ללמד לבטא צלילים

כרמית מ.

New member
ללמד לבטא צלילים

מיתר ואוריין הם "טופלה טוטריטו" - מבטאים ג´ כמו ד´ (דדל במקום דגל) וכ´/ק´ כמו ת´ (ירות במקום ירוק). גם אני הייתי כזו, וזה לחלוטין לא מדאיג אותי (הם בני שנתיים וחצי ומדברים יפה מאד, למעט השיבוש הזה). לפני כמה ימים הם התחילו לבטא "גע גע גע" במין ג´ גרונית כזו, וגם "קע קע קע" גרוני (מוזר). בהתחלה שמחתי, וניסיתי לתרגם להם את הצליל החדש למילים שהם מכירים, מה שלא הועיל (ביקשתי מהם שיגידו "ג´ ג´ ג´ גדול - אז הם אמרו - ג´ ג´ ג´ דדול...). בהמשך, עלתה לי מחשבה, וככל שחולף הזמן התחושה בכיוון מתחזקת, שמישהו בגן ניסה ללמד אותם לבטא את הצלילים האלו. נסיון לתחקר אותם (בעדינות) לא הצליח (הם נתנו לי תשובה לא סבירה). אני רוצה לברר אם אכן נעשה נסיון כזה, ולהסביר שזה מאד לא רצוי. אני יודעת שזה לא רצוי, אבל בעצם לא באמת יודעת מה עומד מאחרי זה, או בעברית - למה בעצם? (מעבר לנושא של שאני לא חושבת שיש מה להאיץ את התהליך, ואני בטוחה שהוא יבוא לבד באופן טבעי).

zimes

New member
אולי תספרי לגננת שמישהו ניסה

ללמד אותם, ושאת לא חושבת שצריך. כך היא לא תצטרך לעמוד ב"מתקפה" (או מה שהיא עלולה לפרש כמתקפה), ולא תמשיך ללמד, כי תדע מה דעתך. וגם - כך את מתקרבת אליה, ואולי בעתיד היא לא תפחד להגיד לך את האמת. מצד שני, בכנות - אני לא בטוחה שאני הייתי טובה בלנהל שיחה כזו.

כרמית?!?

אוי ואבוי, מה יהיה? אם את שואלת אני לא יכולה להגיד לך שבטח כרמית תמצא לך קישור מתאים... אני לא יודעת איפה (את המומחית!) אבל יש אתר עם הגילאים הנכונים(?) לביטוי צלילים, אולי האתר של טיפת חלב. יכול יש שם הפנייה למאמרים או משהו בכיוון. בקשר לעניין הגננת, אני התייאשתי לנסות להסביר לזרים בעלי השפעה את הדרך החינוכית שלי, הילדים ילמדו איך להתמודד איתם בלי ההתערבות שלי. זאת הגננת/ הסבא/ השכנה שלהם, וזהו. אני פשוט צריכה לתת להם את כל הגיבוי לעמוד מולם (אם צריך).

נעה גל

New member
אני מסכימה עם החלק השני של התשובה

של אימא של קשת (את החלק הראשון לא הבנתי
)/ מכיוון שסיפרת לנו על התחושות שלכם לגבי המטפלת החדשה של השנה...נראה לי שהנבואה מתחילה להגשים את עצמה... פשוט אל תעשי דבר. תחשבי על זה, כמו על מטפלת שיש לה מבטא מסוים והילדים מחקים אותה. בסה"כ בבית, אתם לא מתקנים אותם וזה מה שחשוב, ומכאן הם גם שואבים את הכוחות שלהם - ממכם לא מהגן.

כרמית מ.

New member
זה נשמע כאילו *מלמדים* אותם

לא רק מתקנים אותם (זה לא נורא בעיני, כי הם די מחפשים את זה (כשהם טועים), למרות שכאן זו נראית לי סתם הצקה כי הם לא "טועים" אלא מבטאים בצורה הטובה ביותר שהם יכולים). זה נשמע לי כאילו מישהו מתרגל איתם - "תגיד ג´ ג´ ג´...". יכול להיות שזה מקרי (פגשו מישהו שמדבר באופן גרוני) - אבל זה לא נשמע לי ככה (בהתחלה חשבתי שזה משהו שהם הגיעו אליו לבד, אבל זה יותר ויותר נשמע לי תרגול מכוון ויזום). מה שהיה - היה, ואני לא מתכוונת "לחנך" את המטפלות או את הגננת, אבל בהנחה שזה משהו המשכי (אחרת הם בטח היו זונחים את זה תוך יום-יומיים, והם עדיין מדברים בשיבוש, ככה שבטח ממשיכים ללמד אותם), אני רוצה לבקש שזה יפסיק, ואני רוצה להסביר למה. יש לי מושג חלקי מאד למה בעצם זה לא מומלץ - מה שהספיק לי בשביל לא לעשות את זה (כי זה נראה לי מיותר, ולא הייתי "סיבות") אבל לא נראה לי מספק כדי לגרום למישהו שזה נראה לו נכון - להפסיק. נדמה לי שלימוד שלא-בזמנו עלול לגרום לביצוע לא-נכון (אפילו אם התוצאה נשמעת דומה, בדיוק כמו שקורה, יוצא ג´ אבל הוא לא מהמקום הנכון- ולכן גם נשמע מוזר, ולא מסתדר להם תוך כדי משפט) עם תופעות לוואי עתידיות של קשיים בביטוי, בגלל עבודה לא נכונה. מישהו יכול לאשר את זה??? (אמא של קשת - לא מעניין אותי מתי הם אמורים לבטא את הצלילים האלו (אפילו לא בדקתי) כי אין לי בעיה עם השיבוש, אלא עם הנסיון לתקן אותם. האתר עם הרשימה הוא http://www.tipa.co.il)

נעה גל

New member
מן הסתם, קלינאית תקשורת יכולה

להגיד לך בדיוק מה ההשלכות של זה. אני אשאל את מיכל בן טובים (מנהלת פורום גרפולוגיה ופיזיוטרפיסטית) אם היא מכירה קלינאית תקשורת און ליין שתוכל להגיד לך בדיוק מה קורה עם זה. בכל מקרה, זה ממש מציק לך? דברי עם הגננת על השיבוש הלשוני שלהם, ועל זה שבררתם לגבי זה, ואמרו לכם לא לעשות כלום, בגלל תופעות לוואי עתידיות (גם אם את לא יודעת בדיוק בדיוק מה ההשלכה אפשר לדבר איתה... אף אחד לא מצפה ממך להיות בעלת מקצוע) ועוד כהנא וכהנא דרכים עדינות להעביר את המסר שלא למד

נעה גל

New member
אופס! סיימתי בטרם עת את ההודעה שלי

מה שהתכוונתי לומר, הוא שאחה"צ כשאת באה לקחת אותם והם אומרים לך משהו, פשוט תפתחי את הנושא איתה. את אפילו יכולה להגיד משהו כמו: "הם התחילו להגיד "גע" ו"קע" ואני מקוה שאף אחד לא מתקן אותם ןמלמד אותם לומר את ההברות האלה, כי אמרו לי שזה עלול להזיק בהמשך". פשוט להיות ישירה. מכיוון שזה מציק לך, אולי זו הדרך הטובה ביותר, גם לפתור אותך מהתחושות האלה, וגם להבהיר לגננת בצורה הכי ברורה שאפשר שאת לא מסכימה שילמדו אותם. את יודעת שבקיבוץ זו גם יכולה להיות סתם נערה שזה יום העבודה שלה, והחליטה בארגז חול לקשקש איתם...

כרמית מ.

New member
תודה. אני יודעת...

בהחלט יתכן שזו אחת המטפלות, ולא הגננת (שאותה, אגב, לא יוצא לנו לפגוש בכלל, בגלל שעות עבודתה...), והתאור שלך הוא בערך מה שהתכוונתי לעשות. אני רק רוצה להיות מוכנה לתשובה כמו "למה מזיק? גם שלמה לא אמר X ואחרי שלימדתי אותו הוא ידע...". בעקבות ההפניה, שאלתי גם בפורום הפרעות תקשורת (אבל עונים שם בקצב מאד איטי).

דסי אשר

New member
כמו נעה + התייעצות עם בעל מקצוע

על מנת שתדעי מה להשיב. ישנו אתר הורות, של סמינר הקיבוצים, בתוכו ישנה קבוצת דיון לגיל הרך. מנחים אותה כמה בעלי מקצוע. אולי הם יוכלו לתת תשובות( הם עונים מהר). כתובת האתר http://www.horut.org.il ישנו אתר נוסף, מונחה על ידי מומחים, מבית החולים שניידר, עם סיווג לפי סוגי המומחיות. שמו של האתר, נדמה לי "הורים". אני צריכה לחפש את הכתובת. דסי

יונת ש.

New member
אולי הם פגשו מישהו שמדבר ערבית?

בערבית יש כמה אותיות שמבטאים עמוק בגרון, כולל ג´ ו-ק´. יכול להיות שהם שמעו מישהו מדבר ככה והם סתם מנסים לחקות אותו?

limori

New member
"אמא תילי את הילח בתמים" ../images/Emo9.gif

אנחנו מעולם לא הערנו ולא הסכמנו שיעירו לרואי והופס הכל כבר מאחורינוואפשר רק לחייך כי זה נרא משעשע. רואי רק בן 4 וחד משמעית לבקש מכולם להפסיק להעיר.

כרמית מ.

New member
סוף מעשה

קיבלתי תשובה מקלינאית תקשורת. עיקרה, הוא שהסיבה העיקרית שלא מומלץ "לעבוד" עם ילד על הגיית צלילים, היא למנוע תסכול - דרישה לדבר שהוא לא יכול לעמוד בו, כמו לדרוש מתינוק בן 9 ח´ ללכת, כיוון שיש כמה באותו גיל שכבר הולכים. מבחינתי זו תגובה מרגיעה, כי אני מעריכה שאם יתסכלו אותם הם לא ישתפו פעולה, וחוץ מזה, כאן באמת העיקר זה הבית, וחוץ מזה, הם מצליחים (גם אם באופן שונה מהרגיל) לבטא את הצלילים, אז אין להם מה להיות מתוסכלים... ממטפלת קיבלתי תגובה, שאני לא במאה אחוז בטוחה שהיא נכונה (יתכן שגם פשוט מחוסר ידע, הרי לא כל הזמן כולן רואות מה קורה עם כולם). היא טוענת שיכול להיות שהם למדו מאחת הילדות, שעדיין לא מדברת אלא רק אומרת - גה, גה, גה כל הזמן - באורח מתוק כך שיתכן שגם המטפלות מחקות אותה, ואולי גם הילדים שלי. זה לא עונה לי על הצלילים האחרים (ק´, ואוריין גם מדגיש יותר ל´ שעד עכשיו די הבליע, וכל אלה נשמעים שונה מהרגיל), אבל מילא. תודה על התשובות...

למעלה