that's me in the corner
ראשית לטפלים ואחר כך לנושא העיקרי: ויליאם אוקהם דיבר על פשטות כהנחה של מינימום של ישים. כך שעל פי התער של אוקהם (אף שלא נוסח ממש על ידו) תיאוריה היא פשוטה יותר, וטובה יותר, כשהיא מניחה מינימום ישים לצורך הסבר של תופעה. כשאתה מדבר על "לשאוף לאמת הפשוטה" אתה מניח שהאמת היא בהכרח פשוטה? או שאולי יש יותר מאמת אחת, ועלינו לזנוח את אלה המורכבות יותר? או שאולי פשוט התכוונת, כמו אוקהם, שעלינו להעדיף את ההסבר שמניח את מספר הישים המועט ביותר, משום שאת האמת כשלעצמה לא נדע לעולם? באשר לאסטרולוגיה - אם היית נתקל בתיאוריה מדעית שלעיתים מצליחה לספק חיזויים טובים ולעיתים לא, האם לא היית זונח אותה? מדוע לא לנהוג באסטרולוגיה באותו האופן? אם האסטרולוגיה מנסחת חיזויים לעיתים מוצלחים ולעיתים לא, ברמה שאינה עולה על ניחוש, האם אין זה אומר שהיא עונה על קריטריון המדעיות (כלומר, ניתן להפריכה) אך היא מופרכת? (אם נמאס לך, עזוב, זה באמת לא העיקר). והמתמטיקה - אתה טענת שהמספרים המרוכבים היו קיימים עוד לפני שהחלו לעסוק בהם במתמטיקה. לי זה נשמע כמו מאפיין של יש שאינו תלוי בחוקר (בניגוד למונח בשפה, התלוי לקיומו בכך שימציאו אותו). יתרה מכך - המתמטיקה לא סתם נוקבת בשמות של ישים כאלה, היא חוקרת אותם, בוחנת את התכונות שלהם ואת היחסים ביניהם. הדבר הזה, כך נראה לי, מוציא את המתמטיקה מהיות רק שפה. יש לה עולם מושגים משלה (כמו לכל תחום ידע), אך גם ידיעות לא לשוניות. ועכשיו לעיקר: הסולפסיזם אינו תולה את קיומו של אדם בחושיו. אני קיים. זו עובדה שלא ניתן להתכחש לה (כמובן שניתן במובן מסויים, אבל לא נכנס לזה עכשיו). רק כשאני אומר אני, אני לא מתכוון לכך שגופי ממשי. קח לדוגמה קטוע גפיים, שעדיין חש שגפו הקטוע מחוברת לגופו: הוא מרגשי בה כאבים על אף שאינה קיימת כלל. עכשיו דמיין אדם ללא גוף כלל. לא אדם שהיה לא גוף בעבר, אלא אדם שמלכתחילה חסר גוף (ולמעשה - אדם ללא עולם). כל מה שיש זו תודעה ותודעה אחת בלבד. זו התמונה של הסולפסיסט. אני לא רואה כיצד מכאן החוש הופך לקריטריון לקיום. הוויכוח אפשרי גם לסולפסיסט. רק שהוא אינו רואה בכך קיומו של ויכוח עם יש אחר מלבדו. אני, כך מסתבר, מתווכח עם מחזות שווא שעולים לנגד עיני רוחי. משוגע? אולי. לא נורמלי? דווקא מאוד נורמלי, היות ואני היחיד שקיים. למה לעשות זאת? זו כבר שאלה פסיכולוגית - אולי אני פשוט נהנה?