"לשמה?"

Nightborn

New member
"לשמה?"

במהלך שיעור גמרא, צירפנו אלינו אדם חילוני לחלוטין. אותו אדם העיד על עצמו שהוא מתעניין במקורות יהודיים ובין היתר במשנה ובגמרא, ולומד אותם מתוך עניין בלבד. לאחר השיעור, התפתח בקבוצה דיון מעניין. האם לימוד התורה של אותו אדם הוא יותר "לשמה" משל אדם מאמין (כאמור, משום היותו חילוני, הוא אינו מאמין שיקבל שכר בעולם הזה או בעולם הבא על לימוד תורה, לכן הוא אינו לומד לשם קבלת שכר, ומשום שאינו לומד לצורך בחינה או בירור הלכה, הרי שזה לימוד לשם לימוד בלבד)? צר לי אם השאלה נראית כמו קינטור או "התפלפלות" סתם, אולם התשובה באמת מעניינת אותי.

asaf2000

New member
תגובה

נראה לי ש"לשמה" הכוונה שלומדים בגלל שהקב"ה ציווה ואם אותו אדם לומד בשביל ידע ולא בשביל המצווה זה לא נקרא לשמה. תוספות במסכת פסחים מקשים על הגמרא שאומרת "מתוך שלא לשמה בא לשמה" שהרי כתוב במקום אחר "כל העוסק בתורה שלא לשמה נוח לו שלא נברא" והתירוץ שלהם הוא שמה שנאמר שנוח לו שלא נברא זה "שלומד כדי להתיהר ולקנטר ולקפח את חביריו בהלכה ואינו לומד ע"מ לעשות". (פסחים נ:)

Nightborn

New member
מעניין, משום ש...

הרב שהעביר את השיעור, אמר שלפי דעתו ה'לימוד' של אותו אדם משמעותי יותר משל אדם מאמין, משום שאדם מאמין לומד מתוקף הציווי: כדי לזכות בשכר או כדי לא להיענש, ואילו אותו אדם חילוני לומד בלי שיהיה שכר או עונש שידרבנו אותו, לכן ה'לימוד שלו "טהור" יותר. אני מקווה שהבהרתי היטב את ההיגיון שמאחורי הטענה, כי אני מתקשה מאוד לנסח אותה באופן מספק.

אופירA

New member
מנהל
אני מוכנה לענות בהתפלספות משלי

אוקיי, אז הרב אומר שאותו אדם הרצון שלו ללמוד גמרא הוא רצון נקי ללמוד, ואילו יהודי שלומד לשם המצווה רוצה גם ללמוד וגם רוצה את שכר המצווה. אז מבחינה זו הרצון של החילוני נקי מהרצון לשכר. אבל מצד שני, היהודי שלומד לשם המצווה רוצה גם את שכר המצווה, וגם לעשות רצון קונו, לעשות את ציוויו של ריבונו של עולם. אז מבחינה זו הרצון של החילוני ריק מהרצון החשוב והמשמעותי הזה - לעשות רצון קונו. כך שהלימוד של החילוני הזה אינו יותר טהור מהלימוד של המאמין המקיים את המצווה לשם מי שציווה אותה, משום שהמעלה שאין לו הרצון לשכר בטלה בחיסרון שאין לו הרצון לקיים צו קונו.

לשמה זה לשם שמיים!!

אם אדם לומד בשביל להעשיר את הידע זה ממש לא לשמה. אבל צריך לשאול אותו אם זה מעניין אותו מצד השכל נטו או שהיהדות בכלל מושכת אותו- ואז יש מקום לדון על השכר שיקבל. על לימוד לשכל גרידא ודאי שאין שכר- ולהיפך- זה נקרא אפיקורסות.

למעלה