למי שרוצה לקרוא

אלעדמי

New member
למי שרוצה לקרוא

שלחתי תגובה להנהלת חופש על מאמר פרשת השבוע של דן מלר (מצורף קובץ) אשמח לתגובה גם ממכם.

גוססי

New member
שאלה, ברשותך

"אך אדם מאמין מבין שאלוקים ברא את העולם ורוצה שהוא ינהג לפי המוסר שלו. ולכן המוסר הפנימי של אדם צריך להיות בנוי על המוסר האלוקי (כי לפי אומונתינו האלוק מבין יותר טוב ממך איך מסתדר העולם" נניח שאלוהים ברא את העולם והוא מבין הכל יותר טוב מכולם. מדוע המסקנה המתבקשת מכך היא שהמוסר האלוהי (קרי המצוות) טובות לנו? מה גורם לך לחשוב שלאלוהים יש מחוייבות כלשהי לטובתו של האדם?

אלעדמי

New member
שאלה מאוד קשה שלא ממש חשבתי עליה

אחלק את השאלה לכמה חלקים שבחלק העיקרי אענה לפי עניות דעתי ואתן תשובה בלי נדר בשבוע הקרוב לאחר שאבדוק את העניין... דבר ראשון היא המחוייבות שלנו לאלוק אפילו אם זה לא טוב לנו- ה´ נתן לך את החיים במתנה אנא תאר לעצמך שכל חיוך שאתה מחייך, כל טעם טוב בפה שאתה מרגיש וכל נשימה קטנה ומתוקה שלך ניתנה לך המתנה ע"י ה´. האם אתה לא מחוייב לה´? אתן לך משל בעניין זה- הוריך גידלוך 18 שנים עד גיל בגרות. האם אתה לא מחוייב להם? אמשיך אם משל זה למרות שהוא מוטל בספק ואשאל אותך... האם הם לא מחוייבים לך? האם הם לא רוצים בהצלחתך? אלא שברוב המקרים הוריך רוצים בהצלחתך ולכן אולי אף אפשר להשוות את כך שמצוות ה´ נועדו להצלחתך ועזרתך כדי שתהיה אדם יותר טוב ואף מושלם. אולי את זה שה´ מחוייב אלינו אפשר לקשור בברית כלשהי שהייתה בתורה אבל אין לי דוגמה מבוססת כרגע אנא קבל את תשובתי הכנה, ואשמח לתגובה. בקרוב אני מקווה שאוכל לענות לך ביתר בהירות.

גוססי

New member
"שונא מתנות יחיה"

"ה´ נתן לך את החיים במתנה" לא ביקשנו להיוולד, ואלמלא נולדנו לא היינו חשים בחסרונם של החיים. "... שכל חיוך שאתה מחייך, כל טעם טוב בפה שאתה מרגיש וכל נשימה קטנה" ומה עם אלה שיש להם יותר סיבות שלא לחייך? יש לא מעטים שחווים רוב חייהם סבל וייסורים שאינם מהווים סיבה להכרת תודה. "הוריך גידלוך 18 שנים עד גיל בגרות. האם אתה לא מחוייב להם?" תלוי עד כמה מלאכתם היתה טובה. אם במבט לאחור אוכל לומר שהם השתדלו לעשות עבורי כמיטב יכולתם אזי בהחלט יש מקום להכרת טובה. אם, לעומת זאת, הם התעללו בי באופן שרירותי, הטילו עלי משימות בלתי אפשריות שאת טעמן איני יכול להבין והיכו אותי בחמת זעם על כל טעות פעוטה, אזי מחוייבותי כלפיהם תהיה מינימלית, אם בכלל.

begone

New member
שוב - השואה

"ה´ נתן לך את החיים במתנה" אם כך, מדוע לקח את החיים של מליון חצי ילדים יהודים בשואה? אין לך תשובה. "מצוות ה´ נועדו להצלחתך" אם כך, מדוע נשרפו מאות אלפי מקיימי-מצוות בקרמטוריום של אושוויץ? אין לך תשובה. "ה´ מחוייב אלינו" אם כך, מדוע אירעה השואה? אין לך תשובה.

sandchicken

New member
אלוהים לא מחוייב אלינו

אנחנו מחוייבים אליו. לא מוצא חן בעיניכם? זבשכ"ם.

גוססי

New member
אכן, הדבר לא מקובל עלי

יחסים המבוססים על מחוייבות חד-צדדית אינם יחסים בריאים. מי שבא אלי כשידיו מלאות בתביעות מוזרות ושרירותיות אולם טובתי אינה שוה בעיניו כחוט השערה אינו יכול לצפות שאגלה כלפיו יחס אוהד.

אני בהלם מוחלט!!

אתה מדבר על בורא עולם !!! לכך התייחסת. לא מדובר בחבר שלך או התקשרות עסקית!

גוססי

New member
אני לא רואה סיבה להתרגשות

כל הזמן אנחנו שומעים שאם נהיה ילדים טובים ונעשה מה שאלוהים רוצה אזי הוא ירבה את זרענו כחול אשר על שפת הים ויביא גשמי ברכה וימגר את אויביינו ויביא את המשיח. זו לא התחייבות עסקית?

בהחלט שכן, אך אשאל אותך..

ומה אתה תרמת בעיסקה הנ"ל? חוץ מלכפור בו ולגנות את מאמיניו? על זה אתה רוצה פרס?!! עד היום הוא קיים ועמד בכל ההבטחות שלו, הבעיה היא שאנחנו לא קיימנו את חלקנו. אז מה לך כי תלין?!

yontz

New member
ממש עמד בהבטחות שלו...

הרי ברור שכמות היהודים היא ככוכבים שבשמיים (לא רק שאין כמות כזו אלא גם שהוא קיצץ בכמות הקיימת בחצי לפני כ-60 שנה) , ואנו חיים בגבולות "הארץ המובטחת". מעולם לא הגענו למצב כזה גם בימי דוד המלך בהם גודל המדינה וגבולותיה היו הגדולים ביותר. תוכל להגיד שלא עמדנו בהבטחות שלנו לכן הוא עדיין לא עמד בשלו אך לא תוכל להגיד כי "הוא קיים ועמד בכל ההבטחות שלנו".

בוודאי שקיים

עיין שלושת פרשיות של קריאת שמע. והיה אם שמוע תשמעו אל כל מצוותי אשר אנכי מצווה אתכם היום.... ונתתי מטר ארצכם בעתו יורה ומלקוש, ואספת דגנך ותירושך ויצהרך. ונתתי עשב בשדך לבהמתך ואכלת ושבעת. תקיים את מצוותיו? בתמורה תזכה לעושר ורווחה גשמית. השמרו לכם פן יפתה לבבכם וסרתם ועבדתם אלוקים אחרים והשתחויתם להם. וחרה אך ה´ בכם ועצר את השמיים ולא יהיה מטר והאדמה לא תתן את יבולה ואבדתם מהרה מעל הארץ הטובה אשר ה´ נותן לכם. לא תקיים את מצוותיו ותכפור בו? יסיר מעליך את השגחתו ותאבד את כל מה שקיבלת מבחינה גשמית, ותהיה הפקר בפני האומות. הדוגמא הנ"ל היא מן התורה. בנוסף יש את דברי הנביאים, בין היתר הנבואה המתייחסת לשואה. וגם בגמרא היכן שהוא (עדיין מחפש) כתוב במפורש את כל התהליכים שקדמו לשואה ובעקבותיהם השואה עצמה. הסיבה שמעולם לא זכינו להיות עדים להבטחות בשלמותן, היא מהסיבה הפשוטה, אנחנו מעולם לא קיימנו את חלקנו במלואו, הרי התנאי "הוא קודם אתם! ורק אחר כך אני". אשאל גם אותך, מה היא תרומתך? או שאתה מאלו היושבים על הגדר ומחכים לראות מה ילד יום?

yontz

New member
אתה סותר את עצמך

מחד אתה טוען "עד היום הוא קיים ועמד בכל ההבטחות שלו" ומאידך "הרי התנאי "הוא קודם אתם! ורק אחר כך אני"". בנוסף לכך ההתנייה שכל היהודים באשר הם יקיימו את מצוותיו ורק אח"כ הוא יקיים את הבטחותיו היא מגוכחת, בלתי אפשרית ונראית כמו בדיחה גרועה על חשבוננו. אני לא מתכוון לתרום כלום בנושא קיום מצוות מהסיבה הפשוטה שאני אתאיסט ולכן אני לא מחוייב לאף אחת מהמצוות חוץ מאלה הקבועות בחוק.

גוססי

New member
כן, המממ... באילו הבטחות הוא עמד?

ארחיק לכת עוד יותר - האם יש לנו שמץ של ראיה לכך שהוא בכלל מסוגל לעמוד בהבטחות אלה? או שיש לו כוונה לעמוד בהן? מה עם איזה demo קטן?

ראה תגובתי ל-yontz

"מה עם איזה demo קטן?" מה גורם לך לחשוב שהוא חייב לך משהו? אולי אתה רוצה התגלות פרטית? הבט אחורה בכל ההסטוריה הארוכה שלנו, בכתובים, בפירושים, בנביאים ועוד´. הבט בטבע, ביקום, למד מהחכם מכל אדם (לכל הדעות והאומות) שלמה המלך שאמר "מבשרי אחזה אלוה". אין לך ראיה על טבעית כפי שהוא זכה לה, אך יש לך היום את כל האמצעים/מכשירים כדי לראות את שראה ולהסיק את אותה מסקנה מתבקשת. יש לך את זכות הבחירה חופש הבחירה... "ראה אנכי נותן לך את הטוב ואת הרע, את החיים ואת המוות, ובחרת בחיים." החלטה שלך ושלך בלבד. בהצלחה.

גוססי

New member
לא ביקשתי פירוט נוסף של ההבטחות

או האיומים, אלא ראיה סבירה ליכולת ולכוונה לממש אותם. מדוע עלי לסמוך בעינים עצומות על הבטחות גרידא? אבל השאלה החשובה יותר היא זו: מדוע אני בכלל זקוק לעיסקה כזו? הגויים מסתדרים לא רע גם בלי הבטחות ובלי טובות. מה אני צריך שאין להם?

למעלה