מהי חוכמה אמיתית?

כתבת כל כך הרבה דברים

ואני ממשיך לא להבין מה אתה מנסה לומר. אשאל שוב מהי חוכמה? נסה להסביר מבלי להכריח אותי ללמוד מונחי-בסיס בקבלה, ומבלי לסבך אותי בסופיסטיקה. מהי חוכמה? אני לא מבין מה כל כך מסובך להסביר.

neophile

New member
זה מושג דיי ערטילאי מטבעו

נתתי דוגמה מאוד פשוטה ומוכרת - הכל צפוי והרשות נתונה - דבר והיפוכו לכאורה המשא ומתן בינהם זאת החכמה . זה מן הסתם לא משהו ממשי אלה זה כרוך בהכרח במצב התודעה

neophile

New member
מעצם טבעו

אתה יכול לומר שזה עניין מעשי אבל למעשיות הזאת קדם הרהור מופשט למדי

מצטער ניאופיל...

אבל אני לא מבין את מה שאתה אומר

אמיתית?

כלומר יש כזו שקרית? לא אמיתית? מה זה? חוכמה, ביטויים שלה יהיו לראות דברים כהוייתם מבעד למיסוך המחשבתי/רגשי אישי שלי, ולבחור במה שמיטיב אתי ועם אחרים גם יחד. אז אולי חוכמה היא תכונה או מעלה אישית אבל כזו שרואה מעבר לאישיות האנוכית ותשוקותיה/פחדיה לטווח הקצר. יש לה גם קשר הדוק לאינטליגנציה. למרות שכמו שכתבת לא מדובר בהשכלה או פקחות. אבל אינטליגנציה היא הקרקע לחוכמה.

חם

ברור שיש קשר בין חוכמה לאינטליגנציה וכו', אבל בכל זאת, ישנם אנשים שאינם נחשבים אינליגנטים במיוחד ועדיין יהיו חכמים, ואילו אחרים יכולים להיות סופר-דופר אינטליגנטים וטפשים לאללה

אם אנחנו משחקים בחם-קר

סימן שעלינו לקלוע לחוכמה שלך. ולפי השעה, זו חוכמה בלילה.

זהו היבט אפשרי אחד של חוכמה.

אבל מהי החוכמה עצמה? אם איננו יודעים מהי חוכמה, איך נוכל לדעת שמעט ממנה זוהי חוכמה?

ינוקא1

New member
פרק נפלא מתוך ספר איוב :

"כִּי יֵשׁ לַכֶּסֶף מוֹצָא וּמָקוֹם לַזָּהָב יָזֹקּוּ. בַּרְזֶל מֵעָפָר יֻקָּח וְאֶבֶן יָצוּק נְחוּשָׁה. קֵץ שָׂם לַחֹשֶׁךְ וּלְכָל תַּכְלִית הוּא חוֹקֵר אֶבֶן אֹפֶל וְצַלְמָוֶת. פָּרַץ נַחַל מֵעִם גָּר הַנִּשְׁכָּחִים מִנִּי רָגֶל דַּלּוּ מֵאֱנוֹשׁ נָעוּ. אֶרֶץ מִמֶּנָּה יֵצֵא לָחֶם וְתַחְתֶּיהָ נֶהְפַּךְ כְּמוֹ אֵשׁ. מְקוֹם סַפִּיר אֲבָנֶיהָ וְעַפְרֹת זָהָב לוֹ. נָתִיב לֹא יְדָעוֹ עָיִט וְלֹא שְׁזָפַתּוּ עֵין אַיָּה. לֹא הִדְרִיכֻהוּ בְנֵי שָׁחַץ לֹא עָדָה עָלָיו שָׁחַל. בַּחַלָּמִישׁ שָׁלַח יָדוֹ הָפַךְ מִשֹּׁרֶשׁ הָרִים. בַּצּוּרוֹת יְאֹרִים בִּקֵּעַ וְכָל יְקָר רָאֲתָה עֵינוֹ. מִבְּכִי נְהָרוֹת חִבֵּשׁ וְתַעֲלֻמָהּ יֹצִא אוֹר. וְהַחָכְמָה מֵאַיִן תִּמָּצֵא וְאֵי זֶה מְקוֹם בִּינָה. לֹא יָדַע אֱנוֹשׁ עֶרְכָּהּ וְלֹא תִמָּצֵא בְּאֶרֶץ הַחַיִּים. תְּהוֹם אָמַר לֹא בִי הִיא וְיָם אָמַר אֵין עִמָּדִי. לֹא יֻתַּן סְגוֹר תַּחְתֶּיהָ וְלֹא יִשָּׁקֵל כֶּסֶף מְחִירָהּ. לֹא תְסֻלֶּה בְּכֶתֶם אוֹפִיר בְּשֹׁהַם יָקָר וְסַפִּיר. לֹא יַעַרְכֶנָּה זָהָב וּזְכוֹכִית וּתְמוּרָתָהּ כְּלִי פָז. רָאמוֹת וְגָבִישׁ לֹא יִזָּכֵר וּמֶשֶׁךְ חָכְמָה מִפְּנִינִים. לֹא יַעַרְכֶנָּה פִּטְדַת כּוּשׁ בְּכֶתֶם טָהוֹר לֹא תְסֻלֶּה. וְהַחָכְמָה מֵאַיִן תָּבוֹא וְאֵי זֶה מְקוֹם בִּינָה. וְנֶעֶלְמָה מֵעֵינֵי כָל חָי וּמֵעוֹף הַשָּׁמַיִם נִסְתָּרָה. אֲבַדּוֹן וָמָוֶת אָמְרוּ בְּאָזְנֵינוּ שָׁמַעְנוּ שִׁמְעָהּ. אֱלֹהִים הֵבִין דַּרְכָּהּ וְהוּא יָדַע אֶת מְקוֹמָהּ. כִּי הוּא לִקְצוֹת הָאָרֶץ יַבִּיט תַּחַת כָּל הַשָּׁמַיִם יִרְאֶה. לַעֲשׂוֹת לָרוּחַ מִשְׁקָל וּמַיִם תִּכֵּן בְּמִדָּה. בַּעֲשֹׂתוֹ לַמָּטָר חֹק וְדֶרֶךְ לַחֲזִיז קֹלוֹת. אָז רָאָהּ וַיְסַפְּרָהּ הֱכִינָהּ וְגַם חֲקָרָהּ. וַיֹּאמֶר לָאָדָם הֵן יִרְאַת אֲדֹנָי הִיא חָכְמָה וְסוּר מֵרָע בִּינָה." התשובה שלי "מהי חכמה ?"- חוכמה זוהי התוכנית של העולם. הבנת הדרכים והחוקים על פיהם העולם מתנהג. וכמובן ככל שאדם חכם יותר , כך יש ברשותו יותר חלקים ממנה. (וכאשר הבינו חכמים גדולים את מהות העולם ותכליתו , אמרו "סוף דבר הכל נשמע , את האלוהים ירא ואת מצוותיו שמור כי זה כל האדם". או כמו בפסוק כאן "הן יראת ה' היא חוכמה")

כלומר -

האם עובדת ידיעתו של המהנדס את הבניין או המכונה הופכת אותו לחכם?

למעלה