אושר אמיתי- לי זה עבד...
כבר מגיל אפס כולנו בעצם ניסינו להגיע אליו, לגעת בו ולשמר אותו לכל החיים. תמיד שמענו סיפורים שהסתיימו במשפט הניצחי "והם חיו באושר ועושר עד עצם היום הזה", והפנמנו שכדי להעפיל אל האושר נהיה נסיכים ונסיכות, עם ארמון, כסף ומשרתים. מהר מאוד הבנו שהפנטזיות האלו חסרות אחיזה במציאות, והחלטנו לחפש את האושר כאן, אצלנו, בחיים הנורמלים. מה זה בעצם אושר? מה ההגדרה שלו? איך הוא מובע? גוגל הראה לי שגם באינטרנט, שמתיימר לתת תשובה לכל שאלה אנשים לא ממש יודעים לענות על השאלה הזו. יש מאמרים של דוקטורים שמבטיחים לי שהאושר טמון באיזון הפנימי שלי השוכן בתוכי, ויש כתבה אחרת סותרת שמבטיחה לי שהאושר תלוי בין השאר בשייכות לחברה, בהערכה מהסביבה ועוד. ניסיתי להיעזר כמו תמיד בויקיפדיה, אם כל התשובות האמינות, והיא גילתה לי שהאושר הוא רגש שמקורו בהנאה וסיפוק. בראש הדף מצאתי הודעה שהדף מועמד לעריכה בעוון "המון טענות לא מוסמכות", כמה חבל שאפילו לויקי אין הפעם תשובה מספקת. החלטתי לשאול את אחותה של ויקיפדיה- ויקיציטוט, מה דעת "גדולים" על האושר. נתקלתי באוסף משפטים תמוה ומוזר, שגרם לי לפקפק בחוכמת הגויים. כמה משפטים דווקא התיישבו על דעתי, אך לא ענו על השאלה שלי: "אין דרך אל האושר, האושר הוא הדרך". (ואיזו היא?) "האושר תלוי בנו (אריסטו)". (ומה עלי לעשות כדי להגיע אליו?) "האושר הוא משמעותם ומטרתם של החיים ושל הקיום האנושי (אריסטו)". (ומהי?) משפט אחד מצאתי, שאין לי ספק שמי שאמר אותו (גיום דה שולייה) לא ממש הבין את משמעות הדברים, אבל אמר דבר נכון שאתייחס לביאור שלו בהמשך: "אדם חופשי ומאושר הוא זה שלעולם אינו עושה אלא מה שהוא רוצה, ורוצה מה שהוא עושה". ובכן, תשובה לשאלה שלי כנראה אינה קיימת בנבכי הנט. המציאות הזו מביאה אותי לשאלה נוספת- האם אף אדם עדיין לא עלה על מתכון האושר כדי להגיה אותו כאן לטובת כלל הגולשים? האם אין אדם מאושר באמת? החלטתי לחפש את התשובה במקורות הדרך שאני חיה בה, פניתי את הספרייה הגדולה בסלון ולקחתי את מכתב מאליהו חלק א`. הכותרת של המאמר הראשון הבטיחה לי תשובה, אז התיישבתי לקרוא. לכאורה ההגדרה של אדם מאושר פשוטה היא- מי שיש באפשרותו להשיג כל מה שהוא מעוניין בו. לאדם כזה טוב, אין לו דאגות, הוא משוחרר, ובמילים אחרות הוא פשוט מאושר. אם כן הבעיה אינה להגדיר אדם מאושר, הבעיה היא למצוא אדם כזה. אז פתחתי בחיפושים. האדם הראשון שעולה בראשנו כשאני חושבים על אושר הוא כמובן העשיר, מכיוון שהכסף מאפשר לו להשיג את כל החסרים שלו. קודם כל באופן אוטומטי בעל המאה הוא גם בעל הדעה, כך שהוא מקבל כבוד ומעמד חברתי. יש לו רכוש רב ואנשים שעומדים תחתיו, כך שיש לו גם כוח ושליטה. אם במקרה התמזל מזלו והוא משתייך ל"עולם הזוהר" יש לו גם פירסום ואירועים מיוחדים. אין לו בעיה למצוא אישה יפה, וגם אם הוא עצמו לא ניחן ביופי מיוחד הוא יכול לממן לעצמו ניתוחים פלסטיים למיניהם. הוא גם מממן לעצמו דירת פאר ורצוי אחת כזו עם בריכה בחדר שינה או בחצר, ותמיד יש לו גם כמה דירות נופש במקומות מעניינים בעולם. אישתו רוב הזמן נוסעת בב.מ.וו עם הנהג הצמוד לטיפולים קוסמטיים ומסעי קניות בעשרות ומאות אלפי דולרים, והוא מצידו אפילו לא מרגיש את התזוזה בחשבון הבנק. מצב אידאלי, אושר אמיתי, הלא כן? אך אם נתבונן היטב נגלה ממצאים מדהימים. למיודענו העשיר יש חברים עשירים גם כן, שגם הם אוהבים לתת את הטון ואוי לו לזה שייתן עוד מיליון לצדקה וייצא יותר גבר מהם. כל היועצים הפיננסים שלו מתחנחנים לפניו, ביודעם שהם מקבלים אחוזים שמנים על כל עיסקה, ומי מהם לא יחייך את הבוס הנודניק תמורת עוד רביעית האחוז? למרות שבינו לבין עצמו הוא כבר מחכה לפשיטת רגל של הבוס הטורדן, כי מכספי הביטוח צפוי לו נתח מכובד מנכסי האדון. אם הוא שחקן או כל דמות אחרת בעולם המנצנץ, הוא שרוי במתח כל העת שאיזה צלם פפארצ`י לא יתפוס אותו באמצע הביס, שהביקורת על המשחק שלו תהיה טובה, ובכלל שמשטרת האופנה לא תפרסם עליו אחרי אח"כ באינטרנט שהוא הגיע לקבל אוסקר עם בגד מהאייטיז, שהשם ישמור. יש לו אישה מהממת, אבל הוא מפוחד כל הזמן שהיא לא תלך לרעות בשדות זרים כשהוא בחו"ל, או שאולי תברח לטובת מיליונר חדש. הניתוחים הפלסטיים שלו בכלל סיפור אחר, כי הוא כל הזמן בחרדה שמא הבוטוקס שהוא הזריק לא העלים את הקמטים לגמרי והוא מתפוגג עכשיו. את הדירה שלו הוא לא מכיר בכלל, כי מי הוא זה אשר יהין לישון בוילה בכפר שמריהו כשיש לו דירת סטודיו בניו יורק? אבל הוא די מאוכזב, כי הוא שמע שהוא לא עשה בשכל כשהוא קנה עכשיו את הדירה ההיא כשמחירי הדירות שם בשמים. לא שזה משנה לו, אבל סתם הוא לא אוהב להרגיש פראייר. אישתו גם כן סיפור אחר, כל הזמן מתלוננת שהיא רוצה מרצדס ולא ב.מ.וו, והוא לשווא מסביר לה שתחכה לדגם 2009 עוד חצי שנה. היא עצמה בכלל מסכנה, כי הפילינג הרפואי שהיא עשתה לא רק שלא העלים את הקמטים אלא הרס לה את העור, ובכלל איך היא יכולה להיות מאושרת כשחברה שלה קנתה מגפיים של פראדה ב3000$ מהקולקציה החדשה והיא עדיין לא השיגה אותם? ויש להם, לשניהם, חתונה של בן של אחד הכבדים בשוק שאמרו להם שהעלות שלה 2 מיליון שקל, והמסכנים עוד לא מצאו מה ללבוש... התיאור הנ"ל הוא תיאור אוטנטי, מתוך היכרות אישית שלי עם העולם המלוקק הזה. כפי שראיתם- האושר אינו שוכן שם. האנשים האלו מסכנים, שקועים בבועה ומנסים ליצור אשלייה שהכל שם בסדר, כי עיני כולם נשואות אליהם. בפועל, ככל שיש להם יותר ממון כך הדאגות שלהם גדלות יותר. הן מצד זה שהם משתייכים לחברה גבוהה יותר שהסטנדרטים בה אחרים, והן מצד העובדה שהם לא יודעים מה לעשות ואיך לשמור על כל הכסף ששוכן אחר כבוד בחשבון הבנק שלהם. החיים שלהם, לדעתי, הם הגרועים ביותר, מכיוון שאדם רגיל שלא טוב לו לפחות מודה בזה, ואילו הם חייבים להכחיש ולשחק כאילו באמת הכל שם בסדר, וכמעט שום דבר לא. אם כן, העשירים אינם מאושרים. הבאים בתור אחריהם הם האנשים הנורמליים, יש להם מספיק בשביל מה שהם זקוקים פחות או יותר, אבל לא הרבה מעבר לזה. אם הם מקפידים לחסוך בצורה מסודרת הם מצליחים לצאת לנופש פעם בשנה וגם להכניס סכומים סבירים לתוכנית חיסכון לגיל הזהב. מה רע? ובכן, הוא ואישתו אומנם יושבים על משרות טובות אבל העבודה היא עד מאוחר, כך שאין להם אפילו טיפת זמן להנות ממה שיש להם. אבל עכשיו יש להם בעיה ממש רצינית, כי הם לא בבית ובלי שהם שמו לב הבת שלהם הדרדרה לאנורקסיה כי הוא רוצה להיות כמו הדוגמנית שהיא מעריצה. עכשיו הם נכנסו לדילמה אחרת, כי מצד אחד הם חייבים להיות לידה אבל מצד שני אם אחד מהם לא יעבוד תהיה להם בעיה עם המשכנתא, שלא לדבר על זה שהם לא יכולו לממן טיפולים רפואיים לבת היקרה. פתאום כשהם יושבים בבית אבות הם מגלים שאף פעם לא היה להם טוב. כשלא היו צרות- הם עבדו, כשהיו צרות- הם התמודדו ועבדו, ועכשיו כשאין צרות ואין עבודה- למה להם חיים בעצם? השלווה הזו משעממת, רדודה ויבשה מידי אחרי כל האקשן שהיה להם בחיים. אבל הם כבר זקנים, והעולם שייך לצעירים, אז אף אחד אפילו לו יטרח להעסיק אותם. האנשים הבאים בתור שהיינו אמורים לבדוק הם האנשים שאין להם מה שהם צריכים, והם וודאי מלאים מירמור ממצב החיים שלהם והאושר מהם והלאה. המשך>>