מהו צדק חברתי?

מהו צדק חברתי?

כשאנו קוראים ברחובות "צדק חברתי" למה אנו מתכוונים? 1. שיוויון מלא בזכויות ובחובות הבסיסיים עבור כל האזרחים. חרדים, ערבים, חילונים, עשירים ועניים. על כולם חל אותו חוק וכולם מחוייבים למדינה באותה המידה. 2. שירות צבאי לכולם. כולם. פצפיסט/ערבי/חרדי? יש שירות לאומי. חסרים תפקידים רבים בשירות הלאומי. 3. שירות מילואים לכולם, או בשפה אחרת - קיצור תקופת שירות המילואים. 4. הלאמת התחבורה הציבורית/ לקיחת אחריות של הממשלה על התחבורה הציבורית. המדינה תקבע את המחירים, המדינה תקבע זמני נסיעות, יהיה שילוב במחיר הנסיעה בשילוב התחבורות (נסיעה ברכבת+נסיעה באוטובוס לא צריכה לעלות כמו נסיעה ברכבת עם נסיעה באוטובוס). 5. חופש דת בישראל. החופש של החרדים, הדתיים והמוסלמים לקיים את מצוותיהם בצורה חופשית. החופש מדת של שאר הציבור. כפייה דתית איננה חוקית במדינה דמוקרטית ויש להוקיעה. אנו דורשים תחבורה ציבורית בשבת וביטול כנסות על עסקים העובדים בשבת. אנו דורשים להתחתן בדרכנו, ללא הקרטל של הרבנות הראשית. 6. דיור בר-השגה בכל הארץ. ישנה מצוקה של דיור עבור רוב השכבות בארץ. בניית דירות של 2-4 חדרים היא הכרחית. קיצור תהליכי פינוי בינוי ותמ"א 38. בניית מעונות סטודנטים בכל הערים האקדמאיות. ברמת-גן למשל, יש אוניברסיטה אחת ושתי מכללות גדולות. מספר הדירות המיועדות לסטודנטים בעיר על תקן מעונות הוא כמה עשרות ומיועד בעיקר למשפחות. אינני יודע את הסטטיסטיקה המדוייקת, אבל אני מאמין שרק כ-20% מהסטודנטים זכאים לדיור מסובסד בכל הארץ. 7. הפחת המע"מ. לא ייתכן מס כה גבוה במדינה מערבית מפותחת. 8. הפחתת מיסי החשמל, המים והארנונה. מצידי על חשבון "פנסיוני חח"י" והלאמת רשות המים. 9. חקיקת חוק נגד מונופולים ואכיפת החוק נגד קרטלים. לא ייתכן שאנו נשלם כספים רבים לחברות הסלולר/ יצרניות המזון/ ביגוד משום שהם עושים עסקים ביניהם מתחת לשולחן. שיחת טלפון בישראל לא צריכה לעלות פי 3 מבאירופה. סרט קולנוע לא צריך לעלות פי 9 מבארה"ב. 10. הפחתת המיסים העקיפים.

שכחתי שניים מהסעיפים החשובים ביותר

11. חינוך חינם. או לפחות זול יותר. 12 שנו"ל עולות להורים 50,000 שקל לילד!!! תואר אקדמאי עולה במינימום 36,000 שקל. 12. רפואה. עפ"י המצב היום - אזרח עשיר יותר = אזרח בריא יותר. למי שיש את הכסף לשלם על כרטיס פלטינום, זכאי להטבות גדולות יותר. יש לבטל את קשקושי הכרטיסים כאילו הם ויזה ולספק שירות רפואי שווה לכולם.

lior1000

New member
למה אני בתור רווק שהחליט לא להביא ילדים לעולם

צריך לממן לך את הילדים מכספי המיסים שלי? אף אחד לא חייב אותך או אישתך להשריץ ילדים, ואם אתם משריצים, קחו אחריות ותשלמו עליהם בעצמכם! חוצפנים!. רפואה אני מסכים. גם לגביי התואר אקדמי אני מסכים, חשוב שהאוכלוסיה תהיה משכילה.

למה ככה?

לא לימדו אותך בבית לדבר? גם אני רווק, אבל אני בניגוד אליך, אני חושב שמדינה מתוקנת צריכה לעודד חינוך עבור כל הילדים. כדי שהמדינה תמשיך להתנהל כשורה ותשאף קדימה אל עבר הקידמה - צריך עתיד. בשביל עתיד, כולנו צריכים לשלם מכספינו. גם אתה, גם אני וגם החרדים והערבים. גם אמרת שאתה מסכים לגבי התואר האקדמי, כדי שהאוכלוסייה תהייה משכילה... היא צריכה גם ילדים משכילים. דרך אגב, בחיי שאני לא זוכר איפה קראתי על המחקר הזה, זה היה לפני אולי 5 שנים. היה מחקר שהראה (בצורה ממש לא מפתיעה) שככל האוכלוסיה מושכלת יותר - כך יש לה פחות ילדים. כלומר, אם אתה רוצה שהאוכלוסיות ה"משריצות" במדינה יביאו פחות ילדים - עליך לדרוש שיהיו משכילים.

lior1000

New member
עדיף לתקצב מכונות לקונדומים

מבחינה כלכלית קומוניזים סוציאליסטי רע מאוד לכלכלה ועובדה שרוב המדינות עם כלכלה כזאת הן עניות. מה שתמיד קורה במדינות האלו זה כך: המדינה מחלקת כסף לקבוצות גדולות, כמו לנשים בחופשות לידה, לילדים בבתי ספר וגנים מגיל 0, לסטודנטים וכ וכ'. ואז נגמר הכסף בקופת המדינה, המדינה לוקתת הלוואות בחו"ל ונכנסת לחובות, ושוב מעלה מיסים כדי להמשיך לממן את הכספים האלו, ואז המדינה נכנסת לעוד יותר חובות, ואז שוב המדינה מעלה מיסים כי צריך להמשיך לממן את הקבוצות האלו. זאת הסיבה שמדינות כאלו הן עניות , כמו קובה, רומניה, ברית המועצות, יוון, ספרד וכ' אגב מעניין אותי כמה משפחת מוזס "ידיעות אחרונות" מרוויחה, מדוע אין שום מילה נגד הטייקונים בעיתון הזה? כי הטייקונים מממנים אותו. אגב, מדברים על קרטלים כמו מחלבות, חברות סלולר, חברת חשמל וכ'. מעניין מדוע התקשורת לא מזכירה את הקרטל הגדול מכולם במדינה : התקשורת עצמה! ! נשלטת ע"י מספר מצומצם של משפחות. לידיעות אחרונות יש מניות בערוץ 2 והפוך, זה הקרטל הגדול ביותר בישראל, ואין מי שידווח עליו.

thePatish

New member
יש צורך בשמירה על פירמידת הגילאים

אנחנו לא רוצים להגיע למצב של אירופה, שצועדת לתוך אסון דמוגרפי תוך דור אחד מהיום. בשביל זה יש צורך בעידוד קל של ילודה שפויה - ז"א שכל אישה בריאה תרצה להוליד 2-3 ילדים. לא פחות, וגם לא יותר. כרגע זה קורה באופן טבעי באוכלוסיה הכללית, אבל עדיף לא להסתכן ולהמשיך לעודד (ולהפסיק לאלתר לעודד ילודת-יתר אצל החרדים והבדואים!!). מבחינתי, זה אומר להגדיל את קיצבת הילדים ומענק הלידה עבור שני הילדים הראשונים, ולבטל אותם כליל החל מהילד הרביעי. אני דווקא לא חושב שיש צורך במימון השכלה אקדמית לכולם - זה רק ייצור אינפלציה של תארים, וגם השקעה דה-פקטו במדינות זרות (כי אין מספיק ביקוש לכ"כ הרבה אקדמאים בארץ, אז רבים מהם יקבלו את ההשכלה חינם בארץ ויהגרו לחו"ל, שם גם ישלמו מיסים) - לא חבל? כל מה שצריך לעשות הוא לשלם שכר נורמלי לחיילים - ואז כל מי שרוצה ויכול שיכלית, ללא קשר לרקע הכלכלי, יוכל כלכלית ללמוד באוניברסיטה; האחרים ינצלו את הכסף בדרכים אחרות, שאינן פחות לגיטימיות. גם בריאות אין שום צורך לממן באופן מלא. אני חושב שהמדינה צריכה לממן הוצאות בריאות מסוגים מיוחדים בלבד: 1. לילדים (כי הם אינם מסוגלים, הגדרתית, להרוויח כסף, וגם אינם אשמים אם נולדו להורים עניים); 2. פגיעה הנובעת מפעולות איבה (כי זה בעצם כישלון של המדינה בהגנה על האזרח); 3. פגיעה הנובעת מפשע או תאונה כשהאשם אינו ידוע (כי גם זה כישלון של המדינה בהגנה על האזרח); 4. מחלות הנובעות באופן ישיר מזיהום - מתוך תקציב סגור שמקורו בכספי המיסוי על הדלק בלבד; 5. טיפול במגיפות (כולירה וכדומה), כחלק מביטחון הציבור. כל הוצאת בריאות אחרת היא עניינו הפרטי של האדם.

yellow feather

New member
עלות התואר האקדמאי לא מהווה חסם

למי שרוצה ללמוד. יש הלוואות, יש מילגות, ולכל היותר מי שאין לו כסף ירשם למכללה ברמה נמוכה יותר ויקבל מילגה מלאה. ובמילא, אפשר לא לקבל ללימודי התואר את "כולם" אלא רק את בעלי הכישורים הטובים ביותר. כך שלימודים אקדמאים חינם לא יגדילו את מספר בעלי התארים.

thePatish

New member
ועדיין לא ברור לי למה אתה רוצה לממן זאת

לאיזו מטרה צריך בעל חנות מכולת לממן מהמיסים שלו את שכר הלימוד של סטודנט לאומנות? הרבה יותר צודק לשלם לחיילים שכר נורמלי - ושכל אחד יעשה בכסף כטוב בעיניו.

yellow feather

New member
שני דברים שונים

לחיילים ראוי לשלם "שכר נורמלי" - אם כי ההגדרה "נורמלי" נתונה לויכוח. לא כל החיילים המשוחררים רוצים ללמוד באוניברסיטה, האם אתה מרגיש חובה לממן את הטיולים בהודו של המשתחררים הטריים? מה האינטרס שלך כחברה לדאוג למימון טיולים בחו"ל? לגבי ההשכלה הגבוהה - האומנות והאומנים הם אלה שמצעידים את החברה קדימה - הם (הטובים שבהם) משנים את דרך הסתכלותינו כחברה על העולם שמסביבנו. הכי קל לראות את זה בשירים, במוזיקה בסרטים ובפרוזה (כתיבה בדיונית), אבל גם שאר האומנות הפלסטית והויזואלית (ציור, פיסול, מיצגים וכו') תורמת את חלקה - כי כל סוגי האומנות מפרים זה את זה. דוגמאות קטנות - התורה (יצירה ספרותית) ששינתה את פני המוסר בעולם המערבי. אוהל הדוד טום (מאת הסופרת הרייט ביצ'ר סטואו), הפך את רעיון העבדות מגונה בעולם המערבי והביא לביטול העבדות בארה"ב. הכתבים שפורסמו ע"י הפילוסופים של עידן הנאורות (וולטר, דידרו, טורגו) הנחילו את הרעיות שאיפשרו את פרוץ המהפכה הצרפתית והנחילו לעולם כולו את רעיון החרות שיוויון ואחווה. ספר בשם אלט נוילנד, שנכתב ע"י אחד בשם בנימין זאב הרצל - הביא בעצם לקום מדינת היהודים (יחד עם עוד כתבים והוגים אחרים). איך טוענים שאמר איזשהו חכם סיני? "אם יש לך 2 פרוטות - קנה בפרוטה אחת לחם ובשניה קנה פרח (=אומנות)" האומנות היא העושה את החברה. האומנות משקפת את נפשה של החברה. האומנות גם מתריעה על עוולות חברתיות. לוותר על אומנות זה כמו לוותר על הנפש.

thePatish

New member
אסביר:

אני מאמין שאדם צריך לקבל שכר עבור עבודתו (והגיע הזמן להבין ששרות צבאי זה סוג של עבודה, גם אם היא חובה), וזה פשוט לא עניינה של המדינה מה הוא יעשה עם זה. אני לא בעד זה שהמדינה תסבסד משהו. פטרנליזם זה פשוט רע.

yellow feather

New member
שרות צבאי אינו עבודה

יותר מאשר שטיפת כלים בבית היא עבודה. אנחנו, המשרתים בצבא, עושים שרות צבאי בשביל עצמנו - בשרות הצבאי אנחנו מגינים על עצמנו ועל משפחתינו שלנו. זה שיש טרמפיסטים שתופסים טרמפ על היקרים לנו ומנצלים את ההגנה שאנחנו מספקים למשפחתינו - זה סיפור שונה ובו צריך לטפל באופן חד וברור. כמו שבבית - מי שאינו מוכן לעשות דבר עבור אחזקת הבית המשותף ימצא את עצמו נענש בצורה זו או אחרת, כך אנחנו צריכים להעניש את מי שמשתמט מעבודות הבית החברתיות שלנו ואם זה אומר שלילת האזרחות ממי שבוחר שלא להשתתף בנטל - מבחינתי זה בסדר גמור ואפילו מומלץ. אם כי, כמובן, שרות לא חייב להיות צבאי, אלא יכול להיות גם במשטרה, בכיבוי אש, במערכת הבריאות (שרות של 3 שנים מלאות בתור אח מעשי בבית חולים זה משהו שגם הפציפיסט הגדול ביותר יוכל לעשות, כמו גם החרדים ושאר יפי הנפש) וכד'.

thePatish

New member
מדינה זו לא משפחה

זו בסה"כ התארגנות על בסיס לאומי (במקרה שלנו; במקרים אחרים יכול להיות על בסיס אחר) לצורך אספקת מוצרים ציבוריים מובהקים תמורת מיסוי, שביטחון (חיצוני, פנימי, תברואתי וכיו"ב) הוא הבסיסי והעיקרי שבהם. אין לי שום רגש כלפי רוה"מ, וטוב שכך. ישנן מדינות רבות בהן הצבא מקצועי לחלוטין. אצלנו זה כנראה בלתי אפשרי - גם בגלל שגודל האוכלוסיה אינו מספיק בשביל הצבא הסדיר הנדרש מול צבאות הענק שמחזיקות מדינות האוייב שסביבנו, וגם בגלל האיום המתמיד המחייב ששיעור גבוה ככל האפשר מהאוכלוסיה יידע להחזיק נשק לצורך גיוס חירום במקרה של מלחמה גדולה (אם כי את זה אפשר היה להשיג גם באמצעות שיעורי נשק בביה"ס...). גיוס חובה הוא (כנראה, יש כאלה שטוענים אחרת) הכרח בנסיבות הקיימות, אולי הכרח שיש בו גם יופי מסויים - אבל לא מעבר לזה. העובדה שמכורח הנסיבות צעירים מחוייבים לעבוד במשך 2-3 שנים בעבודה מאוד מסויימת היא פגיעה בחופש העיסוק - אבל כאמור, כנראה פגיעה הכרחית. אין שום סיבה הגיונית להחמיר את הפגיעה הזאת ע"י תשלום דמי כיס במקום שכר! אני מסכים שאדם שאינו מוכן לשרת צריך להיענש, בעיקר ע"י שלילת זכויות פוליטיות. אני רק לא מבין איך בדיוק זה סותר את ההצעה לשלם כמו שצריך למי שכן משרת. ההגיון דווקא אומר שאלו שני צדדים של אותו מטבע - מקל וגזר - שנועדו לצמצם את ההשתמטות. לא יודע מה איתך, אבל במהלך השרות הצבאי שלי, היעדר שכר נורמלי היה אחד הדברים המרגיזים ביותר - שדחפו אותי למצוא עבודה אזרחית לסופ"שים שבהם הייתי חוזר הביתה.

מסכימה איתך, אם כי

סעיף 5 לא ממש קשור לנושא, לטעמי (לא שאני מתנגדת אליו,הוא פשוט לא ממש מתחבר לי עם שאר הסעיפים שמתקשרים לכיס שלנו).

ועוד איך זה קשור לכיס שלנו!

אחת הסיבות שהתחבורה בארץ יקרה היא מהסיבה הפשוטה שהיא מושבתת בשבת. גם לנו זה יהיה יותר זול, משום שזה יהיה צעד נוסף באפשרות שלנו לחיות ללא רכב פרטי. הדבר הזה יהיה טוב גם לחברות התחבורה וגם לנו. בנוסף, כנראה שעוד לא התחתנת, אבל הכסף שהולך לרבנות ביום החתונה שלך הוא גניבה לאור יום, קרטל בחסות הממשלה. אנחנו כעם שדורש צדק חברתי ולא רק צדק כלכלי מצפים שיתנו פתרונות גם חברתיים למצוקה ולא רק כלכליים.

SupermanZW

Well-known member
ויש לכך פתרון

מאחר ודת היא עניין פרטי ואין לה מקום במערכת פוליטית דמוקראטית חוקה דמוקראטית תבטיח חופש דת ומצפון (אחד מעקרונות הדמוקראטיה) ולכן תמנע התערבות ממשלתית לטובת גוף דתי כלשהו או מימון ציבורי לגוף דתי כלשהו ולכן תבטל את כל תקציבי הדת. כדי להשיג מטרה זו יש לשנות את שיטת הבחירות. משטר ליברטאריאני אשר העקרון החשוב ביותר שלו הוא החירות לא רק שיפחית את המיסים למינימום ההכרחי אלא גם ימנע כפיה דתית כלשהי מכיוון שלצורך שמירה על החירות חלה אכיפה נגד פגיעה בחירותם של אחרים.

noga ke

New member
בקשר לחבורה, זה כבר קורה

משרד התחבורה הוא הקובע בכל הקשור לתעריפים זמני נסיעות וכו'. וכבר כיום יש כרטיסים משולבים רכבת פלוס אוטובוס. רק שהם בעיקר חופשי חודשי. אפשר להוריד את הסעיף.

למעלה