מאיפה להתחיל ?

ברוריהה

New member
מאיפה להתחיל ?

אני לא ספרנית במקצועי ! מתוקף אהבתי לספרים, והרצון להנחיל לילדינו את האהבה הזו, לקחתי על עצמי פרוייקט, החיאת הספריה בקיבוץ בו אני חיה. כשנכנסתי בפעם הראשונה , מצאתי מבנה מוזנח, מטונף, ספרים מאובקים ומעופשים, מדפים קורסים שהספרים נפלו בערמות על הרצפה ומיני חיות שונות ומשונות בנו שם ביתם, מג'וקים ועכבישים ועד לנחשים ועקרבים
היום אחרי חודשיים של עבודה (בנוסף לעבודה הרגילה) המקום נקי, מסודר, הספרים (בינתיים רק ילדים ונוער) ממויינים, נקיים ואפשר לשבת בספריה בנעימים לשעת סיפור. עם ספרי ילדים ונוער קל לי יותר וילדים ונוער היו המטרה שלי. עכשיו הגיע שלב המבוגרים. הקל ביותר, זה לסדר אותם לפי א"ב סופרים ולגמור עניין. ההגיון אומר שצריך למיין לפי תחומים / נושאים ואז לפי א"ב. מה מקובל בד"כ ? איך עושים "קידום מכירות" לספריה ? האם באמת בכוחו של הספרן/ית לשנות את ההרגלים הרעים של אנשים ? אשמח ללמוד מניסיונכם.

ההגיון נכון.

על רגל אחת ניתן לומר שאם באוסף רק ספרי קריאה ולא ספרי עיון בהחלט יספיק מיון לפי שם המשפחה של הסופר. ניתן לחלקם למדורים שונים כמו שירה, מדע בדיוני, ספרות יפה וכד' ובכל מדור יסודרו הספרים לפי שם המשפחה של המחבר. ספרי עיון מסודרים לפי נושאיהם; מדעים, פסיכולוגיה, אמנות וכד' ובתוך כל נושא לפי שם המשפחה של המחבר. בספריות ציבוריות ממויינים הספרים לנושאיהם בשיטות מיון שונות כשהמקובלת היא שיטת המיון העשרונית של דיואי. כדי ליעל א צריך להתמקצע וללמוד. אבל |בשביל התחלה זה מספיק. יישר כוח

חייםלוי

Member
מנהל
בינתיים נראה לי שמה שעשית הוא יפה

ומספיק. לגבי מיון תלוי בגודל הספריה. אם יש כמה מאות ספרים לא צריך להגזים ולהתחיל למיין לפי דיואי. מספיק לחלק בצורה שאור חבצלות הציעה. אם הספריה תגדל, כתוצאה מתרומות, רכישות וכד', לכמות של אלפים תצטרכי למיין בצורה קצת יותר מקצועית. לגבי פרסום. אפשר לתלות הודעה ברורה וצבעונית בחדר האוכל על הספריה החדשה שמפרטת קצת איזה סוגי ספרים יש שם ומתי היא פתוחה. אפשר לשלוח אימיילים לחברי הקיבוץ עם פירוט קצת יותר גדול. אם יש לקיבוץ אתר אפשר לשים בו מודעה על הספריה. כל דרך שבה מירב האנשים ייחשפו לעצם קיומה של הספריה תהיה טובה.

4x4bike

New member
בהצלחה- אני במצב מקביל לשלך

נכנסתי לספריה בסוף שנה שעברה , גם אצלי עם המון תקווה ונסיונות שיווק. כתבתי לכל היישוב מכתב בקשת תרומות...והתנדבות של הנוער. העלתי למודעות של האנשים. הגיעו המון ספרים. הנוער התנדב בקייץ ביחד איתם ניקינו וארגנו. (קיבלנו מעל 400 ספרים) ולאט לאט מצטרפים עוד אנשים. פרויקט מחוייבות אישית מעודד את הנוער לעשייה- אם יש לכם בקבוץ. אשמח ללמוד מנסיונך וביחד נקדם את הספריות הקטנות שלנו. דרך הילדים אפשר להגיע למבוגרים..

ברוריהה

New member
גם אני מאמינה שהילדים יביאו גם

את המבוגרים. ואני מתחילה לראות את זה. כרגע עדיין אין ימי פתיחה קבועים לספריה (משתדלת לפתוח פעם בשבוע) בפעמים הראשונות ישבתי לי בשקט בספריה, עלעלתי בספרים והמשכתי במיון. אח"כ התחילו להגיע ילדים. בהתחלה הפעוטות עם ההורים. ואחריהם, ילדי ביה"ס. היום הגענו למצב שאם אני לא יכולה לפתוח את הספריה בגלל העבודה, הילדים מחפשים אותי כדי להחליף ספר. ובפעם האחרונה, גם הגיעו שני מבוגרים להחליף ספרים. בסה"כ אני מרגישה שיפור, אבל יש עוד המון מקום לשיפור !

ברוריהה

New member
לצורך מיון לפי נושאים

צריך להכיר את הספרים / סופרים. עם כל אהבתי לקריאה, אני לא בטוחה שיש לי את היכולת לסווג כל ספר שאתקל בו. האם יש מאגרי מידע שאני יכולה להעזר בהם לסיווג ספרים ?

בתיה4

New member
כמובן שיש מאגרי מידע שאפשר

להיעזר בהם. אבל, לדעתי את צריכה ללמוד קודם את הנושא. לפחות קצת , כדי לדעת מה את עושה. ולפני שאפשר לעזור לך אולי כדאי שתסבירי קצת יותר. האם יש לך קטלוג? את מנהלת רישום איזשהו?

ברוריהה

New member
אין שום קטלוג

הרישום מתבצע על כרטיסי קורא מקרטון. לכל ספר יש כרטיס ספר. חלק מהפרוייקט שלי, זה בניית מאגר נתונים שיכיל קטלוג של הספריה. בשלב הראשוני, אני מכניסה הכל לתוך excel השלב הבא יהיה טעינה לתוך DB, אני מניחה access כי לא מדובר על כמות נתונים גדולה במיוחד (כמה אלפי ספרים). אחרי ההזנה, אני אוכל לעשות חיתוכים שונים, לפי סופר, לפי ספר, ובשאיפה לפי נושא.

חייםלוי

Member
מנהל
אקסס היא בהחלט מספיקה

לצורכי ספריה בגודל כזה. אם יש לך בעיה איך לרשום ספר את תמיד יכולה לההיעזר בקטלוגים המקוונים של הספריות הגדולות.

בתיה4

New member
כמה אלפי ספרים זה לא מעט

וכיוון שהספריה פעילה ואת מתכננת להגדיל את האוסף כדאי לשקול רכישת ידע מקצועי. לפחות בתחום הקיטלוג והמיון. אפשר לעשות לבד תוכנת ספריה בסיסית ב access , אבל אפילו בשביל זה צריך ידע מה תוכנת ספריה צריכה לכלול וכמובן מיון וקיטלוג. וגם אז זה לא פשוט. יתכן שכדאי להשקיע בתוכנת ספריה. צריך לבדוק. חבל שתשקיעי עבודה במיחשוב ואחר-כך תגלי שאת צריכה לעשות הכל מחדש. תבדקי במכללת קיי בבאר-שבע. בית ברל פתחו שם שלוחה ואת יכולה ללמוד רק את שני הקורסים האלו. ואולי תיתפסי וגם תמשיכי ותסיימי . לדעתי, את צריכה להתחיל ביצירת קשר עם ספריות קיבוצים אחרות בסביבה ועם הספריה האיזורית. לבדוק מה עושים שם ואם יש איזו ספרות מקצועית שאת יכולה לקרוא. לבקר בספריות, לראות תוכנות ולהתנסות קצת. את יכולה להיעזר בספר הספריות http://www.icl.org.il/sifriut.html אני מניחה שאת קוראת אנגלית , את יכולה להתחיל לקרוא באתר שכבר המלצתי עליו על הנושראים שאת זקוקה להם. http://www.itcompany.com/inforetriever/ אם את כבר משקיעה אז כדאי שתעשי את זה כמו שצריך. בהצלחה

ברוריהה

New member
ללכת ללמוד אני ממש לא יכולה להרשות

לעצמי. אבל לקרוא אני אשמח. תודה על הקישורים.

בתיה4

New member
ועוד חומר קריאה

http://library.thinkquest.org/5002/ http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A9%D7%99%D7%98%D7%AA_%D7%93%D7%99%D7%95%D7%90%D7%99 http://en.wikipedia.org/wiki/Dewey_Decimal_Classification ואולי כדאי שתבדקי בפורום של בר-אילן- לימודי מידע. הם מעלים שם קבצים משיעורים שלמדו http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/links.asp?id=905 ועצה אחרונה להיום בין הספרים שאת קונה אולי כדאי שתשקלי(אם התקציב מרשה) לקנות את ספר המיון המקוצר ואת ספר הקיטלוג.

אם כך אני מצטרף להצעה של בתיה

נסי לבדוק בספריה האזורית אשכול (בבי"ס מעלה הבשור)- יש להם תוכנת ספריה (אני לא יודע איזו) ובתקופה שגרתי באזור (בקיבוץ סופה, לידכם) ולימדתי במעלה הבשור היה שם צוות טוב שבוודאי ישמח לעזור. אולי אפילו כדאי לך לחשוב על להתנדב בספריה האזורית כמה שעות בשבוע וכך ללמוד יותר??? כדאי גם להתייעץ בקיבוצים אחרים שבהם יש ספריות. בסופה לא היתה בזמנו ספריה, אבל אני כמעט משוכנע שבניר יצחק ובנירים יש.

כמה אלפי ספרים יכולים להיות מעט

והרבה. תלוי כמה אלפים יש 2,000 או 10,000 או ? בכל אופן לאוסף רציני כבר צריך קטלוג ומיון כלשהו. האם יש לך תקציב לרכישות ספרים חדשים? לדעתי את המבוגרים תימשכי לספריה כשתתלי על לוח המודעות את רשימת הספרים החדשים ובתוכם הספרים שהם הכי IN - רבי המכר!

perhay

New member
אם יש לקיבוץ עלון שבועי או חודשי

רצוי בכל גליון להקדיש עמוד לספרייה. בדרך כלל, תוכלי לציין את הספרים החדשים, אך אם לא יהיו ספרים חדשים, תוכלי להמליץ על אחד הספרים, או לצטט קטע מתוך הספרים. רצוי שתמיד הספרייה תופיע.

ברוריהה

New member
בינתיים, מה שעשיתי

זו פינה על לוח המודעות הקיבוצי של "המלצת השבוע" כל שבוע מחליפה המלצה לספר פעוטות, ספר ילדים וספר נוער. עוד לא ראיתי התיחסות (אף אחד ךא בא לבקש ספר ספציפי) אבל אני רואה שאנשים מסתכלים על זה, ואנשים רואים שיש חיים בספריה, זה כבר הישג ....

Sapientia

New member
ברכות וח"ח על היוזמה../images/Emo45.gif

עצות מקצועיות נתנו וייתנו לך יותר מומחים ומנוסים ממני

למעלה