מאחר ש והואיל ו...

ס ק א ל י

New member
מאחר ש והואיל ו...

בעקבות דיון עם תופס עוגב, לקחתי על עצמי לבדוק את הטיעון שהעליתי באזניו, ולהעלות את ממצאי בפורום. אני טענתי שלא נכון לומר "מאחר ו..." "היות ו..." וכו', אלא "מאחר ש..." "היות ש..." וכ"ו. זאת, היות ש"ו" מחֶבֶּרת, ואילו "ש" משעבדת. יוצא דופן לכך הוא "והואיל ו". ובכן, בדקתי גירסתי זו עם ידידתי מ', שהיא האורים והתומים שלי בענייני דקדוק ולשון, והיא אישרה גירסה זו. ברם, היא לא ידעה להסביר לי מדוע אחרי "הואיל" יש "ו" ולא "ש", ושיערה כי אולי כך זה מופיע במקורות. הלמישהו פתרונים? גנגי? ANYONE?

ס ק א ל י

New member
ט.ל.ח.

מחברת צ.ל. מחַבֶּרת (ואפילו את זה אני לא יודעת אם נקדתי נכון...)

Idan91

New member
עד כמה שידוע לי,../images/Emo157.gif

לפי מה שהמורה שלי ללשון משנה שעברה אמרה, זה מדויק, גם העניין עם המקורות. הבעיה היחידה היא שהידע של המורה ההיא לא מאושר כאן על-ידי חכמי הפורום, ולכן אני נאלצת לקחת את דבריה בערבון מוגבל.

גנגי

New member
טעות, טועים...

אלא מה, כשאבותינו הם הטועים, מקדשים גם את הטעויות שלהם. זהו זה.

or99

New member
אני יכול לבצע חיפוש...

תוצאות חיפוש בתוכנת מאגרי יסוד של בר אילן. תלמוד הבבלי: "הואיל ו" - 883 התאמות. "הואיל ש" - 5 התאמות. דוגמה (אקטואלית): תלמוד בבלי מסכת פסחים דף ל עמוד ב אמר רבא בר אבא אמר רב חייא בר אשי אמר שמואל: כל הכלים שנשתמשו בהן חמץ בצונן - משתמש בהן מצה, חוץ מן בית שאור, הואיל שחימוצו קשה. "מאחר ש" - 66 התאמות. "מאחר ו" - 0 התאמות. חיפשתי גם בפרשני התנ"ך וברש"י על התלמוד. מכיון שלמסכת נדרים אין פירוש רש"י, התוכנה מכילה את פירוש הר"ן (רבינו ניסים גירנודי, חי בספרד בסוף תקופת הראשונים, במאה ה-15 למיטב זכרוני...). שם הביטוי דוקא נמצא: ר"ן מסכת נדרים דף סט עמוד ב ...ואיכא למימר נמי דמאחר ולא קדים וכיון שאי אפשר לשניהם לחול כאחת מספקין דלמא הקמה חיילא ותו לא מצי מפר... אין לי עוד חכמים מתקופת הראשונים במאגר. המלה היות כפתיחה לפסוקית סיבה לא מופיעה בתוכנה בשום מקום.

למעלה