מאבק הסטודנטים

מאבק הסטודנטים

בימים האחרונים נועדנו מספר פעילים במאבק וערכנו דיונים במטרה לגבש את העקרונות הבסיסיים אשר לדעתנו מהווים בסיס לכל הסכם עתידי בין הסטודנטים לממשלה: - נגישות מלאה לחינוך והשכלה לאזרחי ישראל - החזרת התקציבים למערכת ההשכלה הגבוהה ללא תנאים - ביטולה של ועדת שוחט. על בסיס עקרונות אלו יזמנו עצומה ציבורית עליה מוזמן כל אזרח לחתום מתוך תפיסה שהמאבק אינו מאבק סטודנטיאלי בלבד, אלא הוא מאבק על דמותה וצביונה של מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. אנו מזמינים אותכם לחתום על עצומה זו ולהפיצה בקרב מכריכם וכל מי שתמצאו לנכון. תודה רבה על שיתוף הפעולה, http://www.gopetition.com/online/12189.html

שרירי86

New member
הכינוי שלך לא מדוייק..

כי הוא צריך להיות : "סטודנטים שאכפת להם מסטודנטים"

EverMan

New member
אם לסטודנטים, היה אכפת מהסטודנטים

בלבד, הם היו מקבלים את העסקה להשארת שכה"ל כמו שהוא למשל השנתיים הקרובות.

TheHock

New member
תיקון קטן

ההסכם האחרון כלל הקפאת שכ"ל לכל הסטודנטים הלומדים כבר (כולל במכינות) עד לסיום התואר, גם אם מדובר על עוד 10 שנים. והוא גם כלל הורדה של 3 אחוז לכל מי שמתחיל ללמוד בשנה הבאה, שלאחרהורדה זו יתחילו לפעול לפי מטווה שוחט. הצעה זו לא התקבלה ע"י התאחדות הסטודנטים הארצית ואף הוצע לוותר על ההורדה בשכ"ל (המסתכמת במשהו כמו 150 שקל לכל סטודנט) ולהעביר את הכסף לשיפור רמת ההוראה ההולכת ומדרדרת בעקבות הקיצוצים האין סופיים בתקציב ההשכלה הגבוהה

אם לסטודנטים היה איכפת מהמדינה ולא רק מעצמם

הם לא היו יוצאים למאבק, רק כשמדובר בהם ובשכר הלימוד שלהם, וגם המדינה שלנו לא היתה נראית על הפנים, כפי שהיא נראית היום. אך לסטודנטים הישראליים, בניגוד לכל שאר הסטודנטים בעולם, איכפת אך ורק מעצמם ומשכר הלימוד שלהם. כל השאר ממש לא מעניין אותם, כאילו שהם לא חיים במדינה הזאת, ולא רואים את העוול שנגרם לאזרחיה ע"י השלטונות. רק כשמדובר בהם, הם נזכרים פתאום שהשלטונות לא בסדר ושדרושה מחאה חברתית. אך בקצב הזה הם לא ישיגו הרבה תמיכה. כי כבר אמרתי שסולידריות לא יכולה להיות חד-צדדית ולפעול רק לכיוון אחד. כי זה פשוט לא עובד ככה, וזו לא סולידריות אם זה לא הדדי.

EverMan

New member
עם כל הכבוד

הסטודנטים בתוך קבוצה, מכילה קבוצות אידיאולוגיות שונות. יש סטודנטים שמאלנים, ויש סטודנטים דתיים, ויש סטודנטים מתנחלים, ויש סטודנטים אנרכיסטים וכו'. אל תכפה את הדעות שלך על ציבור הסטודנטים. הם לא בהכרח צריכים להשתתף בתור קבוצה במאבק כלשהו.

עדכאן

New member
חוכמת הבטלנים - או שיהיה מאבק לשינוי טוטלי של

כל החברה על כל מרכיביה עד שנגיע לחברה מושלמת. או ...שאשב לי בבית ולא אעשה כלום. זו פחות או יותר המסקנה שאתה מוליך אליה - אתה לא בודק האם הדרישות צודקות, אלא את מי הן משרתות ומי דורש אותן. ואם הדורשים לא דורשים דברים אחרים (אולי כאלה שישרתו דווקא אותך...), אז מוטב שלא ידרשו כלום ! גם אם נניח לרגע שמדובר בקבוצה שבדרך כלל לא מראה סולידיריות חברתית גבוהה, אתה, שמטיף בשער, וכנראה רואה עצמך טוב יותר, טוב תעשה אם תראה סולידירות איתם, ולו רק כדי ללמד אותם מהי סולידריות ! כי סולידריות לא מתחילה במקום בו אתה מצביע על האחרים ודורש אותה מהם, אלא במקום שבו אתה נוקט בה בעצמך ! ובאשר לדרישות הסטודנטים, אין צודקות מהן ! ולו רק בגלל העובדה שכבר הייתה וועדה (...וינוגרד ), וכשהגיע הזמן ליישם את מסקנותיה (שעיקרן היה - הורדת שכר הלימוד באוניברסיטאות), הקימו במקום זה וועדה חדשה (וועדת שוחט). לכן, עצם הדרישה לבטל את וועדת שוחט היא במקומה ! מלבד זה, נגישות שווה לכל נפש להשכלה הגבוהה, משרתת לא רק את הסטודנטים, אלא את כל אזרחי המדינה, שנהנים מפירות אותה השכלה בדרך של התפתחות כלכלית מואצת ויכולת המדינה להתמודד במשק הגלובלי.

demostans

New member
מאבק הסטודנטים - אכזבה

ממתיק סוד יקר, קראתי את שכתבת והתאכזבתי עד מאוד. חבל שאתה רואה ככה את מאבק הסטודנטים. קל מאוד לציין מגזרים שלא עושים כלום למען עוולות חברתיות, אבל דווקא הסטודנטים פועלים למען אוכלוסיות חלשות (אני לפחות יכול להעיד על מקום לימודי - באר שבע). ובלי קשר, חשיבות ההשכלה במדינה רבה מאוד. בתור מדינה כמעט ללא משאבים טבעיים, החוזק שלנו היה ונשאר - בהשכלה. העלאת השכר לא תפגע במעמד הגבוה, (ואגלה לך סוד) היא גם לא תפגע בסטודנטים מהמעמד הנמוך (שפשוט יקבלו מלגות גבוהות יותר). היא תפגע במעמד הביניים. אותו מעמד ביניים שמחזיק את המדינה הזאת על גבו. אותו מעמד שמשרת בצבא (ובמילואים), שמשלם מיסים, שמביא ילדים לפי יכולתו לכלכל אותם, שמשלם על לימודיו (ולא להפך) ושעובד כל החיים קשה קשה כדי להתפרנס בכבוד. ע.ע. - הרוב הדומם. בתור בן למשפחה מאותו מעמד, אין לי שום סיכוי לקבל מלגה (או מעונות, או תמיכה כלשהי) - כי הורי עובדים קשה ומתפרנסים בצורה מכובדת ומחזיקים רכב ובית בבעלותם. ומצד שני, אני לא אעיז בגיל 24 להתמך ע"י הורי, שגידלו אותי וכלכלו אותי בכל חיי עד היום ומצבם לא באמת מאפשר להם להוציא סכומים כה גבוהים על לימודים אקדמאים למעני. בתור סטודנט ששירת בצבא שירות קרבי מלא, אני מרגיש שאין למדינה זכות לשלוח אותי בגיל 24 לגור שוב עם ההורים, או לבקש מהם לממן לי לימודים באוניברסיטה או שכר דירה. אני לא ילד אירופאי או אמריקאי בן 18 שעדיין מרגיש בסדר לחיות על חשבון ההורים שלי. אם במקום לשרת בצבא, הייתי עובד (ואפילו בשכר מינימום) היו לי היום 120 אלף ש"ח. מספיק כסף לחיות בלי תמיכת ההורים שלי. אבל במדינה שלנו, שהכל עובד אחרת, אני יוצא מהצבא עם מענק של 20 אלף ש"ח (כי, כאמור, הייתי לוחם) לומד באוניברסיטה ועובד בו זמנית (וכמובן שזה בא על חשבון רמת הלימודים שלי) ויש עוד שחושבים שהגיוני שאני אשלם שכר לימוד גבוה יותר ממה שהוא עכשיו. יש לא מעט סטודנטים, כמוני, שכבר עכשיו המצב קשה מספיק גם ככה. אנשים במדינה צריכים להתעורר! המאבק הוא על עתיד המדינה ועל ההגינות החברתית שבה. אי אפשר להתעלם מעמד הביניים ולהניח לו עוד משקולת על הגב. כי עם כל משקולת, עוד שחיקה עוד תוספת מחיר, הזן הזה ילך ויכחד. ואז המדינה הזאת תהיה משולה לבית ללא יסודות. ואם אחזור לשכתבת, לסטודנטים הישראלים מגיע קצת יותר קרדיט. לא רק שאכפת לנו מהמדינה, אנחנו אלו ששמרו עליה ונלחמו עליה - לילה לילה, שעה שעה, בשנים האחרונות. אז למען ההגינות, אל תאמר שלסטודנטים הישראלים אכפת רק מעצמם. לנו, היה קודם כל אכפת מהמדינה. רק עכשיו, אחרי ששירתנו את המדינה והענקנו לה את מיטב שנותינו, רק עכשיו אנחנו מבקשים שיהיה אכפת לה גם קצת בחזרה. אנשים כמוך מאוד מאכזבים אותי.

כמו שאמרתי, סולידריות לא יכולה להיות חד-צדדית

או שהיא עובדת לכל הצדדים, או שהיא לא עובדת בכלל. ויש לי חדשות בשבילך: כל מאבק חברתי הוא מאבק עבור המדינה ועתידה. השכבות החלשות גם הם משרתים בצה"ל ומגינים על המדינה, ואף אחד לא נרתם לעזרתם כשהם יוצאים למאבק על זכויותיהם שנשללות ונרמסות ברגל גסה. האם הסטודנטים יצאו פעם להפגין על אסון ויסקונסין שגוזלת מכל כך הרבה אזרחים במדינה את קצבותיהם ושולחת אותם לרעוב? האם הסטודנטים יצאו פעם להפגין נגד הקיצוצים והגזירות הכלכליות שאינם נוגעים להם אישית? האם הסטודנטים יצאו פעם להפגין נגד חברות קבלן וחברות כו"א שמנצלות את עובדיהם, שוללות את זכויותיהם ומשלמות להם פחות אף משכר מינימום? האם הסטודנטים יצאו אי פעם להפגין למען העלאת שכר המינימום לשכר הוגן שניתן לחיות ולגמור את החודש בכבוד איתו?
הסטודנטים נזכרים ויותאים להפגין אך ורק כאשר הגרזן ניחתת על צווארם, כששכר הלימוד שלהם מועלה, או כשהם חפצים לשפר את תנאיהם. רק אז הם יוצאים להפגין בהמוניהם ומצפים שכולם ייצטרפו אליהם ולמאבקם. מה לעשות... זו עובדה.

עדכאן

New member
כמו שאמרת, למה לא תראה סולידריות מצדך

השאלה היא עדיין האם הסטודנטים צודקים במאבק שלהם. מה שאתה אומר 'אני רואה עוול אחד, ולכן לא אאבק נגד עוול אחר...' ומה שאתה קורה אסון ויסקונטין, נחשב ע"י אחרים להצלחה... מסתבר שלא כולם חושבים כמוך. ב1968 קמו סטודנטים בצרפת להיאבק לשינויים ושיפורים בתכניות הלימודים שלהם באוניברסיטאות (אז הלימודים באוניברסיטה היו חינם, היום הם בתשלום נמוך בהרבה מאצלנו ). לאות סולידריות הצטרפו המוני פועלים לשביתת הסטונדטים, ותוך כדי כך, צמחה תנועת מחאה חברתית ענקית שבסופה שלחה את הנשיא הפופלרי ביותר בצרפת ( את דגול ) הביתה. מובן שתוך כדי המאבק עלו כבר שאלות חברתיות נוספות, ויש שקוראים עד היום למה שקרה אז 'מהפכת מאי 68'. אם הפועלים בצרפת היו אומרים מה שאתה אומר היום - 'אלה ממילא אכפת להם רק מעצמם, למה שנעזור להם'. דבר לא היה קורה. בסופו של דבר 'המהפכה' גוועה, ולהוציא שינויים שוליים (רובם אגב ביחסי עובדים מעבידים ) דבר לא השתנה. אלא שהציבור הצרפתי למד את כוחו. מי שמבין שהכוח הוא בסולידריות על מאבק צודק, לא בודק את מידת הסולידריות של המארגנים בעבר, אלא בשאלה העיקרית - האם מדובר במאבק צודק. ואם כך הוא, מי יודע, אולי בעקבות הצלחה אחת, גם אתה תצליח לשכנע אותנו שהמאבק בתכנית ויסקונטין ראוי, ויש להתאחד סביבו. אני אגב, לא שוכנתי.

בתור מרצה מן החוץ אני מזדהה באופן

חלקי עם דרישות הסטודנטים. א. ההחלטה לקצץ תקציב להשכלה גבוהה אינה נבונה במיוחד והכי מטופש בכל העסק זה האופן שבו החליטו לקיים אותה. ב. השכל הישר אומר שסטודנט שהתחיל ללמוד בשנה א' נכנס לאוניברסיטה או למכללה בידיעה שעליו לשלם שכר לימוד מסוים. כאשר באמצע שנת הלימודים מודיעים לו שמהשנה הבאה הוא חייב לשלם יותר-זה נראה לא הוגן ודומה לפוקר טורקי. ג. התנאים של סטודנטים שלומדים מקצועות חול חייבים להיות זהים ואף טובים מאלה של בחורי הישיבות. יחד עם זאת, יש כמה דברים שאינם הגיוניים גם בדרישות של הסטודנטים. א. מה זה "נגישות מלאה לחניוך ולהשכלה"? קודם כל, הנגישות לחינוך (השכלה תיכונית) היא מלאה גם כך. כעת הרבה יותר פשוט ללמד תנין לעוף מאשר לזרוק מהתיכון פרחח שלא מסוגל ולא רוצה ללמוד ורק מפריע ומתנהג באלימות. לגבי ההשכלה הגבוהה, אז אוניברסיטה חינם זה גם לא רעיון טוב. הרי מי שלא שילם כסף לא ישקיע בלימודים באופן מספיק. כך זה אצל בני האדם. אפילו בגרמניה ששם הייתה השכלה גבוהה בחינם, מתחילים להבין את זה וכבר גובים שכר לימוד סמלי מהסטודנטים. אני בעד מתן הלוואות ללא ריבית לסטודנטים כדי שלא יצטרכו לעבוד בלילה ולישון בהרצאות בבוקר, בעד מלגות למצטיינים אך נגד "הקומוניזם" בהשכלה הגבוהה. ב. מה הקטע עם וועדת שוחט? וועדה זה וועדה. שיישבו ויחשבו כיצד לייעל את מערכת החינוך. מה רע בזה? רק שההחלטות של הוועדה חייבות להיות בגדר המלצה ולא וגדר חובה. סך הכל, בייגה הוא איש חכם (הרי הוא זה שהתחיל את הרפורמות בדרך לכלכלה החופשית) והוכיח את עצמו כראש עיריית ערד מצויין. אז אולי הוא ימליץ משהו שבאמת שווה לנסות.

למעלה