מהו/מהי חארמה?

דה בי 10

New member
מהו/מהי חארמה?

בשיר זמר המפוחית, בשורה האחרונה בבית האחרון מופיעה המילה חארמה. מישהו/י יודע/ת מה פירושה ומה מקורה? "מחר נלך ונתחתן, סוף לוויכוח חשוב היטב עד שתגיע לחופה האהבה היא תוך תוכו של התפוח אבל בנישואין לוקחים את הקליפה מן הקליפה הזאת אני אברח הימה אמר - חסל, נגמר, היא תמה ונשלמה ובספינה הנמה מול חופי פנמה תראי תמונה לחברך: זו שמה מריימה אצלי בלב היא כל הזמן החארמה. מה קרה לי השד יודע... "

דה בי 10

New member
תודה, אבל מה הקשר לטקסט?

ושים לב לכך שכתוב "חארמה"; כלומר ה-א' אחרי ה-ח' (את השימוש ב-ה' בסוף המילה אני מבינה).

trilliane

Well-known member
מנהל
לפי הספר שבידי הכתיב שהבאת אינו נאמן למקור:

"אצלי בלב היא כל הזמן, זאת הָחֲרָמָה..." (נתן אלתרמן, פזמונים ושירי זמר ב, עמ' 277) אל תסמכי על שירונט בעיניים עצומות, יש בו לא מעט טעויות. אני מניחה שהקמץ בה"א הוא טעות בניקוד, כי לא ממש ברור לי מה הוא עושה שם... ה"א הידיעה לא מנוקדת בקמץ לפני חי"ת (בכל מקרה), וגם לו זו הייתה מילה אחת אין שם הצדקה לקמץ. אני מניחה שהכוונה היא כן לה"א הידיעה וש"חֲרָמָה" היא הנקבה של "חָרָם" (כמו לָבָן – לְבָנָה וכו'). לפי אב"ש (72'): א. חָרָם דייג הצד דגים בחֵרֶם. [אה... לא נראה לי
] ב. חָרָם פקיד ממשלתי שתפקידו להחרים רכוש של אזרח שלא פרע את המסים שהוא חייב [אפשרי כמטאפורה, ועדיין אני בספק...
] אם כך נעבור למילוני הסלנג. מלון עולמי לעברית מדוברת (בן אמוץ & בן יהודה): חָרָם! (ערבית) קריאה המביעה צער: חבל! "שפך את כל הקוניאק. חרם, ווללה!" * "נשאר יתום. חרם, בחיי." בימינו מקובל לאיית "חראם" לפי הכתיב הערבי (וההטעמה היא מלרעית, כמובן) וזה מה שהרהוט כתב לך. נראה שמי שהעלה את המילים לשירונט פשוט טעה בהקלדה, זה הכול. מילון הסלנג המקיף (רוביק רוזנטל): חָרָאם מצער, עצוב, ראוי לחמלה: "חראמבולוס, לא חראם על בלילי?" (רמי ויץ, ערוץ 1, 17.11.04); "איזה עולם חראם / חראם על העולם" (הגשש, פסטיבל שירי דיכאון, יהונתן גפן); ערבית: חָרָאם (אסור, בושה). מילון איילון שנער: حَرَام רבים حُرُم [שורש: حرم] דָּבָר אָסוּר, קָדוֹשׁ (בְּנִגּוּד לְ- حَلَال) לסיכום, מכיוון שבמהלך השיר הדובר קורא לאהובתו בכינויים מחמיאים כגון "תנובה מרופטת" ו"מרימה מזופטת" אני מניחה שגם הפעם הוא מחמיא לה וקורא לה "חרמה" (או חראמה) במשמעות "חבל עליה" (מסכנה או משהו בסגנון). מי ייתן ונזכה כולנו בגבר מפרגן שכזה!

דה בי 10

New member
וואווווווווו, תודה על התגובה המפורטת והמלומדת

אני מלאת התפעלות!

למעלה