"דמוקרטיה זה רק מילה"
זה מעיד על הלאומנות שפשטה בקרב אזרחי ישראל. הסתכלות על השואה כאילו היא הונעה משנאת ייחודית ליהודים שצצה לה משום מקום היא זילזול בלקחי השואה. היו עמים נרדפים אחרים לפני כן ואחרי כן: הארמנים, הבוסנים, האלבנים, הצוענים ועוד. היו גם אנשים שנרדפו על סמך קריטריון לא לאומי: הומוסקסואלים, לסביות, נכים, שחורים, אינדיאנים ואחרים. האם גם כל אותם אנשים נרדפו בגלל היותם יהודים? ברור שלא, כיוון שהם לא היו. הם נרדפו בגלל חוסר בדמוקרטיה, בערכים דמוקרטיים ובערכים הומאניסטיים. הרדיפות האלו אשר בלטו במיוחד בקרב היהודים אך לא בלעדיות לנו נבעו מאי קבלת השונה, משנאת מי שאינו חושב כמוני, מרצון לכפות את עצמי על אחרים, מן האמונה כי אנשים יכולים להיות מיותרים ומזילות ערך חיי אדם. אם כן, האם מדינה לאומנית אחרת ללאום נרדף תפטור את הבעיות הללו? כלל וכלל לא, היא פשוט תעבירן למסגרת שונה. גם אם אנו בוחרים לחיות במדינת אזרחיה וגם אם אנו בוחרים לחיות במדינה יהודית-דמוקרטית, חשוב שקודם כל נעלה את הדמוקרטיה כערך עליון. כיוון שהדמוקרטיה היא הדרך שלנו לשמור על הערכים ההומאניים והיא המסגרת השומרת עלינו ולא לאומנות כזו או אחרת. שנאה וזילות ערך חיי אדם הם אויביה של האנושות משחר קיומה כחברה, והומאניזם ודמוקרטיה אינם רק מילים אלא המגן והשומר שלנו כבני אדם - יהודים, ערבים, דרוזים, בריטים, גרמנים או סלובנים. ודרך אגב, בקשר ל"ארה"ב הדמוקרטית", לא הייתי לוקח את ארצות הברית כדוגמא ומופת לדמוקרטיה כיוון שאמנם ניתנות חירויות מסויימות כמו חופש הדיבור או זכויות אחרות, אבל השלטון על חייהם של אזרחי ארה"ב נמצא לאו דווקא בידיו של העם אלא לעיתים קרובות בידיהם של מספר בעלים בעלי ממון של תאגיד זה או אחר. אז אני לא מנסה לחקות את ארה"ב, אל תחשוב שאני.