מהו "ניגון" ?

מהו "ניגון" ?

קשה להגדיר איזה סוג מוסיקה מייצג הניגון במרחב המוסיקה הכליזמרית. ראשית, המילה ניגון כמיצג לחן יהודי נמצא בשפת היידיש כמייצג כל לחן יהודי מבלי להבחין בדקויות, וזאת בניגוד לתפיסת המושג "ניגון" בעברית המודרנית. בעולם החרדי נוהגים לכנות שירים חסידים - ניגונים ("אַ ברעסלעווער ניגון", אַ חבדצקער ניגון" וכו´), לעומתם, בעולם החילוני השם "ניגון" מייצג כל שיר מסורתי ולא חשוב אם הוא כולל בתוכו מילים או שהוא חסידי. למרות כל זה, בעולם היהודי העולמי מקובל היום להגדיר את הניגון: 1. שיר איטי ומלנכולי, כזה שהחסידים יגידו שהוא מביא ל"השתפכות הנפש", וזאת לעומת מנגינות הכליזמרים שמנוגנים בחתונות שאינם ניגונים כי הן שמחות ומרקידות את הקהל. 2. ניגון חייב להיות שיר עממי ולא אמנותי, ניתן לביצוע בקלות ואינו דורש ווירטואוזיות יתר. 3. אינו כולל בדרך כלל טקסט כתוב, למרות ששם הניגון יכול להיות ביטוי או משפט מהמקורות. השיר "אתה נגלת" (רק בביצועו של מוטי
) מהווה דוגמא מצוינת ל"ניגון" למרות שדווקא את השיר הזה מוטי קיטלג כ"חסידי".

התמ-ים

New member
זה עדיין לא מסביר

את ההבדל בין "הניגון" לבין נעימה של שיר. שמעתי חלק מהניגונים ששנמצאים פה, חלקם נשמעים לי די דומים (ברמת העיקרון) לכל מיני נעימות של שירים (או נעימות שעמדו בפני עצמן) ששמעתי בעבר. ההבדל זה בקלרינט? האם את ביצועיו של ירוסלב יעקובוביץ, גם אפשר להגדיר כניגון? אני לא שומע הבדלים כ"כ גדולים. אני אולי לא שומע טוב, אבל לראות אני רואה טוב מאוד (אבל רק עם המשקפיים, מקרוב, כשהתאורה טובה
).
התמ-ים מוקצה מחמת Mute

בחב"ד אומרים: "זאָגען אַ ניגון"

שפירושו בעברית: "להגיד ניגון" משמע ניגון הוא שיר/מנגינה שיש לה אמירה, ואכן רבים מניגוני חב"ד, (הניגונים, לא השירים), הוסברו על ידי אדמור"י חב"ד, בדרך כלל במונחים של תנועה נפשית, התעוררות, דבקות, כמיהה ועוד.

התמ-ים

New member
ניגון עם אמירה?

בדיוק על זה רציתי לדבר !! יש דוגמיות? הסבר פרט נמק, ותן דוגמית :)
התמ-ים מוקצה מחמת Mute

תגיד...

יש לך רמקולים וכרטיס קול תמים חביב? אתה מוזמן להוריד קצת ניגונים ממה שהבאנו כאן,יש גם ניגון שנקרא לו "מירון של מעלה" נכניס אותו כאן בימים הקרובים אני חושב שהוא "משדר" סוג מסוים של אמירה:)))) אמירה זה...זה..זה גם תאור של מצב כשהקלרינט למשל מנגן ניגון עצוב זה מעיד על איך נקרא לזה...האווירה שבה נוגן ונכתב הניגון,גם המקום שבו מנוגן הניגון וגם הקהל ששומע את הניגון יכולים לשנות את צורת ואוירת הניגון,ואני אתן דוגמא,יש ניגון שמנגנים אותו כשעולים לציון של רבי יוחנן הסנדלר ב1 בלילה בליל ל"ג בעומר במירון,אותו קלרניטן שמנגן את הניגון בחתונה למשל או בשעת העליה לציון מנגן אותו בצורה שונה ואם תרצה תמים חביב נקרא לזה אומר אותו בצורה שונה אפילו שלמעשה המנגן לא מדבר אלא נושף בקלרינט אבל בכל זאת בשעת הניגון מרגישים סוג מסוים של אמירה
בעתיד עוד נרחיב הרבה בעניין ונביא גם דוגמיות
))

התמ-ים

New member
תגיד ...

איש, בתור מלחין ותיק, שאמירות של לחנים "אומרות" לו משהו, תוכל לפרט גם את ההבדלים באמירות של הלחן שתביא, מול נעימה אחרת ... נגיד ... "התמנון האיטר" של כוורת ? או בהבדלים בינם לבין נעימותיו של ירוסלב יעקובוביץ? בינתיים אני בהמתנה (מקווה שלא כמו בטלפון, זה לא יתנתק באמצע
) ...
התמ-ים מוקצה מחמת Mute

אני קצת חלש תמים חביב

בכוורת וירוסלב יעקובובי´ץ יותר קל לי לתת דוגמאות במוסיקת כליזמר אבל אני אחשוב על משהו לשם השוואה בסוג מוזיקה אחרת שאולי אני מתמצא בה יותר נניח...מוזיקה מזרחית או עברית ישנה

הנה דוגמא

אחד מניגוני חב"ד נקרא "ניגון לר´ אהרן חריטונוב" על הניגון הזה אומרים כך: תנועות הניגון מביעות חירוף נפש לה´ ולתורתו, ואת תוקף האמונה מבלי חת, הנכונות לשבת במאסר סובייטי על הרבצת תורה וחיזוק היהדות, נגד כל מוננע ומעכב לדרכי התורה והמצוות, במסירות נפש. אולי אקליט את הניגון ואעלה אותו לכאן

קראתי ונהנתי!

לפי עניות דעתי היטיב כרגיל היידישיסט שלנו להביע את הדברים בצורה יוצאת מהכלל,מן הראוי הוא להוסיף את ההודעה הזאת לרשימת הכתובות המתחלפות בראש העמוד,דבר שמיד אני הולך לעשות:))))

שכחתי רק להוסיף:)))

שהסיבה שהניגון "אתה נגלת" מקוטלג כ"חסידי" היא מאחר ואין אפשרויות שם באתר לקטגוריות נוספות, בעצם...בעצם יש אפשרויות כמו טראנס או ראפ למשל:))))

jack0

New member
הניגון "אתה נגלת" מיוחס לרבי ברוך ממממ

ממז´בוז´ שהיה נכד הבעש"ט, אלא שבמקור הרבי הלחינו למילים אחרות (איני זוכר כרגע) ובתקופה יותר מאוחרת אומץ לו הטקסט של "אתה נגלת".

jack0

New member
נזכרתי: ../images/Emo2.gif

לפי המסורת הניגון הנ"ל חובר ע"י רבי ברוך ממעז´יבוז´ למילים של "אשת חיל" ואמנם רבי נחמן מברסלב (שהיה בן אחותו) הנהיגו לשיר על המילים "אתה נגלית בענן כבודך" מתוך תפילת ראש השנה והוא מושר עד היום בחסידות ברסלב בחג השבועות.

תודה!

לא מזמן התראיינתי באחד מערוצי הרדיו והשמיעו את הניגון הזה ולבושתי לא היה לי כ"כ מה לומר עליו, עכשיו אני כבר יודע
יישר כוח!

למעלה