מתוך היכרות אינטנסיבית עם המקצוע.
ראשית, וזה לטעמי אחת מהסיבות המרכזיות לעבודה במקצוע הסיעוד, מקצוע זה הוא אחד מהנדרשים ביותר בשוק העבודה, ובכל מדד שתראה בכל רחבי העולם, מקצוע זה תמיד בצמרת עשרת המקצועות הנדרשים ביותר.
בסיום לימודי הסיעוד תידרש לעבור מבחן הסמכה מטעם משרד הבריאות, והדרישה למקצוע היא כה גבוהה עד כדי כך שאם איני טועה, משרדי הבריאות הקנדי והאמריקאי עורכים מבחני הסמכה מקבילים לעבודה בארצות אלה בשגרירויות בתל אביב. נתון מדהים הוא שיש כאן מכוני לימוד שיכינו אותך בכל ההיבטים של מבחנים אלה.
המקצוע הוא מקצוע מדהים מבחינת רמת הסיפוק ממנו. נכון, הוא יכול להיות לעיתים מאוד קשה ואינטנסיבי מפאת העובדה שאתה תפגוש בדר"כ אנשים שהם בנקודות הקצה הריגשיות שלהם (מטופלים או משפחותיהם), אך אתה תגיע למצבים שרק יגרמו לך סיפוק.
המקצוע הוא גם מאוד מגוון. כל מחלקה בבית חולים דורשת התמחות אחרת בסיעוד, וככמות המחלקות השונות כן כמות האופציות לתעסוקה מגוונת. לדוגמא, עבודה כאח בבית חולים פסיכיאטרי מאוד שונה מעבודה כאח במחלקת טיפול נמרץ.
בקיצור, זה מסוג המקצועות הנדירים שאם אתה מצליח לעבור בשלום את הלימודים אתה תהיה עם הביטחון האישי שיש לך תעסוקה בכל גיל ובכל מצב, אפילו מעבר לפנסיה (הרבה אחים ואחיות שאני מכיר המשיכו לעבוד הרבה אחרי גיל הפנסיה).
שלבי הלימוד מאוד ברורים. בעבר היה קורס לימודים של אחיות מעשיות, אך כיום הוא כבר לא קיים, ואחיות מעשיות כבר אינן רשאיות לבצע פעולות מסוימות, כמו למשל מתן תרופות למטופלים. רוב האחיות המעשיות עברו את הקורס המשלים לאחיות מוסמכות.
קורס זה אורך משנתיים עד שלוש בערך, כאשר קיים קורס מקביל להסמכה להסבת אקדמאים למקצוע הסיעוד. אומנם המדינה מאוד מנסה לעודד אקדמאים לעבור קורס זה ע"י הנחה בשכר הלימוד של 90 אחוזים (אתה תשלם כמה אלפים בודדים של שקלים ללימודים של שנתיים וחצי...), ואף נראה לי שקיימת האפשרות ששירות התעסוקה יעניק לך דמי אבטלה מלאים בשנת הלימודים הראשונה. בנתון זה איני בטוח, ונדרש לבדוק אותו לפני.
חיסרון של הלימודים להסמכה שהם אינם מביאים לתואר הראשון המלא בסיעוד "בוגר במדעי הסיעוד", שהוא תואר מקביל ברמתו ל"בוגר במדעים" או ב"מדעי ההנדסה". מתכונת לימודים זו קיימת באופן מסודר באוניבסיטאות השונות, וגם כאן נדמה לי שיש הנחה מיידית של חצי משכר הלימוד. שורש הבעייה נעוץ בכך שיש הוראה של המל"ג שבוגרי קורסי ההסמכה והסבת האקדמאים לא יוכלו יותר לעבור קורסי השלמות מההסמכה לתואר הראשון המלא.
אומנם נראה הדבר שבפסקה אחרונה זו אולי אני קצת הורדתי את האוויר, אבל לא כך הדבר. אם אתה מצליח לעבור את המשוכה של ארבע שנות לימודים לא קלות, בדיוק כמו שאר לימודי המדעים, אתה הופך להיות בעל מקצוע נדרש ומספק, עם רמת תעסוקה גבוהה, וקהל לומדים ועוסקים איכותי.
אחרי התואר הראשון יש את ההתמחות, בדיוק כמו לרופאים באותן מחלקות נושאיות. התמחות זו מכונה קורס על-בסיסי ואורכת כשנה עד שנה וחצי. לאחר מכן תארים שני ושלישי.
חתך השכר נע מאח מתחיל עם 6,000 עד 7,000, ועד לאחים כלליים שנתקלתי בהם עם שכר של 15,000 שקלים נטו.
לגבי כביכול "פחד" פוטנציאלי מדם או נוזלי גוף, איך אמר חבר למקצוע (בחור מאוד מאוד עדין): "בזמן הלימודים ניסיתי להזריק פעם ראשונה, ואז התעלפתי. אותו הדבר בפעם השנייה, השלישית והרביעית. בחמישית כבר לא התעלפתי, ומאז אני עובד מצוין".
לגבי דרך התנסות בעולם הסיעוד, אתה יכול לגשת או מעבודה שכירה כמטפל סיעודי/ כוח עזר, או אף מהתנדבות בבית חולים רגיל או פסיכיאטרי, או בבית אבות. המלצה אישית, השתדל להיות בזמן התעסוקה עובד מצטיין ככל האפשר, משום שאחד מתנאי הקבלה ללימודי הסיעוד הוא ראיון קבלה, ושם מאוד יעריכו הגעה מתחום הסיעוד, ואף המלצות ממקום העבודה מאחים בכירים ורופאים.
בהצלחה.