על הסברה
א. דווקא משום שכתביו של אפלטון מכוונים לביצוע, אין לקבל את דבריו כפשוטם (כפי שציינת אף אתה בעצמך). חוסר הפשרות והויתורים הוא במטרה - לא בפשט הטקסטים. ושתי הערות שוליים: 1. אני לא סבור שסוקרטס האפלטוני הוא אתאיסט גמור. הפרשנות הזו נראית לי אנכרוניסטית משהו (גם אם לא רחוקה מן האמת). לא אחזור על הראיות המעידות להפך, אותן אתה בוודאי מכיר. גישתו לאלים קרובה יותר לגישה הפגנית הקלאסית מאשר לתפישה אתאיסטית, הממשיכה למעשה את הרצינות הפרוטסטנטית ביחס לאלהים (תפישתי על הגישה הפגנית לאלים קרובה גם לזו למציג ניטשה בהולדת, ויותר מכך לספרו המצויין של פול ון, "האם האמינו היוונים במיתוסים שלהם?"). 2. באשר לסוקרטס האיש, יש לנו שני מקורות נוספים ללמוד על דעותיו, אף שלא הותיר ולו ספר אחד. המקור הפחות משמעותי (אליו יש להתייחס בזהירות מרובה ובחוסר אמון רב יותר מן האחרים) הוא הקומדיה עננים של אריסטופנס, בן זמנו של סוקרטס (ואחד הדוברים במשתה). השני, והאמין מכולם (אף יותר, כנראה מן הדיאלוגים האפלוניים המומצאים כמעט לחלוטין) הם הדיאלוגים של קסנופון. סוקרטס של קסנופון שונה מאוד מבן דמותו האפלטוני. ב. אין מחלוקת כי אפלטון ראה את הפילוסוף כמתאים ביותר למשול, וכי אף ניסה לבפועל ליישם את רעיונותיו. בכך הוא, אגב, לא הראשון, אלא ממשיכה של המסורת הפיתגוראית (ממנה הושפע בתחומים רבים). המחלוקת ביננו, כפי שאני מבין אותה, היא על אופיה של הסברה ומעמדה (ובתוך זה, באופן כללי יותר, על "מעמד הביניים" האונטולוגי והאפיסטמולוגי בתורת אפלטון, שלדעתי תופש מקום מרכזי וחשוב, ולדעתך, כך אני מבין, שולי וחשוב פחות). ג. לא טענתי שהאידאות כלעצמן הן מטאפורה. טענתי שהדיבור עליהן כבעלות צורה שנתפשת בראיה, כאילו הן מוחשיות, הוא המטאפורה. מטרתה להצביע על כך שתפישת השכל את האידאות היא בלתי אמצעית - כמו הראיה (להבדיל מתפישה אמצעית, דיסקורסיבית, הניתנת לניתוח מושכל ומתפרט - בתחום הידיעה המתפרטת, כגון הגיאומטריה הנשענת על אקסיומות, אנחנו תמיד נמצאים במעמד נמוך יותר של הכרה). לראיה בלתי אמצעית זו מכוונת הדיאלקטיקה. האידאות כשלעצמן הן חלק מתאוריה מטאפיזית, בעלת יתרונות וחסרונות (שאפלטון היה מודע להן היטב, כפי שאפשר ללמוד מהדיאלוג פרמנידס). באשר ליחס בין בין האידאות לתכונות המוחשיות, אשמח אם תביא ציטוט מפורש המראה זאת. זכרוני אולי בוגד בי (אין לי את הפרמנידס לנגד עיני כרגע), אבל אני זוכר שהתרשמתי (אולי בטעות) שיש יחס של יחסיות בין המוחש לאידאות, בצד התיאורים האחרים ליחס בין האידאות למוחש. האם ההסתייגות אינה כוללת בתוכה יחסיות? האם נטילת החלק וההידמות אינן יחסי ביניים - באופן כזה שהנוטל חלק ביפה, או המתדמה לו, הוא גם פחות יפה ממנו?