לעומת > לעומתי

לעומת > לעומתי

מישהו יודע מתי נכנס לשימוש בשפה העברית התואר לעומתי/ת כגון כנסת לעומתית, קונגרס לעומתי, מועצת עיר לעומתית וכו', ומי טבע את החידוש ? אאל"ט המילה חדשה יחסית. המילה 'לעומת' די מוזרה כשלעצמה, וגם לעומתי/ת שנולדה ממנה (החידוש קולע ומוצלח לטעמי).

trilliane

Well-known member
מנהל
באמת חדש, פעם ראשונה שאני נתקלת בכך... ../images/Emo12.gif

כנראה מכיוון שאיני קוראת די חדשות ולא מתעניינת בפוליטיקה.

sailor

New member
לעומתי זה אנטי

כנסת אנטי היא כזו שמתנגדת ככלל או לרוב להצעות הממשלה.

לא אתפלא אם מקור החידוש הוא

עיתונאי ישראלי ששהה בארה"ב ותרגם איזשהו מושג מאנגלית. מעניין אם יש לך גישה למקור המילה, התגלגלותה ותקינותה. בתקשורת משתמשים בה חופשי; באב"ש (1965) אין לה אזכור, כך שהיא כנראה נכנסה לשפה מאוחר יותר.

trilliane

Well-known member
מנהל
גישה למקור המילה? מה זה? ../images/Emo12.gif

אין איזשהו מאגר קסום ליודעי ח"ן שבו נמצאים כל מקורות המילים...
התחקות אחר מקורה של מילה, התגלגלותה וכו' מצריך מחקר. אם מישהו כבר חקר בעבר ופרסם את הממצאים, צריך לאתר את הפרסום. אם לא, צריך לחקור מאפס... לא מכירה דרך אחרת. כפי שציינת, זו כנראה מילה חדשה מאוד כי היא לא מוכרת לי וגם לא כלולה במילונים המוכרים לי (בדקתי במילון ספיר 98' ובמילון הסלנג המקיף 2005). השערתך נשמעת לי הגיונית – יש להניח שהמילה נולדה בתקשורת, ושם צריך לחפש אותה. למרבה השמחה בימינו התקשורת נגישה בקלות ובחינם באינטרנט. אפשר להתחיל לחקור בגוגל, לחפש היקרויות של המילה, מתי התיעוד המוקדם ביותר שניתן למצוא לה (במשמעות הזו כמובן), אולי התייחסויות בטורים / בלוגים / פורומים ועוד. בחיפוש מהיר בגוגל מצאתי שרוביק רוזנטל השתמש בה בטור שכתב לפני כחצי שנה: http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/174/360.html את יכולה לפנות אליו, אולי תהיה לו תשובה או שיוכל לחקור קצת בנושא עבורך. דבר נוסף שקפץ לי בחיפוש בגוגל הוא ספר בשם "לעוּמתיוֹת" שיצא לאור בתחילת השנה. http://www.nrg.co.il/online/47/ART2/044/292.html

Amirmel

New member
לא ממש חדש

בחיפוש בדברי הכנסת קיבלתי אזכור ראשון ממאי 1990 של דוד ליבאי. הוא מציג את המונח באופן שנשמע ממנו שהוא מוכר כבר אז. יכול להיות שהוא נטבע כבר בשנות ה-70 כשעברו לבחירה ישירה של ראשי עיריות ומועצות מקומית

Amirmel

New member
אני לא מכיר שימוש כזה

בכל הפעמים ששמעתי או קראתי התייחסות לשיטה האדברסרית השתמשו ב"אדברסרי" ולא ב"לעומתי". ההליך האדברסרי הוא גם לא בדיוק "לעומתי" במובן של "מועצה לעומתית". הוא יותר "עימותי". עם זאת, בהחלט יכול להיות שהמילה החלה דרכה בעולם המשפטי. חיפוש בפסיקת בית המשפט העליון העלה פסק דין משנת 86' שבו מדובר על "מועצה לעומתית" ומצוטט מסמך של משרד הפנים שמשתמש בביטוי שנה קודם לכן. שימוש אחר במילה היה כבר בפסק דין מ-1961 שבו השופט גוייטין מתייחס להחזקה לעומתית במקרקעין (כלומר החזקה במקרקעין ללא זכות או רשות).

וזו תשובתה של רות אלמגור רמון:

נדמה לי שהיא צמחה בעולם המשפט. אעדכן אם וכאשר אקבל תשובות ממקורות נוספים.

trilliane

Well-known member
מנהל
חיפשתי במורפיקס ובמאגר המונחים של האקדמיה

adversary שם עצם: יָרִיב, מִתְנַגֵּד, מִתְחָרֶה, אוֹיֵב תואר: שמתנגד, שמתעמת, אנטגוניסטי; (משפטים) אדברסרי adversarial שם עצם: יריב פוליטי תואר: ששייך למצב של ניגוד, של עימות לעומתי לְעֻמָּתִי תואר politics) opposition ; (economics) contrarian) לעומת זאת מאגר המונחים של האקדמיה לא הניב תוצאות כלל (וניסיתי את כל אפשרויות החיפוש) למעט opposition שהניב תוצאות מהשורש נג"ד. גם בבילון לא מכיר את "לעומתי".

לעומתי' חגג בר־מצווה לפחות. ברב מילים המצחפי,

ששנת הוצאתו לאור 1997 - לא נפקד מקומו.

IDAN30

New member
אני לא יודע מי טבע את המילה

אבל כמו שנאמר לעיל היא באמת לא חדשה. אני זוכר שהיא זכתה ל"עדנה" בין 1992 ל- 2003, בתקופת חוק יסוד: הממשלה הקודם. המצב של "כנסת לעומתית" היה שורש הבעיה של החוק ההוא (ומה שגם הפיל אותו בסוף), לכן הרבו לעסוק במונח. המילונים יכולים לכתוב מה שהם רוצים, אבל למיטב ידיעתי למונח הזה יש משמעות מאוד ספציפית: מצב שבו לראש הגוף מבצע אין רוב בקרב חבר האנשים שהוא פועל מכוחם - אותו חבר אנשים נקרא "לעומתי" ביחס אליו. אני לא זוכר ששמעתי את המונח אי פעם בהקשר אחר.

למעלה