מהר מהר

תודה

מעניין ומעורר מחשבה. חבל שלא צירפת כמה דוגמאות כדי "לשבר את העין והאוזן". כפי שאפשר לנחש מן הקשקושים שלי פה גם אני שייכת לתחום הזה, אבל אני מודה שסמנטיקה זה לא הצד החזק שלי (מתקשה לתפוס ולהגדיר הגדרות סמנטיות), אבל תמיד מעניין אותי לקרוא מה שאחרים כותבים. וחוץ מן המסקנות הכלליות: מה השדה הסמנטי המשותף לצירופים שבדקת? אני מניחה שאת בוחנת את העברית החדשה, האם מצאת הבדלים בין מילים עתיקות לבין מילים חדשות?

nutmeg

New member
מסברת לשיבולת

מעבר ל- קץ שדי ברורה הסופיות שלו בכל מילה הר - מסמן שדה סמנט extra וזה יפה כי הר הוא extra אדמה - מין בליטה שכזו. למשל גהר זה לא סתם התכופף, וטהר זה לא סתם נקי - אלא extra נקי שאפילו אלוהים מבסוט... זר - מסמן שדה סמנטי של שימוש או איתות מרחבי. פזר, זרה, חזר... וכו' כשזר (אחד לא מפה - לא מהמרחב הזה) מתיישב טוב כמסמן. אפילו זר (פרחים) מסמן מקום או מסמן איש מתוך קהל. רז לעומת זאת לא עובד באותו אופן - לכן צריך לבדוק את כל המילים בנות 2 אותיות על מנת להבין מה פה קורה פה.

אטיוד5

Active member
כל העיניין הזה מזכיר קצת ...

את האנומטופיאה (ככה קוראים לה?) - אותן מילים שצלילן זהה לפרושן. כמו בקבוק, פעפוע, הדוגמאות הקלאסיות, ומה שלא מלמדים אותנו בבית ספר - מחשש וממזמז, חחח. לרגע חשבתי לעצמי שצירופי הצלילים, אם אמנם צלילם הוא כלל-אנושי, הרי שנוכל למצאם גם בשפות אחרות. ברם, עיון חפוז הראה לי שלא, ואולי טעה טעיתי. עדיין לא בררתי, ואולי את יודעת - האם בשפות זרות גם קימים צירופי אותיות שחוזרים במילים שונות בעלי שדה סמנטי משותף?

גנגי

New member
מן המפורסמות היא

שהבקבוק העברי, שהוא אונומטופיאה מובהקת, עושה צליל קצת שונה בעת שהוא מגיר נוזלים מן הבקבוק האנגלי, שמשתמש בשורש -b.t.l. ולא ב-ב.ק.ב.ק. מוסקטי, סנובית שכמוך, ועבודת שורשים אנגלית כבר עשית?

אטיוד5

Active member
זה כמו שהכלב ...

העברי עושה הב-הב ולעומתו עמיתו הקַניני האנגלוסקסי המלומד הוגה באו-ואו.

nutmeg

New member
או!

בדיוק על זה רציתי לדבר איתך... עכשיו כשאת בבוסטון, את מוכנה להתסכל סביב ה-May Flower לראות אם יש שורשים באנגלית?

shellyland

New member
מחשש וממזמז אינן אונומנטופיאות

מכיוון שצלילן אינו דומה לצליל הפעולה, אלא אם אתה מכיר מישהו שעושה חש חש ומז מז בזמן ביצוע הפעולות הללו. חוצמזה, מחשש בדורך אינו מחשש בדורי. אצלנו ה"מחששה" היתה מקום אליו בורחים על מנת... לעשן! אונומנטופיאה - מילה שצליליה או חלק מהם מסמנים בקירוב את משמעותה: בקבוק, סופה, זמזום, רשרוש וכיו"ב...

Idan91

New member
נכון,

והפסיקי לעשות לי סימנים של קריאה לחתולים.

אוֹחַ

New member
../images/Emo25.gif../images/Emo25.gif../images/Emo25.gif../images/Emo25.gif../images/Emo25.gif

כך "מזעיקים" את כל החתולים שבחצר (נשיקות קצרות ברצף). "פסססס" זה סתם כדי להדליק להם ת'פיוזים - זה נשמע להם כמו נחש. באמת. לא מאמינים, נסו בעצמכם. מיאו, חתולה!

nutmeg

New member
אונומטופיאה

היא מילה בודדת עם צליל שקשור לפונקציה 'נשמעת'. אין לה כל קשר עם שדות סמנטיים, ואי אפשר להסיק ממנה מסקנות יותר רחבות.

loquado

New member
../images/Emo127.gif

הר-בה אמת במה שהעלית ! ואולי לא "אקסטרה" שמעידה על משהו "מחוץ" אלא פשוט הרבה... בדיוק כפי של
יש נשים ב הר-מון...

|4ו| ולמה לא תוסיפי לנו

כמה דוגמאות מוסברות (בראשי פרקים) כך שנוכל להנות מהענין יותר? ואולי, תוסיפי מעט (אם יש) מידע על הִשנות השינויים - למשל אם העיצור הראשון התחלף מ-ג' ל-ק' אז השינוי היה בכוון כזה וכזה? בכל אופן רב תודות. מרתק!

nutmeg

New member
כי...

את זה עוד יש לחקור ע"מ לדעת. אמרתי שמגמות גורפות, או ניסוח של מערכת-על עדיין אין לי, וצריך לבדוק יותר מארבעה חמישה צמדים בשביל זה.

למעלה