מעבר לסין
אנחנו עברנו באפריל 2007. הילדים למדו בבי"ס סינגפורי בינלאומי. הבעיה היתה שהוא היה גדול מאוד, 1500 תלמידים, וגם המבנה ענק, כך שכל מעבר ממקום למקום היה כרוך בהליכה ארוכה, מהכיתה לחצר, מהכיתה לחדר-האוכל וכו'. הרגשתי שזה קשה מאוד לילדים ביחוד שמדובר בילדים קטנים. היתה הרגשה של "צבא", כל היום צועדים ממקום למקום. חסרון נוסף היה שלמדו בו בעיקר קוראנים. הדבר יצר קבוצה עיקרית שלהם כי הם השתמשו בעיקר בשפת האם שלהם ושאר הילדים נשארו "בחוץ", והיה להם קשה מאוד לקלוט את השפה האנגלית. בספטמבר נפתח בי"ס אנגלי "DULWICH" והחלטנו להעביר אותם לשם. השינוי היה פשוט מדהים!! הילדים מאושרים, האנגלית שלהם משתפרת מיום ליום. כאשר הגענו הם לא ידעו אנגלית בכלל!!! היום הם מדברים בצורה מדהימה. יש להם המון חברים.ופשוט טוב להם. בבית הספר יש רק 250 תלמידים ו- 70% מהם מערביים. המדיניות שלהם היא שבכל כיתה לא יהיו יותר מ- 30% מאותה מדינה ולא יותר מ- 25% תלמידים שאנגלית אינה שפת האם שלהם, דבר שמאפשר להם לשמוע רק אנגלית כל היום ולשפר את השפה מיום ליום. חשוב לוודא שבעיר שאליה אתם עוברים יש בי"ס בינלאומי טוב, לוודא שהמורים דוברי אנגלית כשפת-אם (בבית הספר הסינגפורי חלק מהמורים היו סינגפוריים וזה היה זוועה - אי אפשר היה להבין את השפה שלהם והילדים קלטו אנגלית לא נכונה). לבדוק מה אחוז המערביים ואם המדיניות היא שהאנגלית היא השפה הרשמית של בית-הספר. מגורים- כדאי לבדוק האם יש מקומות שבהם גרים מערביים. אנחנו גרים במתחם בו יש רק סיניים וזה מאוד קשה למצוא לילדים חברים. לעומת זאת ישנם מתחמים בהם גרים בעיקר מערביים וזה מאוד חשוב, גם בשבילך וגם בשביל הילדים. כדאי לבדוק שבדירה יהיה ריהוט שמתאים לכם. לדוגמא, הסינים משתמשים במקרר שגודלו כרבע-שליש ממקרר נורמאלי בישראל.... כך שצריך כל יומיים לעשות קניות. לוודא שיהיה תנור, מכונת כביסה נורמאלית, מייבש כביסה. זה אולי נשמע מצחיק או מוזר, אבל אני לא ידעתי את הדברים האלה לפני שבאתי ואלו דברים שמאוד מאוד חסרים בחיי היום-יום (לדוגמא - מכונת הכביסה מכבסת בתוכנית של רבע שעה!!! אין לה גוף חימום או חיבור למים חמים, כך שאת יכולה לדמיין איך זה נראה...) רכב- כדי לנהוג בסין יש צורך לעשות מבחן תאוריה מקומי. רוב החברות, בעיקר האמריקאיות, לא מאפשרות לעובדים שלהן לנהוג ומספקות רכב ונהג צמוד, שזה פינוק אמיתי. אם יש לכם אפשרות תנסו לדרוש את זה. לימודי סינית- הסינים לא יודעים אנגלית!!! במיוחד לא בערים הקטנות. אם יש לכם אפשרות להתחיל ללמוד סינית בארץ זה כדאי. אני יודעת שבברליץ יש לימודי סינית. אם זה לא מתאפשר זה לא נורא, תקחו שעורים כשתגיעו. מה להביא- אני שלחתי מכולה של 12 קוב וחצי ממנה עדיין בארגזים. החיים פה שונים לגמרי ואין צורך להביא דברים רבים. הדירות בד"כ מרוהטות כך שאין צורך ברהיטים. תבדקי מה בדיוק יש בדירה שתשכרו. ממש אין צורך בהרבה כלי מטבח כגון צלחות, כוסות וכו'. אפשר להסתפק בסטים קטנים ואפשר לקנות פה הכל. זה ממש לא יקר. צריך להבין שסגנון החיים אחר לגמרי. אוכלים הרבה בחוץ, לא מארחים לארוחות - כך שאין צורך בסט של 12 או יותר כמו שאנחנו רגילים בשראל. חשוב להביא לילדים דברים שהם רגילים אליהם כמו צעצועים, ספרים (והרבה כי חשוב להמשיך לקרוא להם בעברית), תמונות או דברים שיש להם בחדר כדי שירגישו "בבית". זה חשוב ביחוד להתחלה. אני קניתי הרבה חוברות עבודה בעברית כדי לשמר את הקריאה והכתיבה של הבן הגדול שלי וכדי ללמד את הבת הקטנה שלי (5). הבאתי בערך 2 ארגזי "מזון" - דברים שהילדים אוהבים ושחשבתי שלא נוכל להשיג כאן כמו: פתיתים, שקדי מרק, עוגיות שהם אוהבים במיוחד, במבה וחטיפים אחרים, קורנפלקס, קוסקוס וכו'. זה נועד בעיקר להתחלה - עד שמוצאים את הדברים המקומיים שאוהבים או עד שמוצאים את המקומות שבהם ניתן לקנות מוצרים מיובאים. יש לקחת בחשבון שכל דבר מיובא מאוד יקר. חלק מהדברים לא ניתן למצוא כאן כמו שקדי מרק, במבה, חלק מסוגי הקורנפלקס... למטען דרך הים לוקח להגיע בערך חודש, כך שאם יש לכם אפשרות עדיף לשלוח אותו הכי מוקדם שאפשר. ההסתגלות של הילדים- כמו שכתבתי לפני, מאז המעבר לבית הספר החדש הילדים ממש מאושרים הקליטה שלהם מדהימה ואין מה להשוות אותה לשלנו. הם פשוט מסתגלים לשינוי הרבה יותר מהר מאיתנו. הם לומדים אנגלית וסינית ובנוסף אני עובדת איתם בבית על העברית, אמנם לא המון אבל עדיין..., ואין להם בעיה לקלוט עוד ועוד. חשוב למצוא להם חברים למרות שאפשר להסתדר בלי אבל זה מאוד מקל ומאוד כיף להם. אם יש לך אפשרות לקחת שעורים פרטיים באנגלית אני חושבת שזה מאוד יקל עליו. אני עשיתי את זה כחודשיים לפני שהגענו, פעם בשבוע, הם אומנם למדו מילים בסיסיות בלבד, אבל זה מכין אותם וזה חשוב. קודם כל יהיו לו מילים בסיסיות בהן יוכל להשתמש ובנוסף לא יהיה לו חשש מהשפה, כשהוא יגיע זה יישמע לו מוכר ולא מפחיד. נראה לי שזהו. אם יש לך עוד שאלות אשמח לענות. יפעת