מהגיגי שפינוזה :

conatus

New member
מהגיגי שפינוזה :

שפינוזה טען שהטוב העליון של האדם בעולם הזה זה לחיות על פי התבונה... מישהו מערער על כך ? ואם כן מהו הטוב העליון שאינו חיים תבוניים ?

אולי לא קשור, אבל מחשבות שרצות

לי בראש כשאני קוראת את השאלה
אני לא קשורה לפורום, רק באתי לשאול שאלה, אבל בדרך ראיתי את השאלה הזאת והתחלתי לחשוב על זה...אז חשבתי לכתוב תוך כדי חשיבה, ולראות מה יצא: מה זה טוב ומה זה רע? סתם לצורך העניין אני מניחה שהכוונה היא שטוב הוא מטרת החיים, משהו שצריך לקרות, מעיין מטרה סופית. הדברים קורים מאליהם בצורה הכי יעילה והכי "טובה" שאפשרית, הדברים ממילא מובלים "לאנשהו", והתבונה אמנם חלק הכרחי מכך, שכן לא היתה קיימת לולא היתה מובילה בצורה ישירה או עקיפה לאותה "מטרה", אך התבונה אינה המטרה עצמה, ולכן היא לא הטוב העליון. למרות זאת, לדעתי אותה "מטרה" (שאינה כלל מטרה, אלא משהו שהכרחי שיתקיים), כוללת בתוכה את כל הידע האפשרי, אך אם כך, אי אפשר לטעון שזה הטוב העליון של האדם בעולם הזה, כי לא מדובר אז בידע של עולם זה בלבד. ועם זאת, כל העולמות כלולים בעולם זה, אז אולי בכל זאת יש משהו בדבריו. אך מכיוון שנטען שצריך לחיות על פי התבונה, הטענה נפסלת, כי אם הכוונה היא לחיות את החיים האלה על פי התבונה, משמע שממשיכים לחיות לאחר שמגיעים לאותו טוב עליון - ולדעתי לא כך הדברים. עם זאת, שוב אסתור את עצמי, כל מה שיבוא "אחרי" אותה תבונה, יתרחש כמובן על פי התבונה, ואותו "אחרי" אליו אני מתייחסת הוא העבר ועמו ההווה, שכן הוא העבר של אותה התרחשות, ואם כך, אנו חיים על פי תבונה מושלמת, מתגלגלים לעבר הבנה מוחלטת. טוב, נראה לי קצת גלשתי למשמעויות אחרות לגמריי מהכוונה, אבל לא משנה

conatus

New member
טוב עליון ותבונה...

טוב ורע הם יחסים ואינם קיימים בטבע שכן כל מה שיש בטבע הם דברים ופעולות וטוב ורע אינם דברים ואינם פעולות. לעולם לא נאמר שמשהו הוא טוב או רע אלא ביחס למשהו אחר טוב או רע ממנו. יוצא מכך שטוב ורע הם ישויות שבתבונה המשמשים את האדם בלבד ומתקיימים רק בתבונתו. ומכאן אני מבטל את הרעיון שלך שטוב הוא מטרת החיים. " "הדברים קורים מאליהם בצורה הכי יעילה והכי "טובה" שאפשרית, הדברים ממילא מובלים "לאנשהו" בקשר למשפט הזה שלך אני יכול לומר שיש בנו בני האדם חלק שאם לא נשלוט בו ישלוט הוא בנו ושליטה כידוע אינה מקרית. באשר למשפטך שהתבונה אינה מטרה בפני עצמה - אני לא מסכים איתך. מהסיבה שאם ידוע לי על דבר כלשהו שהוא הטוב העליון וכל השאר הוא רק משני לטוב הזה בדרגתו למה שלא אבקש את הכי טוב...

טוב עליון

אכן, אם ידוע לך שדבר כלשהו הוא טוב עליון אז תשאף להגיע אליו, אך תבונה אינה טוב עליון במובן של משהו שיגרום לך לאושר. ההגדרה שלי לטוב בקשר להודעה הקודמת היא שטוב הוא מהלך תקין של ההתרחשויות. זה לא דבר שצריך לשאוף אליו, זה דבר שקורה מאליו, שכן הדברים לא יכלו לקרות בשום דרך אחרת.

טוב עליון נגזר מהיותנו בני אדם

מכיוון שנבננו ע"י ברירה טבעית ואבולוציה, על זאת אנו יכולים לבסס ערכים של טוב (מה שצריך להיות) ורע (מה שלא צריך להיות) מלבד זאת אין באמת דבר כזה רע או טוב. מה שטוב בעיניי כאדם הוא רק ערך אחד : צמצום הסבל האנושי.

דיונים על טוב ורע

מכיוון שברגע שעולה נושא הטוב ורע קשה לענות כי זה דבר סובייקטיבי, וזה ברור לכולם אני מניחה, צריך לתת איזה הגדרה שתהייה הבסיס לתגובה - לתת הגדרה ספציפית אליה מתייחסים בתשובה, מבלי להכנס לוויכוח האם ההגדרה נכונה - כי כאמור, שום הגדרה לא תהייה נכונה כי זה דבר סובייקטיבי. אז בתגובה שלי נתתי הגדרה אליה אני מתייחסת, ואפילו אני לא מסכימה איתה לחלוטין בגלל שאין כזה דבר שמשהו שלא צריך להיות. ב"תוכנית" של העולם, אפילו אם המטרה היא לשרוד ולהתקיים, המוות הכרחי, וכך גם דברים שכביכול לא אמורים לקרות - גם הם אמורים לקרות. מזכיר לי את המטריקס - לא משנה איזה דמות משחקת איזה תפקיד "פילוסופי", אפשר להעלות המון תיאוריות, אבל לדעתי מה בטוח הוא שאפילו ווירוס (סמית'), ואפילו האחד, שאמור להיות משהו שלא ניתן לצפות מראש, אפילו הם חלק מהתוכנית הכוללת. הבעיה עם אנשים שמעלים תיאוריות בקשר למטריקס היא, שהרבה מהם בטוחים שיש עולם אמיתי ויש מישהו שיכול לצאת אליו... טוב, עכשיו באמת גלשתי יותר מדיי... מקווה שהקשר ברור

דיונים על טוב ורע

מכיוון שברגע שעולה נושא הטוב ורע קשה לענות כי זה דבר סובייקטיבי, וזה ברור לכולם אני מניחה, צריך לתת איזה הגדרה שתהייה הבסיס לתגובה - לתת הגדרה ספציפית אליה מתייחסים בתשובה, מבלי להכנס לוויכוח האם ההגדרה נכונה - כי כאמור, שום הגדרה לא תהייה נכונה כי זה דבר סובייקטיבי. אז בתגובה שלי נתתי הגדרה אליה אני מתייחסת, ואפילו אני לא מסכימה איתה לחלוטין בגלל שאין כזה דבר שמשהו שלא צריך להיות. ב"תוכנית" של העולם, אפילו אם המטרה היא לשרוד ולהתקיים, המוות הכרחי, וכך גם דברים שכביכול לא אמורים לקרות - גם הם אמורים לקרות. מזכיר לי את המטריקס - לא משנה איזה דמות משחקת איזה תפקיד "פילוסופי", אפשר להעלות המון תיאוריות, אבל לדעתי מה בטוח הוא שאפילו ווירוס (סמית'), ואפילו האחד, שאמור להיות משהו שלא ניתן לצפות מראש, אפילו הם חלק מהתוכנית הכוללת. הבעיה עם אנשים שמעלים תיאוריות בקשר למטריקס היא, שהרבה מהם בטוחים שיש עולם אמיתי ויש מישהו שיכול לצאת אליו... טוב, עכשיו באמת גלשתי יותר מדיי... מקווה שהקשר ברור

ל נ צ ח

New member
טוב עליון זה רק אחד אלוהים.

לא היה, אין, ולעולמי-עד גם לא תהיה לאדם שום אפשרות להגיע למצב של טוב עליון. כי האדם 0 לעומתו אלוהים הטוב העליון. ולכן האדם הוא זה החוטף המכות כי אפס הוא לעומתו אלוהים מישהו שנחשב ל 0 דינו מוקדם או במאוחר לקבל מכות וכאשר על ידי בוראו נחשב הוא לאפס דינו לקבל מכות והרבה מהן בין היתר ילמד מאין הוא בא לאן הולך הוא ולפני מי ישלם החשבון ואם ולא למד במהלך חייו לכבד לאדונו, אז כבר ילמדהו עונשו איך ולמה ומדוע לא כדאי לו להתחצף לזלזל ולחלל את הנשגב ממנו. שבוע-טוב, * ~ * ~ * ל נ צ ח * ~ * ~ *

Ewan McTeagle

New member
הוכחות? מה הצורך?

מה תקבל כהוכחה? אתה לא רואה שזה מעגל קסמים...

Lu Tze

New member
אתה יחסית חדש פה, אז אתה כנראה לא

יודע. כרגע, לנצח שלנו נמצא בעת השמועות. עוד מעט, אמור לבוא עת ההוכחות שבהן הוא יוכיח את צידקתו לעולם. העניין הוא שעת ההוכחות נמצאת בפתח כבר... חצי שנה, ולכל הכופרים מתחיל להימאס.

Ewan McTeagle

New member
תראה, אמנם בפורום הזה אני יחסית

חדש, אבל את לנצח אני מכיר וקורא מ-2001 בפורום פילוסופיה באיי-או-אל

Ewan McTeagle

New member
ושיתכיל להמאס

אל תהיה קצר-רוח, אתה רק מחכה חצי שנה...לא הרבה, קצת סבלנות...באמת. לי למשל, למרות שזה סוביקטיבי, בכלל לא נמאס.

Ewan McTeagle

New member
In the bigger scheme of things...

6 months is just 0.00000003% of the scientific age of our universe (I'm BAD at math, so maybe it's more....or less) so hold your breath, it won't be long...

ל נ צ ח

New member
פספסת ../images/Emo70.gif

את הופעתי בערוץ 1 בתוכנית של יהורם גאון לפני 3 ימים בערב-שבת
אתמול בתל-אביב מקום עבודתי במשך כל היום המון שכנים פירגנו לי וכאשר ישבתי עם חבר שבני אחותו הם דני (ראש המוסד לשעבר) ואהוד יתום, עברה אסתר, שכנה וקונה חמודה שלי אותה אני מכיר 30 שנה ויותר כאשר היא תוך כדי הליכה מהירה פונה אלי ואומרת: "כוכב טלביזיה אתה!", נו, האמת שלא, אך בקרוב....
בקשר לעת ההוכחות ידידי, שאלה פשוטה לי אליך: למה עלי למהר
* ~ * ~ * ל נ צ ח * ~ * ~ *

Lu Tze

New member
לא בדיוק.

אם הפורום יתייבש, אנשים לא יבואו לפה ולא יחשפו לדעות שלך. חוץ מזה, אולי בכל זאת תקדים את הלו"ז שלך?

למעלה