"לכל סיר יש מכסה"

SAMI RUSSO

New member
"לכל סיר יש מכסה"

מי שאמר "לכל סיר יש מכסה", היה בטח סיר מאוד לא מנוסה! אני, אפשר לומר, סיר די מיומן, מנסה "להתכסות" כבר יותר מידי זמן … מכסים מקצות כל העולם כבר פגשתי, אבל את המכסה שלי משום מה לא מצאתי. בכל פעם שהכרתי מכסה חדש, התברר לי שהוא כבר מאוד משומש, שהוא לא מוכן להסתפק רק בסיר, ושהוא מכסה עוד עשרות סירים בעיר … או פוגשת בפאב מכסה ממש מדליק, מעוצב לתפארת, נקי ומבריק, מנסה עליו את מיטב התכסיסים, לבסוף מתברר שהוא אוהב מכסים …! ואם כבר הכרתי מכסה ממש נחמד, ש"התכסתי" בו יותר מלילה אחד, פתאום הוא מספר לי שהוא בעצם תפוס, שהוא נשוי לסיר לחץ, שהוא ממש הרוס, כי הוא אוהב אותי, אבל מה לעשות, את הסיר שבבית הוא ימשיך לכסות! וכשסוף סוף מצאתי לי מכסה ואהבה, הוא חובש לי כיפה וחוזר בתשובה … וכאילו שמשימת החיפוש לא הייתה מספיק קשה, נוספה לסירים פתאום צרה חדשה – וכל הכרות עם מכסה חדש, מלווה בחרדה מהאפשרות להידבק בנגיף החלודה … ותאמינו לי שאני סיר בהחלט לא רע, מבית חרושת טוב ויופי של צורה! (לא יכולה בכלל לדמיין או לחשוב, מה קורה לסיר שלא נראה טוב …) אני עוד נחשבת לסיר מבוקש, שלמרות הניסיון נראה כמו חדש … מבית טוב, עם המון מה להציע, עדיין מחכה שהמכסה שלי יופיע . ואת זה שהמציא "לכל סיר יש מכסה" אני מזמינה עכשיו לכאן! שיבוא וינסה!!!

ש ח ר ש

New member
יפה ואמיתי זה בדיוק מה שאני שומעת

מהבת ומהבנות של החברות שלי זה בדיוק המצב של הצעירות היום שיהיה לך חג פסח כשר ושמח ותמשיך לכתוב לנו דברים נחמדים

אסטרלו

New member
קאדה טנג'רה טיינה קאפאק....

פ'ין קה סה ב'ה גיזאר לה סופה............. מה אסנטי אסקריב'יר און פוקו: קן קה דישו "קאדה טנג'רה טיינה קאפאק"
ארה פור סיגורו טנג'רה סין אג'אמי יו, סה פואדה דיזיר, סה טנג'רה מוי מראקלי בושקאנדו קאפאקס טאנטו טיימפו קאפאקס דל טודו אל מונדו, יה אנקונטרי
אמה אל אולטימו מיו - נו טופי קאדה ב'ס קה קונוסי קאפאק מואב'ו סאליו קה יה אסטה מוי אסטרנאדו
קה נו לה אבאסטה סולו און טנג'רה אי טאפה מונצ'וס טנג'רס אן לה סיבדאד או קה אנקונטרו אן אל קאב'אנה טנג'רה מאראב'יוזו קון ארמוזה פורמה, לימפיו אי פארלאק אזר לה מאנייראס אל קאב'ו סאלי קה לה אגראדה קאפאקס !
אי סי קונוסי קאפאק מוי חנוזו
קה מה טאפי קון אל, מאס דה אונה נוצ'ה
אנסופיטו מה דיזי קה נו אסטה סולו קה אז קאזאדו קון טנג'רה דה אפרטו, קה אסטה מוי טריסטה
פור קה מה אמה, מה קואלו סה אזה אל טנג'רה דה קאזה, קאלה קה טאפה !
אי קואנדו אמאנסייו, אי טופי קאפאק אי אמור
סה מטיו טאקה, אי סה אסטה אינדו אן קאמינו רליסיונאדו
אה לו מאס קה אל בושקאר ארה דיפיסיל טאמביין ב'ינו אנסיה מואב'ה אה לוס טנג'רס אי קאדה פרזנטאסיון קון מואב'ו קאפאק, ב'יינה קון מיידו קה פואדס אפ'ראר מיקרופ דה פרוז'נטאר
אי קרייה מה, קה סה טנג'רה - נו טאן נגרו
דה בואנה פ'אבריקה, קון בואנה פ'יגורה נו מה פואדו אימאז'ינאר או פנסאר קואלו אפ'יטה אל טנג'רה קה אס פ'ייו אנדה סה טנג'רה דמאנדאדו טנגו אג'אמי, אמה סה קאז'ה קומו מואב'ו דה בואנה פ'אמייה, קון אוגור אנדה אספרו קה מי קאפאק אמאנסה
אי אסטה קה דישו "קאדה טנג'רה טיינה קאפאק" לו אנב'יטו אקי, פישין, קה מה אפרוב'ה אה מי.
(נו איי טנג'רה...)

רותי ב.

New member
בראב'ו .. ../images/Emo45.gif

מוי ארמוזו לו טראדוזיטס .. אי מי אמבזי ביירב'ו מואב'ו לא מנוסה - סין אג'אמי - נו לו סאב'ייה

אסטרלו

New member
ADJAMI= ותק נסיון

המילה בלאדינו ומופיעה גם במילון לאדינו של מואיס אבל לפי הצליל מאוד יכול להיות שמקורה בטורקית. בניגוד למילה אפרוב'אר שהיא "לנסות" "למדוד" "לבדוק אם בסדר"

אסטרלו

New member
לא מצאתי את המילה

הזו במילון . אבל יש מילים דומות המדברות על ניסוי : EKSPERIMENTADOR = נסיין, עורך נסיונות EKSPERIMENTAL =נסיוני EKSPERIMENTAR = ניסוי , לערוך ניסוי

אסטרלו

New member
בהסתכלות שניה על ADJAMI

צריך היה להכתב ללא "סין" כי המילה עצמה היא: חסר נסיון, מתחיל. התרגום הוא: BEGINNER , INEXPERIENCED

SuzieRS

New member
שלום אסטרלו,קי חאביר, קומו אסטאס?

קי פינסאס פור איל ביירב'ו קי אסקריב'ייו רותי, EKSPERIENSA ? איל ביירב'ו קי אסקריב'יטיס טו- ADJAMI או ADJEMI איס טומאדו דיל טורקו.

אסטרלו

New member
../images/Emo24.gifאסטו מוי בואנה קרידה,

אי טו קומו אסטאס ? אל ביירב'ו קה אסקירב'יו רותי, יה לו מלדי מה פארסה אן לה גאזטה "אל אמאנסר" סולו קרייה דיזיר קה אן אל דיקסיונאריו נו לו טופי, נו קה אס יירו. יה אב'לימוס קואנטאס ב'זס פור טומאר ביירב'וס אן אינגלז אי מטר אלקאב'ו סון (צליל) דה אספניול. נו אס קה סה קואל ביירב'ו אס לו ג'וסטו, אנדה איי מונצ'וס מונצ'וס ביירב'וס קה נו קונוסקו פור קה נו לוס סינטי אן מי קאזה. אג'אמי אס אן לאדינו אי טורקו. אל דיקסיונאריו אז דה לאדינו, אמה אסקריב'י קאז'ה אל לאדו דה קאדה ביירב'ו דה אנדה ב'יינה (לה טורקיה, לה גרסיה אה סטרה.) אסטו סיגורה, קה קאדה פרסונה קה ב'ה אסקריב'יר תראדוקסיון , ב'ה קולאנייאר אוטרוס ביירב'וס, פואדה סר מאס ג'וסטוס או מאס איגואל. טה טומו און פוקו אטראס קרידה: סי מלדאטס אל קונסז'ו מארב'יוזו דה חנוכה קה טרושו אקי מאי (אליעזר פאפו) אז אסקריב'ידו אן לוס פרימרוס אנייוס דל סיגלו. אונה קוזה מטי טינו : נו איי ני און ביירב'ו קה אז אסמז'אנטה אה אינגלז טודו מה סה סינטיו "נטו" אספניול. מואה אלגרה קרידה, קואנדו ב'אמוס אה טנר און פוקו דה טיימפו, סה פואדה טרייר אסטה קונסז'ו אקי פרטידאס פרטידאס, אי אב'לאר פור לוס ביירב'וס.

SuzieRS

New member
אסטירליקה, קי בואנו קי טורנאטיס...

אנסינה איי די קואלו דיסקוטיר, מיזמו סי לוס סוז'יטוס ייה סי קונוסין. אבלאנדו די א' פאפו; די קואנדו קי לו קונוסקו- קו לו אויי דיסקורסאר, מי דימאנדי דיקי אימפלייה/אוזה טאנטוס ביירב'וס טורקוס אין אב'לאנדו איל לאדינו, קואנדו לו מאס די לוס ביירב'וס טיינין איקיב'אלינטיס אין לאדינו ? לה ריפויסטה לה טופי אין לוס פרימירוס טיימפוס קי סי אב'רייו איל "פורום תרבות מדינות יוגוסלביה". אונה ב'יס און מיימברו -miembro- טרושו אונה ליסטה די ביירב'וס די אוריז'ינה טורקה. פוידי סיר קי אב'ייה אונוס סייניס די ביירב'וס. מי קידי אנקאנטאדה די מילדאר טאנטוס בייב'יס קונוסידוס. איסטה ליסטה לה פודייאן טראיירלה אקי , סי פודייה דיזיר קי טודוס אקייוס ביירב'וס סון אין לאדינו. קומו ייה סאב'ימוס קי א' פאפו נאסייו אי סי אנגראנדסיו אין יוגוסלאב'יה, ריסיב'י לה ריפואסטה אה לה קיסטיון. א' פאפו נו אמפלייה ביירב'ס טורקוס פארה אזיר פלאזיר אה לוס טורקאנוס. איל אב'לה לא לינגוא קי אוייו אין סו צ'יקיס, אין יוגוסלאב'יה. ייה טי דישה קי מי איזו פלאזיר די ב'ירטי אקי די מויב'ו ??.

אסטרלו

New member
../images/Emo25.gifגראסיאס קרידה

יה סאב'אס - סי טנגו טיימפו אסטו אקי. נו טנגו "כוונה" (קומו סה דיזי?) דה דשאר אל אספניול דטראז דה מי...... יה לו סינטי אה אליעזר פאפו קואנטאס בזס. אב'לה אספניול מוי קלארו פארה מי, אי אנטיינדו טודו. אגורה מה אספליקאטס קומו ב'יינה אסטה קלארידה, פור קה יה סה קה אס נאסידו דה יוגוסלביה. אל קונסז'ו נו לו אסקריב'יו אל, סולו לו פוב'ליקו, דאנדו מוס מונצ'ה אלגריה דה אנקונטראר אסטה מודו דה קונסז'אס. טה קרו דמאנדאר דוס קוזאס:
לה אונה - דה קה אוזאס אל ביירב'ו "אמפלייה" אי נו "קולאנייה"? אנדה מוזוס אמפליאר אס מרקאר קוזאס (לעשות קניות) אי קולאנייאר אס "להשתמש" - טנגו יירו ? לה סיגונדה - קואלו אס לה דיפרנסיה אן "ביירב'ו" אי "פאלאב'רה"? לאס דוס קונסקו קומו "מילה" אן אבראו. מה ב'אז אלגראר סי מה אספליקאס

SuzieRS

New member
נו. נו טייניס ייררו../images/Emo70.gif

סיגורו קי ב'ה אזיר מי פוסיבלה פארה אקספליקאר לו קי דימאנדאטיס.
פרימו: אוזאר (uzar )=אמפלייאר ( emplear ) = קולאניאר (kulanear ) לוס טריס ביירב'וס סון סינונימיס-sinonimes =מילים נירדפות.
uzar=להשתמיש- מי המילה הזאת יש לנו uzos- מינהגים כומו ב- uzos i kostumbres
emplear = להשתמש, לעשות שימוש ב-. וגם בפרוש של 'קניות' -קומו שאת מציינת (כידוע לקנות= merkar ). בדרך כלל לא בא לבד, כמו בעברית:- יוצאים לקניות, עושים קניות, ובדרך כלל ברבים: azer empleos , empleos/empleyos .
ביחיד-empleyo-= מישרה ,עבודה, ג'וב- tiene un buen empleyo- יש לו מישרה טובה. empleado = משומש וגם "פקיד" - כי משתמשים בו.
kulanear / kulaneyar = פשוט, קיבלנו מטורקית.
סיגונדן: בעיקרון ביירב'ו = פאלאב'רה. -"פאלאב'רה" מתפרשת כמילה שלא מתחייבת. בעברית אמרים "הכל פלברה", אפילו הטורקים לקחו מאיתנו - פאלאב'ראגי- palavradji= אחד שאומר דברים שלא מתכוון להם - . ומצד שני:- דאר פאלאב'רה = להבטיח פאלאב'רה די אונור= מילת כבוד מקווה שהצלחתי לענות לך בלי הרבה להסתבך.

אסטרלו

New member
../images/Emo51.gifאנדה מוזוס

קאדה ביירב'ו טיינה "אל לוגאר דה הונור" אן לה לנגואה אוזאר = לנהוג , אוזוס =מנהגים אמפליאר = לערוך קניות קולאנייאר = להשתמש והנה עוד מילים רווחות בלאדינו שבאו מהטורקית - כמו אג'אמי. לגבי הפאלאב'רה - באמת כך חשבתי שזו המילה ש"בעל פה" ולא המילה הכתובה. כמובן שאי אפשר להגיד "ביירב'ו דה הונור" או "דאר ביירב'ו" את צודקת במאה אחוז.

רותי ב.

New member
תודה על כל ההסברים פה

ולמעלה וגם לאסטרלו על המילה החדשה (בכל זאת). לה פאלאב'רה אקספריאנסה אואי דה מי פאריינטס, אי איוס נו סאב'יאן אינגלז. אמה פואדה סר קי קומו מונצ'אס פאלאב'ראס אס טומאדה די לה לינגואה אינגלזה.

Sarika

New member
רותי טיינס ראזון, אי אנדי מוזוטרוס

דיזאן אקספריאנסה, נו קונוסמוס אל ביירב'ו אג'אמי. אי קיריאגו קי אל ביירב'ו אקספריאנסה אס טומאדה די לה לינגווה אינגלזה אי אקספקטאדה, קומו קי אל ביירב'או אדג'אמי אס טומאדה דל טורקו אי אקספקטאדה.

למעלה