למה היום קשה לצאת

למה היום קשה לצאת

ניסיתי לחשוב למה היום במדינת ישראל קשה יותר לצאת בשאלה לעומת עזיבת הדת ב100 השנים שקדמו להקמתה? הרי עזיבת המסגרת הדתית הייתה תהליך טבעי שעבר על היהודים מאז החלו לקבל זכויות במדינות השונות (אמנסיפציה), אבל החל מהעשור השני למדינת ישראל נוצרה בלימה בתהליך העזיבה. רשמתי להלן מספר סיבות: • הקהילות מרוחקות זו מזו בגולה מול קהילות קרובות בישראל כיום שיוצרת יחד כוח גדול של פיקוח הדוק • בעבר היו תנודות גדולות של הגירת יהודים שהביאה לשבירת המסגרת הקהילתית, לעומת קהילות מיושבות היום. • אנשים נוטים לאפיין את זהותם על ידי יצירת זהות נגדית. בגולה: יהודי מול גויי. כיום בארץ: חרדי מול חילוני. כלומר, בגולה הייתי סלחנות גדולה יותר למי שעזב את הדת כל עוד נשאר יהודי. לעומת זאת היום בישראל יציאה בשאלה היא כמו בגידה. • החברה החרדית בארץ הלכה והקצינה בהסתגרותה בעוד החברה החילונית התקדמה והעלתה את רף ההשכלה. כלומר, בעבר יוצא בשאלה היה צריך להשלים פחות פערים, לעומת מה שצריך להשלים יוצא של היום. • גם החברה החילונית עברה תהליך של מעבר מאידיאולוגיה כוללנית (כמו סוציאליזם, הגשמה לאומית) לאידיאולוגיה אישית יותר. לחרדי שרגיל למסגרת אידיאולוגית מובנת וכוללנית שמסדרת את החיים יהיה אולי קשה לחפש דרך פרטית ללא מסגרת בעולם החילוני (לא מנסה לטעון שאידיאולוגיה היא בהכרך דבר טוב כשלעצמו). • לחרדים בארץ יש הרגלים של תלות גדולה בחסדיהם של גמ"חים ועסקנים, זאת לעומת עצמאות שנדרשת מהם בעולם החילוני. • חרדי צעיר חושש שאם יצא יאלץ להתגייס לצבא. בהשוואה לחילוני (ש א) חונך מילדות שעליו להתגייס בבוא העת. ב) מקבל על כך תמיכה מהסביבה. ג) כל חבריו עושים כך) החרדי גם אם הוא רוצה להתגייס, פעמים רבות חסרים לו המשאבים הנפשיים להתמודדות. • בישראל הממשלה מתחזקת לרוב את המוסדות החרדיים ששומרים על הבדלנות. זאת קואליציה קלה עבור רוב הממשלות. אשמח לשמוע את דעתכם, אם יש לכם הערות או תוספות.

grinberg

New member
היום הכל ממוסד ואחיד, היום יש סטנדטים גבוהים.

יש סדר חיים ברור לבנים ולבנות. הבנים הולכים לתלמוד תורה אח"כ ישיבה, אח"כ חתונה ואח"כ כולל. אני לא חושב שפעם זה היה כך.

אני חושב שיש כאן איזו טעות אופטית

בגלל שהחרדים הקיצוניים יותר גם מולידים יותר ילדים ואילו המודרנים/פתוחים/יוצאים מטבע הדברים פחות, אז נוצרת אשליה אופטית כאילו שיעור היציאה יורד, ולא היא. מה שהשתנה זה שמערכת הבריאות מאפשרת כיום לפנאטים הפונדמנטליסטים להוליד כמה ילדים שמתחשק להם (וע"ע הבדואים עם עשרות הילדים).

alleko

New member
התהליך הזה

לפני 100 שנה לא עבר על היהודים אלא על העולם באותה תקופה הכיוון בעולם היה לצאת מכל המסגרות שהיו מקובעות בעולם במשך אלפי שנים והיהודים היו בתהליך הזה פחות או יותר כמו כולם אולי קצת יותר באיטיות מה שנקרא היום ציבור חרדי הוא יצירה חדשה שנבנתה במהלך ה50 שנה האחרונות והיציאה ממנו עדיין בחיתוליה אם אתה רוצה פרספקטיבה היסטורית זה כמו תקופת מרטין לותר כשהתחילו קצת לבדוק את הגבולות ולצאת מהדתות רק שהיום התהליך הוא הרבה יותר מהיר חוץ ממה שהחברה החרדית בהתפרקות גם בלי קשר ליציאה בשאלה

ההגיון1

New member
מבין לליבך אבל החרדים מתפרקים

כל מי שיודע קצת היסטוריה יוכל לראות כמה המון מאפיינים גורמים להאצת התהליך של ההתפרקות של החברה החרדית זה לא יקרה ביום אחד ואפילו לא ב10 שנים אבל זה קורה לאט ובטוח http://www.shazarbooks.co.il/bookDetails.asp?book=454&catId=140 יש פה לינק לספר מדהים שיצא לאחרונה המתבונן מקרוב בתהליך ההתפרקות של החברה הדתית לפני 200-300 שנים מומלץ בחום סרור שכל מי שסובל מ"נחת זרועה" (תרתי משמע) של החברה החרדית קשה לו להאמין שאכן משהו יקרה פה אבל .. .its happening השאלה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו איך אנחנו יכולים לעשות משהו בשביל לקדם ולהפריח את התהליך הזה? יש תשובה

alleko

New member
אמר מי שאמר

תזהרו ממשאלות הם יכולות להתגשם כשאני רואה סדקים די רציניים גם בסמכות של הרבנים והצייתנות העיוורת להם וגם בהסתגרות הפנימית בפני העולם שזה מסתמא עיקר מה שמגדיר את החברה החרדית,אני קורא לזה תחלת ההתפרקות ולא אי אלו שינויים

mister xy

New member
אתה יוצא מנקודת הנחה

שכיום קשה לצאת בשאלה יותר מבעבר, וזאת מנין לך?

קתרזיס

New member
רציתי רק לספר

על מיזם שבו מלמדים חרדים לתואר ראשון בתחום המדעים. אני לא יודעת מאיפה זה התחיל ואיך קוראים לזה, אני רק יודעת שידיד שלי מלמד והוא סיפר לי על זה. אמרת נכון. יש שתי נקודות שהייתי רוצה לחזור עליהן ולפרט קצת יותר לגביהן... השכלה: מביך כמה מעט מלמדים את החרדים בכל מה שקשור למדעים. אפילו מתימטיקה בסיסית שממנה אפשר להתקדם לכיוון תואר לא מלמדים אותם וזה יוצר פער ענק בין חילוני שסיים 12 שנות לימוד וחרדי שסיים 12 שנות לימוד. כך שדווקא בתקופה שבה אנשים יכולים לחשוב עבור עצמם ולהחליט שאורח החיים הזה לא מתאים להם - הם כבר נמצאים מאחור ויש להם הרבה מה להשלים מבחינה השכלתית בשביל להיות מסוגלים להשתוות לחילוני בשוק העבודה. פגשתי פעם במטוס מאירופה בחור שאמר שהוא עוזר לחרדים להשתלב בשוק העבודה... מפנה אותם לקורסים בשביל להשלים השכלה ואז מתאים להם משרות. אני חושבת שקראו לו אליהו משהו, אין לי מושג איפה הפתק של הפרטים שלקחתי ממנו (בשביל בעלה של אחותי בזמנו)אבל אולי יש לי אותו עדיין איפשהו. אם אמצא אפרסם פה... אני חושבת שחשוב מאד לתת לאנשים את הכלים להתמודד. מבחינה חברתית... החברה החרדית אמנם נכנסת לקרביים אבל גם מאד מחבקת. יש הרבה מצוות של בין אדם לחברו ויש יותר השתדלות מצד האנשים מסביב לתת הרגשה שאכפת להם. בחברה החילונית לעומת זאת מניחים שאתה כבר מסתדר חברתית ואף אחד לא טורח לתת לך להרגיש בבית. החיים דורשים די הרבה מאמץ כשאתה צריך לכלכל את עצמך, ולאנשים אין סבלנות למעשי צדקה כך שאם אתה לא מכיר, ולא מעורה חברתית - ייקח לך הרבה זמן עד שתרגיש בנוח ותמצא חברים. ואלו שנים מאד בודדות בהתחלה. הכל חדש והכל שונה ולא תמיד יש עם מי לשתף ואת מי לשאול... לדעתי זה ההלם התרבותי שיכול לשלוח כל יוצא בשאלה בחזרה לחיק הדת. כי זה פשוט מפחיד מאד להיות במצב שבו החברה הקודמת שבה היית מתנכרת לך אבל גם החברה החדשה שאליה אתה מגיע מתנכרת לך. לחוזרים בתשובה יש הרבה מאד תמיכה מעולם המחב"תים. נותנים להם הרגשה של בית ושל מקום בטוח, ואילו במקרה ההפוך אף אחד לא נמצא שם לקבל את פניך. לאף אחד זה לא משנה שזה הצעד הראשון שלך... הצבא לדעתי הוא דווקא המקום כן להתערות בחברה החילונית. זו מסגרת שמפגישה אותך עם אנשים. שמעצבת אותך להיות מסוגל לכל מני דברים שלא ידעת שאתה מסוגל להם - ועוזרת לך להכיר, ולהחשף למגוון רחב של בני אדם שעם חלקם יש לך סיכוי טוב להתחבר.

למעלה