מאיפה מתחילים?

מאיפה מתחילים?

לבתי בת ה- 10 יש כבר כמה שנים טיקים, שמדי פעם משנים צורתם (היא מנתבת את זה כל כמה חודשים/ שנים למשהו חדש), בשנתיים הראשונות זה היה שיעול נביחתי, כיום אלו משיכות באף (שבערבים זה בא בהתקפה רצופה וחזקה).
אמנם אין תופעות נוספות, אבל אני מודעת לכך שהיא טיפוס לחוץ, ואני נורא רוצה למצוא לה טיפול שמטרתו לא רק להפחית או להעלים את הטיקים, אלא גם ללמד אותה להתמודד עם המתחים הנפשיים.
אני מבולבלת- למי לפנות? האינטרנט מוצף במכונים ומטפלים ומומחים, ואין לי זמן או כסף או רצון להעביר אותה דרך כל מיני מומחים שינסו עליה את שיטותיהם...
מניסיונכם- האם לקופות החולים יש מאגר אנשי מקצוע יאה?(אנחנו במאוחדת...) או פשוט ללכת למטפל שימליצו לי עליו?
האם פסיכולוג? האם טיפול באומנות/ בתנועה?

תודה מראש!

ועוד שאלה- איך להסביר לילדה?

עד היום דיברנו על הגירוי שהיא מרגישה לעשות את מה שבאותה תקופה עשתה, קרה שהיא שאלה למה יש לה את זה ואם צריך רופא.
אני רק אמרתי לה שלוקח זמן עד שהגירוי הזה עובר וצריך סבלנות...
אני רוצה להדגיש שהיא מנתבת את זה לתופעה שנראית לסביבה נורמאלית (שיעול/ משיכות באף) ובחברה היא די שולטת בהם, ובערב בבית (או באוטו) פורקת הכל... (היא בת 10)
במידה ותמליצו לי להתחיל תהליך של טיפול- איך להסביר לה? לקרוא לתסמונת בשמה? למה הולכים לרופא/ המטפל הזה?
אני לא רוצה שעצם ההגדרה תעצים את הבעיה.
תודה...

שלום מאיה, וטוב שפנית אלינו
עושה רושם שאת

די מכירה את הצרכים של בתך וממוקדת וזה ממש יכול לעזור.

באופן עקרוני - ניתן לגשת לנוירולוג או לפסיכיאטר על מנת לקבל אבחנה.
מתי הולכים לאבחון? כשזה חשוב על מנת לקבל אישור לטיפולים או לסיוע בבית הספר.

הגישה הטיפולית העדכנית בטיקים מנסה להימנע ככל האפשר מטיפול תרופתי ולהתמקד יותר בטיפול התנהגותי. טיפול זה הוא די חדש - ואם את מעוניינת בכך, ניתן לקבל פרטים נוספים דרך העמותה.

בתחום הרגשי - בהחלט חשוב לתת מענה לילדה ואני ממש מסכימה עם הגישה שלך; גם לדעתי, ההגדרה הרפואית פחות חשובה - ומה שחשוב זה הצרכים של הילדה.

בהמשך לכך - אם הטיקים לא מפריעים נורא, מומלץ להתעלם מהם ולא לעשות מזה עניין פרט להכרה בעובדה שלילדה יש טיקים. חשוב לדבר על זה שיש לה טיקים, כדי שהיא לא תחשוב שמשהו אצלה לא בסדר...

בהיבט התפקודי הכללי, אני ממליצה לגשת להערכה פסיכולוגית / רגשית ולבדוק כיווני טיפול אפשריים ובכלל זה, האם יש מקום לפנות לרופא לשם אבחנה וקבלת המלצות נוספות לטיפול.

כל פסיכולוג קליני עם נסיון עבודה עם ילדים יכול לעזור לצורך העניין.
אפשר לקבל המלצות על פסיכולוג דרך קופת החולים או באמצעות השירות הפסיכולוגי החינוכי. ואפשר גם לשאול חברים שגרים באיזור שלכם או להתייעץ עם היועצת בביה"ס.

שיהיה

Roe Meirovich

New member
מאיה - תשובות לשאלותיך

היי מאיה,

אחלק את התשובה שלי :)

א. לגבי הילדה, העצה הראשונה שאני יכול לתת לך - תהיי רגועה בסביבתה, תשדרי לה בהנהגות שלך שהכל בסדר, השגרה מתקיימת ושאת איתה. יש כמעט אינסוף עצות שניתן לתת איך לעזור לבת שלך להתמודד עם הטוראט רגשית (פסיכולוג, רכיבה טיפולית וביו פידבק, למשל) אבל לדעתי - איך שאת מרגישה, זה איך שהיא תרגיש. שום דבר לא קרה, אף אסון לא נפל בחלקך ועוד כמה רגעים תמצאו טיפול. הכל בסדר וזו האמת המוחלטת וככל שאת תקבלי אותה יותר מהר ככה גם היא.

ב. לגבי ההתחלה - ראשית, הייתי פונה במקומך לנוירולוג, *לא לפסיכיאטר!!*. ההגעה לפסיכיאטר משדרת לילדה מסר בעייתי שהטוראט, שהחא מחלה פיסית, היא בעצם מחלה נפשית. הייתי ניגש לנוירולוג בביה"ח מוכר - הוא גם יכיר את צורות הטיפול השונות יותר טוב מפסיכיאטר.

ג. לגבי הטיפול - נתחיל ונאמר שאין כיום טיפול לטוראט, מאחר והרפואה לא יודעת לנתר מה גורם לטוראט מלכתחילה, רק שהאיזור שאחראי על טוראט נמצא בצד הפרונטלי-ימני של המח. לעומת זאת ישנם טיפולים סימפומטים לטוראט והם:

1. בוטוקוס: הטיפול המצליח ביותר קיום לטוראט - הינו בוטוקס. הוא עובד בכל המקרים בטיפול בטיקים של תנועה (לא בטיקים ווקלים) ואני ממליץ לך בחום לדבר עם הנוירולוג על כך בהקדם. עניתי לפני דקה למישהי ששאלה על בוטוקס, תוכלי לקרוא בהרחבה על הטיפול שם. הטיפול עצמו יקר מאוד (עשרות אלפים) אך לשמחתנו, הוא ממומן ע"י קופות החולים במקרה שמדובר בתסמונת טוראט.

2. עם השנים, רופאים שמו לב שישנם תרופות (שאינן מיועדות לטוראט!) שממעיטות את כמות הטיקים. מדובר במגוון רחב של תרופות, כל דבר מתרופות לגיל המעבר לתרופות למחלת הנפילה. כיום, זהו הטיפול השכיח ויש להניח שזה מה שהנוירולוג ירשום. כדאי לשים לב, בגלל שמדובר בתרופה שמיועדת למשהו אחר - יהיו לה תמיד תופעות לוואי ולכן מומלץ לתת דגש רב לכל שינוי שיכול להתקיים בביתך - פיזי ונפשי (שוב, בלי לחץ) ולעדכן את הרופא. בעניין אחר, נמצא שחולי טוראט הם אנשים יצירתיים וש"תרופות" לטוראט דוחות את היצירתיות של הנוטלים אותן. לכן, צפי שינוי התנהגותי בעניין הזה ואם ביתך נהנית מיצרתיות, תשקלי שוב שימוש בהן.

3. טוראט, כאמור, אינה מחלה נפשית בשום אופן. אבל, מצבי לחץ מחריפים אותה, ממש כמו רוב המחלות בעולם, מהתקפי לב לכאבי פרקים. לכן, חולי טוראט רבים משלבים פעילויות מרגיעות ביום-יום ולומדים להשתחרר ולהירגע. יש אפשרויות מגוונות וכל רופא/איש ייעוץ שתפני אליו - יתן לך כנראה תשובה אחרת ורובן ככולם יהיו מיותרות. התשובה הנכונה: מה מרגיע את ביתך? אם יש לה דברים שהיא לא נפתחת לגביהם, אולי כדאי לקחת אותה למישהו לדבר עליהם, כמו פסיכולוג. אולי היא לא רגועה כי היא סגורה יותר מדי בבית ואז דווקא עדיף לשלוח אותה לחוג בטבע, רכיבה על סוסים או משהו בסגנון. אולי היא לחוצה כי היא חסרת ביטחון, את יכולה לשלוח אותה לפסיכולוג או (וזה מן הסתם עדיף) לשלוח אותה לחוג קרטה וריקוד. אולי היא לחוצה כי היא בדיכאון - אז (ורק אז) יהיה מקום לשקול לשלוח אותה לפסיכיאטר לטיפול אנטי דכאוני. אך גם אז, רופאת המשפחה יכולה לתת כדורים אנטי-דכאוניים. כולנו לחוצים ממשהו, ממה ביתך לחוצה?

4. גם כל טיפולי ההרגעה והכיף בעולם לא תמיד עוזרים, כולנו לחוצים כשיש פיגוע וכשיש בחינה וזה טבעי. כשהיא לחוצה באותם מצבי לחץ, היא כנראה תעשה יותר טיקים, אל תגיבי לכך ותשאלי "את לחוצה?" - זו שאלה נורא מלחיצה! פשוט תתעלמי, זה בא וזה ילך. את יכולה גם לנסות לעזור לה בכך שתמצאי טיפול שהיא אוהבת שעוזר בטיפול במצבי לחץ חד פעמיים כאלה, כמו תרגילי נשימה, דימיון מודרך, יוגה וביופידבק.

4. אוכל ושינה משפיעים גם על טוראט, שימי לב (שוב, ברוגע) שהיא ישנה 7-8 שעות ביום ושהיא נמנע מכלת אוכל עם חומר משמר וקפאין.

ד. לגבי בית הספר. כמו בכל דבר, תפקידך כהורה הוא לתת לביתך את כל הכלים להצליח ולשלוח אותה לדרכה.
בהחלט מומלץ לדבר עם היועצת ולעדכן את כל המורים בבית הספר (אפילו דרך הודעה שתתלי בחדר המורים) ולהבהיר שמדובר במחלה *עצבית* ולא במחלה נפשית. צריך לבקש מהמורה להסביר זאת לתלמידים. לאחר מכן - יאללה לבית ספר!

מקווה שעזרתי,

אני לא נכנס לפה המון אז את מוזמן לכתוב לי לפייסבוק אם יהיו שאלות, השם שלי שם זה השם שלי פה :)

שיהיה אחלה יום, אני בטוח שעוד כמה רגעים הסערה תחלוף :)

Roe Meirovich

New member
שכחתי להוסיף

סטטיסטית, חולי טוראט רבים סובלים גם מהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD). אם לביתך קשה להתרכז בכיתה או בהכנת שיעורי הבית, מומלץ לקחת אותה למאבחן פרטי כך שהיא תוכל לקבל הקלות בבית הספר.

באחוזים קטנים יותר, אבל עדיין, ישנם חולי טוראט שסובלים מהפרעת טורדנית-כפייתית (OCD). אם את שמה לב שלביתך יש נטייה לדפוסי התנהגות או מחשבה חוזרים וכפייתיים, יתכן שהיא סובלת מזה. בשונה מטוארט, OCD היא מחלה נפשית ולכן, אם עולה חשש, מומלץ לפעוול בצורה שונה מזו שהמלצתי עליה קודם וללכת לפסיכיאטר *פרטי*. הסיבה: בזמן ש-OCD היא לרוב מחלה נפשית קלה, היא כן מונעת השתלבות במספר רב של תפקידים בשירות המדינה ומכל התפקידים הנחשבים בצבא, אז כדאי לטפל בכך מתחת לרדאר, אם עולה חשש.

הי, רועי
הערתך האחרונה חשובה מאד
בכל

מקרה - חשוב לי להביא חידוד קטן: טוראט אינה מחלה (היות ועדיין לא יודעים מה הגורם שלה).

ולכן במקום חולים / לוקים / סובלים מטוראט - אני מציעה להעדיף את הביטוי "אנשים או ילדים המתמודדים עם טוראט".

בעיני, ההגדרה הזו מדגישה פחות את החריגות ויותר את ההתמודדות ולכן, גם יותר מכבדת את מי שמתמודד עם טוראט.

מה דעתך?

Roe Meirovich

New member
שוב שלום :)

אני לא חושב שהעובדה שמישהו "חולה" במשהו הופכת אותו לחריג.
בשבוע שעבר היתה לי שפעת, לא הרגשתי רע בגלל שהייתי "חולה" ולא "מתמודד", הרגשתי רע בגלל שכל הגוף שלי היה תפוס והאף סתום.

בעיניי רבים טוראט היא "מחלה", במובן החשוך של המילה ולכן כתבתי קודם כמה חשוב להבהיר (בהתנהגות מעבר למילים) לילדים ש"הכל בסדר".
אבל אני לא חושב שטרמינולוגיה א' או ב' תטרום לכך.

היי ברוכה הבאה

אני חושבת שהכי טוב כרגע זה ללכת לנוירולוג ולדעתי עדיף משהו פרטי בהתחלה ומומלץ כדי שיעשה לכם סדר בדברים ויראה את כל התמונה כדי לקבוע מה יש לילדה למרות שבמחשבה שניה עדיף פסכיאטר כי יש כאן גם ענין רגשי .

במקביל אפשר לשתף את היועצת בבית הספר שתקח את הילדה לכמה שיחות הרגעה ואולי תוכל לשלב אותה בתרפיה באומנות או כל דבר שיכול להוריד לילדה את החרדות.

הכי חשוב שכן תנהלי שיחה עם ילדתך ותבדקי מה מפריע לה ותאמרי לה שאת מבינה לליבה ורוצה לעזור לה לא צריך לומר את השם אלה שאת מוכנה ללכת איתה לרופא כדי לעזור לה....

שיהיה בהצלחה!

תודה על התשובות וההבנה!

אני חושבת שאפנה לפסיכולוגית באופן פרטי ובמקביל אנסה לברר מה קופ"ח מאפשרת/ מחזירה במקרה כזה.
לנוירולוג אני לא ששה לפנות, אבל אני אתייעץ עם הפסיכולוגית כשנגיע אליה.
תודה! הרגעתם אותי קצת...

Roe Meirovich

New member
לגבי הפסיכולוג

אם לביתך יש טוראט, אז היא סובלת מתסמונת שמקורה במח.
נוירולוג הוא הרופא שידע לאבחן האם באמת מדובר בטוראט מתוקף תפקידו כרופא המטפל במח האדם.
אם מדובר בטוראט - הוא גם יוכל להציע לך כיצד לטפל בזה.

לפנות לפסיכולוג כי לביתך יש טוראט, זה כמו לפנות לרופא אף אוזן גרון כי כואבת לה הברך.

רועי שלום
כפי שידוע לך - טיקים זה רק היבט

אחד של הטוראט. מעבר לכך - ישנם היבטים נוספים: רגשיים, התנהגותיים, לימודיים וכד'.

המחקרים העדכניים מדגישים, שחשוב לתת מענה לילד בהיבטים הרגשיים ולחזק את כושר ההתמודדות שלו עם התגובות של הסביבה. יש הוכחות שזה עוזר להסתגל לטיקים בגיל בוגר יותר.

אכן - לא תמיד טיפול פסיכולוגי עוזר בהקלה בטיקים (למרות שיש טיפולים חדשים שנטען שהם עוזרים כמו HRT). עם זאת, חשוב לעשות הערכה פסיכולוגית כדי לבדוק מה הצורך הכי דחוף של הילד ולתת לזה מענה כמה שיותר מהר.

Roe Meirovich

New member
היי גובלינית,

לגבי מה שאמרת על ההיבטים השונים של הטוראט, אני חושב שמי שלא מכיר את המחלה, יכול מאוד להתבלבל מדבריך וחבל.
חבל מאוד שמאיה תקבל את הרושם שפסיכולוג יכול לעזור לטוראט והבת שלה תשאר בלי טיפול!

טיקים הינם ההיבטים היחידים של הטוראט אשר הם חלק אינטגרלי מאופי התסומנת.
כדבריך, לטוראט יש גם היבט פסיכולוגי והתנהגותי כמו שלכל מחלה בעולם יש היבטים פסיכולוגים והתנהגותיים. הרי גם אדם שעבר כריתת רגל צריך פסיכולוג.

לגבי ההיבט הלימודי - לרבים מהחולים בטוראט יש ADHD וזו מחלה נפרדת לגמרי מהטוראט שבהחלט לא כולם סובלים ממנה.
חלק מהסובלים נאלצים גם להיעדר מבית הספר ולהיעזר במורים פרטיים. התופעות הללו הם חלק מהמחלה כשם שממחטות הן חלק משפעת. אנחנו לא ניגשים למוכר בסופר-פארם כשאנחנו מצוננים שיטפל לנו בצינון, אנחנו פונים קודם לרופא וזה בדיוק מה שהורה צריך לעשות.

כשמציגים מחלה "חדשה" להורה, חשוב מאוד לדייק בלשון.

למעלה