לשנטידווה(ואחרים)

shkool

New member
לשנטידווה(ואחרים)

אני מגיב לך על הודעה זו כאן כי השרשור הקודם כנראה לא יקפוץ.. דיברת על האפשרות שאולי לא קיימת בכלל אמת אבסולוטית, ואני שואל, הכיצד ייתכן אחרת? אם נשאל את השאלה: האם אלוהים קיים? האם יכול להיות שהתשובה תהיה כן ולא בו זמנית? האם יכול להיות ש1+1 לא יהיה שווה 2? אין לי ספק שקיימת אמת אבסולוטית, השאלה היא האם אנחנו יכולים לראות אותה, לחוות אותה.. הדתות הגדולות טוענות כל אחת שהאמת נמצאת אצלהן, האמת האבסולוטית בדבר קיום הבורא ותכלית האדם כאן בעולם. לכן, אדם אשר שואף להגיע לאמת(בהנחה שהוא מאמין שקיימת אמת) מן הראוי שיחקור קודם את הדתות אשר טוענות לכך שהאמת נמצאת אצלהן. האם ניתן בהליכה בדרך הבודהיזם להגיע לראייה של אמת אבסולוטית כלשהי בדבר משמעות החיים, בדבר קיומו או אי קיומו של אלוהים, בדבר תכלית האדם או חוסר תכליתו, או שמה ניתן לראות את האמת רק בהקשר של הסבל, המניעים לו ודרך מיגורו? אני לא חושב שחיים מאושרים ייספקו אותי, השאלה בדבר משמעות החיים תמשיך לבעור..

בארס

New member
סקול

האמת היא המציאות, האמת היא מה שקים. כל מה שקים הוא האמת, ומה שלא קים הוא לא האמת. לגלות את האמת משמעו לגלות את מה שקים. ההתפתחות של האדם לכדי רמה רוחנית כזו שממנה הוא מחובר ורואה ישירות את המציאות (האמת) בכל מקום שבו הוא נמצא היא אפשרית. ידעו על האפשרות הזאת בהרבה תרבויות בעבר ובהווה ובכל אחת מהן נעשה נסיון להתוות דרך לבני האדם להגיע למעמד הרוחני הזה, יחד עם זאת אין שום הבטחה לאדם, תהה הדרך שבה הוא יבחר "לצעוד" שהיא, הדרך, אכן תוביל אותו אל המעמד הרוחני הזה, אל האמת. אתה יכול להשקיע מאמצים בלתי נלאים בחיפוש אחר הדרך "האמיתית" אבל אין דבר כזה. בוא נאמר ש...או שאתה מחפש את האמת או שאתה מחפש דרך. אם אתה באמת מחפש את האמת...סביר להניח שכבר תמצא דרך או שדרך תמצא אותך כי המטרה של דרך אמיתית היא בלהנחות אותך בחיפוש אחר האמת, לא בלהוכיח לך שהאמת נמצאת אצלה. כך שמהזוית הזאת אתה צריך לבחון את המסורות הרוחניות, מהזוית של העזרה שהיא יכולה להציע לך בדרך (האם אישית אתה מתחבר אל הרעיונות שלה ואם הפרקטיקה שלה מתאימה לך?) ולא מהזוית של איזו הוכחה או ודאות לגבי מה שנמצא בסוף הדרך...כי זו מגיעה (כשהיא מגיעה) מן הסתם רק בסופה.

אינקה

New member
לחפש אמת

אני לא בטוח שאנשים מבינים מה זה. בדרך כלל כשמחפשים "אמת אבסולוטית" מחפשים רעיון שיאחד בתוכו באופן מושלם את כל הידע בלי שייצור חיכוך בינו לבין רגשות ורעיונות אחרים שיש לאדם. לדעתי כדאי שתרחיב בעניין הזה שהוא חמקמק מאוד.

בארס

New member
בהחלט

המכשול הראשון בחיפוש אחר האמת הוא לעשות את המעבר מחיפוש אחר אותו רעיון או ידע שמעיד על המציאות האמיתית לחיפוש וגילוי האמת עצמה (המציאות) באופן ישיר. בניסוח פשוט יותר, בדרך כלל הכוח ששולט על האדם הוא הרצון לדעת למשל אם אלוהים קיים או לא קיים? כלומר...משהו באדם חושב שזו ידיעה לגיטימית שאמורה להנתן לו, מה הסיפור?...יש או אין אלוהים? הצורך הזה לרכוש מראש את הידיעה הזו בדרך כלל נובע ממערכת השיקולים והכוחות השכליים, שכן במערכת הזו יש הרבה התניות כגון...אם אלוהים קיים אז אני צריך למלא את ציוויו, אבל אם הוא לא קיים אז למה לי לקיים מנהגים מטופשים בכלל? זו מלכודת שצריך לצאת ממנה, כי א. ידיעה טכנית (שכלית) בדבר קיומו או אי קיומו של אלוהים (לצורך העניין) אינה אפשרית והיא אינה אפשרית רק בגלל שהמושג על אלוהים עצמו שיש לאדם הרגיל (השואל במקרה הזה) אינו קיים ע"פ רוב, או מעוות. כלומר יש לו איזה דמיון או הנחות לגבי אלוהים, (כל הסיפורים אודות אלוהים שהוא שמע בחייו וכל מ שהוא מדמיין שאלוהים הוא, בלי קשר למציאות האמיתית) ואם יאמרו לו שאלוהים קיים אז הוא יחשוב שההנחות שלו לגבי אלוהים קיימות וזו תהיה טעות. היינו אך אם ינסו לתאר לו את אלוהים או כל אספקט אחר מהמציאות...אלו תמיד יהיו תיאורים של המציאות והוא תמיד יתפוס אותם בהתאם למידת יכולתו, הוא תמיד יפרשן אותם. כדי לעמוד על מהות כלשהיא בחיים צריך לרצות להכיר אותה באופן ישיר. ב. הידיעה הטכנית האפשרית, סביר להניח שתפריע לאדם בחיפוש אחר האמת יותר מאשר תעזור לו. ברגע שאדם מבין שהמגבלה להכיר את המציאות נמצאת בו ולא במציאות, ברגע שהוא מבין את זה באמת ולעומק, כשהוא נוכח בזה כל פעם שהוא בונה לעצמו תפיסות לגבי העולם והן קורסות אחת אחרי השניה, אז החיפוש שלו מתחיל לקבל כיוון חדש. זה שלב הכרחי, ואדם יכול להגיע אליו בתחילת הדרך או כשהוא כבר עמוק בתוך דרך כלשהי והוא גם יכול להגיע אליו כמה פעמים בכל מיני שלבים שונים של הדרך. אחת הדרכים לצאת מהמלכודת הזאת שהצבענו עליה בפורום הזה לא פעם בעבר היא הנוסחה: האמת מתחילה באמת. בוא נזכור שאני מכנה אמת אך ורק מציאות שאדם יכול לחוות באופן ישיר וננסה להשתמש בנוסחה הזאת כדי להתמודד עם השאלה האם אלוהים קיים או לא? זה הולך ככה:...שב בשקט, תהיה פתוח, תקשיב ותתבונן. מה אתה רואה?...מה אתה חווה? אתה יכול לראות קצת מעצמך, קצת מהסביבה שבה אתה נמצא, שומע צלילים, מרגיש וחש כל מיני דברים, וגם מחשבות תופסות את תשומת הלב שלך מידי פעם. אם אלוהים קיים, הרי התוכנית הספציפית שלו עבורך היא להיות מסוגל להיות מודע רק למה שאתה מודע ברגע הזה. ואם הוא מתעתד להתגלות לך, הוא יתגלה לך רק "דרך" תחום המודעות הזה שלך רק דרכו יכול אדם להכיר משהו באמת, בין אם זה את אלוהים או את טעמו של קיווי עסיסי בין אם הוא נמצא במנזר בהימלאיה או בבית שמש, העקרון הוא אותו עקרון. יכול להיות שהתשובה או הגילוי בדבר "קיומו או אי קיומו" של אלוהים רחוקה מאוד מרמת ההויה הנוכחית של אדם מסויים אבל הדרך אליו בכל מקרה עוברת ותעבור דרך המציאות הישירה והמיידית הזמינה לחוויה של אותו חוקר ושואל רוחני. עם ההבנות האלו צריך אדם לחפש לעצמו דרך דרך שתנחה אותו בהעמקה של החוויה הישירה שלו ותקרב אותו להכרה ישירה של המציאות, של עצמו.

בארס

New member
יש משהו

אם כי אני סולד מאוד מהאלמנטים הכבדים של שטיפת המוח במאמר של הרב לייטמן.

ofer8888

New member
בארס, ביאור חזק

מזכיר לי פסוק מהתנ"ך , בורא עולם אומר למשה "אל מי תדמינוני ואשווה"

קמהדנו

New member
בוקר טוב בארסי, שלוש הערות

א) לגבי המלכודת הראשונה, אפשרות נוספת היא ללכת עם זה, זאת אומרת לנסות כמו ששקול רוצה, בכל הכוח למצוא את האמת בחוץ בצורה שכלית שתניח את הדעת פעם אחת ולתמיד. מאמץ אדיר. יש אמנם סכנה להגיע לכזאת "אמת" (כמו שאינקה אמר - רעיון שלא יהיה בחיכוך עם אף רעיון אחר) אבל מחפש כן יגיע לבסוף למסקנה שהמיינד שלו רק אוסף עוד ועוד ידע, ואין תשובת-כל-התשובות מוכנה באישזהו מקום שתספק אותו לעומק. לכאורה זאת התרחקות מה"בית", אבל בעצם גם ההתרחקות היא רק למראית עין והתנועה עצמה אפילו בכיוון ההפוך יכולה לעזור בהפוכה ב) אמרת משהו שנראה לי כמו עוד הנחת עבודה (אולי לא בשבילך) "אם אלוהים קיים, הרי התוכנית הספציפית שלו עבורך היא להיות מסוגל להיות מודע רק למה שאתה מודע ברגע הזה". למה להניח מה התוכנית הספציפית של "אלוהים"? זאת מין אקסיומה שמתאימה לאלוהים מסוג אחד שמעורב במסוגלות הבסיסית של כל אחד בכל רגע ורגע. יש הנחות הפוכות לגבי מידת מעורבותו של אלוהים ביצירתו, ואני לא רואה טעם להתקרב לאלו מהן, בהקשר של "האמת מתחילה באמת" ג) זכור, המסטר החי נמצא בפנים באהבה

o n m y w a y

New member
שאלה?

היש דרך אחרת ממה שציינת בסעיף א? כי מבחינתי זו הדרך היחידה.

קמהדנו

New member
לא להיכנס למבוך מלכתחילה

או להפסיק לשתף פעולה עם המבוך יש שיטה לפתירת מבוכים בעיניים עצומות, שהיא פשוטה ועם זאת ארוכה כאורך הגלות - לך לאורך הקיר מימינך וגע בו כל הזמן. וזאת בעצם הדרך שאתה מכיר. במקרה שלנו - מבוך סתום - אפשר להמשיך ללכת במעגלים לנצח אלא אם סימנת לך את המקום בו התחלת באיזה סרט
ואז תבין שאתה רק מבזבז אנרגיה, אולי תחטוף זעזוע מהגילוי המבוך הוא המיינד, שמשליך את התסבוכת שלו על כל התורות, הדרכים, האמונות בדבר אלוהים, אמת וכל דבר שזז... דרכים אחרות עוקפות את המיינד מתוך האמון בהוראה חיצונית שחבל על הזמן והמאמצים בכיוון הזה, אפילו אם עדיין הם לא מוצו לחלוטין

o n m y w a y

New member
זו בדיוק הנקודה.

אתה חושב שאדם יכול להגיע להחלטה מתוך בגרות עצמית, שבדרך כלל מגיע אחרי תהיות ותהומות נפשיים ושכליים. הדבר היחיד שתמיד דרבן אותי לבחור לצאת ממקום מסויים היא ההבנה" שלא מספיק טוב לי פה", אני רוצה יותר... לכן מצד אחד זה נכון זה קורה בהחלטה אך היא מגיע אחרי בירור טוב טוב עם עצמך (בעזרת העולם). איך הבנה יכולה להשריש שורש מבלי מבלי הכלי שיכיל אותו?

קמהדנו

New member
תלוי בבן אדם

מי שאין לו הנטייה לנתח הכל בשכל, לא ייפול במלכודת הזאת, או לפחות לא יהיה שקוע לגמרי עד צוואר
במקרה הזה, יש דרכים רבות לתשלום האגרה

בארס

New member
אז ככה

א. כן, זו עוד אפשרות לצאת מהמלכודת, אבל ע"י יצירת 'כשל' (דבר שקורה מעצמו כל כמה זמן במילא), מלבד זה שאני מעדיף יציאה מהמלכודת ע"י פתרון שלה (הבנה) יש לנסיון הזה למצא תשובה שכלית עוד מכשלה אחת רצינית שנופלים בה הרבה מאוד אנשים. כשאדם מתחיל לצבור ידע על העולם ועל החיים, ידע שכלי, אם הידע הזה לא נלמד בהתאמה לרמת החוויה שלו בדרך כלל נוצר מבנה מנטלי גדול, חזק ומורכב שמתחיל לקבל "חיים משל עצמו" (רוב האנרגיה של האדם מנותבת כדי לתחזק ולהמשיך לגדל אותו) והדבר בא כמובן על חשבון הצמיחה הפנימית האמיתית, ע"ח החוויה והחיבור האמיתי לחיים. בשלב מסויים, הפער והאיזון היחסי בין הידע לבין רמת החוויה של האדם יכול להיות כל כך גדול שבעצם הגידול הפנימי האמיתי יכול להעצר או להפוך פרקטיקלי לבלתי אפשרי. ב. זו הייתה רק דוגמא של יישום של ה"נוסחה", על משקל בוא ניקח במוצהר איזו הנחה על המציאות (קטע מהמלכודת שדיברנו עליה בסעיף הקודם) ונראה איך עבודה עם הנוסחה 'האמת מתחילה באמת' עוזרת לצאת מהמלכודת שמזמנת ההנחה. וכאן זה שוב המקום להדגיש שהאמת שממנה מתחילה האמת היא לא איזה משפט או הנחה נכונים על המציאות שמהם צריך לתחיל לחפש את האמת אלא פיסת מציאות, נוכחות, שממנה ניתן להעמיק לכדי גילוי ישיר נרחב יותר של המציאות. ג. מסור לו ד"ש :)

alissa

New member
מקסים וצלול בארסי

אולם, האם יש סוף לדרך? כי אם יש לה סוף, יש לה גם התחלה ואמצע. והרי סיכמנו שה"התקדמות" אינה ליניארית.

למעלה