מדרדר או מתדרדר?

Jackie Blue

New member
מדרדר או מתדרדר?

ואם מדרדר אז למה? תודה מראש על התשובה :)

trilliane

Well-known member
מנהל
שתי הצורות תקינות, ראי תשובת האקדמיה לשאלתך:

שתי הצורות הִדַּרְדֵּר (בלי ניקוד הידרדר) והִתְדַּרְדֵּר הן צורות תקינות, וכך גם שמות הפעולה הִדַּרְדְּרוּת והִתְדַּרְדְּרוּת. בבניין התפעל כאשר אות השורש הראשונה היא דל"ת נוצר רצף של שני עיצורים דומים מאוד בהגייתם: תי"ו ודל"ת – התְדרדר. במקרה זה יכולה לחול הידמות של התי"ו לדל"ת: במקום התי"ו יבוא דגש בדל"ת – הִדּרדר. אבל אפשר שלא תחול הידמות והתי"ו תישאר. הוא הדין לצורות אחרות שבהן יש הרצף תי"ו ודל"ת: הִדַּיְּנוּת (בלי ניקוד: הידיינות) והִתְדַּיְּנוּת, הִדַּמּוּת (הידמות) והִתְדַּמּוּת, הִדַּלדלות (הידלדל) והִתְדַּלדלות. שתי האפשרויות, בהידמות התי"ו ובקיום התי"ו, מתועדות במקרא: "אֶעֱלֶה עַל-בָּמֳתֵי עָב אֶדַּמֶּה לְעֶלְיוֹן" (ישעיה יד, יד), ולעומת זאת "וְהִנֵּה אַנְשֵׁי הָעִיר אַנְשֵׁי בְנֵי-בְלִיַּעַל מִתְדַּפְּקִים עַל-הַדָּלֶת" (שופטים יט, כב). http://hebrew-academy.huji.ac.il/sheelot_teshuvot/MivharTeshuvot/Pages/24031012.aspx שימי לב שבכתיב חסר הניקוד יש לכתוב מידרדר בהתפעל (מדרדר = מְדרדר, בפיעל).

Sophalin

New member
LOL לא הבנתי את הקשר

בהתחלה חשבתי medarder ולא הבנתי מה הקשר כי מדובר בשתי מילים שונות...

trilliane

Well-known member
מנהל
גם לי לקח עוד שנייה להבין, אבל הבנתי מההקשר

מכיוון שאני מכירה את השאלה ואת התשובה, כוונתך הייתה לי ברורה
סופאלין בלשן ולא עוסק בנושאים האלה; מציעה לך להבא להפנות שאלות מסוג זה לפורום "השפה העברית" (קישור בחתימתי).

למעלה