לקראת הדיון ב-DSOTM

לקראת הדיון ב-DSOTM

בתחילת השבוע הבא נגיע לתחילת הדיון באלבום DSOTM, במסגרת פרוייקט השירים. לקראת הדיון, חיבר אבקי שלנו רשימת שאלות כלליות לגבי האלבום. השאלות יועלו במקביל לדיון בשירים בנפרד. מכיוון שכל אחת מהן היא שאלה שאלתית, מגיע להן שרשור נפרד לכל אחת, או שתיים. נתחיל, אם כך, עם שתי השאלות הראשונות (אבקי איננו בסופ"ש הזה, ולכן אני מעלה במקומו): 1. מה לדעתכם הניע את ווטרס לכתוב את האלבום דווקא על הנושאים שעליו הוא מדבר? 2. איך לדעתכם שיתוף הפעולה וההרמוניה של הלהקה השפיעו על האלבום?

flowerboy69

New member
אני לא חושב שצריך להיות חכם

מידי כדי להבין שההשפעה של סיד ניכרת על ההגעה לאלבום הזה.הרצון להצליח הכסף שהתחיל לזרום התקשורת הקהל הסקס הזול הכל ביחד הופך גם את התמים ביותר לאחר ושונה.הם יצרו את האלבון שמשקף איך אדם נהיה מטורף בגלל החיים ואיך החיים שופטים אדם לטירוף גם שכל רצונו הם חיים רגילים ולשרוד.עצם ההצלחה של האלבום נבעה לדעתי גם בגלל החדשניות שבו האפקטים הסיפור שמאחורי המוזיקה וגם בגלל שהוא נגע בהרבה אנשים כי הם הרגישו הזדהות עם השירים-הרדיפה אחרי הכסף הזמן והטירוף שזה מביא לאדם בעידן המודרני. לגבי שיתוף הפעולה של חברי הלהקה וכל זה לדעתי באותה תקופה הייתה אוירה של אחדות(יחסית) וחברות בלהקה מה שתרם לשיא היצירתיות כשכל אחד פשוט הוסיף מעצמו את החלק החסר והתוצאה בהתאם.נדירים הם האלבומים שמילים ומוזיקה יחד עם יצירתיות ככ גדולה מתחברות ליצירת כמעט שלמות.חבל שאין קצת יותר מזה בעיקר בלהקות של היום .

חרטושה

New member
מישהו ראה היום את הסרט

הג'וב האיטלקי? (ערוץ הוט אקשן מתישהו אח"צ) לא שממש ראיתי את הסרט, אבל שמתי לב למוסיקת הסיום שלו. גרסה ל- Money שהקליטו כמה אנשים. דווקא לא רע בכלל, אפילו די התלהבתי. מישהו שמע? וזה מביא אותי דווקא לשאלה השנייה. כמובן שחכיתי לראות בקרדיטים מי עשה את העיבוד לשיר ומי מבצע אותו. משום מה לא זכרתי שרק לווטרס יש קרדיט על השיר הזה. מאד לא הוגן. כלומר האלבום הזה כל כך ווטרס, אבל כל כך לא. הנושאים שבהם האלבום עוסק הם הנושאים שמעסיקים ויעסיקו את ווטרס לשארית חייו כנראה. הוא גם תמלילן שאין שני לו, ואי אפשר להתחרות איתו בכלל בשנינות, בחריפות בכעס ובמרירות שנובעים מהשירים שלו. אבל כל כך ברור שבמקרה הטוב ווטרס היה נשאר עם המילים על הדף, ובמקרה הפחות טוב הוא היה עושה מהן אופרה בשלוש מערכות ושתי הפסקות, רצוי כזאת שנמשכת לפחות 6 שעות. כלומר אני לא זוכרת מי נגד מה, אבל אין שום סיכוי בעולם שווטרס היה מוציא אלבום גאוני כזה, הן מבחינת המוזיקה, העיבודים, האפקטים והביצוע - לבד, אפילו שאומרים שהוא מסתדר לא רע עם כל הצד הטכני ושהוא ידען לא קטן בכל "המסביב" באולפן.נו וואי. אז מה בדיוק קרה שם? האם רוח אביו המת של האמלט חזרה לרדוף את הבסיסט המתוסכל? מי מת בסוף? אה, וכמה זה עלה?

itaikuskus

New member
velvet revolver

משלבת את יוצאי guns and roses וסולן להקת stone temple pilots הם לא משהו. לדעתי הם עשו את הקאבר רק כדי שסלאש יוכיח שגם את הסולו גיטרה הזה הוא יודע לנגן. ווטרס היה מעורב בכתיבת רוב השירים בDSOTM ואף קיבל קרדיט מלא על money,brain damage-eclipce לדעתי הקרדיטים באלבום הלכו יותר על מי כתב את המלים- הרבה להקות היו מיישבות כך את חילוקי הדעות בנוגע לקרדיטים, יש שהוא גם הביא את השלד המוסיקלי, הבייס ליין המתוחכם, אבל רוב האלבום מראה, גם מבחינת קרדיטים, מעורבות גבוהה של יתר חברי הלהקה.

wommer

New member
וואי!

ואני חשבתי שרק אני שמתי לב... בכל אופן, בדיוידיthe making of dsotm ווטרס אמר שם שהוא ישב בבית לפני הקלטת האלבום אומ שהו כזה, ועלה לו הריף הזה, וכנראה שהוא גם כתב את המילים באותו זמןף והוא הקליט את זה בהקלטה ביתית ואף השמיע את זה שם, וזה די נחמד דווקא.

NIR Y

New member
מעניין

אני מסכים שווטרס לא היה מוציא אלבום כזה לבד, אין ספק. אבל הוא היה מגיע הכי קרוב, הלהקה פינק פלויד היא שייצרה את המוזיקה. אבל עדיין יש שעשו יותר ויש שעשו פחות, ולא סתם ווטרס מתחזר על הקרדיטים. אחרי הכל הוא כן היה הכי חשוב, וזה כן יותר בזכותו מאשר שאר הלהקה. לפי דעתי.

וינסנטי

New member
ווטרס היה אחראי לפן מסוים בלהקה.

לצד הריגשי, האנושי, שהתבטא בעיקר בטקסטים שלו. לפי מה שאני שמעתי, גילמור, רייט ומייסון התנהגו בעיקר כמו דינזוארים ידועים, ו-ווטרס הוא זה שהיה אחראי לצד הכועס של הלהקה [ויש כזה ברוב הלהקות, ע"ע גבריאל בג'נסיס, פריפ בקינג-קרימזון, לנון בביטלס, האמיל בודן-דר-גראף, או סתם אומנים לבד- בואי לדוגמא]. באשר לכמות האחריות בצד האפל, אני חושב שהוא גם היה אחראי לרעיונות של האפקטים האולפניים, כך הוא העיד על עצמו, ואני לא חושב שיש סיבה לא להאמין לו סה"כ.

thezanani

New member
את עדיין בחפפה מkaos

וזה מובן ולגיטמי.כורי פחם לא מעניינים.גם אם תקוע להם נוקיה בתחת. כל אחת מהשאלות שלך יכולה להתחלף בחבר אחר בלהקה.טוב עזבי את הרביעי. גם האישיים של גילמור ורייט,שברירת המחדל כאן היא שכל "המוזיקה" באה מהם,הציגו מוזיקה שיטחית ומשעממת,שקשה לי אפילו להכליל אותה באותו משפט עם פינק פלויד.איך זה נראה בפועל? נדמה לי שרק עובד התאורה הזקן והערום מפומפיי ידע.(למה רק הם?למה?אאוריקה) אבל אם תשאלי אותי,ואת לא למרות שזה לא כ"כ משנה לי,אני הייתי תולה דווקא בווטרס את החזון המוזיקלי.את השאיפה והקונספט.רייט וגילמור פשוט היו עד כדי כך טובים בהגשה,ולכן זה גם נשמע כל כך טוב. וכך יוצא שזה גם קצת מסתדר עם הקרדיטים,שכולנו פה מתמוגגים ונמסים מאושר כמו דובון אכפת לי על מנגל לראות שווטרס החליט לרגע שיש עוד אנשים עם שם משפחה בלהקה אבל שוכחים לרגע שזה אמור להיות מובן מאליו,שדי חריגים במובנים של הפורום שלנו.ווטרס פשוט נתן להם סמיילי ג-ד-ו-ל ויפה והחליט לתת לדוד להיות אבא שבת.סקודה,רוג'ר.לאדה אוטומאטיקו. שוב,כל העניין של הכשלונות של כל אחד מהם בנפרד,נכון ומעיד על הצירוף הנדיר ביניהם אפילו יותר מהיצירות שלהם,אבל מראה באותו מטבח בדיוק שגם רייט-גילמור לא היו המקור היחידי לאקוס,דארק סייד והפסקול של "דיבוק".

חרטושה

New member
מוזר,

כי אני תמיד יחסתי את הכשלונות היחידנים שלהם לפרות ים. אולי ווטרס צריך לעבור לדקלום? ככה אני לא אצטרך להכריע בין לרסס את כל מי שנמצא בחדר במאג, לבין ללכת לישון, שני הרצונות הסותרים, אך השווים בכוחם שמתעוררים בי בכל פעם שאני שומעת את הפיינל קאט.

avki

New member
גם לי מותר לענות לא? ../images/Emo8.gif

לדעתי, מה שהניע את ווטרס לכתוב על הנושאים שהוא כתב עליהם הוא בעצם תוצר של חיים שהטיחו את כל מה שרע בחברה שלנו בבן אדם אחד; המלחמה (והביקורת על החברה ביחס למלחמה), הטירוף (וחוסר האיכפתיות של החברה מהשוני), הזמן שאוזל (וההתעלמות של החברה מהדברים החשובים באמת, והמשך בזבוז הזמן למען מטרות תפלות), הכסף (שבעצם הוא שם כל המשחק בתור להקה ממוצעת) ושאר הנושאים כולם הפריעו לווטרס באופן קריטי במשך כל החיים שלו. ווטרס מדבר לדוגמא על כך שאחרי מדל הוא עשה את הבוחטה שלו, התיישב באנגליה, והרגיש שהוא מבוגר מספיק בשביל לצאת לחיים הגדולים. אבל אז הוא ראה שהוא בעצם כבר בן 29, ובעצם החיים התחילו את המירוץ הרבה לפני שהוא בכלל שם לב לכך. זאת דוגמא קלאסית לאופן בו ווטרס מגיע לנושאים שהוא כותב עליהם: יציאה מנק' הנחה תמימה או נאורה כל שהיא (הילדות, והתפיסה לפיה אם אתה חי איך שנוח (עושה ניסויים מוזיקליים, מרוויח כסף טוב, חיי ככוכב רוק וכו') שהזמן תמיד יהיה לצידך), שבירת הבועה ופגיעה רגשית כל שהיא בעקבות כך. אפשר לראות את זה בכל השירים שווטרס כתב מדארק סייד ועד היום. לכן, אפשר להבין שווטרס, שאביב מת, שחברו הטוב ביותר ומושא הערצתו השתגע, ששרף את זמנו (מנק' מבט מסויימת) עד גיל 30 פתאום הרגיש צורך עצום להגיד את אמירתו, ובעצם להראות לכולם את הבעיות בחברה. אפילו מבחינות מסויימות הייתי אומר שכשמסתכלים על בן אדם כמו ווטרס ועל התהליך שהוא עבר בחייםעד גיל 30 זה היה מתבקש. חוץ מזה שכל השירים הלא פסטורליים\פסיכדלים שווטרס כתב תמיד היו או ביקורתיים (דוגמת Coporal Clegg) או זועמים (One Of These Days) או עצובים (If) והראו על הבאות. נק' המפנה הזאת בחיים של ווטרס בעצם היא הקש ששבר את גב הגמל, ומכאן נדמה שהתפתחה אצלו מין אובססיה של האשמה וירידה לשורשיו של הרוע בחיים, הרוע בחברה והרוע במין האנושי. לגבי השאלה השניה - דארק סייד הוא תוצאה של שיתוף הפעולה האידיאלי שהלהקה עשתה אי פעם. אמנם הטקסטים היו של ווטרס בלבד, אבל הרי זה משובח, וזה בעצם מה שיקבע את אופיה של הלהקה למשך 10 השנים הקרובות. כמו כן כל חברי הלהקה יכלו בקלות להתחבר לטקסט, שכן הטקסט יכול ליגוע בקלות לכל בן אדם שחיי את החברה המודרנית, ובוודאי חברי להקת פינק פלויד, שצילו של סיד הילך על כולם, וכולם לא באמת היו צריכים פוזה בשביל להראות שהם להקת רוק טובה (בניגוד מוחלט ללהקות האחרות הגדולות בתקופתם), וכולם חוו רגשות דומים (כנראה - גילמור ומייסון העידו על כך) באותה התקופה. לכן אין פלא שחיבור מנגינה שתתאים (שזה ממילא אחד הצדדים החזקים של הפלויד) היה לא פחות מתהליך מתבקש בתור חבורת מוזיקאים שעברו הרבה אחד עם השני וידעו איך לבטא רגשות בצורה כל כך טבעית ונכונה. כמו כן, אפשר לראות בהקלטות שונות שווטרס לא השתלט על העבודה באולפן, אלא תמך באחרים וניסה לעזור להם ולאזן את רעיונותיהם ותרומתם ככה שתתאים בצורה הטובה ביותר. בעצם יש לנו כאן להקה שפועלת במצב של שיתוף פעולה והבנה גבוהים מאד, עם מטרה מוזיקלית ברורה (פיתוח וניסיוניות וחדשנות, יכולות הלחנה שהתפתחו עם השנים, רצון לבטא בצורה הטובה ביותר את המילים), כשלכל אחד יש את המקום להתבטא באופן מוחלט כמעט (נניח חוץ ממייסון, למרות שגם הוא בהחלט תרם את חלקו בספיק טו מי), ותנאים אידיאלים של עבודה. לדעתי כל התנאים האלה הם בעצם מה שנותנים אישור לעובדה שדארק סייד הוא אחד האלבומים הטובים והמפותחים ברוק.

פינק פלויד היא דוגמא טובה

לאיך שיתוף פעולה הרמוני בתוך להקה יכול להניב תוצאות נהדרות - ולעומת זאת חוסר שיתוף פעולה, נסיונות השתלטות של אחד מחברי הלהקה (בכוונה או בלית ברירה) מביאים לתוצרים נחותים יותר. בלהקות - גם כאשר יש כותב שירים אחד יותר דומיננטי - יש תפקיד חשוב לכל אחד מחברי הלהקה. לגבי הפלויד, זה היה נכון גם בתקופת בארט, וגם לאחר מכן. הגבלת תרומתם של חברים בלהקה - כל להקה - אף פעם לא עושה לה טוב. ראיתי את מול את דאוס בהאנגר, וזו היתה גם אחת המחשבות שעברו לי בראש. טום בארמן הוא כיום הדמות הדומיננטית -אולי היחידה - בלהקה, כאשר חוץ מהכנר שלושת הנגנים האחרים הם חדשים. בהופעה, הם נתנו רושם של נגנים שכירים, כמעט ללא שום אינטראקציה עם הקהל, או אחד עם השני. איזה הבדל זה היה מההופעות הקודמות של הלהקה, שם הדינמיקה בין חברי הלהקה היתה מעולה - וכך גם הופעותיהם. גם אצל הפלויד זה היה ככה (גם אם אצלם ההופעות היו, במשך מרבית השנים, מתוזמנות על השניה, כמעט ללא מרווח לאילתור). כאשר היתה תקשורת טובה בין חברי הלהקה, תוך כבוד הדדי אחד לשני, קיבלנו את DSOTM. כאשר היחסים האלו התערערו, קיבלנו אלבומים טובים - אבל היה חסר בהם משהו. והסוף היה, אולי, בלתי נמנע.

emmily plays

New member
גמני הייתי שם

איזה באלנס נוראי. כל הניואנסים שהופכים את דאוס מסצתם עוד להקת רוק אלטרנטיביח ללהקה הקסומה שהיא נבלעו בדיסטורשן. אחר כך זה קצת השתפר.. ובכל זאת.. משהו לא היה שם. בכל זאת נהניתי, אבל.

thezanani

New member
פגעת בול כמעט בהכל

אנחנו תופסים פה את ווטרס בשעתו היפה יותר מאשר את הלהקה.פשוט רק עכשיו הוא הרשה.נכנס לzone מסויים של אהבת האחד,ליטוף שפנפנים וליקוק מרשמלו לשנה אחת,שאם יכל להמשך-היינו רואים עוד מהשיא שאליו הגענו עכשיו. רואים פה תקופה,בלי שום ספק.נק' שבירה כמו שאמרת.אבל אתה טוען שזה הדרגתי וכבר כתינוק הוא היה לוטעס עטלפים ומושך למייסון בשיער.אני חושב שהוא פשוט השתגע פה.בדיוק פה. בניתוח האלבומים פה,ראינו ווטרס שלא נראה עוד אף פעם.מור,סוסרפול,ואפילו מדל.למרות הריחוק היחסי והתמידי,רואים פה כותב רגיש על גבול הקסום.אני לא אומר שכולו נופת צופים,אבל היה איזושהו איזון נכון. אבל פה,פה הוא השתגע.שבר חזק לתוך הכלוב שלו.אין עוד יציאות רגשניות(למעט,wywh),הכיוון יותר אפל ולילי,ופה כבר מתחילים להרגיש קור מין הלהקה,הריחוק הקטנצ'יק הזה שגדל מאלבום לאלבום,עד לFC. וזה מצויין,כי זה מוכר וגם את זה הוא עושה בסטייל-הציניות שלו תופסת בביצים,יש לו חיוך מכוער ויותר מהכל-זה הביא לי את האלבום הכי גדול בכל הזמנים.

NIR Y

New member
אממ פגעת בול ?

אולי, אני חושב שזה מאד הגיוני וחכם כל הניתוח שעשית לווטרס. כמה הוא נכון אי אפשר ממש לדעת... את ניתוח האלבום אהבתי ואני די מסכים שזה כנראה מה שקרה. בכל מקרה כתבת יפה, ונחכה לשאלות הבאות.

למעלה