לימודים בגרמניה

noamsbibi

New member
לימודים בגרמניה

ערב טוב לכולם,

לאחר התלבטויות רבות בנוגע ללימודים אקדמאיים בקנדה החלטתי לשנות כיוון, והתחלתי להתעניין בגרמניה (אני מעוניין להישאר שם לאחר תום הלימודים ולהשתלב בשוק העבודה).
אני עדיין לא יודע מה אני רוצה ללמוד (בשבילי זה תמיד היה תלוי במקצועות הנדרשים במדינה ולמה הכי התחברתי מתוכם), אז אנא סבלנותכם.
כיום אני בן 18 (לא מתגייס מטעמי בריאות), אני מעוניין להתחיל ללמוד תואר ראשון בשנה"ל שתיפתח ב-2016. אין ברשותי אזרחות זרה.
אני מניח שבברלין כי הבנתי ששם הלימודים הם בחינם, אך גם בערים אחרות זאת אפשרות, כי זה כמובן תלוי במקצוע, באונ' ובמדינה בתוך גרמניה.
התחלתי ללמוד גרמנית מאוד בסיסית, באופן עצמאי (דרך האינטרנט והטלפון), ובעוד כמה חודשים אני מעוניין להתחיל ללמוד את השפה במסגרת מסודרת של שיעורים וקורסים, בבית ספר או מכון ללימודי גרמנית בארץ.
עד כאן הייתי מסתדר לבד, אך בשלב הבא שהוא להמשיך בלימודי שפה בגרמניה עצמה אני זקוק למעט עזרה, ולכן אני פונה אל חברי הפורום הנכבדים :)

איך עליי להוציא ויזת לימודי שפה ולכמה זמן היא תקפה? כי הבנתי שאפשר גם להיכנס על בסיס ויזת תייר (3 חודשים), ואח"כ להירשם לקורס וכך מותר לי להישאר שנה, זה נכון?
אני רוצה להגר בסופו של דבר לגרמניה ולהתאזרח. בנוסף הבנתי שכשמגיעים לגרמניה יש אפשרות להירשם בעירייה כתושבים? (זה הגיוני בכלל?)

אני קצת מבולבל ואשמח לעזרה והכוונה :)
תודה רבה רבה מראש!
נועם

elley

New member
פלוסים של ישראלים

קודם כל, חידוד קל: הלימודים בברלין הם בחינם רק באוניבריטאות הממשלתיות, וגם זה לא בכל המדינות. במכללות פרטיות ובתי ספר ללימוד השפה הגרמנית, יש בהחלט שכר לימוד. ברלין אינה המדינה היחידה בגרמניה שבה שכר הלימוד הוא אפס, אבל לפחות לישראלים, היא הכי מוכרת

שנית, ישראלים יכולים להכנס לגרמניה, להרשם ללימודים בבית ספר לשפה ולהמיר את הויזה שלהם מויזת תייר לויזת הכנה ללימודים במקום. ויזה זו מאפשרת עד שנתיים של שהיה במדינה, כל עוד לומדים כמות מסוימת של שעות בשבוע (משהו כמו עשרים שעות בשבוע, אבל אני לא סגורה על זה). יש צורך להראות גם שיש מספיק כסף בחשבון הבנק, שכן בשנה הראשונה של הויזה הזו אסור לעבוד, ומותר לעבוד רק מתחילתה של השנה הקלנדרית הבאה, וגם אז, רק מספר מצוצמם של שעות בשבוע. בסוף השנתיים צריך להראות קבלה למוסד להשכלה גבוהה שמוכר ע" הרשויות, ואז הוויזה משתנה לוויזת סטודנט (שיש לה חוקים והגבלות משלה, אבל זה כבר סיפור אחר).

אפשר גם להוציא ויזת לימודי שפה "סתם", שההבדל בינה ובין זו של הפסקה הקודמת הוא משך השהות המותרת, והעובדה שלא צריך להראות הרשמה וקבלה ללימודים גבוהים בסוף. אלה שתי ויזות שונות, וצריך לשים לב לא להתבלבל ביניהן.

לגבי הרישום בעירייה, כל מי שמתגורר בגרמניה לתקופה של למעלה משבועיים צריך להרשם בעירייה. פחות נורא אם אתה תייר, מאד חשוב אם אתה מתכוון להתגורר במקום לתקופה ארוכה. יש הליך מסודר בעיריות, ורשימה מסודרת של מה צריך להביא לצורך כך. אבל שוב, זה סיפור אחר.

המלצה שלי? תמשיך ללמוד בארץ בינתיים את השפה, ותנסה להתמקד יותר על מה אתה רוצה ללמוד. אני ממליצה על קורסים של מכון גתה, שפשוט מעולים. כשתתמקד יותר על הכיוון, תעבור על רשימת האוניברסיטאות שמציעות את הנושא הזה, ומהן תבחר כמה שהכי מתאימות לך (כולל אפילו טיול לערים שלהן, כדי לראות אותן ולהרגיש האם בכלל נחמד לך להתחייב לגור במקום הזה כמה שנים טובות). כל עיר אוניברסיטאית מציעה גם בתי ספר ללימוד השפה הגרמנית, ולדעתי יהיה יותר קל להתמקד על עיר בעקבות האוניברסיטה, ושם לעשות את כל התהליך מלימודי השפה והלאה. חוסך הרבה כסף וכאבי ראש אם נשארים במקום אחד מהתחלה עד הסוף ולא מתזזים על פני כל העולם.

בהצלחה

Philip Jr

New member
אפשר שאלה?

יש הבדלים מהותיים מהצד של סטודנט בין מוסד ציבורי ופרטי בגרמניה, מעבר לשכר הלימוד? למשל, בממוצע, המוסדות הפרטיים קטנים יותר? או למשל, האם יש היצע שונה של קורסים או התמחויות? ושוב רק בממוצע, האם מוסדות ממשלתיים מדורגים טוב, יחסית לפרטיים? או שאין כל קשר בין הדברים בגרמניה?

elley

New member
לא ממש יודעת

גרמניה גדולה, ויש בה הכל מהכל, בכל הגדלים האפשריים. מעולם לא התעמקתי בהבדלים בין פרטי לציבור, כי מעולם לא חשבתי על לימודים במכללה פרטית

יש הבדל אחד שכן חשוב - לא כל מכללה פרטית מוכרת לצרכי ויזה - כלומר, גם אם מישהו מתקבל למכללה פרטית, אין ערובה שהוא יקבל ויזת לימודית בגינה. במוסדות לימוד ציבוריים - כן.

noamsbibi

New member
תודה רבה!

וואו, עשית לי את היום עם התשובה שלך

בהקשר לעלות הלימודים באוניברסיטאות, ממה ששמעתי, במדינות אחרות באוניברסיטאות ציבוריות, שכר הלימוד הוא בערך 500 יורו לסמסטר, זה נכון?
- אילו מדינות אכן מציעות לימודים בחינם חוץ מברלין?
- ויזת ההכנה ללימודים משתנה לויזת סטודנט רק אחרי שהתקבלתי לאוניברסיטה, כן? כלומר, יש צורך להתקבל קודם כל לתכנית מסויימת (עם TOEFL ,TestDaF וממוצע בגרות)?

אני מאוד מאוד רוצה להחליט מה אני רוצה ללמוד, ואני מאמין שאם אדע את השכר של כל מקצוע ההחלטה שלי תהיה יותר קלה. ניסיתי לחפש מידע על המקצועות הנדרשים, אך לא מצאתי שום דבר ברור.
יכול להיות שזה נובע מהבדלים בין המחוזות, למרות שבקנדה נניח, אח\ות מקצועי\ת זהו מקצוע מאוד נדרש בכל חלקי המדינה...

כמה זמן את חושבת שכדאי ללמוד בארץ לפני שעוברים לגרמניה וממשיכים בלימודי השפה שם?
אין ספק שזה שזה סובייקטיבי... חשבתי על סביבות 9 חודשים, או פשוט עד שאני מגיע לרמת TDN3? לא ברור לי מה צריך להיות הדבר שייקבע מתי מפסיקים בארץ ועוברים לגרמניה.
- כדאי לגשת ל-TestDaF בארץ או בגרמניה? ובכלל, מה ההבדל בינו לבין DSH?

תודה ענקית! את עוזרת לי מאד.

elley

New member
אז ככה:

1. שכר הלימוד במדינות השונות - ראה בלינק הזה. הוא כתוב גרמנית, אבל יש טבלה עם חלוקה של המדינות שדי ברורה, ואני חושבת שגוגל טרנסלייט לא יהרוג את המידע יותר מדי, במקרה שלא תבין לבד.

2. ויזת הלימודים משתנה רק אחרי הוכחת קבלה ללימודים - כן. כדי להתקבל ללימודים צריך להוכיח את הרמה של ידיעת השפה הגרמנית, אז כן, צריך TestDaf או אחאיו. טופל זה אנגלית ולא רלוונטי כאן, אלא אם כן אתה רוצה ללמוד בלשנות אנגלית. קח בחשבון שכל המסמכים צריכים להיות בגרמנית - את תעודת הבגרות למשל, רצוי לתרגם לגרמנית פלוס חתימת נוטריון (ורצוי אחד שמקובל בגרמניה). תרגום לאנגלית (או מקור באנגלית, אגב) יכולים להיות בעייתים.

3. אל תחליט על תחום לימוד לפי כמה השכר הצפוי. תחליט מה אתה רוצה ללמוד שאתה אוהב, ושתמשיך לאהוב גם עוד עשר שנים. כי ללמוד משהו 3-4 שנים, להוציא עליו ערימות של כסף, משאבים ומאמצים ואז להבין שזה הדבר האחרון ביקום שאתה רוצה לעסוק בו יום יום בעשר שנים הקרובות זה פשוט בזבוז. מה גם, שאם אתה אוהב את התחום, תתמחה בו כי הוא מענין אותך, וכך תתמקצע בו יותר מהר, ותתקדם גם בדרגות השכר. כסף הוא הרבה בחיים, אבל לא הכל. לפעמים עדיף לחיות טיפה יותר בצנעה אבל לעשות משהו שאתה אוהב, מאשר לעשות ים כסף אבל להיות בדיכאון כל הזמן, ולסבול מאולקוסים. מבחינת עבודות נדרשות - סיעוד סיעוד סיעוד. בגרמניה גם חסרים הרבה אנשי הייטק, ועוד יותר אנשי עבודת כפיים, שאשכרה מייצרים משהו שקיים בעולם האמיתי, ולא הוירטואלי.

4. כמה זמן להקדיש ללימודי שפה - אני ממליצה לעשות את רמה A בארץ, ואז לעבור לגרמניה ולעשות שם את השלבים המתקדמים יותר. ככה אתה מגיע עם בסיס כלשהו ולא תהיה אבוד לחלוטין. מעבר לזה, השלבים המתקדמים עובדים יותר על אוצר מילים ושימוש בשפה מאשר על דקדוק, ואת אלה יותר קל לעבד בגרמניה עצמה, כשכל אינטראקציה נעשית בגרמנית, והחשיפה לשפה גבוהה יותר. כמה זמן לוקח להגיע לשלב הזה כבר תלוי בך. אם תקח קורסים אינטנסיביים ותשקיע עוד מעבר ללימודים - יקח פחות זמן מאשר אם תקח קורס של פעמיים בשבוע ותשב על הידיים. כישרון לשפות גם משחק תפקיד, ואצל כל אחד זה אחרת.

5. מה ההבדל בין TestDaf לבין DSH - לא הרבה. הם פשוט ניתנים על ידי גופים שונים. בסופו של דבר, הם בודקים בדיוק אותו דבר: את היכולות שלך בדיבור, הבנת הנקרא, הבנת הנשמע, וכתיבה. בנוסף לשניים האלה יש עוד כמה מבחנים שעושים בדיוק את אותו הדבר, וניתנים ע"י גופים אחרים שוב (למכון גתה, למשל, יש סט מבחנים משלו). איזה מהם יותר קל? זה נורא אינדיבידואלי. אצל כל אחד זה אחרת. בכל מקרה, אני ממליצה לעשות את מבחן השפה בגרמניה, אחרי ש"השתפשפת" בשימוש בשפה. קח בחשבון שכל אחד מהמבחנים האלה עולה כסף, גם בישראל וגם בגרמניה.

ועוד כמה דגשים:
* זה שאין שכר לימוד לא אומר שאין הוצאות. הוצאות מחיה (שכ"ד, אוכל, ביטוח רפואי, נסיעות, בילויים וכו') יכולים להגיע לסכומים ניכרים, תלוי במדינה ובעיר בה תגור בסופו של דבר. צריך לדאוג שהסכומים האלה יהיו מראש (או לפחות, כמה שיותר יותר טוב), כי במהלך הלימודים אתה מוגבל במספר השעות שאתה יכול לעבוד במהלך הסמסטר, וזה מעבר לעובדה שיש תחומים שלא משאירים לך בכלל זמן לעבודה. אם אתה יכול למצוא עבודה בארץ תוך כדי לימודי השפה ולהתחיל לחסוך - עדיף.

* בגרמניה הדברים מאד מאד ממודרים. לכל עבודה יש הכשרה, וכל הכשרה נותנת תעודה. והם מאד מאד מאד נעולים על התעודות האלה. חוץ מהיי טק בערך, ברוב העבודות לא יקחו אותך לעבודה עם אין לך את התעודה המתאימה, גם אם יש לך המון ידע מעשי (אני מסייגת פה לגבי עבודות כמו מלצרות או שטיפת בתים, אבל בגדול, זה ככה). מהבחינה הזו עדיף לך לשקול לימודים באוסטריה למשל, או לבדוק איזה מקצועות דרושים שם. הם פחות קטנוניים לגבי תעודות וכאלה (למרות שגם להם לא חסר).

* החלוקה המקצועית שונה ממה שאנחנו מכירים בארץ. רופא למשל - יש כמה וכמה דרגות, ואין דין התייעצות עם רופא ברמה מסוימת כמו עם אחד ברמה אחרת. ככה שגם אם יש לך את הזמן, לא בטוח שיהיה מי שירצה לשכור את שירותיך (כאמור, מסייגת לגבי מלצרות וכאלה), כי אין לך את ההכשרה הסופר מדויקת למה שהם רוצים, אלא רק משהו "ליד".

* יש מקצועות שהלימודים אליהם הם לימודים מקצועיים, ולא מקבלים בהם תואר אלא תעודה, וההגיון מי מקבל איזו תעודה שונה לחלוטין ממה שאנחנו מכירים בארץ. לא לכל הלימודים המקצועיים הללו יקבלו סטודנט זר, וזה גם משהו שחשוב לבדוק לפני שאתה מחליט מה ללמוד.

* בגרמניה נורא לא גמישים. לא מחשבתית ולא טכנית. בברלין אולי פחות, אבל מחוצה לה? לחלוטין. ישראלים ש"זורמים" מוצאים את זה מאד קשה להתמודדות. קומבינות וכאלה הן בעלות פוטנציאל גבוה להגמר רע. מצד אחד זה נורא מרגיע, כי זה מסודר, מצד שני, לפעמים זה מוציא מהדעת כי לא תמיד יש הגיון במה שמבקשים, בטח ובטח לא הגיון ישראלי. הם גם תקועים בשנות השמונים של המאה הקודמת. על כל מה שזה אומר. קח את זה בחשבון.

* גרמניה אכן יפה ומקסימה, אבל "מה שרואים מפה לא רואים משם" - לתייר במקום ולגור בו הם שני דברים שונים לחלוטין.

ואחרי כל זה - מקוה שבכל זאת לא ריפיתי את ידיך

אפשר בהחלט ללמוד בגרמניה ולהנות גם מהלימודים וגם מהמדינה, ובהחלט אפשר לבנות כאן עתיד, למי שמעונין בכך. קל זה לא יהיה, אבל זה אפשרי. בהצלחה

Philip Jr

New member
מגיע לך תודה

על תשובות כל כך יפות, וברשותך אני אשמח לשמור את ההודעה הזו בהודעות הנבחרות, או לבקש ממך רשות להכניס חלק מהמידע המצוין הזה למאמר?

elley

New member

לכבוד הוא לי להכנס להודעות הנבחרות ו/או מאמר, לשיקולך. שמחה לעזור

Philip Jr

New member
מעבר למידע המצוין שקיבלת

אני יכול רק לשאול איך הגעת לגרמניה דווקא? ולהמליץ לך שאם עדיין אין לך מושג מה תרצה ללמוד, אולי כדאי לחשוב על כך קודם? ובנוסף, האם ביקרת בגרמניה? לפני שאתה מתחיל ללמוד ברצינות את השפה ומשקיע בכך כסף וזמן רבים, לא כדאי לוודא שזו המדינה שמתאימה לך ביותר מבחינה אישית ומקצועית?

noamsbibi

New member
כמובן

אחרי שנורא רציתי קנדה ואחרי בדיקות ומחקרים ומידע רב, הבנתי שלפחות את התואר הראשון לא יהיה חכם לעשות שם, בעיקר מבחינה כלכלית ותעסוקתית.
ברגע שהבנתי את זה, בנוסף לעובדה שכאן החלטתי לא ללמוד ושארה"ב יקרה אף יותר, ניסיתי להתמקד בתוך אירופה. לא היה קשה להבין שגרמניה היא האפשרות הטובה ביותר...
בהחלט ביקרתי בגרמניה, אמנם לא הייתי בברלין אבל במערב גרמניה (דיסלדורף, דורטמונד, מינסטר, אוסנברוק...) שהיתי כשבועיים והוקסמתי מכל מקום וכל דבר.

שהיתי אצל משפחה מארחת במסגרת משלחת שיצאתי אליה עם תלמידים נוספים ממגמת הקולנוע שבה למדתי. יש לי חברים שהיגרו וחברים שרוצים להגר לשם,
השפה הגרמנית היא לא שפה מבוזבזת, כמו העברית.
היא רשמית באוסטריה, שוויץ ומדינות נוספות, ונחשבת בינלאומית, לכן גם אם אלמד אותה יהיו לכך יתרונות עצומים בשבילי בכל דרך שלא אבחר בה.
100 מיליון דוברים לא טועים, ואני גם נורא אוהב אותה. :)

אני חושב שבגלל ששכר הלימוד נמוך עד אפסי, גם אם אלמד משהו שאח"כ אתחרט עליו זה לא יהיה כל כך נורא כמו להוציא את כל חסכונותיי על אותה תכנית במדינה אחרת ולהתחרט.
במילים אחרות, אין כל כך מה לחשוב. לימודים באנגלית יש באופן כמעט גורף רק במדינות דוברות אנגלית שהן גם היקרות ביותר. זאת האופציה הכי זולה ואולי הכי משתלמת מכל הבחינות,
בהתחשב בעובדה שאני לא רוצה ללמוד בארץ בשום דרך.

Philip Jr

New member
נשמע לי הגיוני

קח בחשבון שני דברים:

1. גם אני מאד אוהב גרמנית וכל מה שקשור בגרמניה, ולכן בין השאר למדתי גרמנית במשך חצי שנה. שפה לא פשוטה, וכדי ללמוד אותה לרמה אקדמית צריך להשקיע הרבה זמן. להערכתי, אפילו אם יש לך אפשרות ללמוד ב - "משרה מלאה" יקח לך שנה-שנתיים בכיף אם לא יותר.

2. אם חלק מהלימודים האלו יהיו בגרמניה, להבנתי לא תוכל לעבוד בשנה הראשונה. זו עלות די רצינית לחיות בעיר אירופאית גדולה שנה שלמה ללא יכולת לעבוד. חשוב להתכונן בהתאם.

ABMAA

New member
מעט עזרה

אני יודע שבגרמניה רוב הלימודים לתואר ראשון (וגם לחלק מהמתקדמים) הוא בגרמנית ואתה צריך להוכיח שאתה יודע גרמנית בדרך כלשהי.
כמו כן בגרמניה בדרך כלל יש מועד מאוד מוגדר ללמתי אפשר להרשם לכל תוכנית ואי אפשר לשלוח מתי שרוצים.
בגרמניה באמת יש המון מוסדות לימודיים רק בברלין יש קרוב -60 מוסדות כאלו ואחרים. מה שחשוב לדעתי זה לא להתקבע דווקא על ברלין. יש הרבה ערים סטודנטיאליות אחרות בגרמניה (מיינץ, אססן וכו)
בהצלחה

למעלה