למה סופרמוטו?

orengr21

New member
תודה רבה! + החלקה ../images/Emo207.gif

יש לך סופורמוטו קרבי לתת לי סיבוב? ; ) אני מניח שענית יפה על הכל.. כמובן שיש עוד כמה דברים שלא ברורים לי בעקבות סעיף 4. איזה לדעתך אופנוע שקים בשוק הישראלי לפחות הוא אידאלי למסלול אספלט בלבד? מסלול בעל פיתוליים חדים ומעט יישרות. יענו כמו מסלול של הסופרמוטו רק בלי השטח. אולי קטנוע ספורטיבי? איזה לדוגמא? אומנות ההחלקה. לא ברור לי בכלל הקטע הזה... למרות האופנוע המצו'קמק שלי ביצעתי כמה וכמה פניות במהירות גבוהות.. תמיד פחדתי, כמו כל רוכב מתחיל, לאבד אחיזה ולהחליק. אני מנחש שהחלקה, מהסוג שאני רואה בשטח או בסופרמוטו היא מצב שהאחורי מחליק/מאבד אחיזה וחוזר לקבל את האחיזה שלו בכביש.. איך לעזאל זה קורה? זאת אומרת איך הוא מקבל חזרה אחיזה ולא ממשיך להחליק??

45degrees

New member
החלקה - תשובה: תקרא את כתבות

ה"גומי רוטט" בבייקס. שם תקבל את כל התשובות שאתה מחפש. היקף התשובה לשאלה שלך אינו קטן ולכן לא כדאי לרשום אותו כאן. לאחר קריאת הכתבות אתה מוזמן לפנות עם שאלות ספציפיות - עליהן נוכל לתת תשובות ספציפיות ברמה גבוהה.

CBRRRRRR

New member
יציבות כן, אחיזה?

לא מבין למה מרכז כובד נמוך יוצר אחיזה טובה יותר. אבל מה אני מבין באחיזה. למשל, בביום שבת האחרון האחיזה יצאה לפרסומות
אפילו את העליה מהפטוצ'אטו בנחשונים לעמוד החשמל למעלה לא הצלחנו... אגב - לגבי המשך מה שכתבת, אופנוע סופרמוטו בדרך כלל קל ב- 20 עד 50 קילו מאופנוע סופרספורט, ובצירוף מרווח הטיה גבוה לכן הוא גם משכיב יותר נמוך.

lucca227

New member
אכן יותר אחיזה

ככל שמרכז הכובד גבוה יותר, מסוגל האופנוע להעביר יותר אחוזים ממשקלו - קדימה בבלימה או אחורה בתאוצה. ככל שיכולת העברת המשקל גבוהה יותר באחוזים - זה אומר שנשארה פחות אחיזה בצד השני (פחות משקל). כך למשל ניתן לראות שבאופנועי סופרמוטו היכולת להוציא את הזנב בבלימה זמינה הרבה יותר מאשר באופנועי כביש. כנ"ל השאיפה של הקדמי להתרומם ביציאה מפניות. לפורטי, מנוע סינגל דווקא מאפשר שליטה גבוהה יותר בהורדת כוח לקרקע ללא איבוד אחיזה, לעומת מנועים מרובעי צילינדרים. השליטה על ההחלקה אחרי שהזנב כבר בצד שונה מאוד באופנוע סינגל לעומת מרובע ציילינדרים. אגב, מרובע צילינדרים מאפשר שליטה טובה יותר בשימור ההחלקה בגלל תכונות המנוע והעברת הכוח וגם בזכות היכולת לטפס לסל"דים גבוהים שקשורים קשר הדוק ליכולת השליטה אחרי איבוד האחיזה. הכל כמובן אם יושב על האוכף מישהו שיודע לסובב את הידית השחורה הזאת שבצד ימין של הכידון.

45degrees

New member
אתה טועה לגבי אחיזה של מנוע סינגל

התופעה שחלה בפועל היא בדיוק כפי שכתבתי והפוך ממה שאתה כתבת. אני מפנה אותך גם לכתבות ה"גומי רוטט" בעיתון המתחרה לשעבר - מוסבר שם באריכות מדוע. בגדול ההסבר הולך ככה: א. מקדם החיכוך של הגומי: 1. מקדם החיכוך של הגומי (הצמיג) אינו לינארי. מקדם זה גדל באופן לינארי ככל שהכוח על הצמיג גדול יותר. זה מתיישר לחלוטין עם ההסבר שלך לעיל לגבי העברות המשקל קדימה אחורה כתורמות לאחיזה גבוהה. 2. החל מסף מסוים מקדם החיכוך של הגומי אינו גדל יותר, ולמעשה הוא יורד באופן לא לינארי ביחס לכוח המופעל עליו (בכתבות יש גרף מגניב המראה זאת בבירור). 3. ירידה זו במקדם החיכוך ממשיכה עד שבשלב מסויים היא מתנהגת באופן אסימפטוטי כלומר - מקדם החיכוך שומר על גודל דומה על אף הגידול בכוח המופעל על הצמיג. ב. בצמיג האחורי - אחיזה בהשפעת הכוח המועבר לגלגל: 1. נניח שהגומי של הצמיג יכול לספק את מקדם החיכוך הגבוה ביותר בפעימת כוח של 30 כ"ס (כן אני יודע שצריך לתרגם הספק לכוח אך לשם הפשטות אחסוך תרגומים אלה כאן). אזי מנוע מרובע צילינדרים יפיק מהצמיג מקסימום אחיזה ב 120 כ"ס, לעומת מנוע סינגל שיפיק מקסימום אחיזה ב 30 כ"ס. 2. מעבר לגבול הלינארי (מעבר לסף) מתחיל תחום ההחלקה. הצמיג אינו מספק יותר אחיזה כיוון שמקדם החיכוך קטן באופן מהיר. כלומר - במנוע מרובע צילינדרים עבור אותו צמיג כל מנת הספק מעל 120 סוסים המועברת לגלגל תגרום לצמיג להיות בתחום ההחלקה. גם בסינגל - אותו דבר מעל 30 סוסים. 3. לכאורה - תחום הסוסים הזמינים להחלקה הוא גדול יותר עדיין במנוע מרובע צילינדרים 120-170 סוסים => 50 סוסים זמינים לעומת כ 20-30 במנוע הסינגל. ג. ומה קורה בפועל עם צמיגים מודרניים? 1. הם בעלי סף אחיזה הנמצא גבוה יותר. בעוד שאופנוע הכביש מעמיס יותר על הצמיג הרי שפעימות הכוח שלו הן קטנות יותר. לכן ביחס להספק המועבר לקרקע - מנוע הסינגל מאפשר מעבר של סף ההחלקה בהספק נמוך משמעותית מאשר מנוע מרובע צילינדרים. 2. צמיגים המיועדים להתמודד עם מנועים מרובעי צילינדרים מתקשים עם פעימות כוח בשיער גדול יותר משיא ההספק של המרובעים (פר צילינדר): מנוע 180 סוסים מעמיס מכות כוח מכסימליות של 45 סוסים בעוד שרוב הסינגלים מעמיסים 50-60 סוסים בשיא ההספק. כלומר - עבור אותו גומי (צמיג) קיים יותר קושי לספק אחיזה מספיקה למנוע סינגל לעומת מנוע מרובע ליצינדרים. 3. דבר נוסף מעניין הוא שפעימות הכוח הגדולות של מנועי סינגל מגיעות בסל"ד יחסית נמוך וגם המנוע מתעצל יותר בעליה בסל"ד לעומת מרובע צילינדרים. כתוצאה מכך יותר קל לגרום לצמיג לעבור את סף האחיזה ולהיכנס לתחום ההחלקה וגם לשמור אותו בתחום זה. 4. בנוסף - לצמיג יש יותר זמן להתאושש מהדפורמציה הנגרמת מכל פעימת כוח שנמצאת בתחם ההחלקה של הצמיג ככל שמספר הצילינדרים יותר קטן והסל"ד יותר נמוך. זו סיבה נוספת מדוע הרבה יותר קל להישאר בתחום ההחלקה עם מנוע סינגל כאשר מנוע מרובע צילינדרים מגיע מהר מאוד למצב בו הוא מטפס מהר מדי בסל"ד (תהליך שלרוב הרוכבים והמצבים נגמר בהי סייד). לסיכום. קשה מאוד להסביר את התופעה כולה ללא ציורים והסברים מפורטים מאוד. יש גם המון הוכחות קשות מעולם המירוצים בכל ענף אפשרי כמעט. מומלץ בחום לקרוא את הכתבות הנ"ל מבייקס. לצערי הן אינן זמינות באתר המגזין. אם תרצה אני יכול להעביר אליך עותק דיגיטלי שאינו למטרות פרסום (אתה בקיא בסוגיות של זכויות יוצרים אני מניח).

lucca227

New member
לפי מה שאתה אומר

היינו צריכים לראות את מירוצי הסינגלים (מירוצי כביש כמו סדרת ה- SOS, לא סופרמוטו) כל הזמן עם הזנב בצד, לא? לעומת זאת, ברוב מירוצי מרובי הצילינדרים רואים הרבה יותר החלקות זנב ביציאה מהפניות. וחוץ מזה, מה שתיארת, ובמיוחד סעיף ג' על תתי הסעיף 3 ו- 4: עצם העובדה שמנוע סינגל מאפשר יותר מנוחה בין פעימות הכוח, ובמיוחד בסל"דים הנמוכים יחסית בסינגלים לעומת מרובעים, סותרת את טענתך שיותר קל לשמר את תחום ההחלקה במנועי סינגל. ואגב, המאמרים מוכרים לי, ברמת עומק נמוכה משלך אומנם, אבל מוכרים. אני יכול לאמר לך דבר מאוד פשוט: מהבנת הפיזיקה דרך מאמרים כאלו, ולא שאינם חשובים, קשה לי להאמין שמישהו יכול להתקדם לאנשהו. בוא אני אגלה לך עוד משהו, כשרוצים להוציא את הזנב - הדרך הנכונה והנשלטת לעשות זאת היא על ידי שימוש בצנטרפוגה, ולא על-ידי שימוש בכוח-יתר מהמנוע...אבל בשביל להבין את זה צריך לרכב הרבה בשטח - מה שאתה לא יכול לעשות בגלל הפילטר שלך
ואחרי הכל, מה זה משנה, בת'כלס. העיקר שזה כיף להחליק את האחורי - על סינגל או על ארבעה צילינדרים.

45degrees

New member
החלקות, כוח וצנטרפוגות

1. ברור כי רכיבה ללא החלקות בכלל היא רכיבה יותר מהירה עבור רוב הרוכבים. אותם מעטים שיכולים להיות יותר מהירים למרות ההחלקות - בד"כ מתפרנסים היטב מיכולת זו. 2. עבור רוכבים רגילים - הרבה יותר קל להישאר בתחום הנשלט של האופנוע בגלל הופעת ההחלקות מוקדם יותר במנועי סינגל ובגלל התנהגות עצלה יותר של המנוע (והאופנוע בכלל) במצב זה. 3. מה שתיארת ממירוצים הוא נכון. רואים יותר החלקות במרובעים תחת כוח. זה בגלל שההחלקות שלהם יותר קיצוניות בד"כ. עם שאת במירוצים בהם תצורת ריבוי הצילינדרים פחות חשובה (כל הסדרות בהן הספק גבוה אינו רלוונטי לניצחון) - רואים החלקות הרבה יותר מדהימות ולאורך מרחקים מדהימים: פלאט-טראק, ספידווי, סופרמוטו וכדומה. 4. אם בצטרפוגה אתה מתכוון להצמדת האופנוע לזוית הטיה מסוימת באמצעות קוליס או הגבהה ואז על ידי מהירות גבוהה או כוח לגרום לגלגל האחורי לטפס גבוה יותר מהקידמי ולשמר גם החלקה וגם כיוון רכיבה - פועלים במצב זה כוחות שונים מעט שאכן משפיעים על מה שכתבתי קודם. עדיין במצב זה יותר קל לשמר החלקה במנועי סינגל לעומת מנועים מרובי צילינדרים - בגלל ריחוק פעימות הכוח ועצלות יחסית של המנוע בעיקר ולא בגלל סף האחיזה (כי במצבים אלה בכל מקרה האופנוע נמצא הרחק מעבר לסף האחיזה של הצמיג האחורי). אם לא זו הכוונה בצנטרפוגה - אשמח לשמוע מהי כיוון שאיני מכיר את הסוגיה (בהגדרה הזו). 5. יש תוכנית מגירה לרכיבת שטח. תהיה רלוונטית בעוד כמה חודשים
אני צופה פסח חם בשבילי העמק. 6. סעיף הכיף בהחלקה הוא מדהים! העובדה היא שיש מעט רוכבים (כמוך) שיכולים להחליק באופן נשלט לחלוטין מנועי 4 צילינדרים אך יש הרבה יותר שיכולים לעשות את זה על סינגלים. אני למשל יכול ואוהב לעשות את זה בצורה טובה על סינגלים אך מנסה להימנע מכך כדי להיות מעט יותר מהיר, אך על מרובעים מעולם לא היתה לי שליטה ברמה מספיק טובה באופנוע תחת החלקות כוח. 7. זה הזמן להיזכר מדוע אופנועי V כמו דוקאטי יכולים להיות מהירים יותר במסלול נתון על אף נחיתות כוח: יותר קל לשלוט בהם כאשר הצמיגים אינם מספקים מספיק אחיזה לעומת המרובעים עתירי ההספק. כמו כן זו הסיבה למנועי ה BIG BANG מלכתחילה. למרות שהם לא היו מהירים יותר בהקפה נתונה בהשוואה לסקרימרים, האופנועים היו יותר נשלטים תחת החלקה ולכן שימרו יותר טוב את הצמיגים להקפות של סוף המירוץ. וכמובן, זו הסיבה מדוע ימאהה התחילו לעבוד על שינוי תצורת המנוע עוד לפני שרוסי וברג'יס הגיעו אליהם, לפי המלה של אנשי מישלין.

שחרלרט

New member
הדיון הזה רחוק מלעניין אותי אבל....

בסעיף 7 אתה סותר את עצמך ומוכיח את הטענה של כפיר שסינגל יותר קל לשליטה,נו שויין.

45degrees

New member
זה בדיוק! מה שאני אומר - סינגל יותר

קל לשליטה. שמח שהצלחתי להוכיח

orengr21

New member
לא הבנתי כלום

בלי אופציה לקרוא את הכתבה שאתה מדבר עליה ורק לקרוא את מה שכתבתם. עוד לא הבנתי איך לעזאזל אני אמור לצאת בחיים מהחלקה ולא להמשיך להחליק עד מותי..?

orengr21

New member
שתי אותיות

MZ : ) עשיתי איתו את הקורס הראשון של גידי פרדר והאמת לא הייתה בעיה. היה תכנון לעשות גם השני אבל אולי בעתיד...

למעלה