ליפופית - עצות

daphne86

New member
ליפופית - עצות

שלום לכולם, קניתי לפני מספר חודשים אני מאמינה שבמאי זה היה, זרעים של ליפופית (הסגולה/כחלחלה). זרעתי אותם בשלוש אדניות שלושה זרעים בכל אדנית, אדנית באורך של 60 ס"מ. משתי אדניות יצאו לי ליפופית אחת. אז זרעתי שוב והפעם באדנית השלישית גם יצא ליפופית ובאדנית אחרת ניהיו לי שתי ליפופיות במקום אחד. ניסיתי לזרוע שוב, וכלום לא יצא. זה נראה לי מוזר מאוד. אני משקה באופן קבוע רוב הליפיפיות שיש שם גדלו והתפתלו יפה על הגדר במבוק שהנחתי אותם ליד. אומנם טיפה קשה להם עם השמש החזקה שהם מקבלים (חשבתי שליפפופית זה שיח מאוד חזק) אולי כי הן צעירות קשה להן להתמודד עם שמש כל כך חזקה. לכן אני משקה בקביעות שיהיה להן מים בתחתית.
ניסיתי שיטה חדשה וניסיתי להנביט אותם? (תקנו אותי אם אני טועה במונח) לקחתי מיכל פלסטיק קטן ולקחתי משטח של צמר גפן הרטבתי אותו במיים סחטתי ושמתי במיכל. שם שמתי 4 זרעים של ליפופית. וסגרתי במקום חשוך. לצערי גם משם הזרעים לא נובטים, רק ניהיה שכבה חומה מוזרה סביב הזרעים, מדובר על כשבוע שהן במיכל ואני מרטיבה את הצמר גפן כל יומיים ככה שלא יהיה רטוב מאוד אך שיישמר לח.
האם הזרעים דפוקים? ללכת לקנות חבילה חדשה? או שאני עושה משהו לא נכון?
אשמח לשמוע מה הדרך הטובה ביותר לגדל ליפופית לרמה שתכסה את כל גדר הבמבוק שיש לי (מדובר על גובה 2 מטר ואורך של 4 מטר). אני ראיתי אצל אחד השכנים את השיח בשיא הפריחה ופשוט התאהבתי! שלא נדבר שאני במקור מערד והיה לנו שיח ליפופית שם שגדל בטירוף למרות השמש החמה.
אשמח לעיצות גידול, הנבטה וכדומה.
תודה,
דפנה.

מר טווס

New member
נשבע לך ש-

הייתה לי בדיוק את התשובה הזו כתובה כבר, ואז אמרתי לעצמי "אבל זה לא מה שהוא / היא שאלו", אז לא שלחתי.....

אפילו כתבתי (באותה טיוטה...) שיבקשו / שיזמינו במשתלה את השתיל הכי קטן שיש, ואז זה ממש יכול להיות עניין של 10-15 ש"ח לשתיל. לא שווה את כל ההתעסקות הזאת עם הזרעים.....

פיטנגו4

New member
G.M.T.A

אלי חדש

New member
כבר כתבתי לך בעבר

אז אני שוב חוזר וכותב
ראשית לא כל כך למצוא במשתלות שתילים של לפופית עונתית . זה לא צמח שיש לו הרבה דרישה.
והעיקר מה שרציתי לכתוב
הנבטה מזרעים הינה שלב שכל חובב גינון במוקדם או במאוחר מתנסה בה .
אין להשוות את הסיפוק וההנאה למראה צמח שהתחיל את חייו אצלך מזרע זעיר לכזה שפורח ויפה אבל נקנה במשתלה.

אלי חדש

New member
ובנוסף בנושא החלפת דשא קוקויה שהעלת

להחליף דשא קוקויה זה מהלך לא פשוט.
כפי שאתה יודע לדשא שלוחות בעומק רב.
דשא קוקויה הוא גם מאוד חזק
אז גם אם תתבצע ההחלפה כמתוכנן.
במוקדם או במאוחר יחזור דשא הקוקויה וישתלט על הדשא החדש משלוחות שישארו באדמה.
אני חושב שהמהלך פזיז ולא מחושב. אני הייתי משאיר את דשא הקוקויה ודואג לרסנו לעיתים קרובות. זה יהיה הרבה יותר קל מאשר למגר אותו בשלבים מאוחרים מתוך הדשא החדש.

מר טווס

New member
אכן, הקוקויה חזק -

ולכן אני מעדיף לחסלו בהקדם האפשרי, גם אם זה יצריך תקופות ביניים של המתנה בלי דשא בכלל ועם השקיות כרגיל שבה אבדוק אם הוא מרים ראשו שוב.

המהלך הפזיז היה מבחינתי שהסכמתי לקוקויה מלכתחילה. (למעשה, לא הסכמתי בסוף, אבל הגנן ה-#$% שדרכו הבאתי את המרבדים - "רכבתי" על הזמנות אחרות שלו - לא היה מוכן לשנות כבר את ההזמנה).

אגב - גם לשיטתך שבסופו של דבר הוא יחזור - אין לי בעצם מה להפסיד, מקסימום אחזור לנקודה שבה אני נמצא עכשיו....שווה לי את הניסיון.

לפעמים הפזיזות משתלמת - לומדים ממנה הרבה - ממש כמו מהנבטת זרעים....

אלי חדש

New member
אי אפשר לחסל קוקויה

גם אחרי שנה ברגע שמזג האויר והרטיבות יהיו זמינים היא תחזור ותצוץ בתוך המדשאה.. וכאשר תצוץ בהתחלה לא תבחין בה וכאשר כבר תיראה לא ניתן יהיה להוציאה מתוך המדשאה.
בעוד שבחלקות אחרות קל להבחין שהקוקויה הגיע וקל להוציאה.
מספיק טיפול אחת לחודש על מנת שלא תתפשט לתוך הערוגות.
אתה חדש בגינון ומאוד עקשן ולא לומד מעצות שניתנות לך ללא תמורה - חבל.

אם רוצים לחסל קיקויו זה לא קשה

1. מטפחים אותה יפה, ומרססים ב 2% ראונד -אפ, מחקים בשטח מושקה כחודשיים ומרססים את מה שנשאר. כעבור עוד חודשיים (שהחומר יתפרק בקרקע) שותלים. סבלנות כבר כתבתי ?
2, מגדלים אותה ללא כיסוח ובשיא הקייץ והחום בחודשים יולי אוגוסט מכסחים עד הקרע רובה עם לא כולה מתה והשאר כמו ב - 1

אני חייבת לשתף אותכם במשהו עובדתי שדי מפריע לי ואפילו אומר באופן בוטה שזה מקומם ,
שוחחתי לאורך השנים עם כמה גננים שמתחזקים גינות בין ציבוריות ובין פרטיות ,לכל אחד הידע והניסיון שלו ,האחד אפילו בוגר לימודי
הנדסאות נוף ברופין ,השני בעל וותק מעל שני עשורים + והאחר בעל מספר עשורים של חובב גינון וגנן מקצוען ועוד ,כל אחד מהם בנפרד התבטא ואמר לי
משפט זה : " בסופו של דבר דשא קוקוייה משתלט וישתלט על כל המדשאות בדרך זו או אחרת " . כלומר מראש אפילו הגננים עצמם כבר לא נותנים
קרדיט למדשאות מזנים אחרים ,כשנשאלתי על סוג הדשא אצלי ,לא הסכמתי לשקול ושללתי באופן חד משמעי את הקוקוייה כי התנסיתי בו בעצמי
בתחזוקת גינה וכוונתי למדשאה בסדר גודל של דונם .יש לקוקוייה יתרון גדול והיא שרידות חזקה ללא השקייה בשל קיצוצי מים ואו חוסר מים ,מדשאת קוקוייה
יכולה לעבור חודש ללא השקייה ובחורף להתאושש מחדש .לומר שזהו סוג דשא מועדף לגינות פרטיות מכל הסיבות הרצויות כמו דריכות ,חוזק ,שעות שמש וכו ,
אני לא מקבלת קטגוריה זו למרות שלכל מדשאה יתרונות וחסרונות .אני חושבת שיש הבדל מהותי בתחזוקת גינון ציבורי לגינון ביתי .בגינון ציבורי
לרוב מדובר במדשאות ענק כולל עצים ומעט צמחיה ,בגינון ביתי מנסים גם לגדל פינות תבלינים ,צמחיה שונה ומגוונת ועוד .לא כולם גננים חובבים שמשקיעים שעות וימים ולא כולם לוקחים גנן לתחזוקה קבועה ש"ישבור " הראש בתחזוקת דשא כקוקוייה ועוד .

יותר מכך ,אביא דוגמא נוספת עובדתית שאני מכירה מקרוב, לבעייה שנוצרת כשגנן מתחזק שתי גינות שמפרידה ביניהן חומה משותפת ,
גינה מספר 1 נשתל דשא קוקייה
גינה מספר 2 נשתל דשא דרבן
בעלי שני הבתים השכירו למספר שנים את בתיהם ולקחו בדרך מקרה את אותו הגנן לתחזק המדשאות ,
כעבור מספר שנים בעלי הבתים באו לגור כל אחד בביתו .
החומה שמפרידה את הגינות היא חומת בטון בגובה של חצי מטר משוער ,מצד דשא הקוקוייה נשתלה שדירת פיקוסי בנימינה בצמידות לחומה .
בעלי הבית של מספר 2 שבו דשא דרבן גילו ל"הפתעתם " הלא נעימה שכל המדשאה שלהם הפכה לקוקוייה .הם מבואסים מכך מאד ,הקוקוייה
השתלטה להם מאד על כל הגינה ,למרות ריסוס בקרבת קירות הבית וטיפול והכל .הם כעת שוקלים לטרפד לחלוטין את הקוקוייה בכל אמצעי .

בשורה התחתונה אני בהחלט בדיעה חד משמעית שמדשאה קטנה בסדר גודל של 50-500 מטר לא צריך לשתול קוקוייה .אלא מדשאות
קלות לתחזוקה .

אלי חדש

New member
אופל כחול כל מה שכתבת נכון גם מנסיוני

אני אף פעם לא ממליץ על שימוש קוקיה למדשאה ביתית.
אבל במידה והוא כבר קיים במקום אין טעם להילחם בו ולמגרו אלא להשלים עם המצב ולשלוט בו.

הי אלי ,יש בדברייך שיקול נכון וחכם מחד לגבי דשא קוקוייה קיים שאולי לא כדאי למגרו ולשתול אחר ,
מאידך לו זה היה אצלי אישית בגינתי הפרטית ,המסקנה ברורה חד משמעית הייתי ממגרת אותו בכל אמצעי ובכל דרך משום שהתנסיתי
בתחזוקת מדשאה כזו מספר שנים אישית ואני מתכוונת כולל סחיבת מרסס גב של 10 ליטר וריסוסי שוליים ובצמידות לקירות וכיסוח שבועי .
אני אישית לא הייתי מוכנה לשקול הותרת מדשאת קוקוייה לעשרות שנים בגינתי הפרטית .במיוחד שאני אישית ייבשתי את רוב המדשאה שלי
לאחר 20 שנה בגלל שיקול של בזבוז מים והותרתי מדשאה של 50 מטר .זו דוגמא לכך שלו היה מדובר בקוקוייה היה קשה מאד למגר אותה
לעומת דרבן שהיה לי קל למגר ולהקטין המדשאה לטובת גידול צמחיה חסכונית ועמידה ליובש .
מר טווס יעשה השיקולים שלו בהתאם לצרכיו ,אין לי כוונה כלל לנסות ולשכנעו לכאן ואו לכאן .

אופל כחול יופי של תובנות גינון במובן הרחב

יופי של לימוד

מניסיוני דווקא הבת-יבלית דרומית = דרבן משתלטת גם על הקיקויו = זיף- נוצה חבוי

אלי חדש

New member
רן אתה משתמש בחומרים שאינם זמינים

לבעל גינה ביתי .
ריסוסים וחומרים כימיים יכולים להרוג הכל .
כאשר אני צריך לרסס עומדת בפני דילמה לא קטנה. אני כגנן חובב משתדל לרסס כמה שפחות .
אין לי נסיון עם ההשתלטות של הדרבן אבל עם הקוקויה יש לי היכרות ותיקה
ואני לא ממליץ להשתמש בו בגינון ביתי .
ומנגד למי שכבר יש קוקויה כדשא אני ממליץ לרסנו ולדאוג להוצאת השלוחות ממקומות לא רצויים ולא להחליפו בדשא אחר.

אלו חומרים שהמלצתי עליהם לא זמינים לכולם ?

ראונד-אפ בסטה דו-קטלון ?

שבת שלום

אלי חדש

New member
כפי שכבר כתבתי - ריסוסים וחומרי ריסוס

אינם שטח שבו בקיאותי רבה.
מציע שתפנה לדרור הוא בטח יודע איזה מהחומרים זמינים לגינה הביתית ואלו לא. הוא בטח יוכל להאיר את בנושא.

אלי אז אם:

"ריסוסים וחומרי ריסוס אינם שטח שבו בקיאותי רבה"
למה אתה כותב :.

"רן אתה משתמש בחומרים שאינם זמינים"

אני לעומת זה די מצוי בתחום ההרבצידים (פונגיצידים ואנסקתיצידים לא מצוי טוב
היות וכמעט ולא משתמש בהם). ומה שכתבתי זמין לכל גינה ביתית וגם בטוח בשימוש ע"פ התוית

כן אצל כל ספק מקצועי לצורכי גינה !!!!!

וגם לא יקר במיוחד ויש גם באריזות קטנות יחסית,
שאל את דרור

למעלה