מגורים בפולין

מגורים בפולין

שלום רציתי לקבל מידע מישראלים אשר גרים בפולין, לגבי הוצאות מחייה, קניות, בילויים (וכל מידע בתחום), כמו כן אם אפשר לקבל מידע או טיפים לגבי פתיחת עסק בתחום המזון. תודה

קצת מסובך....

פולין ארץ גדולה, ולא דין מגורים בפרבר 'ססקה קמפה' בוורשה כדין מגורים בכפר או עיירה מרוחקים ליד מכרות הפחם במערב המדינה או במזרחה. עלויות כלליות כפי שהתרשמתי מהן כשהייתי שם לפני חצי שנה: מחיר נדל"ן בוורשה היום כבר גבוה, מטר מרובע בנוי חדש בדירת מגורים סבירה בשכונה טובה עולה כמעט כמו בכפר סבא, וצריך לשלם לא מעט לאחזקה שוטפת שכוללת לרוב גם שומר 24 שעות. בבית ישן באיזור בינוני ומטה פחות כמובן. מטר מרובע בנוי בבית פרטי בפרבר טוב בוורשה עולה כמו ברמת גן או קצת יותר. ועדיין המחירים צפויים לעלות לקראת שנת 2007, מועד צפוי להמרת המטבע ומעבר ליורו. משכנתאות ניתן לקבל בערך ב 4 אחוז לשנה, על הצמדה למדד לא שמעו שם עדיין. שכר דירה היום בוורשה בערך 300 דולר לדירה קטנה 2 חדרים 56 מ"ר, באיזור בינוני. קירבה לתחנת המטרו מעלה מחיר שכירות כמו גם מחיר רכישה. בכפר מרוחק, בערך 50 ק"מ מוורשה בקרבת הכביש הפונה לכוון ביאליסטוק, יש בשכנות לבית של קרובת משפחה שלי למכירה חלקת אדמה של 6 דונם, עליה אפשר להעמיד בית מגורים אחד ועוד בקתת קיט אחת (שבקצת "תשלום ומריחה" הופכים גם אותו לבית מגורים). היום החלקה משמשת לגידול קצת תבואה ולרעיית כמה פרות. המחיר 5 דולר למטר רבוע, לפני כל פיתוח. כדי להסביר על רמת הפיתוח של הכפר אומר כי מתוך 46 משפחות רק 15 מחזיקות בקו טלפון. בחצי מהבתים עדיין שואבים מים מהבאר. מחיר מוצרי מזון תלוי במקורם. מזון בסיסי תוצרת פולין כמו תפוחי אדמה, כרוב, תפוחי עץ ,בשר מקומי (בעיקר חזיר ועוף) ונקניק מקומי טוב (וטעים מאד) עולים היום בערך 60 אחוז ממחיר מקביל שלהם בישראל. מוצרי מזון מיובאים עולים בערך 80 אחוז ממחירם בישראל. כמובן שמקום הרכישה משפיע, שהרי תמיד בשוק בכפר זול יותר מאשר בסופר ממוזג במרכז וורשה. חצי קילו דובדבנים בעונה (יולי תחילת אוגוסט) בסלסלה קטנה עולה אצל הרוכל עם העגלה בערך 6 ש"ח. בקבוק וודקה טובה בערך חצי מהמחיר בישראל. בקבוק יין מיובא מאיטליה ומצרפת מחיר דומה לבקבוק יין באיכות דומה תוצרת ייקבי רמת הגולן. עלות ביגוד דומה לישראל, למעט סחורה זולה המיוצרת בפולין שמחירה יכול להיות גם חצי מהמחיר בישראל. (בביקור האחרון קניתי 2 זוגות מכנסיים מחוייטות באיכות טובה מאד, לא אצל חייט אלא בחנות שנחשבת איכותית, 200 ש"ח ליחידה. זה יקר?) נעליים ספורטיביות עולים כמו בישראל, כמובן לא כמו בחנות בככר המדינה אבל בהחלט כמו בחנויות הגדולות (ספורט ורטהיימר וכד'). מחיר כרטיס לקולנוע לא יודע, אבל בירה מקומית טובה בפאב בערב עולה בערך 8-12 ש"ח, יש גם בקצת פחות תלוי בסוג המקום ומיקומו. פיינט בירה גינס טובה (וכי יכולה גינס להיות לא טובה?) עולה 35-40 ש"ח בפאב. במסעדה טובה ומפוארת בערב אפשר להשאיר בקלות גם 100 דולר לאדם, עם יין (במלון בריסטול לדוגמא). במסעדה סבירה, לא יוקרתית ולא מפוארת אלא די עממית, אבל באיזור בו מסתובבים הרבה תיירים שילמתי לארוחה מלאה בערך 45 ש"ח. בקפה קטן או בית אוכל עממי ופשוט בו אוכלים רק עובדים מקומיים מהמעמד הנמוך שילמתי על ארוחת צהריים 25 ש"ח. מוניות עולות בערך 3 ש"ח לקילומטר, אחרי 8 ש"ח תשלום ראשוני בהפעלת המונה. מחיר ביצוע צילום ש"ל בחנות הנותנת שירותי משרד כאלו היה 30 אג' לצילום A4 או 5 ש"ח לצילום צבע בגודל זה (באותו ציוד כמו שיש בכל אופיס דיפו בארץ). מחיר שעה בקפה אינטרנט נע בין 6 ל 9 ש"ח לשעה תלוי במיקום ובתנאים המוצעים. ליד העיר העתיקה בתוך בית קפה של ממש המחיר גבוה, במרתף שכונתי בלי שום שירותים נוספים המחיר נמוך. מחיר ליטר דלק קצת פחות ממחירו בארץ. בקרוב מאד לא ניתן יהיה להשיג דלק עם עופרת (כמו 96 אצלנו) אלא רק דלק ללא עופרת, בעלי מכוניות ישנות יצטרכו להוסיף תוסף מיוחד. מחירי מחשבים וציוד נלווה בדיוק כמו בישראל. מחירי אלקטרוניקה דומה לזה שבישראל, למעט הזדמנויות מיוחדות ומציאות מיוחדות (אבל זה יש לפעמים גם אצלנו). כל המחירים בש"ח בהתחשב בפער ש"ח/זלוטי היום, ובהתחשב בעלות ההמרה הכפולה של רכישת דולרים בשער גבוה והמרתם לזלוטי בשער נמוך. רוב המחירים בוורשה וסביבתה הקרובה גבוהים מבמקומות אחרים (למעט אולי בערים מבוקשות כמו קרקוב וסביבתה הקרובה). הזלוטי מטבע חזק מאד, לפני 3 שנים ערכו היה זהה לזה של השקל והיום ערכו שווה בערך 1.35 ש"ח יחסית לדולר או ליורו. הקמת עסק בתחום המזון? איזה עסק בדיוק? יבוא מהארץ? יצור במקום? יבוא בכלל לפולין? גם שווק שם או משווק קיים מקומי? קצת מסובך ובלי ידיעת השפה ממש צריך שותף מקומי. אני יכול לתת המלצה על עו"ד בתחום העיסקי אבל שעוסקת בהיקפים של חברה, לא של מכולת. היא תוכל לתת פרטים מלאים (תמורת תשלום כמובן) אם יש פרטים יותר עניניים. דוברת אנגלית מעולה, דרך אגב. אני לא גר בוורשה אבל מבקר שם לעיתים קרובות.

אתה טועה לגבי המחירים-אני גר שם

המחירים וורשה הרבה יותר גבוהיים ממה שאתה אומר, לדבי מחיר השכירות... איפה חותמים 300$ לשני חדרים ? :) אל תעלב, אני גר בוורשה ואני אומר לך המחירים כאן הפכו למטורפים..מבחינת יוקרם.. ז"א תוסיף לכל דבר כ10-15% למחירו בישראל וזה המחיר כאן, למעט אולי מחירי בירה,וודקה סגריות (שזה יחסית ממש זול כאן) באופן כללי, פולין בכלל לא זולה כפי שתיארת ==== לגבי עסקי המזון... ישנו תהליך בירוקרטי מיגע היותר בנושאי רישוי -הבירוקרטיה הפולין איומה ובעסקי מזון זה ממש מיגע אבל... בהצלחה, עקשנות משתלמת..ולא להרים ידיים מהר

ועוד נתון חשוב לעלויות מחייה

כרגע ראיתי שמחיר גרירת רכב שחונה בניגוד לחוק נקבע על 360 זלוטי שהם 486 ש"ח.

תודה רבה על התשובה המפורטת

אני ובן זוגי (שהוא דובר פולנית כשפת אם), מתכננים מגורים בגניאזנו, והקמת עסק בתחום המזון המהיר בפוזנן. רצינו לדעת פרטים כמו שנתת לנו על וורשה על איזור זה(עלויות מחייה, בילויים, שכר/קניית דירה וכו')והפניות לאתרים רלוונטיים. תודה מראש.

תריצי חיפוש מהיר בגוגל הפולני

בן זוגך יודע פולנית כשפת אם? מצויין. תריצי חיפוש בגוגל הפולני, בפולנית כמובן, www.google.pl יביא לך בפולנית מידע עצום ורב כולל כתובות משרדים חיוניים למי שמתעתד לפתוח עסק בפוזנן.

למעלה