למי יש יותר זמן ?

morkrol

New member
למי יש יותר זמן ?

אם ניסתכל על סעיף 3 לחוק החוזים ונבדוק את ההבדלים בין 3(א) לבין 3(ב) אז לאיזה מציע יש יותר זמן להתחרט מההצעה שלו. למציע שהציע הצעה מסוג בלתי חוזרת יש יותר זמן להתחרט מהצעתו או לאדם שהציע הצעה רגילה ?

סעיף 3 לחוק החוזים

מי שפועל לפי 3(ב) לא יכול לחזור בו מהצעתו. חוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973 3. חזרה מן ההצעה (א) המציע רשאי לחזור בו מן ההצעה בהודעה לניצע, ובלבד שהודעת החזרה נמסרה לניצע לפני שנתן הודעת קיבול. (ב) קבע המציע שהצעתו היא ללא חזרה, או שקבע מועד לקיבולה, אין הוא רשאי לחזור בו ממנה לאחר שנמסרה לניצע.

morkrol

New member
מה פשר המשפט המבלבל הזה ?

אני יודעת את זה אבל מה שבילבל אותי זה שבספר אחד נרשם הפוך מההגיון. מה שכתבת זה לפי דעתי הדבר הנכון, אלא שבספר אחד, כתוב הפוך ואולי לא הבנתי נכון או אולי יש טעות בספר. אתן ציטוט לקטע: בספר דיני חוזים בפרק על ההצעה עמ"ד 245 בתת פרק "חזרה מהצעה" . "ב. תוצאת הסדר: עיון במונחי הזמן של סעיף 3 מעלה הבדל ניסוחי, אך משמעותי, בין שני סעיפיו הקטנים. סעיף 3(א) לחוק החוזים קובע את רשותו של המציע לחזור בו מן ההצעה ובלבד שהודעת החזרה נמסרה לניצע לפני שנתן הודעת קיבול. ולעומתו סעיף 3(ב) קובע את העדר רשות המציע לחזור בו מהצעה בלתי חוזרת לאחר שנמסרה לניצע. מה בין לפני ובין לאחר בסעיפים אלה ? נראה כי ההבדל טמון בפתרון הסיטואציה שבה התרחשו בו בזמן שני אירועים. כאשר הודעת הקיבול נעשתה באותו הזמן שבו נמסרה הודעת החזרה מן ההצעה, אין תוקף להודעת החזרה, כי היא לא נמסרה לניצע לפני שנתן הודעת קיבול. לעומת זאת, כאשר ההצעה הבלתי חוזרת והחזרה ממנה הגיעו בו זמנית אל הניצע (למשל מכתב ומברק), הודעת החזרה תקפה, כי היא לא נעשתה לאחר מסירת ההצעה הבלתי חוזרת. עקב הבדל זה מוארך קמעא פרק הזמן הקצר שניתן למציע של הצעה בלתי חוזרת לחזור בו מהצעתו. המשפט האחרון שהדגשתי הפתיע אותי וחשבתי לעצמי או שיש כאן משהו שלא הבנתי או שיש כאן טעות במשפט הזה. כי מה שכתוב במשפט המודגש הוא שמוארך זמן ההתחרטות של מציע שהציע הצעה בלתי חוזרת וזה לא נשמע הגיוני. וזה מבלבל אותי. לא הבנתי את המשפט הזה מדוע זה לא נשמע הגיוני.

למיטב הבנתי

המשפט הזה מתייחס לפרק הזמן עד שההצעה הבלתי חוזרת מגיעה לידיעת הניצע. כלומר - כל עוד ההצעה הבלתי חוזרת לא הובאה לידיעת הניצע, יש למציע אפשרות לחזור בו מן ההצעה.

למעלה