מדעי הקוגניציה

Tangirl

New member
מדעי הקוגניציה

ברוכים הנמצאים!
אני שוקלת לימודי דוקטורט בארהב במדעי הקוגניציה ויש לי מספר שאלות:
ראשית, האם יש פה משהו בתחום הזה? אשמח להתייעץ על מוסדות אפשריים, תכניות הלימודים וכד'.
מעט על עצמי- אני אסיים סמסטר הבא תואר בפיסולוכיגה. התואר שלי היה בהתחלה דו חוגי בפיסולכוגיה ומדעי הקוגניציה, ומסיבות שלא אפרט כרגע, בחרתי לסיים תואר בפסיכולוגיה (עם זאת התואר שלי יכלול קורסים במדעי המחשב, מתמטיקה ובלשנות). את התואר אסיים בהצטיינות (ממוצע 95 ומעלה). אני עושה את התואר כבר די הרבה שנים והיום אני בת 31, מה שאומר שאם באמת אתחיל ללמוד שנה הבאה (2015-2016), אהיה בת 32.

אז אתחיל משאלת הגיל- האם להערכתכם (וניסיונכם) זה משהו שיכול לשחק לרעתי? רק כדי להבהיר- זה לא שפתאום בגיל מאוחר נזכרתי שצריך מקצוע בחיים ורצתי ללמוד. אני לגמרי מרוצה מהדרך שבה בחרתי, שכללה לחיות די הרבה שנים בחול וללמוד ולהפתח גם בתחומים שאני מאמינה שהם רלוונטים לתחום המחקר שמעניין אותי. השאלה שלי היא פרקטית- האם מסתכלים על גיל ואם כן, האם מסתכלים באופן רחב על מה המועמד עבר.

דבר נוסף, קראתי פה בפורום, שאחד הדברים החשובים בעת הגשת מועמדות, זה נסיון במחקר. האם תוכלו לפרט קצת מה נחשב נסיון מחקר שמצופה ממי שסיים תואר ראשון? אני יכולה לומר שאני לוקחת חלק בסמינר מחקר למצטיינים כרגע, שכולל הרצת ניסוי במעבדת האוניברסיטה (כהערת אגב אציין שאני חושבת שזו שטות ובזבוז זמן ולא תורם שום דבר לידע האנושי, אבל יכול להיות שזה סתם בגלל שאני לא מתחברת לנושא המחקר), בכל מקרה מדובר בנסיון שייסתכם בעבודה סמינריונית סך הכל. מעבר לכך, אין לי שום נסיון. אני ממשיכה לחפש אפשריות להצטרף כעוזרת מחקר, אבל לא בטוח שזה יצא. האם מצופה ליותר? האם יש לכם רעיונות איך אפשר להחשף ל"יותר" הזה?

ושאלה אחרונה- מבחן ה-GRE. ניסיתי לחפש מועדים באתר עצמו ולא מצאתי, ולחילופין, לא מצאתי אף אתר ישראלי שמצויינים בו המועדים. האם יש מועדים כל הזמן (פה בארץ), או שמדובר במספר מועדים בשנה? איפה ניתן למצוא את המידע הזה? כמו כן, עם איזה ספרים הייתם ממליצים ללמוד (בהנחה שאני לומדת לבד)?

תודה,
חנה

Philip Jr

New member
ברוכה הבאה!

נתחיל בהבהרה - מדעי הקוגניציה זהו לא **ממש תחום, ולכן אין פה מישהו בתחום הזה PER SE.. יש פה בפורום פסיכולוגים, בלשנים, אנשי מדמ"ח וכדומה, זה כן!

מדעי הקוגניציה זה מאד "סקסי", ואני שמח שמוסדות כמו העברית פתחו תוכנית בינתחומית שכזו.. אבל אפילו בתיאור של התוכנית מצוין שבוגריה יכולים להמשיך לתחומים שונים, במובן שהם יכולים וצריכים לבחור באיזה תחום להתמקד. דוקטורנטית לא יכולה להיות "כלבויניקית", ותחום המחקר צריך להיות יותר ספציפי. לכן, למרות שאפשר למצוא פה ושם תוכניות עם שמות כמו Cognitive sciences, בפועל דוקטורנטית תתמקד בתת-תחום מסוים, נניח computational linguistics. אם תסתכלי פה:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_o...ng_degrees_in_cognitive_science#United_States

תראי שלכל מוסד יש הגדרה קצת שונה של תוכניות בסגנון שאת מחפשת, אבל העקרון די דומה. לרוב מדובר על שת"פ בין מחלקות או על התמחות בתוך מחלקה קיימת.

לכן, השאלה היא מה מעניין אותך במיוחד, ומאיזה כיוון את מעוניינת "לתקוף" את השאלות האלו. אבל, הניסיון הקודם שלך בהחלט משפיע על אילו אפשרויות פתוחות בפנייך. יהיה לך מאד קשה להתקבל לדוקטורט במחלקה למדמ"ח עם תואר ראשון בפסיכולוגיה.

אמשיך את התשובה בהודעה נוספת, מחשש שעוד רגע הכל יקרוס לי..

Philip Jr

New member
המשך תשובה

אם את מעוניינת להתחיל ב - 2015, תצטרכי להגיש את האפליקיישנז עד דצמבר הקרוב, והמשמעות היא שאת צריכה להתחיל לעבוד עליהם מיד..

הגיל שלך לא חשוב, וגם לא תצטרכי לחשוף אותו בשום שלב אם לא תרצי.. בהחלט סביר שיש קצת AGEISM בתהליך קבלת ההחלטות, אבל רשמית זה לא אמור להיות שיקול.

אבל, בהחלט מסתכלים על מה המועמדת עברה "באופן רחב", ואני תוהה האם יש לך מספיק ניסיון רלוונטי שאכן ירשים את וועדת הקבלה. בארה"ב הסטודנטים שמאד ממוקדים על קריירה מחקרית מקבלים הזדמנויות לעבוד במעבדות מחקר מהרגע הראשון שהם מתחילים את הלימודים. יש לי עוזרי מחקר שאפילו עובדים בשתי מעבדות במקביל. בנוסף, הם עושים HONORS PROJECT, שזה דומה לסמינריון שאת מזכירה, אבל לעיתים רבות הם גם זוכים להציג את העבודה הנ"ל בכנסים, ומדי פעם לפרסם את העבודה. בארץ (כתלות באיפה לומדים) יש בממוצע פחות הזדמנויות כאלו, וזה חבל. אבל, אם נחזור לעניין של ההגשות, גם כך אין לך זמן למצוא עוד משהו, אם את מעוניינת להתחיל את הלימודים ספציפית ב - 2015. תצטרכי לקוות שהניסיון שיש לך מספיק טוב..

ניסיון זה גם לא רק דבר כמותי, אלא איכותי. השאלה היא עם מי עבדת, מה בדיוק עשית והאם זה מתקשר לסוג הפרויקטים שאת מעוניינת לעשות בהמשך (מבחינת התחום, מבחינת שיטת המחקר..) נשמע שלא, וזה לא דבר טוב כל כך..

באתר של ETS רואים את המועדים של ה - GRE במעמד ההרשמה לבחינה. יש מועדים כל הזמן, אבל שווה להזמין זמן מה מראש.. וכדאי להשאיר מספיק זמן לבחינה שנייה, למקרה שהראשונה לא הולכת משהו משהו..

Tangirl

New member
תודה על התשובה

לגבי ההערה הראשונה שלך, אני מבינה מה אתה אומר, אבל מרשה לעצמי לחלוק. בלי להכנס לדיון פילוספי עמוק מדי בשאלה לאן המדע והמחקר הולכים, אציין שלא בכדי בעשור-שניים האחרונים צצות להן תכניות במוסדות בכל העולם שהן במהותן רב תחומיות והן נכנסות תחת המטריה של מדעי הקוגניציה. ברור לי גם שמבחינה פרקטית, לא תיהיה לי ברירה אלא להתמקד במשהו די ספציפי, אבל אני רוצה להאמין שעוד כמה שנים זו כבר לא תיהיה חובה כי כבר יש הבנה, שלא ניתן להתמקד במחקר באופן כל-כך צר כמו שנהוג עד היום ושהסתכלות רחבה והקשרית היא לא "כולבוינקיות". זה נאמר בנימה פילוסופית לגמרי, וברור לי שההערה שלך מגיעה מה"עולם האמיתי" היום

משמח אותי מה שאתה אומר על הגיל ויכול להיות שהדבר הנכון עבור זה להתחיל מסלול כלשהו בארץ ולחשוב על מעבר שנה אחרי זה (לא יודעת אם זה נהוג..), כך זה יאפשר לי אולי לצבור קצת מהנסיון שאתה מדבר עליו. מה גם שהבנתי כבר שאם אני רוצה להגיש לשנה הבאה אני צריכה להתחיל עכשיו ודווקא עכשיו השתחרר לי קצת הלחץ בלימודים, מה שמאפשר לי להרחיב ולקרוא יותר בתחומים שבאמת מעניינים אותי ולהתגש יותר על כיוון ההמשך, אז לא כל-כך בא לי להכנס לאטרף ולחץ של הגשת המועמדיות.

סלח לי על הפיגור הטכני הקל, אבל תוכל לתת לי לינק ישיר להרשמה לבחינה (ולמועדים). הסתובבתי שם באתר ולא מצאתי

Philip Jr

New member
רב/בין תחומיות זה חשוב

ובניגוד למה שאולי ראית עד כה, דווקא יש המון בינתחומיות בעבודה שלי ושל כל עמיתיי, באמת שבפסיכולוגיה המחקר באמת לא צר.. למשל, הייתי בכנס לאחרונה ב - San Francisco, ונכחתי במפגש שהיה קשור ב - Computational linguistics. צפיתי שם במצגות מרהיבות של מחקרים שבוצעו תוך שיתוף פעולה בין פסיכולוגים, סטטיסטיקאים ומדעני מחשב, והתוצאות היו מאד מעניינות. אבל - גם היום וגם בעתיד הנראה לעין, לכולנו יש את המגבלות שלנו.. כמוך, גם אני כבר בן 31 ורק יחסית בתחילת דרכי בדוקטורט (או ההתחלה של האמצע אם רוצים להיות אופטימיים). כבר לא אהיה בלשן, ולא אהיה מדען מחשב, ולא אהיה מהנדס, ולא אהיה מומחה בכל התחומים שנכללים תחת המטרייה של Cognitive Sciences. הרב-תחומיות תבוא מזה שאני, ואת ואחרים נשתף פעולה. החדשות הטובות הם ששיתופי פעולה הרבה הרבה יותר קלים בימינו, בגלל כל הכלים והתשתית שיש לעשות זאת.

מבין אותך לגבי ההגשות וכדומה, רק קחי בחשבון שמדובר בתהליך ארוך.. ואם לא תגישי בדצמבר הקרוב, המשמעות היא שמועד ההתחלה הכי מוקדם של הדוקטורט שלך יהיה ספטמבר 2016, וזה אם תתקבלי על הפעם הראשונה..

לגבי הרשמה ל - GRE, את צריכה להתחיל בכך שתיצרי MyGreAccount, פה:

https://mygre.ets.org/greweb/login/login.jsp

Tangirl

New member
אבל תסכים איתי

שלפני 20 שנה (אולי קצת יותר) השיתוף פעולה הזה היה נראה תמוהה ביותר ולא הייתה לך כמדען אפשרות לשאוף לשיתוף פעולה כזה, ולרוב אף אחד לא סיפר לך (ולא חשב בעצמו) ששיתוף פעולה כזה נחוץ ויכול להביא להתפתחויות חדשות שבלי השיתוף הזה לא יקרו.

ובלשנות חישובית אגב, היא בדיוק המקום (אחד מהם) שבו אתה חייב להיות גם וגם ולא מספיק שתשף פעולה. כלומר, בלשן חישובי היום רוכש השכלה בבלשנות, סטטיסטיקה ומדעי המחשב.

אתה כנראה כבר לא תיהיה בלשן או מהנדס (אני מקווה שבגלל שאני מפגרת אחרי כולם אני אצליח קצת להדחף לכל מיני תחומים, אבל גם לי יהיה קשה) אבל אני חושבת (מקווה) שמי שמתחיל את לימודי התואר הראשון שלו היום או לפחות בעתיד הנראה לעין, כבר כן יוכל להכנס לעולם ולמדע שמסתכל על הדברים מעט אחרת.
אגב, אני גם לא בטוחה שכל מי שהתחנך והפך למעדן ב"חשיבה הישנה" באמת מסוגל להיות פתוח לשיתופי פעולה כאלה. אבל אם מתחנכים מראש ככה, אז יש הרבה יותר סיכוי להתחיל לראות קשרים שפשוט לא יכלו להחשף לפני כמה עשורים.

אם לא אגש בדצמבר הקרוב, אני בכל מקרה אתחיל משהו בארץ בספטמבר הבא ועל אף שזו שנה שאולי לא תחשב לי ואני בכל מקרה אצטרך להתחיל מהתחלה, היא עדיין תאפשר לי להתחיל בכיוון, אז עוד שנה או פחות שנה לא ממש משנה (חוץ מזה שבארץ אני כנראה אצטרך להמשיך לעבוד בעבודה נוספת במקביל כי גם המלגות הכי גדולות פה הם לא באמת מלגות קיום לרוב).

תודה על הלינק, לא הבנתי שאני צריכה ליצור משתמש כדי לראות תאריכם..

d a p h n a

New member
אני רק יכולה לציין

שאם תתענייני בתכנית בתחום של אוניברסיטת בראון, אני יכולה לקשר אותך לאנשים שלמדו/לומדים שם.

Tangirl

New member
תודה

התכנית שלהם באמת אחת התכניות שיותר התעכבתי עליהן (יכול להיות שזה רק בגלל שהאתר שלהם מאוד ידידותי ונותן פירוט די יפה של התכנית).

אני אשמח אם תקשרי אותי בשלב יותר מאוחר, כשאעשה קצת יותר שיעורי בית לבד ואבדוק לעומק את התכניות השונות ואת המחקר שבו מתמקדים המוסדות השונים
(אפנה אליך שזה יקרה).

תודה

דפנה כנראה מתכוונת אליי (או יותר נכון לבעלי)

תרגישי חופשי לפנות במסר.
בעלי לא גולש בתפוז, אבל הוא אכן סיים דוקטורט במדעי קוגניציה בבראון לפני שנתיים, כך שהמידע עדיין טרי יחסית. וכמובן אנחנו גם מכירים אנשים שלומדים היום ונוכל לקשר ביניכם.
בהצלחה!

מילה קטנה לטובת בראון - היא ממוקמת בעיר מקסימה שמאוד נהנינו לגור בה.

אריאדנה

New member
לגבי הגיל

אני מכירה הרבה אנשים (כולל אותי) שהתחילו דוקטורט אחרי גיל 30 ולפי מה שאני רואה סביבי זה ממש לא חריג. לגבי חשיפת הגיל, תאריך הלידה שלך הוא חלק מהאפליקיישן ולא סביר שתוכלי להתחמק מלחשוף אותו אבל כאמור אני לא חושבת שחשיפה שלו לא תהווה בעיה.

לגבי מדעי הקוגניציה, אני ממליצה לך לבדוק את נורת'ווסטרן, ג'ונס הופקינס, וכפי שאמרו כאן גם בראון.

למעלה