מהו יהודי?

אוֹחַ

New member
מ(י)הו יהודי, עפ"י מי??

ישנם גרים שלא יראו עצמם יהודים עד שלא יקבלו הכרה ע"י זרם ספציפי ביהדות. אם נתעלם מהזכויות שמדינת ישראל מעניקה למי שהיא מחליטה שהוא יהודי - א"א למנוע ממישהו להרגיש יהודי. זה בכלל לא תלוי בי, אם מאן דהוא יקבל על עצמו את תנאיו של איזה שבט באפריקה, יתגייר, ויצטרף לזרם היהדות שלהם.

hillelg

New member
הרב מיכי אברהם

טוען שעצם הדיון "מיהו יהודי" מעורר תמיהה. והלוא זה עניין של הגדרה - שכל אחד יגדיר מה שהוא רוצה כטוב בעיניו. מכאן הוא טוען, שאכן מאחורי המושגים שלנו עומדות מהויות אמיתיות (כלומר, יש ישות מטפיזית, מעין "אידיאל אפלטוני", ששמה "יהודי"), ועל כן הוויכוח הגדול הוא אמיתי. לעניות דעתי נראה שלא צריך להגיע לזה. "יהודי" היא מילה בעלת אסוציאציות וקשרים רבים: היא מלמדת על קרבה רגשית, היא מאפיינת רצון לעזור לו יותר מלשאר האנשים, היא קובעת מי ייחשב כ"עולה" ומי כעובד זר, ועוד כהנה וכהנה. הדבר דומה למצב שבו בספר החוקים של מדינת ישראל היה כתוב אלפי פעמים "יהודי", בהקשרים שונים, וכעת מתווכחים על הפיסקה המגדירה מילה זו. כמובן, ניתן לפתור זאת על ידי מעבר על כל אחד מהחוקים ושינוי השם למשהו אחר, אבל זו בריחה. על המשמעות הרגשית של המילה יהודי, שורר הוויכוח. לגבי דידי, פשוט שהקובע הוא ההלכה והמסורת היהודית. ואצטט מדברי הרב חיים נבון, כשכלעצמו ציטט מן הספר "זהויות יהודיות": כשהתעוררה שאלת "מיהו יהודי" בשנות החמישים של המאה הקודמת, שלח בן-גוריון מכתבים לחמישים חכמי ישראל, ושאל לדעתם. הרב פרופ' שאול ליברמן השיב שצערם של ההורים במשפחה מעורבת אינו גורם מכריע. טרגדיה משפחתית, טען ליברמן, אינה יכולה להצדיק קומדיה הלכתית (זהויות יהודיות, עמ' 236).

באחד ממדורי הסאטירה התייחסו פעם

לשאלה הזאת ואמרו שע"פ משנתו של הרב מאיר כהנא, יהודי הוא מי שיש לו אב יהודי ואם 16.

hillelg

New member
כן, נחמד. בדיחה ידועה בגרסות שונות.

ואם כבר כהנא, את יודעת איך מתקבלים לכך? צריך להרוג שלושה ערבים וחתול.

mucool2

New member
למה שלושה?

הרסתי?

hillelg

New member
התקבלת להיות מזכיר התנועה

ואתה עצור עד תום ההליכים.

masorti

New member
הרסת...

השאלה הנכונה היא "למה חתול?", וממנה נובע שלא מתמיה אותך שצריך סתם להרוג ערבים. לכן הינך מתאים להתקבל לתנועה.

תאורטית

אדם שיוכיח שאמו, סבתו, אם סבתו, סבת-סבתו וכו' שייכות לאנוסי ספרד- ויש לו כל המסמכים המוכיחים ללא שמץ של ספק, שכבר 500 שנה משפחתו מצד אמו לא מקיימת מצוות בגלוי, אלא רק שרידי-מצוות-בסתר. הוא יהודי? אין צורך בגיור?

hillelg

New member
תיאורטית כן

מעשית הוא יצטרך לעבור גיור, כי קשה להוכיח דברים כאלה.

אלי ו.

New member
לאום הוא תודעה משותפת

אם אני ומספיק אנשים מגדירים עצמנו כבני לאום מסויים אז יש לאום כזה והוא מוגדר כתודעה שאנו חלק מאותו לאום. אם היא רואה עצמה כיהודיה ואנחנו כקבוצה מוכנים לקבל את אותה ככזו אז היא חלק מהלאום היהודי. הבעיה היא כמובן שללאום היהודי יש גם הגדרה דתית, חלקנו נקבל ללאום רק את מי שעומד גם בקריטריונים הדתיים.

נץ666

New member
לומר, לפי דבריך

הבחירה שלי בישראליות כ"לאום" יש לה על מה לסמוך, מה גם שבפספורט שלי רשום "ישראלי", כלומר המדינה צאשרת בחירה זו, ומה גם שזה רק ענין של זמן עד אשר בתעודת הזהות הלאום המחוק יהפוך ל-ישראלי.

אלי ו.

New member
אם יהיו מספיק אנשים

שיתנערו מהלאום היהודי ויגדירו עצמם כלאום "ישראלי" יהיה גם לאום כזה. נכון להיום "ישראלי" זו עדיין בעיקר הגדרת אזרחות. אני לא יודע אם זה "רק ענין של זמן" כדבריך, מכיון שאני לא מכיר מגמות בהגדרת הלאום של אזרחי ישראל. אולי אפשר לומר שמי שמגדיר עצמו כ"ישראלי" ולא כ"יהודי" מתנער מהרעיון הציוני ולכן כדי לבדוק מגמות יש לבדוק דפוסי הצבעה של [מי שמוגדרים כ]יהודים למפלגות לא ציוניות (סתם רעיון, לא בדקתי את הענין).

נץ666

New member
תרשה לי לחלוק עליך רק בענין אחד

מי שמגדיר את עצמו כישראלי, והוא ממוצא יהודי, מממש בצורה המלאה, הבוטחת והשגרתית ביותר את החלום הציוני האמיתי. דווקא מי שנשאר בגדר יהודי מצביע פעם אחר פעם על קריסת הרעיון הציוני, כיוון שהוא לא הצליח להפוך את יהודי הגולה לישראלים, עצמאיים, בוטחים ושגרתיים ביותר.

"ימות המשיח" ../images/Emo3.gif

יגיעו, כשכל מי שגר במדינת ישראל, יגדיר עצמו ישראלי, וכל אדם שירצה לגור כאן יוזמן בשמחה להצטרף? מעניין! יהיו חגים? יהיה יום מנוחה שבועי? אם החלום הציוני שלך מפותח- אני אשמח לקרוא!

נץ666

New member
מילא לגבי החגים ברורה שאלתך

מה הקשר בין יום מנוחה שבועי לבין ישראליות כן/לא?!

שבת

כיום מנוחה היא המצאה יהודית. יום ראשון הוא פיתוח נוצרי ושישי- מוסלמי. אין לי מושג לגבי דתות פוליתאיסטיות.

אנסה להסביר את עצמי

אני חושבת שאני מבינה את טענתך, שיש להשיל את עול הגלות מעלינו בבואנו ארצה. אבל לדעניותי אם מוותרים על כל מה שנוצר ביהדות נשארים בלי כלום. הדוגמא הקיצונית ביותר, היא השבת כיום מנוחה. אם בתהליך של יצירת ישראלי חדש נהייה עקביים ונוותר על כל היהדות, 'נאלץ' לוותר גם על השבת.

למעלה