למה Kanji in MangaLand כ"כ יקר?

השם של הסדרה מטעה

ראיתי preview באמאזון וזה בכלל לא מלמד קאנג'י דרך מאנגה, אלא דרך mnemonics (קישור קאנג'י לתמונה). לא שיש לי משהו נגד השיטה הזאת, אבל למה להטעות?

herouth

New member
לי יש משהו נגד השיטה הזו.

הצצתי בזה כרגע. מלמדים אותך, נניח, את התו 丁 באמצעות תמונה של מין מקדחה ידנית כזו.

איך לעזאזל זה אמור להזכיר לך את הקשר בין התו לבין איזשהו מן הפרטים שהוא שייך אליהם? זו לא חוכמה לעשות תמונה שדומה לתו, אם אין בתמונה שום פרט שאומר "וואללה, זה רחוב".

יש להייסיג הסבר מנומק היטב למה אין סיכוי לזכור את הדברים האלה לפי תמונות. לדעתי - בזבוז כסף מאיפה שלא מסתכלים על זה.

ortolan

New member
אכן, מצד שני גם את הייסיג וקודמיו

אולי הגיע הזמן לעדכן - השיטה בה לא לומדים את הקריאה עד לשלב מאוחר לא מועילה במיוחד כשבמקום לכתוב משתמשים במקלדת.

herouth

New member
ההיגיון של הייסיג עדיין די תופס.

נכון שבעבר כתיבת הקנג'י היתה חשובה יותר, ואולי אפשר להמציא שיטה דומה שבה תלמד לזהות את הקנג'י בלי לתרגל כל כך הרבה את הכתיבה שלו.

אבל בבסיסה, השיטה שלו התבססה על הבחנה, שאני לא חושבת שהשתנתה מאז, שלסינים שלומדים יפנית יש יתרון גדול בתחום האוריינות היפנית על פני כל הלומדים האחרים והם מגיעים לרמות גבוהות יותר. זאת בגלל שבשינויים קלים, הם תכל'ס מכירים כבר את מרבית הקנג'י, ומסוגלים לקשר סמל למשמעות, ועל זה הם בונים את הידע החסר שלהם - השלמת הקריאה, צירופים שאינם קיימים בסינית וכו'. תלמידים מן המערב, לעומת זאת, צריכים להתמודד קודם כל עם החסם של "תלמדו אלפיים תמונות, כולל קריאות, כולל קישור למילים", ואם הם לא יפרקו את המשימה לכמה חלקים, הם די בבעיה.

בהנחה שאתה מסכים על הנושא הזה, נשאלת השאלה איך ניתן לתרגל את הקשר בין תמונה למשמעות הכי טוב, והאם אפשר לעשות קיצורי דרך כך שכבר תעסוק בקריאה מההתחלה. אני לא בטוחה שיש דרך יותר טובה ללמוד את ה"תמונה" של הקנג'י מאשר באמת לכתוב אותו כל פעם. בכל מקרה זה טעון הוכחה.

השיטה האלטרנטיבית שראיתי, שבאמת פחות מתרכזת בכתיבה ויותר בקריאה, היא Kanji In Context. הכרתי לפחות אדם אחד שהיה מסוגל לקרוא ולכתוב טקסטים מורכבים בקנג'י על בסיס השיטה הזו. אבל גם כאן, אין ניסים. השיטה מתבססת על כך שהגעת לפחות לרמת "בינוני" ביפנית ויש לך אוצר מילים בהתאם, כך שחלק מהמידע שאתה סופג (הקשר בין הצליל למשמעות) כבר עומד לרשותך. בשיטה זו אתה גם רוכש אוצר מילים חדש, כמובן, אבל מבלי שיהיה לך בסיס, אין לך את ה"הקשר" שעליו היא מסתמכת.

אז הרושם שלי הוא שבכל מקרה חייבים לפרק את המשימה הזו בצורה כזו שהאוריינות תבוא אחרי קניית ידע בסיסי כלשהו. זה יכול להיות הקשר בין התמונה למשמעות, כמו הסינים של הייסיג, או אוצר מילים וידע ביפנית שנותן לך הקשר כבסיס ללמידה, כמו Kanji in Context. אבל בשני המקרים, יש צורך בכושר דחיית סיפוקים.

tachiwakare

New member
בתור מי שהתחיל ולמד את הקיויקו מהספר הזה

הוא סך הכל אחלה ספר. הסיבה שהסדרה נקראת KANJI IN MANGALAND הוא שבכל פרק יש עמוד מנגה שמשמש לתרגול המילים והקאנג'י שנלמדו, ומשום שהציורים שמסייעים לשינון המילים (MNEMONICS) הם בסגנון מנגה.

מדובר בשיטה די חכמה, הדברים נלמדים בסדר של הכיתות ביפן, כך שהלומד יכול להתחיל לקרוא בשלב יחסית מוקדם. אני יכול להעיד על עצמי שהתחלתי לקרוא מנגה פשוטה בלי פוריגאנה (אזומנגה דאיהו, הידאמארי סקץ'...) כבר בכיתה ד' (הספר השני), וכשסיימתי את כיתה ו' כבר הייתי מסוגל לקרוא LNים פשוטים (קינו נו טאבי). לצד זאת, הספר שומר על סדר לימוד רציונלי ומובנה .שבתוך הכיתות הספר משתדל לסדר את הקאנג'י באופן בו כל קאנג'י שנלמד, מתבסס על קאנג'ים ורכיבים שכבר נלמדו, ומקפיד לתת שם לכל רכיב, ולא רק לראדיקלים (בדומה לKANJIDAMAGE). לדוגמא לא נלמד את 蝕 מבלי שלמדנו את 食 ואת 虫, וכנראה שנזכור אותו באמצעות משפט כמו "בליקוי החמה המפלצות אוכלות את החרקים" (עיין ערך: ברזרק).

בסך הכל יש לא מעט בעיות (המשפטים לשינון שלהם נהיים מזוויעים כשמגיעים לשלבים קצת יותר מתקדמים) אבל אפשר להתגבר עליהן, ובהחלט שווה לבדוק אם השיטה הזאת מתאימה לך. בסופו של יום חשוב לזכור שיש המון שיטות וספרים ללימוד קאנג'י והכי חשוב להבין מה מתאים לך ועם מה אתה לומד טוב.

אישית למדתי בשיטה זו את כל הקיויקו (1006 קאנג'י) בפחות מ-3 חודשים בלי להתאמץ יותר מדי (שעה וחצי ביום) ואחרי זה המשכתי עם השיטה באופן עצמאי וכעבור 3 חודשים נוספים כבר הכרתי את כל הג'ויו (2136 קאנג'י, בערך בנקודה הזאת עשיתי N2). בלי הרבה מאמץ כשהפסקתי ללמוד באופן אקטיבי אחרי כמה חודשים נוספים כבר הכרתי כמות גדולה של קאנג'י (2500-2600), כמובן שאני עדיין נתקל כל יום בקאנג'ים חדשים כשאני קורא...

לגבי ההוצאה והמחיר: לדעתי הספרים OUT OF PRINT באנגלית ובגלל זה המחיר הגבוהה שלהם, שאינו אחיד. הספר השלישי אפילו לא יצא באנגלית (אישית רכשתי אותו בצרפתית, אפשר למצוא בזול מאוד גם בספרדית למי שיודע).

למעלה