מהעתונות

• פותח הנושא jgut
  • פורסם בתאריך

jgut

New member
מהעתונות

מחיר נסיוב נגד הכשת נחש זינק מאלף ל-5,000 שקלים

יש לכך השפעה עלינו כמגדלי חיות בכלל וסוסים בפרט.
בנוסף יש את ייצור הנסיוב מהסוסים, שנכתב שהם סובלים מכך.

giri

New member
מטריד ועצוב

איך בקור רוח ניתן לנצל סוסים להפקת הנסיוב (ייצור נוגדנים אומר שהם סובלים מהתופעות של הארס שנגדו הם נלחמים) ומצד שני לא לעזור בהצלת חייהם.
התיאור גורם לי לתהות האם ניתן בעצם לחסן נגד ההכשה, או שרמת הנוגדנים בדם לא מספיקה / לא מחזיקה מעמד.
אם יש וטרינר בקהל אשמח לשמוע חוות דעת

חיסון הכשה- על רגל אחת

או יותר נכון חיסון המכוון נגד הtossina של הארס מוגדל כ"חיסון פסיבי מלאכותי רב-שבטי" (תרגום שלי, אולי יש מונח מקצועי יותר בעברית).

יכולת חיסונית וחיסון על רגל אחת:
הגוף מסוגל להתמודד עם הtossina (נזכרתי- רעלן) ע"י ייצור של נוגדנים שמכסים את כל אתרי הקישור של הרעלן ובעצם מנטרלים אותו (עושים עוד כמה דברים, אבל זה המנגנון היעיל נגד רעלנים), רעלן ללא קולטנים פנויים לא יכול להקשר לתאים ולגרום את הנזק שלו. הבעיה בארס נחשים (ורעלנים חזקים אחרים) שעד שהגוף יצליח לזהות, להגיב ולייצר מספיק נוגדנים הרעלן כבר יגיע לתאי המטרה שלו, יקשר ,יופעל והגוף ימות.
חיסון פסיבי, משמע החדרה מלאכותית של נוגדנים לתוך זרם הדם של המוכש שבבת אחת מקפיצים את החיסוניות שלו (פתאום יש המון נוגדנים פעילים בדם) ומנטרלים את הרעלן מספיק כדי שהגוף עצמו יפתח את מערכת ההגנה שלו, ויפעל בעצמו. לכן ככל שנותנים את הנסיוב מהר יותר פעילות הרעלן נבלמת מוקדם יותר ולגוף יש יותר כלים ו"אנרגיה" להלחם בו.מצד שני, לחיסון כזה אין "זכרון", אין שום תא גוף שמשתתף בתהליך ייצור הנוגדנים הראשוני, ולכן החדרה של נסיוב היא אינה ערבות לכך שהסוס יהיה חסין לרעלן בעתיד.

למה "רב-שבטי" ולמה בסוסים? כיום רוב הנוגדנים המלאכותיים מיוצרים ע"י תרביות תאים, אלו הם תאים של מערכת החיסון שבודדו מדגימות דם (וחלקם הונדסו גנטית) המתרבים בתרביות ומייצרים את הנוגדן. הבעיה עם טכניקה זו היא שכל תרבית כזאת מייצרת סוג אחד בלבד של נוגדן בזמן שלרעלן יש בין עשרות לאלפי אתרי קישור מסוגים שונים, ולכן נוגדנים "חד-שבטיים" (אחידים) לא ינטרלו אותו. הדרך לייצר נוגדן "רב-שבטי" הוא לחשוף חיית מעבדה לגירוי של רעלן שלא מספיק להרוג אותה, אבל מספיק כדי להניע ייצור של נוגדנים מכל הסוגים. לאחר החשיפה הראשונה ה"זכרון החיסוני" של בע"ח מגן עליו ו"מקפיץ" מיידית את מערכות ההגנה של הגוף לייצור כמויות הולכות וגדלות של נוגדנים.
כרגע, הדרך היחידה לייצור נוגדנים "רב-שבטיים" היא ע"י גידול בע"ח "היפר-מחוסנים", לקיחת דם וסינון הנוגדנים מתוכו. התהליך יכול להיות לא נעים, בעיקר בגלל שכל זיהם מחדש גורר תגובות חלשות של הרעלן (שהולכות ופוחתות ככל שהחיסניות של בע"ח עולה). אבל כרגע אין שום מערכת מלאכותית מושלמת יותר מגוף חי שמסוגל לייצר את הנוגדנים בצורה מוחלטת כזאת.
למה סוסים? קשור בעיקר לנפח הדם בגוף הסוס והמאפיינים שלו, מבין חיות המשק יש בע"ח עם חיסוניות גבוהה יותר פר נפח דם (חזירים, חתולים) אבל הסוס פשוט מתאים יותר לזה.

כאמור, ניתן לחסן מפני הכשה, אבל זה תהליך שכולל החדרה של ארס מדולל/ מוחלש לסוס, בד"כ מספר פעמים עד שרמת הנוגדנים עולה מספיק כדי להיות יעילה, ואז החיסון יעיל נגד הארס הספציפי הזה בלבד. מאותה כמות ארס ניתן לפתח פי כמה יותר נוגדנים שימשו למקרה חירום בו סוס יוכש, ולכן יותר משתלם ליצור מאגר של מספר רב של נסיובים "אנטי ארס" מלחסן כל סוס בנפרד במספר רב של "מיני- הכשות" לרעלנים שונים, עניין של כדאיות כלכלית.

אמנם לא ווטרינר, אבל אלה היו שני הסנט שלי בעניין.

giri

New member
למה?

נראה לי שכבוד עצמי הוא תכונה מיותרת לחלוטין לוטרינר ממילא

אפרופו, קניתי פה שנה שעברה וקראתי ספר מקסים של וטרינר מקומי שמספר על עלילותיו כוטרינר מתחיל. מזכיר את הסגנון של ספרי ג'יימס הריוט, אבל ממוקם בשנות השבעים.
הספר הראשון נקרא don't turn your back in the barn ועל כריכתו הגיבור הראשי נאנק תחת משקלו של תיש חרמן

מעניין

לצערי קשה לי להאמין שאני אמצע את זה כאן, הייתי צריך להפוך עולמות כדי למצוא ספר של ken follet, שלא לדבר על סופרים קנדים.

giri

New member
הפתרון - ספרים אלקטרוניים

אני כבר הרמתי ידיים ואחרי שאסיים את הספרים שהבאתי מהארץ אני קונה קורא.

עניין של זמן פנוי

כשיהיה לי זמן פנוי (אי שם באזור יולי) אני אחשוב על זה, כרגע אני מסיים את היום עם עיניים כואבות ועייפות מקריאה, אז הטיול עם הכלב עושה העבודה טוב יותר כל ניקוי ראש אחר.

giri

New member
עם זה אני יכולה להזדהות

אני אסירת תודה לרכבת לעבודה, רק בזכותה מאז שעברנו לקלגרי אני קוראת כמעט כמו שקראתי לפני הצבא.

למעלה