מהו ממבו ג'מבו רוחני ?

ramtag

New member
מהו ממבו ג'מבו רוחני ?

מהו המילה ממבו ג'מבו רוחני ? חיפשתי את משמעות המילה ממבו ג'מבו רוחני ומצאתי אותו מתוך האתר אנשים ישראל – המדריך לחברה ישראלית שם המאמר : עידן חדש באוניברסיטה לפני מספר שבועות התקיים באוניברסיטת חיפה "הכנס הישראלי השני לחקר רוחניות עכשווית". התבקשתי על ידי המארגנים לשאת הרצאה קצרה (כחלק מהפאנל המסכם של הכנס), שבה יוסברו שורשי חדירתה של "הרוחניות החדשה" ללב התרבות הישראלית. תחילה היססתי, משום שהתקבל אצלי הרושם שהכנס יושב בתפר שבין מדע למטאפיזיקה (מה שמכונה בעגת הרחוב "ממבו ג'מבו") וחותר בעקיפין תחת מסורת מדעית מודרנית. שאלתי את עצמי, האם בשם הרייטינג והפתיחות, האוניברסיטה שלי לא נותנת לגיטימציה עקיפה לערעור יסודות המדע ולערבוב אופנתי בין אמת, המבוססת על מתודות אמפיריות ומשמעת לוגית מחמירה, לבין להג פוסט-מודרני, המערבב בין דמיון למציאות. מה שהכריע בסופו של דבר את הכף לטובת ההרצאה הייתה ההכרה כי עצם קיום כנס שכזה באוניברסיטה ישראלית הוא מסימני הזמן, לטוב ולרע, וכיוון שכך - הדבר מחייב התייחסות סוציולוגית כלשהי. החלטתי לשאת דברים, שבהם אחדד את קו התפר הדק שעליו יושבת תופעת ה"עידן החדש" (New Age) ואסביר מדוע החלטנו לאחרונה להיות מאד "רוּחְנִיים" (במלעיל כמובן). אבל לפני ההסברים אקדים בהערה: "הרוחניות החדשה", או בשמה הפופולארי יותר "העידן החדש", היא למעשה חבילה אקלקטית ומבלבלת, הכוללת בתוכה מרכיבים מהגורן ומהיקב, שההדבקה ביניהם לא תמיד מוצדקת. למעשה מדובר בקולאז'' של תופעות שיש בהן מהחיוב והשלילה כאחד (תלוי גם בהשקפת העולם). כיוון שכך, קשה לקבוע דעה ערכית פסקנית לגבי ה"עידן החדש". אבל דעה סוציולוגית אפשר גם אפשר לקבוע. להלן מספר פעילויות המוזכרות בדרך כלל בנשימה אחת עם תופעת "העידן החדש": בתי מדרש חילוניים, לימודי קבלה, יוגה, מדיטציה, טייצ'י, וויפאסאנה, זן בודהיזם, לימודי תרבות (בעיקר תרבות המזרח הרחוק), רפואה אלטרנטיבית, צמחונות וטבעונות, הומיאופתיה, חיים ירוקים, אקו-רוחניות, שאמאניזם, מיסטיקה, טיפול פסיכואנליטי הוליסטי, קואוצ'ינג (כולל ספרי שיפור עצמי ודרכים להשגת אושר פנימי), יהדות מתקדמת, תפילה חילונית, התארגנויות קהילתיות חדשות (חוגים וקבוצות קטנות לבילוי ולמעורבות חברתית), חינוך אלטרנטיבי, פסטיבלי טבע בחופים וביערות (היותר מוכרים הם: "סגול", "בראשית", "שאנטיפי" ו"בומבמלה"), מוסיקה ניאו חסידית וניאו אתנית, עליה לקברי צדיקים ובכלל זה לקבר רבי נחמן מברסלב באומן, ביקור של חילונים אצל רבנים ומקובלים לקבלת עצות וברכות, תקשור, סיאנס, אסטרולוגיה, גרפולוגיה, נומרולוגיה, קריאה בקפה ובקלפים. מה שלא פחות מעניין ומבלבל היא העובדה שחבילת הרוחניות החדשה מהלכת קסם על אנשים משכבות אוכלוסייה מגוונות - החל בעניים מעוטי משכורת והשכלה וכלה במשכילים ומבוססים רחבי אופקים ורכוש. "תרבות השאנטי" חוצה גם גבולות מגזריים ואפשר להבחין בהשפעתה לא רק בקרב חילונים ומסורתיים אלא גם בקרב דתיים וחרדים, ערבים ועולים חדשים ("שאנטי" = מילה בסנסקריט שפירושה דרכים להגיע לשלום עם עצמך והזולת, כלומר לשלווה פנימית והגשמה עצמית. המילה הפכה למטבע לשון בעברית המדוברת). ב"ויקיפדיה" מגדירים את "העידן החדש" כ"מושג המתאר שלל תורות ואמונות פסבדו-מדעיות מהמאה העשרים ובנות ימינו". ספק אם ההגדרה הזאת קולעת, ובוודאי שאינה ממצה לטעמי את התופעה המורכבת. דומני שהפעילויות והתפישות הנכללות תחת מטריית "העידן החדש" כוללות שישה מכנים משותפים – שיש בהם כדי להגדיר, כמכלול, את התופעה הרחבה: 1. מתן עדיפות להסברים של מדעי הרוח ("הרכים") על העולם על פני ההסברים של המדעים המדויקים ומדעי הטבע ("הקשים"). במלים אחרות, גישה המסרבת לעשות רדוקציה של העולם לאטומים ומולקולות ומנסה לחפש את "הנשמה" שמעבר לחומר. לכן הדגש כאן הוא על פסיכולוגיה, תרבות ואמנות. 2. חיפוש אלטרנטיבה לצורת החשיבה והניתוח המערבית (הלוגית-אמפירית) שנעשתה כביכול "דיקטטורית" וחסרת סובלנות כלפי "האחר". 3. חיפוש אלטרנטיבה ו/או איזון לסגנון החיים המערבי האולטרה מודרני, שנעשה מעיק. לא בכדי הירחון הישראלי המזוהה ביותר עם "העידן החדש" נקרא "חיים אחרים – הירחון האלטרנטיבי הישראלי". אגב, גם כותרת המשנה של הירחון ממחישה את שימת הדגש על אלטרנטיבה לסגנון החיים המערבי: "רפואה טבעית, תרבות רוחנית ומעורבות חברתית". 4. חזרה לשורשי, לקמאי – שהוא גם קסום ונטול מסיכות. 5. פניה לעולם הרגש והנפש. 6. כמיהה לעולם הלא ארצי (מטאפיזי), תוך חתירה לאיזו משמעות קיומית עמוקה בעולמנו הכאוטי. מהן אפוא הסיבות לפופולאריות הגואה של ה"עידן החדש"? נתחיל בגורמים המקומיים.

A M S T A F1

New member
מה שקרה בעידן החדש שיש הרבה זמן פנוי

כי פעם אישה הייתה יורדת לנהר עם סל כביסה ומבזבזת את כל היום בעלה באותה שעה היה יורד לשדה כדי לבזבז את כל היום על קילו אורז או קילו חיטה אחר כך מגיעים הבייתה סחוטים ומחליפים חוויות שלא נדבר על כך בלהגיע לבאר שבע(איפה זה)היה צריך מלא גמלים וחמורים ו 3 ימי הליכה ולא אמרתי לשאוב מיים מהבאר להכין סיר מרק על אש גלויה לשחוט בעל חיים סליחה קודם לרדוף אחרי בעל חיים בקיצור יו גט זה פוינט יש לנו המון זמן פנוי השניצל קופץ מהמקפיא למיקרו והופ מוכן ובכן מה נעשה בזמן הפנוי נפעיל את הדימיון נוסיף אפקטים של כוח והנה אני סופרמן אולי אוכל לעשות מזה כסף לרפא אנשים מסרטן ולא אצטרך לעבוד כל יום 12 שעות במפעל נקניק אבחזי בלילות ולדון ולקטר עם האנשים על העלאת הארנונה בירוחם בעוד חצי אגורה

hamamin

New member
תמיד יש זמן פנוי לאנשים.

מין האדם לעומת בעלי החיים סובל מיותרת -מח יצירתית. [בעלי חיים מחולקים לשני סוגים עיקריים--1. אוכלים כל היום ומעלים גירה-- 2. אוכלים מידי פעם וביתר הזמן מסטלבטים---בשני הסוגים הם רגועים] בני אדם מחולקים לשני סוגים גם כן--- 1.בעלי מיסוד רוחני--דתיים ועובדי אלילים למנהם. 2.עצבנים. כל תולדות הזמן באנושות ,היא מכילה תהליכים של חיפוש המשמעות הרוחנית של המציאות ,העולם והחיים. לפעמים המיסוד הרוחני,דתות,כובש ומשתק את העצבנות הטיבעית [ימי ביניים כל שהם] על ידי מערך אופנתי שבו הפרט כבוש כמו מלפפונים בצינצנת, לפעמים יש פרץ חדש של יצירתיות אנטי -אופנתית או אופנה חדשה של תבניות הבנה כוללניות,השקפת עולם . כבר חמש מאות שנה הדת -המדעית[ "אין אלוהים" כמוטיב מרכזי] כובשת את המקום של הדתות ולא עלתה בידה. התקופה העכשוית עוצמתית ומאופינת בהרבה מאד "תפיסות תשובה" למשמעות החיים והעולם. ברור שכולם טועים ברמה זו או אחרת ואין השקפת עולם אחת מספקת. בעידן החדש,בכלליות,מאמינים שבסוף [2012 ] תבוא התשובה הגדולה. כל השאלה היא האם המין האנושי יתאחד תחת תשובה אחת מספקת, או יכחד מחוסר תשובה אחת מספקת. ימים יגידו.

פירוש המונח...

... ממבו-ג'מבו (mumbo-jumbo) הוא הבל-הבלים, שטויות במיץ עגבניות. לא ברור מי כתב את המאמר, אבל אם אתבטא בעדינות, אני יכולה להתרשם שהבנתו בתחום התפתחות הרוחנית לוקה בחסר, הוא פשוט לא מבין מה זו התפתחות רוחנית, ולכן חוטא בעצמו בממבו-ג'מבו כשהוא מנסה לכתוב דברים על תחום שבו אין לו שמץ של מושג. לדעתי, גם כניסיון לנתח את השינוי החברתי של היפתחות כלפי המציאות הרוחנית, יש פה פיספוס של העיקר והתמקדות בטפל. בכל אופן, הקרדיט למאמר מגיע לכותבו, כך שכדאי להוסיף פה קישור לעמוד האינטרנט שבו מופיע המאמר המקורי.

הכותב הוא פרופ' לסוציולוגיה עוז אלמוג

והוא מנתח את התופעה מנקודת מבט חברתית ולא "רוחנית", מה שכן, הטקסט שהועתק לכאן, הוא הפתיח של המאמר ולא המאמר כולו, קצת כמו חלקים גדוליים מידיי מעולם הרוחניות אינסטנט מהר ולכולם המכונה ניו אייג'. מדובר כאן על דגימה חלקית ולא מייצגת של משהו ארוך הרבה ומעניין הרבה יותר, קצת כמו הציטוטים מהבודהא או מהאופנישדות שאפשר למצוא אצל כל מיני מתקשרים או חלקי ציטוטים מהתנ"ך והזהר שאפשר למצוא אצל אחרים, בלי העומק של המקור ובלי ההקשר הרוחני שלו.

A M S T A F1

New member
בקיצור אנשים לא רוצים לעבוד לילה במפעל אבחזי

ולמלא קופסאות בנקניק אז הם טוענים שיש ביו אנרגיות והולכים לקורסים שאבא ישלם קורס למדיטציה ביו אנרגטית באמצעות יחסי מין וחלקם סתם נישארים בבית עם תעודות וחלקם נהיים מורים של אלה שמשלמים העיקר לא ליפול למפעל נקניק אבחזי

gady18

New member
נדמה לי שהכונה

לעשות סלט מעל מיני תופעות אן תאוריות ולנסות להפוך את זה למשהו מדעי.

שמוצקין

New member
תשים שן של שום מתחת הכרית ותעזוב אותך

מהזבל האקדמי הזה

דיבבלעס

New member
תהיה שלי

תראה אני לא כל כך מסכים עם מה שהוא כותב, ואני חושב שיש שם זלזול וציניות בלי העמקת יתר בנושא, אבל השאלה היא האם האנשים שמתעסקים ברוחניות(כולנו בעצם)לא צריכים לעשות חשבון נפש מסוים? האם לא מכניסים לסל אחד הכל למרות שלכל תיאוריה יש מקום ותפקיד משל עצמה? האם לא מדברים בסיסמאות וקלישאות(שחלקן נכונות אולי,אבל יכולות להיות מוסברות בצורה מפורטת יותר...)? אנרגיות חיוביות תחשוב טוב יהיה טוב וכו לגבי תחשוב טוב יהיה טוב אפשר לתת לזה הסבר מעמיק אבל חלק מהאנשים מעדיפים לזרוק משפטים כאלה לאויר, ואני לא מדבר על אנשים שבקושי מתעסקים, באמת בחלק מהמאמרים שקראתי בנושא הניו אייג' יש תחושה שמנסים לפשט מדי את הדברים, ויש פה בעיה מסויימת, כי מצד אחד רוצים לפנות לקהל הרחב וגם להראות שהדברים לא בשמים, אבל מצד שני נסחפים לקלישאות שחוזרות על עצמן ויוצרות תחושה מדומה של רדידות מסויימת... אני חושב שכל אדם רוחני(שזה קודם כל אדם שרוצה להשפיע ולהעביר ידע)צריך להעמיק ידע גם באיך להעביר מסרים, כי באמת העברת המסרים היא אחד הדברים החשובים בנושא, אני הרגשתי שהעיסוק בפילוסופיה עוזר לי לבטא את עצמי טוב יותר, אולי גם חלק מלימודי השיווק בתיכון עשו את שלהם, יתכן שחלק מרגישים כך לגבי לימודי תקשורת או אולי משפטים גם אינני יודע, בכל מקרה יש לדעתי לשים דגש על נושא העברת המסרים והאיזון בין הפשטות לעומק, לא לוותר על העומק בשם הפשטות... כך התחום יוכל להמשיך להתפתח ולהגיע ליותר ויותר אנשים במהרה בימינו...

נו יוכבד הרי יכולת לשאול אותי לא?

הכוונה היא לערב רב (סלט כפי שנאמר כאן) שלא מוביל לשום דבר ממוקד אמיתי וחיובי , אלא רק מגביר את הבילבול המבוכה חוסר האונים ואובדן הדרך בחיים. באנו לכאן לחיות חיים פיסיים ולא רק להתעסק בלופט- גישעפט (עסקי רוח) .ומי שלא מוצא את האיזון והמינון הנכון בין השתיים - צפויות לו/לה בעיות נפשיות רגשיות ופיסיות כאחת.

משמרותי

New member
דברים במקומם צבי

שימו לב שחלק מאותם "מורים רוחניים" של ה"ניו אייג'" הם קפיטליסטים מוחלטים המרוויחים מ"תורתם" הרבה כסף על חשבון הנשמות התוהות והטועות....

A M S T A F1

New member
דילמה מצד אחד אני צוחק על שבט מרוחק באפריקה

ואני צוחק על הקוסם שיש להם שם עם מקל ועושה רעשים ושורף עלים יבשים וצועק לחשים ואני אומר יה איזה פרימיטיבי זולל בננות מצד שני אינני מיתבייש לשלם 4000 שח לקורס בין יומיים לאיש מחוייט בחליפה שטוען שהוא בעל כוח ריפוי נגד מחלת הסרטן על ידי הענקת אנרגיות מרחוק בעזרת מישלוח הצ'ק שלי הוא יכול לזרז תהליכים בפלנטואידים על מנת לגייס יותר אילאילים אשר ישלחו לי אנרגיה בו זמנית

A M S T A F1

New member
טשרניחובסקי - שהיום לא יוכל להיסתובב עם שם כז

כזה בלי לקבל כאפה מאחורה אם טשרניחובסקי היה חי היום הוא היה בן 135 שנה שידרג את המילים ביני לבין עצמי הלקוח מהגמרא לביטוי בינינו לבין עצמינו between us כמו כן הכליא בין המילים אליל ואל ויצר א המילה אילאיל כתב על זה שיר בו הוא הבטיח לאהובתו שהוא קורא לה אילאיל שבעצם זו מילת הסוד ביניהם והיא רק שלהם אך מסתבר שיש אנשים שקראו כך לביתם

למעלה