מהפכה בקריאה

perhay

New member
מהפכה בקריאה

בשנים האחרונות, שמתי לב לתופעה שהולכת ומתחזקת : ילדים קוראים ספרים, שבעבר היו קוראים רק מתבגרים, ומתבגרים מצידם קוראים ספרים שקהל היעד הטבעי שלהם היו מבוגרים. אני מעלה נושא זה לפורום, כי מסקרן אותי לדעת אם זו מגמה כללית ברוב הספריות. אם תשובתכם תהיה חיובית, אני רואה בזה מעין מהפכה בקריאה, שאמור להשפיע לא רק על הספריות, אלא גם על כל תעשיית המול"ות בארץ ועל דרך שיווק ופרסום הספרים. אשמח שתגיבו להודעה זו.

בתיה4

New member
לא שמתי לב שזו תופעה

לדעתי, ילדים קוראים היום ספרים שהם נחשפו אליהם בדרך זו או אחרת. פירסום, טלביזיה, המלצות וכד'. לנכדתי , שחגגה אתמול יום הולדת 6, הקריאו את 2 החלקים של WITCH , שבאופן רגיל לא הייתי חושבת שילדה בגילה תגלה בהם ענין (לפחות מבחינת פורמט ההדפסה) . אבל, היא רואה ואוהבת את הסידרה בטלביזיה ומכאן הענין בספר. אותו סיפור היה בזמנו עם סדרת צמרמורת, שלהפתעתנו ילדים קטנים קראו אותה ואמרו שנהנו.

כן, נכון. אבל זה נובע בעיקר מהגבלות

שהגבילו המבוגרים (הורים, מורים, ספרניות)את הילדים בעבר בטיעון "זה לא לגילך"...

אלינקה

New member
אתם לא חושבים שבזה הם מדלגים

על שלב בילדות? היום דוחפים את הילדים קדימה לי למשל אומרים שהילד שלי מפסיד שנה כי הוא לא בטרום אלא בטרום טרום ילדים שישר הולכים לקרוא את הספרים של המבוגרים לא יחזרו לספרים שהם יותר ילדותייים ולפי דעתי הם מאבדים חלק מתקופת הילדות שלהם את התמימות אל תאכלו אותי חיה אבל אני חושבת שבהחלט כדאי שילדים יתקדמו לאט לאורך השלבים כמונבן שיש יוצאים מהכלל אבל בהחלט יש מצב שילד ירצה לקרוא של גדולים יתיאש ובזה תגמר הקריאה שלו ואילו הינו ממליצים לו ספר "קל" יותר הוא ימשיך ל

איני חושבת שהם מפסידים שלב. כי הרי

"מעבירים ביקורת" על התכנים שאנחנו נותנים להם. כלא מעניין הם פשוט מראים את זה. וכיום יש כל כך הרבה דברים אחרים. שפע של משחקים, מחשבים - לזאטוטים קומפי לפעוטות ולילדים לומדות,משחקי מחשב, וסיפורים. יש יותר חוגים ופעילויות העשרה אחרות כמו קונצרטים לילדים, מוזיאון לילדים, בקיצור הם חשופים לתרבות על גווניה. רק לאפשר להם להגיע ולבחור...

בתיה4

New member
כל ילד והקצב שלו

לא נראה לי שזה ענין של שלבים. היום גם מעבדים ספרים קלאסיים לגירסאות קצרות ואנמיות לגילאים הצעירים. יש ספרים שקשה לקרוא היום. בגלל השפה , הסגנון , חוסר הענין וכד'. הקריאו אתמול קטע מספר ילדים שעדיין מומלץ, בטלביזיה , בתוכנית של אוניברסיטת חיפה, תאמיני לי שהייתי המומה. אני צריכה מילון כדי להבין. מפסידים? כן!! אבל אין מה לעשות.

אלינקה

New member
האמת אני שונאת את הקיצורים האלה

להקריא לילד קטו את אי המטמון מקוצר? חצי מהספר איננו ודוקא בלגלל השפה רצוי להקריא להם את הספרים האלה השפה נעשת כל כך דלילה ונכון זה לא קל וגם אני לפעמים שוברת שינים אבל אם הם לא יבינו קלאסיקה לילדים אפשר לסגור מדף שלמים כמו ספרי עגנון. דוקא אני חושבת שהכנסת הספרים המקוצרים מקלקלת את הקריאה לספר השלם לא יחזרו לבגרות יחפשו את התקציר של התקציר ומותר לי כמובן לדבוק בדעתי שכן כדאי לקרוא לפי הרמה ואולי הבעיה בספרים הקלסית הם התרגום? אני לא אוהבת את רוב התרגומים כי השפה נראת לי דלה כאשר חלק גדול מהעומק של הסיפור נעלם. לדוגמא את ?קוו ואדיס" קראתי בתור ילדה לפחות 3 פעמים לקחתיי עכשיו את התרגום החדש של אורי אורלב השתעממתי פחד אותו דבר עם מטילדה התרגום הוא טוב אני מניכה הוצאת מרגנית היא טובה אבל שספר של רואל דל יהיה כלכך משעמם? הילדים אוהבים אותו ובצדק אבל לי היה קשה לקרא אותו ואני אוהבת לקרא ספרי ילדים

בתיה4

New member
הקיצורים באמת מקלקלים את הספר

אבל אני לא בטוחה שאם הם לא יהיו קיימים יקראו את הספר המלא. קרוב לודאי שיראו את הסרט במקום לקרוא. זו המציאות של ימינו.

אלינקה

New member
יש ילדים שהצלחתי לגרום להם לקחת את

הסיפור המלא הרי לקרוא את האסופית או את התקצור זה שמים וארץ

perhay

New member
../images/Emo45.gif אכן, מה שנקרא הרע במיעוטו

לפחות דרך הקיצורים, הילדים מתקרבים למילה הכתובה.

חוטהשני

New member
יש בשנים האחרונות תופעה שמקריאים לילדים בני 5 ספרים שמתאימים לכיתות ג'.. אפילו ד' כמו למשל צ'רלי והשוקולדה - שזה בפירוש ספר שמתאים לכיתות ג'-ד' ולא לפני זה (וזה היה לפני שהסרט יצא לאקרנים..) ולפני חודש שמעתי שמקריאים את הספר 'בית קטן בערבה' ואני היתי פשוט בהלם ../images/Emo2.gif כי, לעומת צ'רלי, זה לא ספר שכל כך מתאים לקטנים.. (אני אישית לא אהבתי אותו, אבל זה כמובן טעמי האישי ../images/Emo8.gif) מה רע בספרות הילדים לגילאי 5 ???

perhay

New member
על זה בדיוק התכוונתי בפתיחת השרשור

על כך שנוצרה תופעה שילדים קוראים או מקריאים להם ספרות שהיא מעבר לגילם ואולי לבשלותם. נכון שתמיד היו ילדים שקראו ספרים שהיו מיועדים לקהל יעד יותר בוגר, אבל אלה היו מקרים חריגים, ועכשיו נדמה לי שזאת תופעה יותר כללית. למשל, בשנה שעברה שעבדנו בפרויקט "מצעד הספרים" עם כתות ז', ביום ההצבעה הרבה ילדים הצביעו על ספרים ממדף סיפורת למבוגרים, חלק מזה בהשפעת סרטים.

אני יכול להעיד רק מהבית

הבן שלי בן 7 התחיל לקרוא את הסדרות של גלילה רון-פדר "סיירת המדע" ו"מנהרת הזמן" לפני שנה, למרות שהספרנית בביה"ס אמרה לו שזה עדיין לא לגילו. הוא פשוט מרותק לספרים וזה מה שנתן לו מוטיבציה לקרוא בעצמו- לפני זה הוא די התעצל ולא התעניין בספרים שהציעו לו. וגם הקריאה שלו מאד השתפרה בעקבות זאת.

Sapientia

New member
אוי, זה נוראי-

ואם ילד בגיל 13 רוצה לקרוא את הדרדסים? זה מזעזע שמורה/הורה אומרים לו "זה לא לגילך, אתה כבר גדול"...
אני, למשל, מתה על ספרי נוער עד היום

אנימו

New member
אני מעזה להגיד כאן כמה מלים, למרות

שלא ספרנית במקצועי....רוצה שתדעו שיש לי בארון הספרים, בין השאר, את "הלב" בהוצאת חברת "אמנות" (1935) בעברית ארכאית למדי אבל עד היום אני מתבסמת בקריאת קטעים ממנו. לידו עומד "וילהלם טל" משנת 1952, ומקפצת לידם " לאסי חוזרת הביתה" בהוצאת "אחיאסף". והחגיגה לעיניים של "יפה את ארצנו" של אליעזר שמאלי (1951) עם הציורים של צבי לבני . שום קיצור או תמצית - לא ישוו לספרים המקוריים. אבל איפה הילדים שיקראו בהם היום?

חייםלוי

Member
מנהל
../images/Emo46.gif נכון הילדים של היום לא קוראים

למרות שהבת שלי למדה לקרוא בגיל 4 היא לא קוראת. אני טוען שהיא "אנלפביתית" מה שהיתה חייבת לבית הספר קראה אבל מעבר לזה כלום. וזה בבית מלא ספרים. אולי זה עוד יבוא לה פעם.

חוטהשני

New member
שמעתי לאחרונה שהיום הלב לא מתאים בכלל לילדים.. זה ספר שיצא כדי לעורר את עם האיטלקי לאחדות - ושכיום הספר בכלל לא מעניין את הדור הצעיר ../images/Emo2.gif גם אני מאד אהבתי את הספר.. והיה לי ברור שאני אתן לבת שלי לקרוא אותו בעתיד.. אבל עכשיו אני ממש לא בטוחה שהיא תהנה ממנו (כמו שאנחנו נהננו..)

אלינקה

New member
עכשיו אנחנו קוראים את ביאליק

את הספר התרנגולות והשועל להגיד שזו השפה היום יומית יהיה שקר מילים לא רגילות להיום והבן שלי בן הארבע נהנה ומבין

חוטהשני

New member
זה לא רק עניין השפה.. (גם אנחנו קראנו ביאליק ונהננו מאד.) אלא תוכן הספר עצמו שכבר ממש לא רלונטי לזמננו...

למעלה