לקח

• פותח הנושא Mist2
  • פורסם בתאריך

Mist2

New member
לקח

אני לא זוכר האם פרסמתי כבר פוסט בנושא, אך המקרה עליו אני כותב, שב לאחרונה וטיפס ממעמקי הזיכרון אל תודעתי הפצועה, העייפה והעצלנית.

במחשה שניה, אני מניח שאוכל לקטלג את המקרה לאותם רגעים ספורים, אשר הענקתי להם כבר לפני מספר שנים את הכינוי ״רגעים זכורים היטב״.
מהסיבה שאותם רגעים, גם כאשר תודעתי לא מאירה עליהם כל תשומת לב, והם נמצאים אי שם בחשכה, ובכל זאת זוהרים באור מיוחד, ואני יכול לשלוף אותם בכל עת ולהתבונן בהם כאילו התרחשו רק לפני רגע, ואף פרט בהם, אפילו לא הקטן ביותר לא מכהה או משנה את צורתו או נשכח…

המקרה המדובר התרחש בתקופה בה הייתי שותף בקבוצה מיוחדת מאוד (בעיני), אשר עסקה בהתפתחותו האפשרית של האדם.
כמו בכל מסגרת, גם כאן הרגשתי לא בנוח, ההבדל היחיד היה, שאף אחד לא ממש ניסה לגרום לי להרגיש בנוח.
כמובן שלא היו גם ניסיונות מתוכננים הפוכים לגרום לחוסר נוחות, פשוט הניחו לי למצוא את דרכי בעצמי.
החוסר נוחות אף פעם לא הניח לי, אבל במקביל אליו, עם הזמן, נוצרו כוחות אחרים.
וכך מצאתי את עצמי, נפתח ונחשף יותר, ומרשה לעצמי לצלול ולהכיר יותר ויותר.
בשלב מסוים, כאשר כבר לא נחשבתי בעיני עצמי לתלמיד חדש, ולקחתי על עצמי יותר ויותר אחריות ואף התגוררתי במקום בו קיימנו את המפגשים, התחלתי להרגיש טוב…
הייתי מעורב בהרבה פעילויות, תלמידים אחרים הפכו להיות ידידים טובים ומאוחר יותר חברים, ותלמידים חדשים פנו אלי בשאלות וביקשו לשמוע ממני את דעתי בעניינים רבים הקשורים בלימוד.
אני משער, שהרגשתי שסוף סוף מצאתי את מקומי, והדבר גרם לי להרגיש טוב עם עצמי.

גם בעבודתי הרוחנית האישית, היה נדמה שאני מתקדם ולומד על עצמי דברים שרק לפני שנים בודדות היו רחוקים ממני שנות אור.
מה הייתי יכול לבקש יותר? אני לא תאב בצע, והיה נדמה שאני מרוצה לגמרי עם מצבי וקצב ההתקדמות שלי, לכן לא ביקשתי יותר מאומה.
אבל, לגורל או למקרה היו תכניות קצת שונות, לא משהו דרמטי והרסני, רק סטירה קטנה, אבל מי אוהב סטירות, גם אם מדובר בסטירות קטנות?

נהגנו להגיע לפגישות לפני הזמן, כך היינו יכולים לשוחח קצת בינינו על נושאים שלא הבנו או הבנו טוב יותר.
בדיוק במקרה שכזה, ניגש אלי תלמיד… גילו היה כפול משלי, אך הוא הצטרף לקבוצה שלנו לא מזמן, והיה מרבה לשאול שאלות.
תמיד נדמה היה שהוא נלהב מאוד, ומצבי רוחו היו משתנים מהקצה אל הקצה.
רגע אחד היה צוהל על כך שהבין משהו, ורגע אחרי כן ללא סיבה גלויה לעין היה שוקע בדיכדוך כבד והופך לשלילי.

באותו ערב הוא הפנה אלי שאלה בנושא מאוד לא פשוט.
כיוון שלא נותר זמן רב לפני תחילת המפגש שלנו, וכיוון שלא רציתי להישמע לא ברור, עניתי בצורה קצת מתחמקת, אבל הבטחתי כמובן שנוכל להמשיך לדון בנושא אחרי הפגישה.
הפגישה החלה, והאחראי לפגישה, שאל האם למישהאו מהנוכחים יש שאלה…
כמה ידיים הורמו לאוויר, כולל היד של אותו תלמיד עמו שוחחתי לפני הפגישה.
הזכות לשאול את השאלה הראשונה ניתנה לו, והוא מיהר ושאל את אותה השאלה אשר לפני דקות ספורות שאל אותי.

הוחלט להתמקד בשאלה זו, וכל נושא הפגישה סבב סביב אותו נושא.
כמה וכמה משתתפים ענו על השאלה, וממש לפני שרצו לעבור לשאלה נוספת, הוא הרים שוב את ידו ואמר: ״אבל מיסט״ (כלומר אני), אמר על הנושא דברים שונים לגמרי.
ואני שמעתי אותו מגולל בהתרגשות אופיינית לו את ההסבר שלי.
הבעיה היחידה הייתה שאלה לא היו דברי, אפילו לא דומה במקצת למה שאמרתי.

הוא סיים, וכולם הביטו בי. היו שם 40 זוגות עיניים שנעצו בי מבטים.
חלקם סתם הביטו, חלקם חייכו…
ואז שמעתי את האחראי אומר ״טוב, אז תלמד להבא לא לשאול יותר שאלות את מיסט״…

היה שם קול, שבצורה מקוטעת הצלחתי לשמוע אותו, שהסביר לי שהאחראי אמר את מה שאמר בצחוק, אולי אפילו כדי להקל עלי… אבל זה היה רק קול ההיגיון.
במקביל אליו היו קולות רועשים וחזקים בהרבה.
הקול החזק ביותר, המליץ לי לקבור את עצמי כאן ועכשיו…

הצלחתי לשבת על הכיסא שלי עד סוף הפגישה, שותק, מסמיק כולי מבושה וכעס.
ברגע שהפגישה הסתיימה, מיהרתי לחדרי, ונעלתי אחרי את הדלת.
ישבתי שם בחושך, עם גאווה פגועה, הנפגעה פעמיים:
פעם אחת בידי אותו תלמיד אשר הציג אותי בצורה כה לא נכונה.
ובפעם השניה בידי האחראי, שאותו כה הערכתי, שגרם לי בדבריו להרגיש עוד יותר מטופש.

אני לא יכול להישאר כאן, איך אני יכול להראות שוב את פני אחרי המקרה?
החלטתי שאני חייב לעזוב.
כך, כאשר אני יושב על קצה המיטה שלי, כולי רגשות שליליים, בושה וזעם, קרה משהו מופלא:
באותם רגעים ראיתי והבנתי שאין כל הבדל בין ההרגשה הטובה שעליה סיפרתי לכם בתחילת פוסט זה, לבין ההרגשה הרעה שהשתלטה עלי כעת.
האחת נוצרה כתוצאה לפידבקים חיוביים והשניה נוצרה מפידבקים שליליים.
הן היו שקריות בדיוק באותה המידה.
אחת מהן כתוצאה מליטוף נעים של האגו המזויף שלי, והשניה מסתירה שחטף אותו אגו מזויף.

באותו רגע כאשר ראיתי את הדברים בצורה כה ברורה, הצלחתי להיפרד מהכול.
הכעס והבושה עדיין היו שם, אבל הם כבר לא היו שלי, הם לעולם לא היו שלי, אך כעת לא היזדהיתי אתם ולא האמנתי להם יותר…
הצלחתי לצאת מחדרי, עדיין היו כמה תלמידים במקום, כמה מהם צחקו קצת על המקרה, ואחרים סתם שלחו לי מבטים מחייכים.
הצטרפתי לכמה מהם לכוס יין אדום…

נ.ב.
לא עזבתי את הקבוצה, והמשכתי להיות חלק ממנה עוד שנים רבות…

חזק מאד, כתוב היטב.

מקרים בוהקים כאלה
ביחד עם היכולת להעביר אותם באופן כה צלול
ביחד עם ההבנה שמאחורי זה
&nbsp
=
&nbsp
ממש נראה לי שכדאי שייצא ממך ספר מתישהו.

Mist2

New member
תודה

כתיבה הוא עיסוק בו אני מתקשה במיוחד, לכן גם אם פה ושם יוצא לי לכתוב משהו נחמד, אני עדיין רחוק מאוד מלכתוב ספר.
כן הייתי עושה את המאמצים במקרה של הטארוט שיצרתי, אם הייתי מצליח להשיג את המימון, השלב הבא היה לכתוב ספר.

בהצלחה עם המימון (שיושג בהמשך בנסיון הבא או לכל היותר בזה שאחריו, להערכתי); ובהצלחה עם הספר שבאמת רוצה לחלוף דרכך לכאן, בלי תנאים.

נושא לדיון, למי שרוצה:

"הכעס והבושה עדיין היו שם, אבל הם כבר לא היו שלי, הם לעולם לא היו שלי, אך כעת לא היזדהיתי אתם ולא האמנתי להם יותר…"

מה דעתכם על הציטוט המסויים הזה?

ינוקא1

New member

כבר הבאת זאת בעבר , אבל טוב להיזכר בזה שוב.
&nbsp
בגדול , הגעת למסקנה נהדרת - הן הפגיעה והן הגאווה הן אותו האגו עצמו.
וזה באמת נקרא "שחרור" - ההגעה לשיוויון נפש שכזה.
שכאשר משבחים אותך אינך "מתנפח" , וכאשר מעליבים אותך אינך מתכווץ.
אלא נשאר מי שאתה בכל סיטואציה , ופועל באופן ענייני.
מסכים איתך שתובנות כאלו הן מתנות.
&nbsp
אך האם למעשה היה נכון לא לעזוב את הקבוצה בסיטואציה כזו ? אינני יודע.
בהחלט יש מצב שהייתי עוזב אם הייתי מרגיש שאני בחבורת טמבלים.
&nbsp
&nbsp
אך הייתי עוזב לא מתוך תחושת פגיעה , אלא דווקא לאחר שיקול ענייני של בעד ונגד.
&nbsp
להבנתי , להיות חסר אגו לא אומר "לא להגיב".
החוכמה היא "לא להגיב מתוך עלבון" ומתוך תחושות פגיעה - כן להגיב ממקום קר של שיוויון נפש ועניניות.
&nbsp
יתכן שלעזוב זו דווקא תגובה ענינית בסיטואציה בה אתה רואה שאתה נמצא עם טמבלים , שמעוותים מה שאתה אומר , ועוד צוחקים על זה.
&nbsp
&nbsp

Mist2

New member
המסכנה שלי הייתה שונה

לא חשבתי אז ואני לא חושב היום שמדובר בטמבלים.
לגבי אותו תלמיד חדש, אני יכול להבין את הבילבול שלו...
לגבי החיוכים של התלמידים האחרים, חלקם הגיבו כך כי הבינו את מה שהתרחש, חלקם חצצו את המצב בחיוך... כלומר ניסו לא להתמודד עם הסיטואציה בעזרת חיוכים וצחוקים, וחלקם סתם הגיבו כך כדי להתגרות בי קצת.
שוחחתי עם כמה וכמה מהם ואף אחד מהם חוץ ממני לא חשב שקרה משהו קשה או מיוחד.
&nbsp
בכל מקרה הקבוצה הזו הועילה לי הרבה בעבודתי על עצמי, ועזיבה לא הייתה נכונה באותו הזמן.

mydearudi

New member
החלמה מול הבראה

אכן גמני כבר קראתי את הפוסט בבלוג שלך רגעים זכורים היטב. עלה בי היבט נוסף בהבדל בין הבראה (cure) במובן של חזרה למצב שלפני הפגיעה, לבין החלמה (healing) להפוך את המצב לכלי, למיומנות, ואולי אפילו לשירות הכלל.
אתה השכלת לקחת את הפגיעה כהזדמנות לגבש תובנה לחיים ולא נבהלת מהפגיעה, למשל לא בחרת לעזוב או להתגונן מול החיוכים כפעולת אקטינג אאוט. נראה לי כי הצעד הבא לגדול עברו הוא שלעיתים לקבל על עצמך אחריות פירושו לקחת את הכעסים עליך, כחלק מהתפקיד ואז המשחק הוא להיות כועס תפקודית כהורה או כמנהל, ולדעת אילו כעסים שלך ואילו של התפקיד.
ראיתי כמה וכמה מורים שלי עושים את זה, בביצוע מעולה עם קריצה הצידה.
כלומר רגשות קשים אפשר להשאיר לאחרים (בדינאמיקה הקבוצתית כנראה משהו יצטרך לקחת אותם כקול ותפקיד קבוצתי. גם בסיפור, בודאי גם אצל אחרים עלה החשש שגם הם לא יובנו ואולי יהיו מועמדים לזלזול מצד המאחראי בפעם הבאה) או לקחת ככוח תפקודי.

Mist2

New member
אני צריך לקרוא שוב פעם את ההודעה שלך

כדי להבין טוב יותר.
&nbsp

mydearudi

New member
קצת מילות הקדמה..

קבוצה היא יישות מרתקת, וממד מאד חזק בה הוא התפקידים שאנו לוקחים על עצמנו, בעיקר כשהקבוצה כבר עברה את שלב ההתחלה, ולרוב *באופן אוטומטי*. מאפיין נוסף הוא שבקבוצה אין 'וואקום' אני תמיד סקרן לצפות בקבוצה כשמשהו נעדר, בדרך כלל אחר יתפוס את תפקידו או שהעדר התפקיד יבלוט בדינאמיקה.
למשל אם חבר שתמיד מקליל את האוירה כלומר לא נותן לנושאים להכביד עלינו לא הגיע, נרגיש למשל שפתאום אפשר להכנס לעומק הדברים בלי חשש שמשהו ירגיש מחויב לזרוק בדיחה לא במקום בדיוק עכשיו..
עוד דוגמא, חבר שלא קל לו עם השקט שבתחילת שיתוף והוא תמיד זה ששובר את הקרח ופותח ראשון, אחריותו היא להביא לפתיחות בכול מחיר. יש ליצן חצר, דאגן, החרד להשרדות הקבוצה ועוד.
בקבוצה אנו ביחסי הדדיות, בוחנים היבטים כמו האם נוכל לצאת מהתפקוד האוטומטי שאנו לוקחים על עצמנו בחיים.
הפגיעה שחווית היא קול קבוצתי כי סביר להניח שגם אחרים נפגעו מהזלזול של האחראי וכו'. אם אתה מניח את תפקוד "לוחם הצדק' אין וואקום וחבר קבוצה שאתה ביחסים קרובים עימו יקח עליו את התפקיד.
זהו..מקווה שהבהרתי.. עכשיו נותר לקרוא שנית..

Mist2

New member
חוץ ממה שרשמת

על אותם התפקידים שכל אחד מגלם, בקבוצה זו הרבה מהתלמידים קיבלו תפקידים רישמיים בקבוצה. לדוגמה, היה מישהו אחראי על כיבוד, על סידור פרחים, על הבית בו התקינו הפגישות ועוד... כמובן שכל הזמן היתה רוטציה.
הרבה פעמים תפקידים אלה התנגשו בתפקידים עליהם אתה דיברת, והדבר כמובן יצר חומר לעבודה עצמית... זה היה תמיד מעניין...

lightflake

New member
"שונצי עושה סיבוב על הקורקינט"

זה מה שעולה אצלי בכל אופן

lightflake

New member
אז אתה משווה את עצמך למארג' סימפסון...

מממ... כן, יש בזה משהו, אבל נראה לי יותר מדויק תהיה אחת האחיות המעשנות שלה

למעלה