מהו רגש?

EdisonGirl

New member
אפשר להגדיר את הרגש בכמה אופנים

ולהתייחס אליו במספר צורות, אבל אני יכולה לומר לך מה אני חושבת עליו באופן אישי. הרגש, מבחינתי, הוא מעין תבלין או תוספת לאדם. בלי הרגש האדם ידמה לרובוט, אך הוא יכול לשלוט בו ולהכניס אותו איפה שנראה לו מתאים. בכל זאת, לרגש יש תפקיד חשוב. הוא יכול לבנות או להרוס את האדם. יש לו אינטרקציה עם הגוף. מחלות, פגמים וגם יופי ויתרונות יכולים לגרום לרגש להתעורר, ובאותה מידה, הרגשות יכולים לעורר אותם. נדמה לי שכאב זהו סוג של חוש, ולא רגש, אלא שכמו שהזכרתי קודם- הוא יכול לעורר את הרגש.

sheketz

New member
רגש

מהו רגש? רגש זוהי הפעלות של הנפש, שמשפיעה במישרין על התנהגותנו. הנוירולוגים מזהים את אזורי הרגש במוח עם האזורים הפנימיים ביותר במוח, חלקים של המוח שמשותפים לנו ולזוחלים, הרגש אם כך הוא אחד המנגנונים הקדומים ביותר שקיימים במוח האדם, מורשת מאבות אבותינו. הרגש מבטא אסטרטגיות הישרדות שסייעו לאבותינו לשרוד בעולם במשך מיליוני שנים. הפחד והכעס שאחראים במצב חירום לתגובות של בריחה, או השבת מלחמה שערה כנגד איום, תחושות הרעב והצמא שגורמות לנו באופן אינסטינקטיבי לחפש מים ומזון, הכאב שגורם לרתיעה, וההנאה שגורמת לנו לרצות לחזור שוב ושוב על אותו הדבר, המשיכה המינית והדאגה (אהבה) לצאצאים, הרכושנות, הכבוד, הסקרנות - כל אלו הם הבסיס לרגש האנושי. כאשר אני מדבר על אינסטינקטים, אין הדבר אומר דווקא שאנחנו פועלים כאוטומטים פשוטים אינסטינקטים יכולים לדחוף התנהגות מורכבת ובלתי צפויה, זאת משום שהסביבה היא סביבה לא פשוטה וההישרדות דורשת מידה רבה של גמישות בהתנהגות. מעבר לאינסטינקטים המולדים ישנן ההתניות, שאפשר לכנותן רגשות נלמדים. הצורה הפשוטה ביותר של ההתניה הודגמה על ידי פאבלוב, שהתנה כלבים להזיל ריר למשמע קול פעמון. גם להתניות תפקיד חשוב בעיצוב ההתנהגות האנושית. כאשר אנחנו נסווג את הרגשות נראה שיש לנו עולם תופעות לא קטן. ישנם מצבי הרוח שנעים בין שני קטבים של דיכאון מחד והתרוממות רוח מצד שני, מצבי הרוח אינן ממוקדים והם יותר מווסתים את הפעילות הנפשית באופן כללי. ישנם תחושות הכאב והעונג למיניהן שחיוניות לתגובה מיידית אבל גם ללמידה והתניה. וישנם הרגשות שממוקדים באובייקטים ובתפישות ובהתנהגות כלפי אותם אובייקטים. אם מזכירים את האובייקטים ובתפישות, אז אנחנו כבר מתחברים לצד של השכל וההכרה, אמנם הרגשות מולדים אבל הם ניזונים מתפישת המציאות שלנו שמעובדת ומיוצבת על ידי השכל ובכך שהשכל מזין את הרגשות הוא יכול לשלוט עליהם ולווסת אותם במידה מסוימת. למרות זאת גם השכל מושפע מאוד מהרגשות – ריגוש עז יכול בהחלט לנטרל לגמרי את השכל, וגם כאשר הרגש אינו מנטרל את השכל הוא מכוון אותו לכיוונים הנדרשים, לפעולת הגומלין הזאת בין הרגש והשכל אפשר לקרוא רצון. ומילה אחרונה, אי אפשר בלי תרבות. התרבות מעצבת את בני האדם, ואת הרגשות שלהם במידה כזאת או אחרת. אבל היא אינה יוצרת יש מאין אלא מתבססת על התשתית הרגשית והשכלית שקיימת בכל אחד מאיתנו (כמעט). היא מתנה את בני האדם במישור הנמוך ביותר ומשפיעה בצורה מכריעה על תמונת העולם שהאדם רואה ולכן על הרגשות שלו.

Rtitan

New member
המגבלה והמניע הגדולים ביותר...

של האדם. הרגש עוצר אותנו... ומדרבן אותנו... לא פעם, אני מחפש כיצד לכבות את המתג - ולא מוצא...

למעלה