ליצור או לייצר

ברני21

New member
ליצור או לייצר

לחברי הפורום הנכבד, כתבתי שמעצב מייצר אווירה, ונאמר לי שמעצב יוצר אווירה, ואילו היצרן מייצר אולי תוכלו להאיר את עיני בהבדל שבין ליצור ל-לייצר תודה מראש

trilliane

Well-known member
מנהל
בבקשה, מתוך מילון ספיר:

יוֹצֵר1 [פ'; יוצֶרֶת; יָצַר, יִיצור, ליצור] <יצר> 1.[תנ] בּורא, עושׂה מעשׂה שֶיֵש בּו מִשוּם חידוּש; 2. [עח] עושׂה חידוּשים בִּתחוּם הסִפרוּת והאָמָנוּת, ממציא; 3.[תנ] חושֵב, הוגֶה; 4.[תנ] עושֶׂה כּלי חומר מייצֵר, מְיַצֵּר [עח] [פ'; מיַיצֶרֶת; יִיצֵר, ייַצֵר, ליַיצֵר] <יצר> עושֶׂה, מֵפיק (תוצֶרת) בבית-חרושֶת או בבית-מלאכה נראה לי שאפשר להרחיב מעט את ההגדרה השנייה, אבל נראה לי שההבדלים ברורים: כל אחד יכול ליצור (כל יצירה שהיא, וזו לא חייבת להיות אמנות) אבל יצירה יכולה ביתית וחד פעמית, בעוד שייצור מתייחס לממד התעשייתי, של הכנת מוצרים (לרוב בכמויות גדולות) על מנת לשווק אותם. "מייצר אווירה" לא מפריע לי, אני מודה, אבל אני מסכימה ש"יוצר אווירה" נשמע הרבה יותר נכון ומדויק, וזו האפשרות שהייתי בוחרת בה.

הנה ההגדרות של רב מילים

המשמע מס' 4 ממש תואם את מה ששאלת עליו: ........................................... הסבר מלא למילה יָצַר פ' קל 1. ברא, עשה משהו חדש שלא היה קודם; המציא ופיתח דבר חדש. • ביום שישי יצר אלוהים את האדם. • הצייר יצר צבע חדש מערבוב של כמה צבעים. 2. עסק בפעילות יצירתית, הכין יצירה אומנותית; חיבר מנגינה, ספר וכד', צייר ציור, פיסל וכד'. • מנעוריו חש האומן דחף עז ליצור. • מי הוא האומן הדגול אשר יצר פסל נפלא זה? 3. גרם למשהו בתהליך טבעי; הפיק, ייצר. • שריפת חומרים רעילים עלולה ליצור גזים מסוכנים. • השמש יוצרת חום ואנרגיה. 4. גרם למשהו להתרחש, להתהוות או להתקיים, עורר משהו. • התחפושות והקישוטים הצבעוניים יצרו אווירה עליזה במסיבת פורים. • השמועות על המלחמה יצרו בהלה רבה. 5. עשה משהו ופיתח אותו, הכין דבר וקיים אותו. • רצוי ליצור יחסים טובים עם השכנים. 6. גרם (בדרך עמידתו, על-ידי מיקומו וכד') להיווצרותה של צורה מסוימת (בדרך כלל באופן פאסיבי). • הכיסאות המסודרים סביב הכיתה יצרו צורת ח'. • הסלעים לרגלי ההר יצרו מעין מערה. ..................................................................... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ הסבר מלא למילה יִצֵּר פ' פיעל עשה או הכין (סחורה, מכשירים וכד'), בעיקר בכמויות גדולות ובמפעל תעשייתי. • המפעל מייצר מערכות רפואיות חדישות המיועדות לשוק המקומי ולייצוא. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~;

למעלה