מהו חאפר?

giri

New member
מהו חאפר?

לרבים מאיתנו זו שאלה פשוטה, והתשובה מובנת מאליה.
אבל בואו ניקח רגע צעד אחורה וננסה לעלות על השאלה שהעלה מר טווס -
איך מאפיינים חאפר? ברכיבה, באחזקה וכו'?
ואם תתנו לי לקחת את זה למקום אחר - איך הייתם מסבירים לחבר או בן משפחה שלא מבין בסוסים ממה הוא צריך להזהר כשהוא הולך לחפש חווה?

בשפה פשוטה של אנשים לא מומחים - איך מזהים חאפרים?

הורסמאן

New member
יא ווראדי

הסוס הזה פותח צעד, זה כמו שיש לו מטוס בין הרגליים.
או
וולא זה סוס רקדן חבל על הזמן.

זה מספיק בשביל זהוי מרחוק. זה כל כך קל.

הבעיה היא שחפריות קיימת גם אצל אנשים שנראים ומדברים בסדר, ואפילו טוענים שהם אוהבים סוסים ושהסוסים אוהבים אותם. לכן, המצב שבו הסוסים נמצאים הוא המדיד.

הגם שמימים המדד האישי שלי דרש קצת יותר מהממוצא, אפשר לדעתי להסביר זאת כך:
טוואס ואחרים, אם כשאתם מסתכלים על סוס, לא נוצרת לכם הרגשת התרוממות בלב שזכיתם להסתכל על בעל חיים במצב נהדר, תחשוד ברמה מסויימת של חפריות. ככול שהתחושה הופכת כבדה יותר, כך החפריות עמוקה יותר.

ברור שלעיתים אדם מקבל סוס מחפאר ולוקח לו זמן להביא את הסוס למצב טוב. אך להוציא ממקרי מחלה, כל סוס אפשר להביא למצב נהדר ואם זה לא קורה, זה בגלל חפריות.

giri

New member
אלו שמדברים זה באמת פשוט

אבל תחושת ההתרוממות בלב, אני חייבת לחלוק איתך משהו לגבי זה.
אחותי הראתה לי לפני כמה זמן תמונה של שני סוסים שהם פגשו ביישוב. היא היתה מאד חיובית, וכמה הסוסים נחמדים ונתנו לילדים ללטף אותם דרך גדר התיל.
היא הראתה לי תמונות ואפשר היה לראות שמבחינתה היתה יופי של תחושת התרוממות. נכון שגם היא אמרה משהו על זה שנראה לה שהתנאים שלהם לא משהו, אבל...
לי נחמץ הלב... סוסים מוזנחים, זרוקים באיזה שטח לא שטח, עם בזנ"טים ובולדרים ומוקפים גדר תיל חלודה. בלי צל או מקור מים מסודר. בחום של ישראל.
בקיצור - בשביל להסתמך על תחושות, צריך איזה סטנדרט

giri

New member
הן בגובה למירוצים...

במירוצים הרוכב לא יושב באוכף אלא עומד מעליו, ומאפשר לסוס תנועה חופשית מקסימלית קדימה.

jgut

New member
בדיוק תהיתי

לגבי היציבות של הרוכב בפוזיציה הזו...

הורסמאן

New member
עניין של הרגל

אגב ברכיים שהזכרת בעבר.
אישתי פגעה בברך במכשול קרוס קאונטרי ומאז סבלה די הרבה ברכיבה רגילה.
כשלימדתי אותה לרכב קצר היא הפסיקה לסבול מכאבים.
אני לא טוען שאת צריכה לרכב קצר. :) רק שזה הרבה יותר נוח ממה שזה נראה.

jgut

New member
אגב ברכיים

כל השנים הרופאים אמרו לי לרכב עם ארכובות ארוכות ובלי כיפוף.
דווקא הפיזיוטרפיסטית שלי אמרה לי לקצר ארכובות ולרכב באורך הנכון והמקובל.

מעבר לנוחות, אני תמיד תהיתי איך לא מתעופפים בקלות מהסוס. נניח מכל זינוק הצידה או באק וכו'.

הורסמאן

New member
אין ספק

ש"בזינוקים הצידה" יותר קל להשאר באוכף עם רגליים ארוכות, ועל סייחים צעירים למשל רוכבים קצת יותר ארוך. גם במרוצי מכשולים רוכבים קצת יותר ארוך, אך עדיין קצר. :) וכמו שאמרתי זה עניין של הרגל והרבה יותר נוח ממה שזה נראה.

hanyou12

New member
שאלה בקשר לזה

ייתכן שוולטינג עוזר גם לרכיבה עם ארכובות קצרות? אם אני לא טועה, וולטינג עובד הרבה על שיווי משקל לא?
יכול להיות ששילוב בין השניים עוזר ליציבות?

הורסמאן

New member
אין קשר בין וולטז' לרכיבה עם ארכובות קצרות

אבל וולטז' מוסיף המון לרכיבה באופן כללי.
אין צורך בדייקנות מבחינת ההתעמלות, למרות שזה מאוד יפה, אלא בדקות המצטברות לשעות של מה שהוא בעצם עבודה בלונג' במצבים שונים שדורשים, שיווי משקל, גמישות וביטחון עצמי.

שאלה לגבי ביטחון עצמי

איפה ראית את זה טוב יותר? בילדים או בבוגרים? ברור שילד יהייה קל רגליים יותר אבל אם מדברים מבטחון עצמי נטו, כמה הבדל יצא לך לראות?

חשבתי על זה לאחרונה כי התחלתי להתעסק בטיפוס, ואני מוצא את עצמי מפחד/ נלחץ במצבים שכילד לא הפריעו לי בכלל.

הורסמאן

New member
אני לא מכיר בוגרים שעושים וולטז'

חוץ מהקטע בתמונה שבו אימנתי סוס לוולטז' לילדים, ואישית תמיד סבלתי מביטחון עצמי מופרז. :)

אני יודע שכילד הוולטז' נתן לי המון. גם לאחרים שעשו איתי וולטז' בזמנו. היה אבל הבדל משמעותי בין אלה מאיתנו שרכבו הרבה גם מעבר לוולטז' לאלה שעשו רק וולטז'. ההבדל התבטא גם וגם, זאת אומרת שהוולטז' עזר לרכיבה והרכיבה לוולטז'.

מעבר לכך, אני גם חושב שלמרות שאפשר ללמוד לרכב בכל גיל, בשביל לרכב טוב בדרך כלל צריך להתחיל מוקדם בחיים. אני לא יודע איך יראה בווולטז' אדם בוגר שרק מתחיל לרכב (להוציא אם הוא מתעמל). אך יחד עם זאת, אין ספק שעבודה בלונג' תעזור לכל רוכב.

אוקיי, הבנתי

בכל מקרה, האני האחרון שאתה צריך לשכנע אותו בחשיבות הלונג', התחלתי לרכב עם לונג' בגיל מאוחר יחסית (לגיל שבוא התחלתי לרכב), וזה שינה לי מהר מאוד דברים שהיו בעיתיים אצלי ברכיבה שנים, למען האמת המשכתי לעשות תרגילים ושיעורים ממש עד הגיוס.

jgut

New member
גם אצלי עלה בראש דבר ראשון

אלה שמדברים על הסוס הרקדן שלהם. הוא חם אש ויודע גם לטפס על שתיים!

אבל ההגדרה שלי לחאפרים, הם אותם אלה שלא שומרים על כללי בטיחות בסיסיים.
נניח החבר'ה שעושים פתיחות בים, מבלי להתחשב בכך שיש אנשים בחוף שעלולים להיפגע.
אלה שלא מאכילים\מטלפים\מטפלים בסוסים שלהם כמו שצריך.
קצת קשה לי לנתק את הצ'חצ'ח מהחאפריות. כשאני חושבת על זה לעומק זה אכן צ'חצ'חיות גם כשהיא מלווה במראה שאינו כזה.
הרבה פעמים זה מלווה באגו שלא מאפשר לראות את הבעל חיים שמולם.

fliperit

New member
מאוד קשה להגדיר במילים

ומאוד קל לזהות.

יש לי פעם בשבוע תלמיד מבוגר (20+) שמגדל סוסים בבית. הוא הגיע ללמוד אצלי כי הוא פעם הזמין את הבוס שלי לאלף לו את הסוסה כי "היא משוגעת". כשהבוס שלי הגיע אליו הוא גילה סוסה מבוגרת וחלשה, שעברו עליה חיים של סוסת פתיחות, ובקושי סוחבת את עצמה. הבוס שלי אמר לו שהסוסה לא זקוקה לאילוף, אלא הוא זקוק לשיעורי רכיבה.
מה שמאוד מעניין אותי בתלמיד הזה הוא שהוא חאפר (ואי אפשר לפספס את זה), אבל מצד שני הוא מבין שהוא לא יודע כלום ומאוד רוצה ללמוד. דווקא איתו אני מקפידה הקפדה יתרה על כל ההתעסקות מסביב לרכיבה. אני יכולה להוריד אותו מהסוס פעמיים וגם שלוש כי הוא פספס משהו באיכוף או לא התאים ארכובות כמו שצריך.
ככה אני יודעת שגם אם הוא חאפר "מהבית", הוא רואה גם דברים אחרים ושם לב שהם עובדים לו. הלוואי שכל החאפרים היו כמוהו

למעלה