגרות לא קלה. יכול מאוד להיות שגם אותו גידלו כך והוא חושב אולי - אני יצאתי בסדר אז מה רע ?... האם יש בגן ייעוץ פסיכולוגי מקצועי שאפשר להיעזר בו ? אני מקווה שתוכלי לעזור בשיפור המצב

לאה_מ

New member
אני לא חושבת שמאמר יעזור... ../images/Emo4.gif

אני אנסה להסביר את עצמי (למרות שזה ממש אדיוטי לעשות ניתוח של משפחה לפי אינפורמציה כזו, אבל אלה האסוציאציות שהיו לי כשקראתי את הסיפור): הבעיה של האבא (ובעצם, של כל המשפחה), היא לא שהוא שכלתן ולכן יקשיב למאמר "מקצועי", אך לא יקשיב ל"שטויות" של אשתו. הבעיה היא - קודם כל - העובדה שהוא יכול לחשוב - ואפילו לומר - שמה שאשתו אומרת זה שטויות. ודאי שזה לא אובייקטיבי, אלא סובייקטיבי, וטוב שכך - מה סובייקטיבי יותר מאשר ילדתך האהובה?! העדר יכולת מצד האב להקשיב בשים לב לדברי האם, והעדר יכולת של האם והאב להגיע לתקשורת יעילה ביניהם, כזו שתאפשר, לכל הפחות, לאם לומר את מה שיש לה לומר לאב, ולקבל לפחות האזנה בשים לב מצידו, ולא ביטול אוטומטי של דבריה כ"שטויות". בנוסף, ממה שאני מכירה ורואה מסביבי, התנהגות כמו זו של האב, אינה צומחת בחלל הריק, היא נובעת מחוויות אישיות שלו, מהתגובה שלו אליהן. חוסר היכולת שלו לעודד את ילדתו, לפרגן לה, לתת לה חיזוקים חיוביים, אי ההכרה שלו בנזק שהוא גורם לבטחון העצמי שלה, כל אלה לא צמחו סתם, בלי בסיס. לדעתי, המאד בלתי קובעת ובלתי מבוססת, האב עצמו חווה התנהגות דומה מצד הוריו (או דמויות משמעותיות אחרות בילדותו), ועכשיו הוא מיישם זאת בעצמו. בנימה מאד אישית, אני יכולה לומר, שבן זוגי חווה דברים שבמידה מסויימת דומים למה שאת מתארת (לא בפרטים, אבל כתחושה כללית), ועל אף שהוא מאד מודע לכך, מאד מודע להשפעה ההרסנית של זה עליו (ועל הילדים, בתורם הם), ומאד מעוניין לשנות ולהשתנות, השינוי הזה דורש ממנו מאמץ רב, חשיבה מתמדת, ערנות ובחינה עצמית בלתי פוסקת, והרבה מאד תיקון שגיאות. אצל האב בסיפור שלך, לא נראה לי שקיימת אותה נכונות, אותו רצון עז, שקיימים אצל בן זוגי, ולכן אני מפקפקת עוד יותר ביכולת שלו לעשות שינוי בהתנהגותו. שינוי כזה ידרוש ממנו התמודדות עם כל מיני "שדים" מן העבר, וזה לא פשוט. לכן, כפי שאמרתי בכותרת, אני לא חושבת שכאשר האב יקרא מאמר, זה יאיר לו פתאום את הדברים באור אחר. אני חושבת, שטיפול משפחתי במקרה הזה יכול להיות הרבה יותר יעיל (וגם, יהיה לזה את האפקט של "איש מקצוע אובייקטיבי", שאולי יהיה חשוב לאב). לא מצאתי מאמר ממש רלוונטי, אבל את יכולה לנסות לקרוא את המאמר שהוכנס לאחרונה למאמרי הפורום בדבר חיזוקים חיוביים ושליליים (גם אם זה לא ממש תואם את המקרה המתואר - המאמר מצויין ושווה קריאה). אני מצרפת, בכל זאת, לינק למאמר על פיתוח הבנה רגשית אצל ילדים ולמאמר נוסף על מקומם של הורים בהתמודדות ילדים עם תהליכי מעבר ושינוי (שקשור אולי לתפקיד ההורים בחיזוק הילדה לקראת העליה לכתה א´ הממשמשת ובאה) - גם "איום" כתה א´ יכול שיעשה את שלו אצל אב השגי. המון הצלחה למשפחה ובעיקר לילדה!

no-a-m

New member
דינמיקה משפחתית מאוד מצויה לצערינו

המקרה שאת מתארת, אינו חריג לצערינו, ואני נפגשת עם משפחות כאלה הרבה מאוד. אכן כן, האב כנראה בעצמו חווה התנהגות דומה וזה מה שהוא יודע, ומה שהוא מכיר. אם מדברים על ניתוח יותר מעמיק של הדינמיקה המשפחתית ( אני מעדיפה להתיחס לדברים באופן תאורטי ולאו דווקא למשפחה הספציפית הזו כיוון שאיני מצויה בפרטים) מה שקורה הוא שהילד משקף להורה את חוסר המושלמות של ההורה, ולאחדים מההורים ואולי לרבים קשה מאוד להתמודד עם העובדה שהם אינם מושלמים. והם משליכים את הקושי על ילדיהם ויתרה מכך הם דורשים מהם את המושלמות קשה להם להכיל את המקום הזה והם מגיבים בביטויים התנהגותיים קשים כמו" למה אתה לא מבין?" " כמה פעמים צרים להגיד לך?" ויש כמובן גם ביטויים קשים יותר. מנסיוני בעבודה עם משפחות, בהדרגה הורים מבינים ולומדים לקבל את העובדה שאיש אינו מושלם, ובעצם לומדים לקבל בהשלמה את חוסר המושלמות הזו,לומדים לראות את האיכויות שלהם ושל ילדיהם, כמובן שבהליך הזה מתרחשת העצמה להורים ולילדים, הערכה העצמית שלהם עולה , הבטחון העצמי והדימוי האישי שלהם עולה והדינמיקה המפחתית משנה כוון. העניין כאן הוא שאלה שמבינים את מקומו של האב במקרה הזה, ילמדו לקבל אותו ואת חוסר המשולמות שלו באהבה, לא ישפטו אותו על כך , לא יבקרו אותו ( אני יודעת שזה קשה וגם את זה ניתן ללמוד ) בהדרגה כאשר לומדים לקבל אותם כפי שהם, עוזרים להם לעשות את השינוי בעצמם, ובעניין הילדה החמודה, רצוי האמא תעמוד לצידה ,תתמוך תעודד אותה תחזק אותה על כישוריה, אני מאמינה שזה מה שהיא עושה אני מתכוונת שזה שהאמא תהייה בעד הילדה אינו צריך להיות נגד האבא. יש כאן עבודה להשקיע, שיהי בהצלחה וכל טוב

אינדיגו

New member
אומר את דעתי האישית , מנק´ מבט

´גברית´. נתחיל עם זה שאם האבא שכלתן כהגדרתך , אז יש סוסים ירוקים באורוות ישראל... זה קשקוש מוחלט , להסכים ל´עובדה´ שהאיש שכלתן/מבריק ולכן מה שהוא עושה או יבין יגיע רק ממאמרים , ומוצא פיהם של חוקרים חשובים בתחום. זה לא כך. צודקת לאה כשאומרת שמדובר ככל הנראה במטען שהאב מביא איתו מילדותו. ליבי ליבי על הקטנטונת שרוצה (לפעמים לא יכולה) לרצות את האב הנפוח והתלוש. לגבי האם שמסכימה שיבטלו את מה שהיא אומרת במחי יד... לא אוסיף דבר , היא מבוגרת דיה להסכים לזה ,או לחילופין להעיף לו סטירה מצלצלת. אם יורשה לי נימה אישית: אני מהנדס בעל תואר שני , ומאוד מאוד רוצה שהבן שלי יהיה אסטרונאוט או לפחות זה שימצא (בתור פיסיקאי מחונן) איזשהו באג בנוסחת שרדינגר... אז מה? אז אני אשב לו על המוח עם כל מיני בלבולי שכל של שחמט ומספרים ועוד? לאו מוחלט!! אני רוצה ומקפיד שכרגע ועד גיל ארבע לפחות הוא ישחק ,ישתובב , לא ייגע במחשב , ויתעסק עם ספרים וצעצועים. יהיה לו המון זמן לכל השאר כשיגדל , וכשירגיש צורך ומשיכה לתחומי עניין בוגרים יותר. מי שצריך טיפול הוא האב שרוצה (כך נראה) להרשים את העולם דרך הילדה שלו. שום מאמר ושום בטיח!!! צריך להציע לו להתאפס על עצמו ולרדת במיידי מהילדה. אוי זה יצא ארוך , מצטער.

עירית ל

New member
לא מאוד קונסטרוקטיבי...

אני חושבת שאי אפשר להשתמש בדעתך על אישיותו של האב כדרך פעולה. לומר "יש לאב בעיה, הוא נפוח ותלוש" ו"יש לאם בעיה שהיא מסכימה שיבטלו את מה שהיא אומרת" לא ממש עוזר. ברור שיש בעיה, גם לאב, גם לאם וגם לילדה - השאלה מה עושים?

אינדיגו

New member
לא התיימרתי להציג דרך פעולה

בדוקה ונכונה. כתבתי את דעתי שלי,ומנק´ מבט אישית ולא מקצועית לחלוטין. בהחלט לא התכוונתי לפגוע.

לאה_מ

New member
מנק´ מבט ´נשית´...

סטירה מצלצלת לא ממש תתרום לשיפור הדינמיקה בין בני הזוג, לא תהווה דוגמא חינוכית ראויה (או אפילו סבירה) לילדה, וככל הנראה לא תגרום לאדם שקיבל אותה להסכים או לקבל את דעתו של נותן הסטירה. ואם אתה מסכים איתי לגבי הסבירות שהאב סבל מהתנהגות דומה כלפיו בילדותו, הרי שודאי תסכים שלא ממש ניתן "להציע לו להתאפס על עצמו ולרדת במיידי מהילדה". אבל תמיד נחמד לשמוע את נקודת המבט ה´גברית´.

אביטל +

New member
אני חושבת שהכוונה לסטירה מטאפורית

נראה לי שאינדיגו ( אחלה צבע
) פשוט הביע את דעתו ופחות הציע דברים מעשיים. אני חושבת שהכוונה פה היא לא לסטירה פיזית אלא מטאפורית - לעשות משהו כדי לגרום לאב להתעורר ולהבין כמה נזק הוא גורם לביתו.

למעלה